Last news in Fakti

19 Март, 2024 12:01 1 933 41

Бенямин Нетаняху: Ще ударим Рафах, международният натиск не ме интересува

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • рафах-
  • египет

Израел многократно е заплашвал, че ще щурмува намиращия се на границата с Египет Рафах - град, в който в момента се намират близо 1,5 милиона палестинци

Бенямин Нетаняху: Ще ударим Рафах, международният натиск не ме интересува - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се зарече да щурмува препълнения с бежанци град Рафах в южната част на ивицата Газа въпреки все по-негативния международен отзвук, който предизвикат тези намерения. Премиерът демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави.

В неделя десният израелски министър-председател се зарече да изпрати сухопътни войски в южния град Рафах въпреки опасенията за съдбата на струпалите се в града стотици хиляди мирни палестинци, които потърсиха убежище там от бойните действия, отбелязва френското издание „Монд“.

„Никакъв международен натиск няма да ни попречи да изпълним целите си. Затова ще действаме и в Рафах“, каза той на заседание на военновременния кабинет на Израел, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес. Нетаняху добави, че на мирното население ще бъде дадена възможност да напусне града, преди израелските сили да влязат в него, за да атакуват разположените в него бойци на „Хамас“.

Израел многократно е заплашвал, че ще щурмува намиращия се на границата с Египет Рафах - град, в който в момента се намират близо 1,5 милиона палестинци. Шефът на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус призова Израел „в името на човечността“ да не нахлува в Рафах и предупреди, че не бива да се позволява сегашната хуманитарна катастрофа, която се разиграва там, да се разрасне още повече.

Вашингтон, който предоставя на Израел ежегодна военна помощ в размер на милиарди долари, обяви, че няма да подкрепи операция в Рафах, без да види „заслужаващ доверие, реалистичен и изпълним план“ за осигуряване на убежище за гражданското население.

При така създалата се обстановка на нарастващо напрежение Нетаняху реши да разкритикува лидера на американския Сенат заради призива му към израелското правителство да организира нови избори, определяйки този апел като „напълно неуместен“, отбелязва Франс прес.

„Ние не сме бананова република“, каза Нетаняху пред Си Ен Ен, реагирайки остро на думите на лидера на демократичното мнозинство в американския Сенат Чък Шумър, който посети Израел след нападението от 7 октомври, а впоследствие открито нарече Нетаняху пречка за мира. В отговор на въпрос на Си Ен Ен дали е готов да отиде на нови избори след края на войната, премиерът отговори: „Това е въпрос, който ще се реши от израелското общество“.

ЩЕ СЕ УВЕНЧАЯТ ЛИ С УСПЕХ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ПРИМИРИЕ

Нетаняху е начело на коалиция от религиозни и ултранационалистически партии. Провалът му да върне у дома заложниците, взети от „Хамас“ при нападението на 7 октомври, предизвика протести и призиви за предсрочни избори в Израел, които се отразяват на вътрешнополитическото положение в страната, отбелязва „Монд“.

Международните посредници се очаква скоро да се съберат в Катар, за да възобновят изпадналите в застой преговори за спиране на огъня и размяна на заложниците. Движението „Хамас“ предлага Израел да се изтегли от всички „градове и населени райони“ в Газа като част от шестседмично примирие и да позволи влизането на повече хуманитарна помощ в палестинския анклав, посочват агенциите, като се позовават на палестински източници.

Израел възнамерява да участва в тези разговори, като министрите от кабинета ще „решат какъв мандат да дадат на делегацията, преди тя да отпътува за Доха“, съобщи канцеларията на Нетаняху, но без да разкрие никакви срокове и времеви рамки.

В неделя за договаряне на споразумение за освобождаване на заложниците и трайно спиране на огъня призова и германският канцлер Олаф Шолц. „Това, от което се нуждаем, е постигане на договореност за освобождаване на заложниците, което да бъде придружено от по-дълготрайно примирие“, заяви той на пресконференция с Нетаняху в Йерусалим.

Споразумение, което отслабва Израел и не гарантира в достатъчна степен защитата му, „няма да допринесе за мир, а тъкмо напротив“, каза Нетаняху и добави, че за да не бъде допуснато това, Израел трябва да може да участва в поддържането на сигурността в ивицата Газа.

РАЗДОР ПРИ ПАЛЕСТИНЦИТЕ

Междувременно ислямистката групировка „Хамас“ разкритикува „едностранното“ назначаване от палестинския президент Махмуд Абас на свой приближен и водеща бизнес фигура за нов премиер с мандат да работи за реформирането на Палестинската автономна власт и възстановяването на Газа, предаде Ройтерс.

От „Хамас“ заявиха, че решението е било взето, без да бъде консултирано с тях, въпреки неотдавнашната обединителна среща в Москва, на която присъстваше и движението „Фатах“ на Абас и която имаше за цел да сложи край на разделението между палестинските фракции.

„Изразяваме категоричното си несъгласие с този подход, който в миналото е вредял и ще продължи да вреди и занапред на нашия народ и национална кауза“, посочи радикалната групировка. „Вземането на индивидуални решения и предприемането на изкуствени и изпразнени от съдържание стъпки като съставянето на правителство без национален консенсус само затвърждава политиката на едностранчивост и задълбочава разделението.“

Във времена на война с Израел палестинците се нуждаят от единно ръководство, което да подготви свободни и демократични избори, в които да участват всички обществени групи, добави „Хамас“.

До назначението на Мохамед Мустафа се стигна, след като нарасна натискът върху Палестинската автономна власт да се реформира и да подобри управлението на окупираните територии на Западния бряг, където се намира централата ѝ.

„Фатах“ на свой ред излезе с остра реакция на критиките на „Хамас“, като възложи върху радикалното движение вината за това, което е сполетяло ивицата Газа след едностранно предприетата от „Хамас“ „авантюра от 7 октомври“.

„Нима „Хамас“ се консултира с палестинското ръководство сега, когато преговаря с Израел и предлага отстъпки само и само да осигури в замяна гаранции за личната безопасност на водачите си?“, попита „Фатах“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скоро, по вселенско време

    34 8 Отговор
    Голям тежкар, но пък ще виси красиво.
  • 2 Лорер

    39 6 Отговор
    Фашист!
  • 3 Асен

    51 6 Отговор
    Къде е Бурел,Урсула,франсето и цялата еврогейскста клика ,дето не признават изборите руски, много важно! Слепи и глухи ли са тези западни и американски малоумници ,че убитите от израелските ционисти с тяхна подкрепа са над 35.000 хиляди деца, жени ,мирни хора!! Възмездие ще има за тези престъпници !!

    Коментиран от #13

  • 4 симха

    11 17 Отговор
    каквото почукало, това и отговорило!
  • 5 Супер

    37 8 Отговор
    Както е тръгнало 2025г. ще я посрещнем без две държави еднодневки - Украйна и Израел:)
  • 6 Пантагрюел

    39 6 Отговор
    Нещо за лишаване от участие в Олимпиадата или в Евровизия,макар,че не са в Европа?
    Ааа,ние имаме двоен стандарт.Затова за тях може,за другите,не.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сталин

    41 7 Отговор
    Сега живеем в ционистка система ,в която лекарите унищожават здравето,съдиите унищожават правосъдието, университетите унищожават знанието , правителството унищожава свободата,пресата унищожава информацията и банките унищожават икономиката.
  • 9 М да

    13 11 Отговор
    Да гледат нашите борсуци и да се учат как действа един политик загрижен за народа и държавата си, дори когато веднъж е сгрешил но е решен да поправи грешката си и независимо от натиска на могъщия си съюзник, в случая по.бърка.ните американски социалисти
  • 10 Антитрол

    30 6 Отговор
    "на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави"

    Не чувам санкции да са наложили краварите и пуделите им на Израел или пък да са блокирали авоарите им че даже и оръжия им предоставят и блокираха резолюция на ООН за прекратяване на огъня - лицемерие и двойни стандарти.

    "Никакъв международен натиск няма да ни попречи да изпълним целите си" - ами то няма такъв натиск и вие го знаете че даже и другите евреи отвъд атлантика ви защитават като възпират Иран да ви попречи да изпълните целите си.

    Хайде нашите козячета да заклеймят израелците и геноцида провеждан от тях срещу палестинците или не става да си плюят срещу хляба.

    Коментиран от #36

  • 11 Всъщност

    32 3 Отговор
    няма международен политически натиск срещу действията на Нетаняху в Газа.Нито икономически такъв.
  • 12 Така е..

    21 5 Отговор
    И Путин така казва... неутрализация на зелю и нацистите в укрия...
    Обучението на НАТО + пудели да спрат да 0пpe-пиkават оградата на мечката и да приберат опасните си играчки на прилично разстояние от бърлогата и!!!
  • 13 питам си

    23 7 Отговор

    До коментар #3 от "Асен":

    Защо еврогейският съюз НЕ наложи санкции на евррреиите??? Каква разликата между тях и ПутлеризЪма?
  • 14 ТаУмВзе

    24 9 Отговор
    Само Геноцида на Моше е Праведен! Със бомби срещу Жени и Деца! Австриецът бе прав само тази тема.

    Коментиран от #23, #35

  • 15 Възмутен

    28 8 Отговор
    Няма ли европуделите да излязат с някаква декларация против Натаняхо или те могат само срещу Русия да лаят. Нещо за санкции и конфискуване на имуществото на богати евреи няма ли да има. Нов пакет от няколкостотин милиарда няма ли да гласуват или да замислят как да пратят ракети с голям обсег на палестинците и танкове. Макарончо няма ли да призове за пращане на войски в подкрепа на палестинците или не става да ревеш срещу тези които са те назначили за президент.

    Лошото е че българите пак се натресохме на грешната страна - Западната "демокрация" се оказа по-голяма диктатура от тази която живяхме преди 1989 г.

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Анонимен

    12 5 Отговор
    Спете геноцида над Палестина.
  • 19 СЛАВА ИЗРАИЛЬЯ

    6 12 Отговор
    пуся ИЗЛЪГА И ПРЕДАДЕ ЧАРШАФИТЕ и сета ТЕРОРИСТИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ ТОВА КОЕТО ТЪРСЯТ!
  • 20 Някой

    15 6 Отговор
    Бенямин Нетаняху: Ще ударим Рафах, международният натиск не ме интересува.

    С шекели и долари ще си купя "приятелството" и "одобрението" на влиятелните световни лидери от Г20. Закега, само Турция не мога са купя.

    Коментиран от #21

  • 21 турция

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Някой":

    не знам, но ердоганчо е безплатен.
  • 22 руската

    4 11 Отговор

    До коментар #15 от "Възмутен":

    орда у нас се опитва да прави асоциации между варварска русия и цивилизования Израел!
  • 23 проблемът

    4 14 Отговор

    До коментар #14 от "ТаУмВзе":

    с жените и децата си е на хамас, които ги използват за жив щит. Ако тези страхливци имат кака съвест, ще се предадат.

    Коментиран от #25

  • 24 ясни сте ни

    9 4 Отговор
    А не му дреме на момчето и чак нахално си се дърви . Нещо някой от "цивилизования свят " да се възпали ? Не нали , двулични боклуци .

    Коментиран от #38

  • 25 ТаУмВзе

    9 3 Отговор

    До коментар #23 от "проблемът":

    Да ти Обясня ли със кое Крадено Нацистко ЗЛАТО Моше си Купува Израел, след 2рата Световна война...
  • 26 Гнусотия

    16 5 Отговор
    Това е откровен геноцид, обаче Светът оглушително мълчи. Така са разпоредили от ФАЩ.
  • 27 1488

    1 11 Отговор
    Мачкай БЕНИ

    Коментиран от #30

  • 28 ⚜️Просветен⚜️

    5 4 Отговор
    Наскоро , преди по малко от век , късоглед хазар, едни други хазари също не ги интересуваше обществения натиск! Я хвани произволен учебник по история и виж кво стана!

    Коментиран от #41

  • 29 пипи

    5 5 Отговор
    Това е демокрация, а не като руската !
  • 30 Глупако

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "1488":

    прякорът му е Биби - Бени е хил!
  • 31 Бесен язовец

    5 5 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 32 112

    6 5 Отговор
    Мачкай биби, ХАМАС трябва да бъде унищожена.
  • 33 стоян

    5 5 Отговор
    Натаняху е истински смел мъж - гони мюслюманските терористи по дупките - и от там ще ги извади
  • 34 Финансист

    7 3 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен
  • 35 стоян

    3 6 Отговор

    До коментар #14 от "ТаУмВзе":

    До 14 ком - другар откога трепането на терористи стана геноцид - явно си под дъгата

    Коментиран от #39

  • 36 Амиии

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Антитрол":

    Няма да наложат никакви санкции, защото Израел им е господар и те самите го знаят това много добре.
  • 37 емо

    4 3 Отговор
    Къде са цивилизованите , демократични страни когато Израел открито казва ,че ще направи това което мисли и нищо не може да го спре ?. Къде са санкциите , забраните къде е медията ви която се нахвърля като бесен пес върху жертвата ? Къде е всичко това? Или това е демократично и е позволено някои имат право а други нямат ли.? Въобще не проливате никакви крокодилски сълзи, както проляхте за Навални и продължавате когато всеки ден умират хиляди не вини хора- предимно жени, деца и възрастни.
  • 38 Ъхъ!!!

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "ясни сте ни":

    Ти видял ли си някой да се зъби на господаря си? И "цивилизованите" не са изключение от правилото.
  • 39 Ха ха ха ха

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "стоян":

    Да. Най - опасните терористи са децата, особено най - малките. Умник.
  • 40 Бате Златко водолаза

    5 0 Отговор
    Хамас е радикална организация проповядва радикален ислям, пълни им главите с омраза към израелците от детска възраст за да са готови бойци като пораснат. Всичко е политика, никаква икономика и развитие в Газа, цялата международна общност ги издържа, включително ЕС. Строи им болници,училища ,сгради ,там са ООН ,Червения кръст, лекари и за какво , Хамас да си строят тунели под носа им и да складират оръжие. Изобщо те се подиграха с целия свят. Израел направи от пустинята рай ,развива се технологично ,образование ,иновации и са най лошите ,въпреки че приемат и приобщават араби ,осигуряват им работа Е това ли трябваше да се случи и то след и Израел и дава пари за инфраструктура ,а те вероятно я ползваха за военни цели.
  • 41 111

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "⚜️Просветен⚜️":

    И кво стана - евреите станаха още по-силни. Велик народ са, и той знае какво говори - за разлика от теб.