Last news in Fakti

2 Април, 2024 12:35 1 444 26

Газа: Седем служители на хуманитарна организация са загинали

  • ивицата газа-
  • газа-
  • израел-
  • хуманитарна помощ-
  • световна централна кухня-
  • австралия-
  • хамас-
  • палестина

Загиналите са граждани на Австралия, Полша и Обединеното кралство

Газа: Седем служители на хуманитарна организация са загинали - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хуманитарната организация "Световна централна кухня” (на английски "World Central Kitchen”) съобщи, че е прекратила дейността си в ивицата Газа, след като седем служители на организацията са били убити в централната част на анклава. По думите на представителите на "Световна централна кухня” служителите са загинали при израелско нападение.

Испанската организация съобщава, че загиналите са граждани на Австралия, Полша и Обединеното кралство, както и палестинци и един човек с двойно американско и канадско гражданство. От "Световната централна кухня" съобщиха, че служителите на организацията са се движили в бронирани автомобили, които са били ясно означени като принадлежащи на хуманитарната мисия.

"Това е нападение не само срещу "Световната централна кухня", но и срещу всички хуманитарни организации, които работят в най-тежките условия, където храната се използва като оръжие във войната. Това е непростимо", каза изпълнителната директорка на организацията Ерин Гор. "Сърцето ми е разбито и съм отвратена, че ние и целият свят днес загубихме тези хора заради нападението на Израелските отбранителни сили", продължи тя. Израелската армия обяви, че "извършва задълбочена проверка на най-високо ниво, за да разбере обстоятелствата на този трагичен инцидент”. В съобщението се казва още: "Израелските отбранителни сили полагат големи усилия, за да осигурят безопасна доставка на хуманитарна помощ и работят в тясно сътрудничество със "Световната централна кухня” в техните жизненоважни усилия за осигуряване на храна и хуманитарна помощ за населението на Газа."

Австралийското външно министерство разследва

Австралийският премиер Антъни Албънийз заяви пред обществената медия Ей Би Си, че външното министерство извършва "спешно разследване”. "Моето правителство подкрепя дълготрайно решение за прекратяване на огъня в Газа с искане за освобождаване на заложниците. Твърде много невинни животи на палестинци и израелци се погубват в този конфликт”, каза още австралийският премиер.

Инцидентът се случва в деня, в който втора пратка с хранителни помощи пристига по море близо до Газа с флотилия, организирана от "Световната централна кухня” и испанската група Open Arms. Организациите изпратиха близо 400 тона храна на фона на предупрежденията на ООН, че в северната част на палестинската територия предстои глад.

Войната в Газа започна, след като на 7 октомври миналата година бойци на Хамас извършиха мащабна терористична атака в южната част на Израел, при която бяха убити 1200 души и взети около 250 заложници. Властите в Израел се зарекоха да унищожат Хамас и започнаха военна офанзива. Министерството на здравеопазването в Газа съобщава, че най-малко 32 845 палестинци, предимно жени и деца, са били убити във войната между Израел и Хамас, а други 75 392 души са били ранени.

Мина Киркова (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мммм

    35 4 Отговор
    Еереите трепат всичко наред
  • 2 Терористи сър

    8 35 Отговор
    дошли да хранят Хамас. Ми, не ми е жал
  • 3 ОНЯ С КАЛАШНИКА

    30 8 Отговор
    Изродите ционисти обратно в Аушвиц!
  • 4 Даааа

    14 7 Отговор
    Голяма работа,нали не е в Украйна?Защо ни занимавате със случай с под 100-200 убити цивилни,жени и деца.
  • 5 Шакели

    32 7 Отговор
    Ако се беше случило в Украина - вой до небесата цяла седмица.А когато евреите убиват безнаказано е висша,демократична ценност.
  • 6 лошо

    22 7 Отговор
    Странични жертви на геноцида, провеждан от окупаторите ционисти. И след този случай евролибирастити пак ще мълчат.
  • 7 Ден

    12 8 Отговор
    Израел военнопрестъпник!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Артилерист

    12 5 Отговор
    Бог да прости загиналите(убити от Израел), но те са все от държави от кликата на американците, които активно подкрепят и оправдават безобразията на Израел. Убийството на хуманитарни служители в ясно обозначени автомобили е жестока диващина, но в материала няма категорични обвинителни квалификации за Израел, както непременно тука използват спрямо Русия, примерно. Последния абзац даже звучи едва ли не като оправдаване на израелските варвари, които-по данни на УНИЦЕФ- са убили повече от 13 000 деца. А това да се наричат израелските войски "отбранителни" си е чиста подигравка, да не казвам перверзия.
  • 10 Ден

    3 2 Отговор
    трийтеее истината не може да бъде спряна
  • 11 696

    8 5 Отговор
    Когато те направят терор е просто инцидент---хитро.
  • 12 ха ха

    4 0 Отговор
    Лошо нещо е войната. Покрай сухото гори и суровото...
  • 13 Екзекутор

    4 5 Отговор
    Харесва ми как евреите хич не слушат никой
    Бавно и методично си вършат работата и заличават хамас
    Нека си лаят кучетата
    А след това следват,те си знаят кои....
  • 14 Палестинците да митрират

    5 4 Отговор
    в Турция, откъдето са дошли на времето в Палестина и в останалите арабски държави, Египет, Катар, Бахрейн, ОАЕ, Саудитска Арабия и т.н. Нямат работа по вече в ГАЗА и останалите градове на Палестина. До тук бяха. Те са терористи.

    Коментиран от #15

  • 15 Палестинците да мигрират

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Палестинците да митрират":

    в Турция, откъдето са дошли на времето в Палестина и в останалите арабски държави, Египет, Катар, Бахрейн, ОАЕ, Саудитска Арабия и т.н. Нямат работа по вече в ГАЗА и останалите градове на Палестина. До тук бяха. Те са терористи.
  • 16 Апел до Президента на САЩ

    1 5 Отговор
    Господин Байдън,
    Вие сте Президент на най мощната държава в света. Комуникирате с ваши колеги на водещи силно-икономически държави. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет,Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. В заключение вземете пример от християнска ЕВРОПА, която приюти милиони мюсюлмани въпреки, че това е рисково начинание, но все пак бяха приютени. Време е Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра палестинци и същите бъдат приютени в техните държави. Това е разумният изход по казуса.
  • 17 Червената шапцица

    4 2 Отговор
    Защо докато не свърши всичко, съседните страни не приютят тези мили и дружелюбни хора? Една вяра са. Къде остана толерантността и милосърдието?.

    Коментиран от #18

  • 18 Червената шапчица

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Червената шапцица":

    Защо докато не свърши всичко, съседните страни не приютят тези мили и дружелюбни хора? Една вяра са. Къде остана толерантността и милосърдието?.
  • 19 ....

    5 1 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 20 Ъхъъъъъъ мозък,

    1 1 Отговор
    Оня ден една палестинка по френската телевизия най нахално се хилеше и каза, че на мястото за всеки убит всяка палестинка ще роди по 5. Да са живи и здрави, ЕС, САЩ и Червеният кръст нека продължават да дават помощи на тия мързелани.
  • 21 Апел до Антъни Блинкън

    1 0 Отговор
    Господин Блинкън, Вие сте Държавен секретар на най мощната държава в света. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет,Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Турция, Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. Не забравяйте, че Турция е родината на палестинците, които се преселили в Газа и сега може да ги настани в Анадола. Освен това, палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет, се страхува от тях и затова е затворил границата. На всичкото отгоре, палестинките раждат като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС, САЩ и Червеният кръст. За мъжете да не говорим. Те въобще не полагат никакви грижи към децата, по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят. Време е Турция, Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра па
  • 22 666

    0 0 Отговор
    Всички сте гой и еврейте имат право да убиват всички не еврей. Тората така казва!
  • 23 бяха убити 1200 души и взети около 250

    0 0 Отговор
    заложници. В УКРИЯ БЯХА УБИТИ 30 000 РУСНАЦИ И 3 000 ДЕЦА НА РУСНАЦИ .............. ЩЕ СЕ СЛУЧИ СЪЩОТО КАТО В ИЗРАЕЛ С УКРИТЕ , ЩЕ БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ !
  • 24 който помага на фашисти

    1 0 Отговор
    каквито са хамаз и зеленяците ги чака дамлата !
  • 25 газа трябва да изчезне от лицето на земя

    1 0 Отговор
    та , както и израел !
  • 26 израелците трябва да бъдат

    3 0 Отговор
    преместени в сащ !