Last news in Fakti

20 Март, 2024 17:05 1 076 7

Подготовката на Олимпийските игри в Париж: едно мащабно предизвикателство пред френските сили за сигурност

  • франция-
  • олимпиада-
  • олимпийски игри-
  • еманюел макрон-
  • париж

Плановете за сигурност на френските власти обхващат събитията в един по-обширен период от време, започвайки от пристигането на олимпийския огън в Марсилия на 8 май до приключването на Параолимпийските игри на 8 септември

Подготовката на Олимпийските игри в Париж: едно мащабно предизвикателство пред френските сили за сигурност - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Светът очаква първите Олимпийски игри след отпадането на ограниченията, наложени заради Ковид-19, докато във френската столица тече трескава подготовка по осигуряване на безопасността на мащабното събитие, което ще се проведе от 26 юли до 11 август.

10 500 спортисти и 4400 участници в Параолимпийските игри, заедно с техните треньори и медицински екипи, 26 000 акредитирани журналисти и милиони туристи се очаква да се стекат в Париж това лято, съобщи радио Франс.

“Това е най-голямото предизвикателство пред МВР за осигуряване на логистика и безопасност, които някога сме организирали“, каза пред правната комисия на Сената министърът на вътрешните работи Жералд Дарманeн, цитиран от френския в. „Монд“. Той очерта основните заплахи, пред които трябва да се изправят правоприлагащите органи и посочи, че на първо място стои рискът от тероризъм. Министърът призна за наличието на вътрешни заплахи от лица, които вече са на френска територия.

Войната между Израел и Газа предизвика опасения от бомбени атентати, нарастване на антисемитските инциденти и подновен страх от радикализация, докато остава и напрежението с Русия заради войната ѝ срещу Украйна.

Наложените забрани руски и беларуски спортисти да се състезават под флага на родината си станаха причина и за повишен риск от кибератаки, отбелязва „Вашингтон пост“. Изданието цитира анализатори, които очакват от 8 до 10 пъти повече опити за хакерски нападения, отколкото имаше на Олимпийските игри в Токио, когато бяха регистрирани над 450 милиона опита. Нито един от тях не беше успешен, но здравната информация за спортистите изтече в Рио де Жанейро през 2016 г., а кибератака наруши системите за излъчване и затвори уебсайта на Олимпийските игри в Южна Корея през 2018 година. Москва беше заподозряна, че стои и зад двете нападения.

Известно безпокойство за френските власти представляват и стачките. Протест на фермери в края на януари успя да затвори всички основни артерии от и към Париж. През февруари стачкуващи работници наложиха затварянето на Айфеловата кула. За да избегнат разрушителни стачки на държавните служители по време на Олимпийските игри, френското правителство предложи да им плати бонуси.

Плановете за сигурност на френските власти обхващат събитията в един по-обширен период от време, започвайки от пристигането на олимпийския огън в Марсилия на 8 май до приключването на Параолимпийските игри на 8 септември. В основата на усилията лежи идентифицирането и предотвратяването на потенциалните заплахи, обясни Дарманeн.

Още преди началото на игрите всички участници и журналисти ще бъдат подложени на проверки, съобщиха властите в Париж. „Никой няма да може да получи акредитация от организационния комитет, ако не е бил проверен“, каза Жулиен Дюфур, ръководител на Службата за наблюдение на сигурността към Министерството на вътрешните работи. „Това важи за всички, с изключение на зрителите“, добави той пред радио Франс.

Дюфур уточни, че 22 000 служители по сигурността и 45 000 доброволци с достъп до чувствителни зони също ще бъдат проверени, докато 12 000 души, избрани да участват в щафетата с олимпийския огън вече са били щателно проучени. Общо 13 души, които трябваше да участват в щафетата с факела са били отхвърлени, заради извършени в миналото престъпления, най-често свързани с наркотици, но сред тях е имало и заподозрян ислямски екстремист.

На проверки може да бъдат подложени и хората, живеещи близо до чувствителни места, свързани с Олимпийските игри. Такова е например поречието на река Сена, където ще се проведе церемонията по откриването на спортното събитие.

За първи път в историята на игрите, церемонията ще излезе извън стадиона, отбелязва американската телевизия Ен Би Си. Точно в сърцето на града 10 500 спортисти, представляващи 206 държави ще преминат по река Сена със 160 лодки по шесткилометров маршрут.

Именно това решение на организаторите предизвика загриженост за сигурността на спортистите от много страни.

Първоначално се планираше край реката да бъдат разположени 600 000 зрители, повечето от които с безплатни билети. Но след това организаторите преразгледаха плановете си и намалиха броя на зрителите наполовина, а входът ще бъде безплатен само за ограничен кръг от хора със специални покани.

Причината за промяната в плановете не беше оповестена, но Франция остава в състояние на повишена готовност след вълна от терористични нападения през 2015-2016 г., а оттогава насам се случиха и няколко отделни атаки с нож или огнестрелно оръжие, напомня Ен Би Си.

Властите в Париж обаче успокоиха, че 45 хиляди жандармеристи и служители по сигурността ще бъдат разположени по суша, вода и въздух около града.

Ще има безпрецедентно затваряне на летищата и въздушното пространство в радиус от 150 километра по време на церемонията, съобщи Скай Нюз. „Дроновете в момента могат да се използват като оръжие, разбира се, и е разработен отделен план от министерството “, каза пред Скай Нюз изпълнителният директор по организацията на Олимпийските игри в Париж - Кристоф Дуби. „Но също така, това, което правят органите на реда, е да не оставят камък необърнат и да търсят навсякъде, където има заплаха“, добави той.

Рискът дронове да бъдат използвани за хвърляне на химически агент или експлозиви представлява „реална заплаха“, каза наскоро и ръководителят на френската национална жандармерия Кристиан Родригес, цитиран от „Вашингтон пост“.

„Добра идея е да искаме церемонията да бъде на открито и да изпратим послание, че Олимпийските игри нe могат да бъдат сплашени. Но разбира се, несъмнено има риск“, добави европейският експерт по тероризма Питър Нойман. „Френските власти ще трябва да предотвратят сценарий, при който лодките, превозващи над 10 000 спортисти и техните делегации по време на церемонията по откриването, се превръщат във фиксирани цели“, каза още Нойман.

Особено голямо внимание ще бъде отделено на израелската делегация, която може да бъде изправена пред най-големият си риск на Олимпийски игри, след игрите в Мюнхен през 1972 г., когато 11 израелски спортисти и треньори бяха убити при нападение от членове на палестинска въоръжена група.

Британски експерти по сигурността ще подпомагат колегите си от Франция за обезопасяване на спортното събитие, съобщи „Гардиън“. Правителствата в Лондон и Париж вече си сътрудничат за разполагане на повече дронове и морски бариери, които да попречат на търсещи убежище да пресичат Ламанша в месеците преди игрите.

Франция ще засили сигурността и с разполагане на 10 000 войници, съобщи радио Франс. Според информация, публикувана на сайта на френските въоръжени сили, армейски части вече са взели участие в няколко тестови събития, организирани в Париж, а освен това са осигурили сигурността на Световното първенство по ръгби през септември 2023 г.

Войниците ще се включат в охраната на мащабното спорно събитие по суша, въздух и вода, става ясно от сайта на френското министерство на отбраната.

Париж тества и управлявана от изкуствен интелект технология за видеонаблюдение, която ще бъде внедрена по време на Олимпийските игри, предаде Ройтерс. Тя може да бъде ключова за осуетяване на нападения като бомбения атентат на Олимпийските игри през 1996 г. в Атланта или атаката с камион в Ница през 2016 г.

Видеонаблюдението чрез изкуствен интелект ще използва компютърен софтуер за анализиране на изображения, заснети от камерите в реално време. Алгоритмите са обучени да откриват предварително определени „събития“ и необичайно поведение и да изпращат предупреждения. След това служители от силите за сигурност ще решават дали заплахите са реални и дали да предприемат действия по тях.

Френските власти съобщиха, че имат и „План Б“ за церемонията по откриването. „Като се има предвид, че ние сме професионалисти, очевидно имаме План Б, План В и т.н.“, каза през декември президентът Еманюел Макрон без да даде повече подробности, напомни „Вашингтон пост“.

Организаторите на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. също бяха в Париж по-рано този месец, за да се запознаят с плановете за сигурността.

„Надявам се да се върна за откриването“, каза кметът на Лос Анджелис Карън Бас, като добави, че е заинтригувана да види как се осигурява „безопасността на хиляди хора наблюдаващи парад на лодки“.

„Нямам търпение игрите да започнат и трибуните да се напълнят с ентусиазирани хора, които да аплодират спортистите от цял ​​свят. Защото това прави Олимпийските игри толкова красиви“, каза вицепрезидентът на Международния олимпийски комитет Никол Хувертс, цитирана от Ен Би Си Нюз.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон поиска прекратяване огъня между Русия и Украйна по време на голямото спортно събитие в Париж това лято. „Това е послание за мир“, каза той в интервю за украинска телевизия, цитирано от „Политико“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    18 1 Отговор
    Франция с тия напъни като гладен на ср.ане я чака поредният финансов провал
  • 2 Българин 🇧🇬

    11 0 Отговор
    Фашистката олимпиада само за спонсорите на фашистка Окрайна също както през 1936 в Берлин
  • 3 бонбон

    14 1 Отговор
    Значи Израел, виновни за убийството на хиляди мирни жени и деца, ще участва без ограничения на олимпиадата, за Русия и Беларус са въведени редица забрани, най-последната е ,че нямат право спортистите да дефилират на откриването!МОК недопустимо въвеждат поитически репресии.

    Коментиран от #4

  • 4 Баш Батка

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "бонбон":

    Мирни терористи, арабите сами си избиват народа, като ползват цивилни за целта.
  • 5 Вие се подгответе

    1 0 Отговор
    пък нали ще има олимпииски игри като гледаме МОК какви ги върши не се знае! С това налагане на цензура върху спортистите.
  • 6 Олимпиец

    0 0 Отговор
    Очакваме нов Мюнхен, пак срещу "спортисти" от израел.
  • 7 Ххх

    0 0 Отговор
    За френските сутеньори е жътва
Новини по държави: