Last news in Fakti

14 Март, 2024 21:35 2 030 36

В САЩ се чуват призиви за свалянето на Нетаняху

  • израел-
  • сащ-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • бенямин нетаняху-
  • нетаняху-
  • чък шумър

Водената от Нетаняху коалиция вече не отговаря на нуждите на Израел, обяви лидерът на Демократическата партия

В САЩ се чуват призиви за свалянето на Нетаняху - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидерът на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър днес определи израелския премиер Бенямин Нетаняху като "препятствие пред мира" и призова в Израел да бъдат произведени парламентарни избори, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"Водената от Нетаняху коалиция вече не отговаря на нуждите на Израел след 7 октомври" - датата, на която започна войната с "Хамас", заяви в реч влиятелният американски сенатор. Досега Шумър, лидер на демократичното мнозинство в Сената и най-високопоставеният представител на американските власти от еврейски произход, беше много предпазлив в критиките си към Израел, чиято офанзива в ивицата Газа е все по-оспорвана, отбелязва АФП.

"Смятам, че премиерът Нетаняху е изгубил правилната посока, позволявайки политическото му оцеляване да вземе връх над най-добрите интереси на Израел", заяви представителят на Демократическата партия пред Сената. В 40-минутната си реч той каза още, че Нетаняху е влязъл в коалиция с десни екстремисти и "в резултат на това беше твърде склонен да толерира цивилните жертви в Газа, което е довело до исторически минимум на подкрепата за Израел в световен мащаб".

"Израел не може да оцелее, ако се превърне в парий", подчерта Шумър. Пет месеца след началото на конфликта Израел се намира в "критична точка", добави Чък Шумър, настоявайки, че "новите избори са единственият начин да се даде възможност за здравословен процес на вземане на решения" относно бъдещето на страната.

След месеци на почти безусловна подкрепа за израелската офанзива президентът на САЩ Джо Байдън също се оказа принуден да надигне глас в отговор на хуманитарната криза в Газа, отбелязва АФП. Този месец САЩ започнаха да доставят по въздуха крайно необходимата хуманитарна помощ и обявиха, че ще създадат временен кей, за да доставят повече помощи в Газа по море. Досега Шумър се позиционираше като твърд съюзник на израелското правителство, като посети страната само няколко дни след бруталното нападение на "Хамас" на 7 октомври. През декември той произнесе дълга реч от сенатската трибуна, в която осъди "наглия и широко разпространен антисемитизъм, какъвто не сме виждали от поколения в тази страна, ако изобщо някога сме виждали", припомня АП.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моше Шекелщайн

    25 2 Отговор
    Абе как ще сваляте Нетаняху бе,той ви е шефа,смешници жалми.

    Коментиран от #5

  • 2 още

    20 1 Отговор
    Минслата година написах.
    Биби е пътник.
    Джо е пътник.
    Зеленски е пътник.
    Ще видим.
    Залагам на Земенски потника
  • 3 Механик

    17 1 Отговор
    Огледайте ама много добре снимката. Това са израелски войници. Те по принцип трябва да са ЕВРЕИ или нещо бъркам?
    Ми що така приличат на националния отбор на Франция? Нито черти, нито визия, нито цвят, нито..... сигурно и езика им е различен.

    Коментиран от #13, #24

  • 4 Какъв мир, бе?

    5 11 Отговор
    През 1981 г. по време на Първата Ливанска война конгресменът Джо Байдън заявява на израелския министър председател Менахем Бегин, че ще гласува да се прекрати военната помощ за Израел. Бегин му отговаря: Аз не съм евреин с треперещи колена, молещ за помощ. Аз съм евреин, имащ зад гърба си 3700 годишна история и традиции. Когато ни гонеше инквизицията в Европа никой не ни помагаше и оцеляхме. Когато ни горяха в камерите на концентрационните лагери оцеляхме. Сега пак ще оцелеем. Ваш е изборът да застанете на страната на доброто срещу злото.

    Коментиран от #9, #21

  • 5 Мхм

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Моше Шекелщайн":

    Настръхнали са всички източни държави срещу него. А САЩ са зависими от него. Той отпуска кредитите. Китай си изтегли авоарите и акциите от САЩ. Ще видим.
  • 6 Смееех

    8 1 Отговор
    Яките араби пак набиха чифудзките кухавелници.По силна психика кво да ги прайш.
  • 7 Гориил

    6 1 Отговор
    Американските Монтегюси се състезават с израелските Капулети.
  • 8 стига бе

    14 4 Отговор
    Как така най-великата демокрация в цялата вселена се меси във вътрешните работи на суверенна държава? Как така САЩ сами решават от какво има нужна Израел и неговият народ? Ами те така утре и за България ще решат, че има нужда от реакторите на Уестинг Хаус и от още 100 чертежа на изтребители F16. Нетаняху е ку.чи син, но е техен ку.чи син. Те си го избраха, те си го търпяха, сега да мълчат и да оставят израелците да решат какво им е нужно. А протестите в Израел против войната в Газа набират скорост. Хората започнаха да осъзнават в какъв съвременен холокост ги е вкарал ку.чият син и ще си го свалят съвсем сами.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Калин

    15 1 Отговор
    Нищо подобно, в САЩ се чуват призиви единствено за разцепване на някои щати и обявяване на тяхната независимост . Евреите управляват предимно окръг Колумбия но не и голяма част от останалите щати които не искат да са подвластни на еврейските нацисти.
  • 11 СТАМAT MAГАРЕТО

    1 2 Отговор
    Абе някакъв зaпeк ме е хванал, от три дена не съм ходил по гoляма нyждa...
  • 12 Станислав

    9 1 Отговор
    Ей ви на:
    Предизборна ,отчаяна кампания на демократите!
    Падат и страх!
  • 13 Що си не гледаш механизмите?

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Има най-различни евреи, включително черни от Етиопия, по-мургави сефаради и мизрахи от Северна Африка, има даже от планините на Азербайджан. И тъй като в Израел евреите са 72% в армията също служат араби, друзи, бедуини. В света нищожно малко държави са моноетнични и Израел не е такава.

    Коментиран от #18

  • 14 Нетаняхуй

    10 0 Отговор
    Могат да го свалят само евреите щом ги запукат йеменските акбаровци с новите ракетки. Все едно еврейското племе ще оцелее единствено след ядрена война
  • 15 Мхм

    9 1 Отговор
    Предишни натаняху всички бяха по-читави, този е ястреб. Сащ диктуват какво че стане в израел и "помагат" здраво през техния лобист - Байдън, който захлебваше милиони дъъълги години. Иди ми, дойди ми...

    Коментиран от #22

  • 16 Джамбaза

    7 1 Отговор
    Заради Биби Сащ губят войната н Украйна.
  • 17 Какъв мир, бе?

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Израел не е против създаването на палестинска държава. Палестинска държава има и тя е призната от България. В ООН е приета като наблюдател. Както виждаш с Израел има чудесни отношения с Палестинската автономия на Западния бряг.
  • 18 ХардВар

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Що си не гледаш механизмите?":

    Пълни глупости! Евреите и арабите имат абсолютно общ произход - арамийските племена ( цигански ). Те са едно и също, само че едните тръгнали на ляво тези на Авраам, а другите завили на дясно. После едните се взели насериозно и решили че са богоизбрани, защото видиш ли Господ ги бил посочил за такива, бил им помогнал, бил им дал заветите, бил ги покровителствал. Те дори не признават Христос и християнството, защото той бил фалшив пратеник на бога. Много други , като хазарите например са приели юдейската вяра за да се облагодетелстват и те като богоизбрании, а самите юдеи враждуват срещу тях.
    Типичният пример е враждата между банковия юдейски капитал на Ротшилд и хазарския индустриален капитал на Рокфелер.

    Коментиран от #23

  • 19 изкуфелият джо

    7 0 Отговор
    Тези войници от Израелската армия ли са ? по скоро имат вид на някоя терrористическа организация.
  • 20 Мхм

    9 0 Отговор
    Щатите натъманиха сглобката в България, та израел ли няма да сглобят?
  • 21 форса джо

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Какъв мир, бе?":

    Казваш това което малцина го знаят! отваряш им очите - а те малоумниците , слабоумните те дават отрицателна оценка . Да разбереш тези недоразвити ид..иоти е невъзможно --Защо ?
  • 22 нема такива

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мхм":

    Там всички са ястреби. Някои са по-изявени, други не толкова. След като си заобиколен с враждебни държави нямаш много избор.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 РЕАЛИСТ

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Изследването на гените на евреите показа, че те не са народ. Нямат нищо общо помежду си. Обединява ги единствено религията. Така , че не знам кво се вглеждаш в снимката. Има черни евреи от Африка, има бели от източна Европа, а има и мургави. Христос е бил евреин и е бил мургав, като арабин. Това се доказа. Могат всякакъв да го рисуват.
  • 25 Анонимен

    5 4 Отговор
    Хамас е радикална организация проповядва радикален ислям ,пълни им главите с омраза към израелците от детска възраст за да са готови бойци като пораснат .Всичко е политика,никаква икономика и развитие в Газа,,цялата международна общност ги издържа ,вкл ЕС. Строи им болници,училища ,сгради ,там са ООН ,Червения кръст,лекари и за какво ,Хамас да си строят тунели под носа им,да складират оръжие,с то как влиза като са затворени ,как се подготвят,военна подготовка ,изобщо те се подиграха с целия свят.Израел направи от пустинята рай ,развива се технологично ,образование ,иновации и са най лошите ,въпреки че приемат и приобщават араби ,осигуряват им работа Е това ли трябваше да се случи и то след и Израел и дава пари за инфраструктура ,а те вероятно я ползваха за военни цели.
  • 26 Хммм

    4 0 Отговор
    Ти си ислямистки манипулатор.
  • 27 Всъщност

    3 3 Отговор
    Който каквото си надроби, такова ще сърба. ХАМАС решиха да се заяждат с Израел и сега реват. Както още е казал нашият мъдър народ - да бе мирно седяло, не би чудо видяло. Толкова.
  • 28 Mилодрг

    2 4 Отговор
    Това прилича на клякане пред ислямския екстремизъм.

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бесен мравояд

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Mилодрг":

    Да, така е. Срам, без коментар.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Едуард Петров

    1 1 Отговор
    БЛАГОДАРИМ НА ,,ФАКТИ" ЗА НАЙ ДОБРОТО И НАЙ ДОСТЪПНОТО ОСВЕДОМЯВАНЕ ЗА АКТУАЛНИ СВЕТОВНИ СЪБИТИЯ!

    Коментиран от #33

  • 33 Едуард Петров

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Едуард Петров":

    Макар, че трие Коментари!
    Силата на една Електронна Медия е, да приема всички мнения!
  • 34 Пешо от Гъ звход

    0 0 Отговор
    "заяви в реч влиятелният американски сенатор. Досега Шумър, лидер на демократичното мнозинство" . Досега или До после журналята трябва да се ограмотят малко.
  • 35 Първо

    2 0 Отговор
    Да го качат както качиха Садам Хюсеин.не да ми го измъкват по терлици.
  • 36 Анонимен

    2 0 Отговор
    Санкции трябва да има към палестинците и ХАМАС защото ,хората по света видяха кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?