24 Януари, 2014 15:40 1 131 0

Сирия заплашва да напусне мирните преговори

  • сирия-
  • женева-
  • мирни преговори-
  • лахдар брахими-
  • женева 2

Днес в Женева започна същинската част на мирната конференция за Сирия

Сирия заплашва да напусне мирните преговори - 1
Снимки АП/БТА

Правителствена делегация на Сирия заплаши да напусне мирните преговори в Женева, ако "сериозните" разговори не започват до събота. Това предупреждение отправи министърът на външните работи Уалид Муалем, след като неговият екип се срещна и разговаря с основния преговарящи на ООН за Сирия Лахдар Брахими.

По-късно днес Брахими трябва да се срещне и с представителите на сирийската опозиция, за да обсъдят хода на мирните преговори.

Днес е третият ден на конференцията в Женева, но първият от същинските преговори.

Първоначално имаше оптимистични нагласи, свързани със съвместната среща между двете страни в конфликта, но по-късно стана ясно, че Брахими ще проведе разговори с всеки поотделно.

Всяка една от страните обвинява другата за неуспеха на преговорите.

Делегацията от Дамаск възропта срещу последните забележки, направени от лидера на опозицията Ахмед Джаржа, който заяви, че президентът Башар Асад и неговия режим са  "политически труп" и не биха могли да бъдат част от бъдещата Сирия.

От своя страна опозицията обяви, че няма да се срещне с правителствените делегати лице в лице, докато те не подпишат договора от предишната конференция в Женева, която се проведе преди 18 месеца. В него се призовава за сформирането на преходно правителство.

Някои анализаторите са на мнение, че разговорите са започнали зле още от самото начало, тъй като и двете страни имат дълбоко вкоренени позиции и като че ли нямат намерение да отстъпят от тях.

Позициите на правителството и опозицията са толкова диаметрално противоположни, че днешните дискусии могат и да не стигнат до общ дневен ред. Очаква се представителите на сирийската власт да настояват акцентът на преговорите да бъде поставен върху значението на войната и това, което те виждат като тероризъм, докато опозицията иска основен приоритет в разговорите да бъде отстраняването на Асад.

Според други анализаторите обаче, все още са изпълнени с надежда, че все пак може да бъде постигнат известен напредък. Макар да има разногласия по повечето засегнати въпроси и двете страни са заявили желание да говорят за конкретни стъпки като прекратяване на огъня, размяната на затворници и създаването на безопасни коридори за доставка на крайно необходимата хуманитарна помощ.

Граждански конфликт в Сирия е отнел над 100 000 живота, по данни на ООН. Насилието, което продължава в страната от март 2011 година, е подтикнало над  9,5 милиона души да напуснат домовете си, създавайки голяма хуманитарна криза не само в Сирия, но и за съседните страни.

Въпреки провеждането на мирните преговори в рамките на форума, станал известен като „Женева 2“, боевете в Сирия не стихват и днес. Сирийската обсерватория за правата на човека съобщава, че правителствените сили бомбардират бунтовници в северния град Алепо. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: