Last news in Fakti

22 Януари, 2014 17:35 873 0

Мирните преговори за Сирия - с малки шансове за успех

  • сирия-
  • женева 2-
  • мирни преговори

Нито правителството, нито опозицията в страната показаха готовност да се откажат от позициите си

Мирните преговори за Сирия - с малки шансове за успех - 1
Снимка Синхуа/БТА

Правителството на Сирия и основната политическа опозиция в страната си размениха тежки обвинения по време на поредните мирни преговори, които започнаха днес в Швейцария, съобщава Би Би Си.

Предварителните разговори от форума, известен като "Женева-2", започнаха днес в град Монтрьо и са посветени на разрешаването на тригодишния кървав конфликт в арабската страна.

При откриването на конференцията генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова делегатите да проведат конструктивни дискусии, но нито една от страните не показа готовност да се откаже от своите позиции.

Това е първият път, в който сирийското правителство и главната опозиционна – Национална сирийска коалиция, се срещат лице в лице, откато е започнал конфликтът през 2011 г.

Срещата има за цел да гарантира предоставянето на хуманитарна помощ, да сложи край на сраженията и да очертае пътя на политическия преход в страната. Но основният въпрос е бъдещето на президента Асад.

Днес, на предварителните преговори, Асад трябва да изслуша представители на близо 40 държави и международни организации преди основните преговори, които са насрочени да започнат в Женева в петък.

Сред присъстващите бяха и първите дипломати на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров.

Междусирийските преговори "няма да са нито прости, нито бързи", заяви руският външен министър Сергей Лавров при откриването на конференцията. "Има много сили, които подкрепиха на думи "Женева-2", но всъщност не желаят тя да успее. Въпреки това конференцията дава, макар далеч не стопроцентов, но реален шанс да бъде постигнат мир в Сирия", отбеляза той.

Лавров не пропусна да повтори, че Иран, чиято покана  за срещата бе отменена, следва да бъде включен. В противен случай конференцията е обречена на провал.

По-рано тази седмица ООН оттегли поканата си към Иран да присъства на разговорите. Президентът на Иран Хасан Рохани заяви в сряда, че "липсата на влиятелни играчи в срещата" поражда съмненията му в "успеха на борбата срещу тероризма ... и нейната способност за разрешаване на сирийската криза".

Държавният секретар на САЩ Джон Кери категорично заяви, че "няма възможен начин" президентът Башар Асад да остане на власт.  "Башар Асад не може да участва в преходно правителство на Сирия. Невъзможно е, немислимо е този човек, извършил толкова много насилия срещу собствения си народ, да запази легитимността си, за да управлява", каза Кери.

Във встъпителното си слово, което прозвуча гневно и ядосано, външният министър на Сирия Уалид Муалем заяви, че част от присъстващите държави на разговорите имат "сирийска кръв по ръцете си" и се опитват да дестабилизират страната.

"Сирия, независимата държава, ще направи всичко необходимо, за да се защити - заяви той, обръщайки се към държавния секретар на САЩ Джон Кери. - Никой в света няма право да предоставя или отнема легитимността на президент, конституция или закона, с изключение на самите сирийци".

Лидерът на сирийската опозиционна коалиция Ахмад Джарба заяви, че не бунтовниците са избрали да вдигнат оръжие, това е "избор, наложен от сирийския режим".

Той показа снимка от доклад, направен от тримата следователи на военни престъпления, които потвърждават "системното" изтезание и екзекуции на опозиционери в Сирия. Докладът беше публикуван във вторник, но бе отхвърлен от Дамаск като недостоверен.

Джарба призова правителството незабавно да подпише документа и да прехвърли властта на преходен режим. "Призовавам делегацията на режима да подпише веднага декларацията от първата женевска конференция от юни 2012 г., предвиждаща прехвърляне на прерогативите на Асад на преходно правителство, в това число - и прерогативите му върху армията и силите за сигурност", заяви опозиционният лидер.

Международни делегати, които присъстваха на предварителните разговори, изразиха надежди за пробив, заявявайки, че настоящите преговори трябва да се разглеждат като първа стъпка към мирен процес. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: