Last news in Fakti

2 Април, 2024 06:00 2 444 24

Израел: задължителна военна служба и за ултраортодоксалните?

  • ивицата газа-
  • израел-
  • газа-
  • евреи-
  • военна служба-
  • бенямин нетаняху-
  • армия-
  • хамас

Съвсем скоро те могат да бъдат задължени да ходят в армията

Израел: задължителна военна служба и за ултраортодоксалните? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От първи април израелското правителство ще прекрати финансирането на ултраортодоксалните млади мъже, които се обучават в строго религиозните образователните институции Йешива и не отбиват военна служба.

Върховният съд взе това решение миналата седмица. То предизвика остри вътрешнополитически дискусии, информира АРД. Двете ортодоксални партии, които участват в правителството на Нетаняху, нарекоха съдебното решение "срам". Те от десетилетия отхвърлят категорично взимането на младите студенти от Йешива в армията.

Ултраортодоксалните евреи се ползват със специални привилегии

Още от създаването на държавата Израел младите ултраортодоксални мъже са освободени повече или по-малко от военна служба, посочва германската обществена медия. Става дума за привилегия, която им е била дадена от основателя на държавата Бен Гурион, но покрай войната в Газа тя все повече се оспорва от светското население, което носи основната тежест както на военната служба, така и от гледна точка на данъците.

Бившият израелски министър на правосъдието Даниел Фридман, който е дългогодишен преподавател по право в университета в Тел Авив, направи по този повод следното изявление: "Държавата Израел създава ултраортодоксална култура, каквато не съществува под тази форма никъде другаде по света. В нея ръководителите на Йешива държат властта над тяхната група в населението, като тя им е предоставена от държавата."

Върховният съд отдавна се е произнесъл

Още преди шест години Върховният съд поиска от правителството на Нетаняху да приеме нов закон за военната служба с аргументацията, че правни основания за освобождаване на ултраортодоксалните от казарма няма. Правителството така и не приложи решението. Но откакто през 2022 година Нетаняху сформира кабинет с ултраортодоксални и крайнодесни партии, той взе Върховния съд на прицел.

Вестник "Хаарец", цитиран от АРД, написа, че съществува ясна връзка между т.нар. правна реформа и военната служба за ултраортодоксалните - на правителството на Нетаняху му е пределно ясно, че "всяка липса на равноправие по отношение на военната служба ще бъде отменена от Върховния съд". Поради това правителството се зае да промени правомощията на съда, така че Кнесетът да може да отхвърля негови решения. Това обаче засега не се е случило.

Последният срок, даден от Върховния съд на правителството да промени правилата за военната служба, бе краят на март. Сега темата раздира управляващата коалиция, изтъква АРД, а Нетаняху така и не е постигнал съгласие по въпроса.

Край на коалицията?

В последните дни разпространен законопроект, предвиждащ още едно значително разширяване на привилегиите на ултраортодоксалните жители на Израел, които са около 13 процента от 10-милионното население на страната, отбелязва АРД. Той се натъкна на сериозни критики от страна на двама министри в кабинета, които заплашиха с напускане, ако бъде приет. "Въвеждането на закона, който правителството иска да прокара по този начин, ще навреди на единството и сигурността. Тук ние поставяме червена линия", заяви министър Бени Ганц.

След разпоредбата на Върховния съд за съкращаване на държавните субсидии за ултраортодоксалните мъже на наборна възраст от първи април, предстои да се разбере и какво ще реши съдът по въпроса дали те подлежат на задължителна военна служба. Това решение може да бъде взето още на 31 март, ако съдът не удовлетвори молбата на Нетаняху за още една отсрочка с 30 дни.

Клеменс Ференкоте ARD | Биляна Михайлова редактор


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    8 5 Отговор
    Вместо да приказваме за мир - говорим за война, впрочем - аз съм на 50 години и - нямам деца, особено - мъжки рожби - ето трудна задача за Генералите. Ще правим - роботчета, както казваше Киро Увалов, ще носим подводницата на гръб.
  • 2 Момичета

    19 8 Отговор
    Ползувах басейн в комплекс затворен тип.в чужбина. Един ден там нахлу шумна група млади, симпатични, жизнерадостни, момичета с плътна комплекция, но не дебели все пак. Те говорха странен език. Заговорихме ги и се оказа, че те са еврейки. Те вежливо ни поправиха "Ние сме израелтянлки" тоест от Израел.
    Оказа се току що са завършили училище. В процеса на разговора ги попитахме какво ще правят в близко бъдеще. Те с гордост, подчертавам с гордост, че ще отидат в задължителната две годиша военна служба. Това нас ни учуди, като имам предвид, отношението на българите към военната служба. Те са пример за патриотизъм.

    Коментиран от #3, #4, #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мхм

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Момичета":

    Що не им тегли по един на тес куфри?
  • 5 Неортодоксален

    14 3 Отговор
    То така е много яко, бе! Правиш войнички, ама друг да се бие в тях!
  • 6 Стадион "Българска армия"

    10 3 Отговор
    Великата натовска bgarmy, също трябва да помисли за привличане на ултрасите на военна служба.
  • 7 ТАЛМУКАТА

    22 1 Отговор
    Едните евреи са по-тарикати от другите евреи. Еврейско равноправие му викат.
  • 8 Абас

    26 4 Отговор
    Лорер и Паси кога заминават за израелската казарма?! Та поне 2 години да не оcмъpдяват въздуха в София!
  • 9 Лудия

    14 4 Отговор
    Това ще е и края на Нитаняху! Ортодоксалните са против ционизъма, тоест против израелската държава в този и вид в който върви през последните 20 години. За това евреите нито плащат данъци,нито спазват законите на ционистката държава.
  • 10 Има нещо

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Момичета":

    И другата крайност - здрави прави мъже , от шарЕната крава телета се скатават от военна служба! Има нещо дълбоко несправедливо измежду самите израилтяни, та какво да говорим за братовчедите им - палестинците.
  • 11 Търновец

    14 1 Отговор
    Ортодоксите в Израел водят началото си от Отоманската империя и са свързани с кланетата на Българи в Едирне и Беломорска Тракия. Те убиха Ицхак Рабин когато той реши да признае Палестина
  • 12 Перо

    16 1 Отговор
    Тези училища за ционисти, генериращи и разпространяващи вредната за човечеството идеология на ционизма, отдавна трябваше да бъдат закрити, а армейската служба е задължение за всички! В Израел и жените служат в армията, ционистите няма да служат! Правилно решение!

    Коментиран от #16

  • 13 служил в ШЗО

    16 6 Отговор
    Скоро и тук ще върнат казармата и всички програмисчета и джендърчета със епилирани крака и оскубани веждички ше разберат как се става мъж !

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Българин

    11 13 Отговор

    До коментар #13 от "служил в ШЗО":

    Най-смешното е, че ако върнат наборната служба всички копейкаджии, като теб, дето се биете в гърдите, че сте били в казармата едно време (то тва ви е най-голямото постижение в живота) и сте носили шапки с петолъчки сега ше трябва да пратите синовете и внуците си в армия, която ще ги учи, че русия е най-големия враг :) хахахахахахахаха
  • 15 Старши армейски редник

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "служил в ШЗО":

    Свободно фазане, едно време в ШЗО служиха само връзкарчета и мамини синчета, че на всичкото отгоре и службата им беше по-къса от на останалите ! Да беше служил в някое бойно поделение по онова време щеше да видиш кво е истинска казарама !
  • 16 Търновец

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    Ортодоксите приемат за канонична т н. Книга на Енох - пасти от нея не са за хора със слаби нерви и високо кръвно:"...Бог вменява на Земляните вина че били потънали в разврат и пратил същества които изнасилили жените и те родили човекоподобни гиганти които били людоеди...". Книга на Енох е писана на Староарменски а след това преведена на старогръцки и староетиопски и Коптите в Етиопия също я признават за канонична. Староегиптяните обаче твърдят че Енох е староегипетски Бог съществувал много преди Бог Юде. И прочие.....
  • 17 Иго

    10 5 Отговор
    ХА,ХА, Хага - специален съд за Путин, Хага умъртви Милошевич ,сега на прицел е единственият политик, неудобен на фашистите!!! Защо не съдят украинският наркоман ,израелският нацист избил 30.000 хиляди палестинци ,същият израелец е ударил в Сирия посолството на Иран , има убити и ранени военни , за деменцията и натаняхо няма съд!!! Жестоките капиталисти и фашисти напълно са полудели от алчност ,злоба и завист!! Русия ще пребъде,света ще прогледа !!!
  • 18 Тъпо е с подобни теми да ни занимават

    6 4 Отговор
    Тероризма на престъпната държава Израел трябва да се осъди. Не е това темата с която трябва хората в девета глуха да се пращат. Темата трябва да е относно престъпният нацистки характер на Израел
  • 19 Типично пропагандна статия

    11 4 Отговор
    За отклоняване на общественото внимание от темата за престъпленията на терориста нацист Израел.
  • 20 Нито един роден депутат

    10 4 Отговор
    не съм чул до сега да предложи декларация осъждаща тероризма и геноцида на престъпната държава Израел. Надявам се поне един достоен българин да има в парламента и да го направи. Стига сме търпяли и мълчали хора. Абсурдно е ... За жалост ние хората в България нищо не можем да направим освен една гражданска инициатива и подписка, Посланикът на Израел Йоси Леви Сфари моментално от България да бъде изгонен и посолството на престъпната държава терорист закрито. Но и това е нещо според мен. А дали задължителна военна служба и за ултраортодоксалните щяло да има въобще не е важно

    Коментиран от #22

  • 21 "светско население" в Израел НЯМА

    7 4 Отговор
    Или са нацисти-ционисти или ултраортодоксални. Нищо светско в тази държава няма.
  • 22 Търновец

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "Нито един роден депутат":

    Израел няма конституция и горна камара на Кнесета не признава решения на неизраелски съдилища и резолюции на ООН - това не е държава е верски базирана терористична организация
  • 23 Ний ша Ва упрайм

    2 0 Отговор
    значи бая утепани от нормалните има щом допряха до тия
  • 24 Посещение

    1 0 Отговор
    Като бях в Израел, екскурзовода каза, че те не работят, получават помощи и се обедиявали с арабите, за да поддържат техните искания.