Last news in Fakti

22 Март, 2024 08:02 875 49

"Въпрос на живот и смърт": Палестинците в Газа нямат вода

  • газа-
  • хамас-
  • израел-
  • западен бряг-
  • бенямин нетаняху

Около една трета от домовете на палестинците на Западния бряг са свързани с канализационна мрежа, а само пет до десет процента от палестинските отпадни води се пречистват

"Въпрос на живот и смърт": Палестинците в Газа нямат вода - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ивицата Газа е застрашена от хуманитарна катастрофа. Палестинците страдат от недостиг на храна и чиста питейна вода. Сегашната война в Близкия изток просто изпепелява региона, който и бездруго е безводен.

Експертите бият тревога: ивицата Газа е застрашена от масов глад. Ако нищо не се промени, в северната част на крайбрежната ивица храната ще свърши най-късно през май – се казва в нов доклад на инициативата IPC за анализ на продоволствените кризи. Половината от хората, живеещи в ивицата Газа, още сега са в бедствено положение. За масов глад, според официалните класификации на ООН, се говори, когато поне 20% от населението са засегнати от краен недостиг на храни. Освен до храна, достъпът до медицински грижи, вода и санитарни съоръжения също ще е ограничен.

Вече от няколко месеца населението на ивицата Газа страда от остър недостиг на вода. "Достъпът до достатъчно чиста вода е въпрос на живот и смърт", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел през декември. "Децата в Газа често нямат и капка вода за пиене", написа тя в платформата X. "Без чиста вода ще умрат още много деца."

Солени и замърсени подпочвени води

Войната на Израел срещу Хамас драматично изостря една ситуация, която съществува от много време. Водната криза се дължи преди всичко на географското положение на крайбрежната ивица. По-голямата част от необходимата вода е от подпочвени води, които обаче са с високо съдържание на сол поради близостта с морето. Те са замърсени и от непречистени отпадни води. За допълнителното замърсяване на водата допринасят и щетите, нанесени на водната инфраструктура от предишни конфликти между Израел и Хамас. Още през 2011 г. ООН установи, че над 90% от подпочвените води в Газа са негодни за пиене без допълнително пречистване.

Това прави ивицата Газа още по-зависима от питейната вода, получавана от Израел. В отговор на терористичната атака на Хамас на 7 октомври Израел отначало почти прекрати тези доставки. Откакто тръбите бяха отворени отново, всеки ден в ивицата Газа постъпват повече от 28 милиона литра питейна вода от Израел, съобщават израелски медии. Преди 7 октомври обаче в Газа са влизали по 49 милиона литра.

Проблеми, известни от години

Тъй като и доставките на електроенергия и гориво бяха силно ограничени, пречистването на водата, която се добива в самата Газа, е също сериозно затруднено: прекъсването на електрозахранването възпрепятства работата на инсталациите за обезсоляване. Единствената електроцентрала в Газа беше принудена да прекрати работа още през октомври 2023-та поради липса на гориво. В момента се използват дизелови генератори за добива на ток. А този ток е необходим, за да работят пречиствателните съоръжения. Когато няма достатъчно дизелово гориво, хората в Газа на практика нямат и чиста питейна вода.

Това изостри до крайност проблемите с водата в ивицата Газа, които са известни от години, но не са били решени, казва Тобиас фон Лосоу, експерт по проблемите на снабдяването с питейна вода за Близкия изток в мозъчния тръст “Clingendael Institute” в Хага. От десетилетия е ясно, че водоснабдяването в региона на Газа трябва спешно да се подобри. Наред с други неща, това изисква по-големи инсталации за обезсоляване на вода. "Такива обаче все още не са построени, въпреки че на практика няма други възможности за снабдяване на населението с чиста питейна вода, освен пречистването на водата и доставките от Израел."

Какво е положението на Западния бряг

Ситуацията на Западния бряг е малко по-добра, отколкото в ивицата Газа, въпреки че и там има недостиг на вода. Според доклад на американската организация GlobalWaters.org, водата там често се губи поради аварии по остарелите и повредени водопроводи.

Около една трета от домовете на палестинците на Западния бряг са свързани с канализационна мрежа. А само пет до десет процента от палестинските отпадни води се пречистват.

Договорено още в Осло

Сътрудничеството между Израел и Палестинската автономия в областта на водоснабдяването беше договорено на двустранна основа в рамките на мирния процес от Осло. Съвместният комитет по водите, който се състои от равен брой експерти на палестинската автономия и на Израел, отговаря за изпълнението. Двете страни обаче не си поделят водата поравно. Израел контролира 80% от водните ресурси - това беше договорено в споразуменията от Осло, макар и само като временно решение. Палестинците, които живеят в зоните под израелски контрол, са в трудно положение. Те не са свързани нито с израелската, нито с палестинската водопреносна мрежа. През 2014 г. това се е отнасяло за около 90 000 палестинци.

Според израелски данни от 2016 г. Израел доставя на палестинците два пъти повече вода, отколкото е предвидено в споразумението: по 64 милиона кубически метра годишно, вместо договорените 31 милиона кубически метра.

Само един от аспектите на конфликта

Въпреки това през последните години водата на Западния бряг е намаляла значително. "Спадът на нивото на водите в Мъртво море средно с един метър годишно показва как се е задълбочил проблемът с водните ресурси", казва Тобиас фон Лосоу. "Политическата ситуация също затруднява водоснабдяването”. Освен това израелците - включително израелските заселници на Западния бряг, потребяват около три пъти повече вода от палестинците, посочват израелски правозащитни организации като B`Tselem.

Според фон Лосоу спорът за водата играе роля и в цялостния палестинско-израелски конфликт. "Той обаче е само един от многото компоненти, които характеризират този конфликт – например териториалните спорове, въпросите на идентичността, религиозните или военните въпроси."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    12 10 Отговор
    Агресорите от юдея нямат спирка в своята агресия.

    Коментиран от #29

  • 2 Евреите искат

    11 7 Отговор
    Тази територия и тези хора там им пречат. Наблюдаваме жесток начин на бърза смяна на населението на една територия. Има и по-бавен, с масова миграция на плодовити народи, с по 7-15 деца на семейна двойка. Но после пък трябва да освобождават територията и от тези? Нали "планетата била пренаселена"? "Зелени проекти"? Не яжте, не пиите, не карайте коли, не произвеждайте... за да остане планетата, БЕЗ хората?

    Коментиран от #18, #48

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 българина

    10 6 Отговор
    това което правят евреите е това което са направили с арменците в пустинята. ми те сами си умряха. ще ги изтребят до крак, после западния бряг, арабите не им ли дадат оръжие веднага, до 50 г израел ще е заграбил земи от всички съседи, това може да сте сигурни
  • 5 12345

    13 8 Отговор
    Хитлер го спряха,тия ционисти и фашисти няма ли кой да ги спре,защо света спи?Мюсюлманските държави със своето бездействие са също съучастници в този геноцит.
  • 6 Анонимен

    10 4 Отговор
    Египет да си отвори границата и палестинците да мигрират. Йордания също.

    Коментиран от #9

  • 7 Мдааа

    14 2 Отговор
    "Палестинците в Газа нямат вода"....и ние на село нямаме вода. Сега като я спрат в края на април и ще я пуснат чак ноември месец. Шест месеца без капчица вода. И така е в повечето села на БГ. И това е без да ни бомбардира никой.

    Коментиран от #13

  • 8 Чума

    2 6 Отговор
    Какви други престъпления срещу света е извършил Путин в преминалата нощ?
  • 9 Ами това е и

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Целта. Тази територия да се освободи за евреите. За това съседите не искат палестинците, понеже те няма да са само "бежанци от война" и да се върнат след войната там, ами са МИГРАНТИ! Тях ги изгонват завинаги от земята им. А ако не искат, то са под обстрел...
  • 10 Съд на Нациста Израел

    9 9 Отговор
    Посланика в България да бъде изгонен и посолството в София закрито
  • 11 И моля Факти

    9 8 Отговор
    Спрете да триете критичните постове срещу престъпната държава Израел. Просто не е морално хора !
  • 12 Израел и ционизма

    8 7 Отговор
    са еманацията на Нацизма. Няма друга държава в света освен престъпната държава Израел където нацизма да е официална държавна политика ! Просто няма хора.
  • 13 Сравнението е

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мдааа":

    неуместно в случая, но съболезнование. Дано ви пуснат водата на село
  • 14 херодот

    7 5 Отговор
    Защо ги е страх ,че ще изпукат ? Нали ще отидат направо в рая ! Без значение кой кога и как ,важно е чалми да се търкалят по земята !!!

    Коментиран от #31

  • 15 Вчера четем статия как

    5 4 Отговор
    САЩ "продължавали да се опитват" .... и Блинкен пак е говорил глупости и се е държал неадекватно, което не е изненада за никого най вероятно .... и днес виждаме резултата от жалката политика на САЩ ......"Въпрос на живот и смърт": Палестинците в Газа нямат вода.....

    Коментиран от #28

  • 16 Нетаняху да си ходи

    3 4 Отговор
    Държи и Израел и палестинците заложници на собственото си политическо оцеляване. Тази операция в този си вид не е в интерес на Израел

    Коментиран от #26

  • 17 Исторически парк

    4 5 Отговор
    България да наложи санкции на престъпната еврейска държава и да изпрати снаряди, самолети,танкове и бтр на палестинците за самозащита!
  • 18 Евреите

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Евреите искат":

    не искат тази територия. Да ти напомня че Хамас започна войната с терористична операция. Израелците си искат заложниците обратно, но Хамас не ги дава. И наливат вода в мелницата на Нетаняху който беше политически пътник

    Коментиран от #19, #21, #25, #27

  • 19 Винаги

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "Евреите":

    Израел са искали територия ! Винаги ! От преди създаването си като държава даже. Но ти си пиши не пречиш.
  • 20 Заплюйте я тази държава хора.

    2 5 Отговор
    Няма друга демократична или НЕдемократична държава в света освен престъпната държава Израел, която да определя конституционната си идентичност на изключителна расова основа и като обслужваща една етническа група“.Просто НЯМА хора такава. Основополагащия характер и широкообхватния обхват на Закона за еврейската национална държава НЕ съдържа абсолютно никакъв ангажимент към демократичните норми, нито гаранция за правото на равенство, нито забрана на дискриминацията въз основа на раса, националност, етническа принадлежност или всяка друга категория за всички хора, живеещи под суверенитета на Израел. И го запомнете ! Законът за еврейската национална държава на Израел, „законът на законите“, е способен да отмени всяко обикновено законодателство. Той променя всяка конституционната рамка на държавата, като прави промени, които нарушават установените международни норми и няма демократична конституция, законодателство в света, което да определя конституционната идентичност на държавата на расова основа, като обслужване на една етническа група освен Нацистки Израел .... !!! Заплюйте я тази държава хора. Международна изолация и брутални икономически и всякакви други санкции са нужни за нея.
  • 21 Аз пък

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "Евреите":

    Да ти напомня на теб че НЕ Хамас започна войната с "терористична операция" а никога не е прекратявана от самото основаване на терористичната структура Израел! И да ти припомня също че поне две трети от територията се наричат "Окупирани територии" НЕпризнати от нито една държава по света ! ОКУПИРАНИ !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Съд за престъпната държава Израел

    3 5 Отговор
    Свидетели сме на повторение на
    ГЕНОЦИДЪТ В РУАНДА с над 1 милион жертви
    При Геноцидът в Руанда, за период от 100 дни, са избити над 937 000 души......свидетели сме и на повторение на Геноцидът в Дарфур който е едно от най-тежките престъпления, извършени срещу човечеството през 21 век, принуждавайки приблизително една трета от населението на територията да напусне домовете си и да живее в бежански лагери. Повече от 100 000 души са загинали в Дарфур от началото на конфликта. Повече от 1,8 милиона са напуснали домовете си, за да избягат. 200 хиляди от тях избягаха в съседен Чад. ........Свидетели сме точно на това според мен : Израелски геноцид и терор съизмерим с този в РУАНДА и надминал вече този в Дарфур ....

    Коментиран от #41

  • 24 Гнусно е поведението на правителството

    4 8 Отговор
    Посланикът на Израел в София Йоси Леви Сфари отдавна трябваше да бъде изгонен от България и посолството на престъпната нацистка държава временно закрито. Нацисти-ционисти и терористи нямат никаква работа тук а Израел многократно с десетилетия са доказвали че са точно такива. Впрочем и серия терористични актове вече са осъществили в България и въобще не говоря за преди 1944 г а за последните 15-20 години

    Коментиран от #44, #45

  • 25 Моля не говорете за "Евреите"

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Евреите":

    а за израелците и ционистите ! Различни неща са колега ..... Все едно за нацисти да кажеш християните или католиците ! израелци, ционисти и евреи са различни неща
  • 26 Нетаняху НЕ да си ходи

    2 6 Отговор

    До коментар #16 от "Нетаняху да си ходи":

    А съд за Хитлеряху, съд и затвор !

    Коментиран от #36

  • 27 Ъхъъъъъъ мозък

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "Евреите":

    Сигурно Израел не искат тази територия.... И териториалните води пълни с газ и петрол сигурно не искат нали ?

    Коментиран от #35

  • 28 резултата от жалката политика на САЩ +++

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "Вчера четем статия как":

    Точно САЩ са виновни, а не само съучастници в геноцида извършван от Израел +++..... С десетилетия само и единствено те блокираха всички резолюции на ООН и всички опити на международната общност Израел да бъде дисциплинирана и да стане от нацистка и расистка в нормална държава. Нерелевантно е да се мисли че САЩ не могат да преспят бясното си куче. Могат и още как но САЩ са не само съучастници но и спонсори на тази терористична държава

    Коментиран от #34

  • 29 стоян

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    До 1 ком - палестинските мюслюмански терористи дето непредизвикани избиха 1400 евреи и отвлякоха 250 не са ли предвидили да се запасят и с вода а не само с ракети и бомби - вече четвърти месец на терористите бомбите и патроните не свършват ама водата и храната свършила
  • 30 Червената шапцица

    6 0 Отговор
    Защо докато не свърши всичко, съседните страни не приютят тези мили и дружелюбни хора? Една вяра са. Къде остана толерантността и милосърдието?.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Де факто

    6 0 Отговор
    Има тенденция да се преувеличават нещата и да се обвинява Израел за всичко.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Де факто

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "резултата от жалката политика на САЩ +++":

    не казваш истината. Всички се натискат да емигрират, установят и живеят в САЩ. Държавата на неограничените възможности.
  • 35 Ъхъъъъъъ мозък

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    Израел е най толерантната държава на света.
  • 36 Нетянаху

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Нетаняху НЕ да си ходи":

    е най добрият държавник на Израел.
  • 37 тон

    5 0 Отговор
    Защо да съжалявам жестоките зверове-араби.В тяхната същност няма нищо човешко.Избиването на деца,жени,старихора,невинни,го нямат за нищо.Защо не си отговорите на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите спрямо евреите,нямат никакво нармално обяснение.Сега,когато арабите са на колене,"алеле мале".Само,че аз воъбще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Кайто ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора.

    Коментиран от #38, #39

  • 38 Египет

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "тон":

    може да ги прибере. Нека си отвори границата. Защо не го ппани?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 .....

    5 0 Отговор
    В съобщение за пресата ЦАХАЛ съобщи, че операцията в "Ал Шифа", започнала на 18 март, продължава. "Това е операцията с най-голяма концентрация на терористи, които сме задържали от началото на войната. Досега сме задържали повече от 500 заподозрени, 358 от които са терористи от "Хамас" и "Ислямски джихад", твърди израелската армия
  • 41 Съд за терористите

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Съд за престъпната държава Израел":

    от ХАМАС, извършили злодейско нападение на Израел на 7-ми октомври 2023г. Убили ного невинни хора, изнасилвали жени и отвлекли 253 души в подземията на Газа. Ужас.
  • 42 Този Форум

    7 0 Отговор
    гъмжи от ислямисти. Взели са се ного насириозно. Нищо чудно да има някоя спяща клетка сред тях.
  • 43 Пускайте

    6 0 Отговор
    помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС. Време е.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гнусно е твоето поведение

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Гнусно е поведението на правителството":

    Израел е държава призната от ООН. Нито е фашистка, още по малко нацистка. Нейният посланик в София е уважаван дипломат.
  • 46 Къде са

    1 5 Отговор
    булгаристанските ционисти които лаят пропаганда под статиите за иссраел...... да обяснят че това е нормално и това заслужават. Мръсни гадни подли същества ...
  • 47 Къде са

    5 0 Отговор
    ислямските терористични тролове, които лаят под статиите за ХАМАС........да обяснят че това е нормално това заслужават. Мръсни гадни подли същества.
  • 48 Евреите искат

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Евреите искат":

    да живеят в мир, сговор и взаимно уважение със съседите. Не война и агресия, каквато предприе ХАМАС на 7-ми октомври 2023г., с убийства на много хора, гавра и изнасилени жени, печене на бебе във фурна пред очите на вързано младо семейство и накрая отвлечени 253 души в тунелите та ГАЗА. Канибалска дивотия.
  • 49 Изолатора

    0 0 Отговор
    Само изолация за измислената държава и3раел.