Last news in Fakti

21 Март, 2024 20:03 1 275 43

Глас народен: Подкрепата за двудържавно решение сред жителите на Газа се е увеличила двойно

  • газа-
  • израел-
  • палестина-
  • бенямин нетаняху-
  • хамас

Допитването е извършено между 5 и 10 март в Западния бряг и в райони от ивицата Газа, където не се водят бойни действия всекидневно

Глас народен: Подкрепата за двудържавно решение сред жителите на Газа се е увеличила двойно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Подкрепата за двудържавно решение сред жителите на Газа се е увеличила почти два пъти - от 35 процента на 62 процента, според социологическо проучване на Палестинския център за изследвания на политиката и проучвания (ПЦИПП), цитирано от в. "Джерусалем пост", пише БТА.

Допитването е извършено между 5 и 10 март в Западния бряг и в райони от ивицата Газа, където "не се водят бойни действия всекидневно".

Предишни анкети на центъра през септември и декември 2023 г. показват минимална промяна в одобрението за двудържавно решение в анклава от съответно 34 процента на 35 процента.

В сравнение с Газа нагласите на територията на Западния бряг остават почти непроменени от 30 процента през септември м.г. на 33 процента през декември и 34 процента през март т.г.

ПЦИПП свързва подкрепата за решението на основата на две държави с осъществимостта му и шанса за палестинска държава.

Данните отчитат и ясен спад в подкрепата за въоръжената съпротива като най-добрия начин за постигане на палестинска държава. През декември, когато са измерени най-високите ѝ стойности, тя е 63 процента - 68 процента в Западния бряг и 56 процента в ивицата Газа. Според последното проучване подкрепата за въоръжената съпротива е 46 процента - 51 процента на Западния бряг и 39 процента в Газа.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данко

    9 8 Отговор
    Още бой по канчетата на палестинските терористи и ще вземат и да се покръстят.

    Коментиран от #25, #28

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    4 9 Отговор
    КАКВО Е ДА ТЕ ЧУКА РУСНАК ??
    ....
    РУСИЯ ЩЕ ПОДКРЕПИ ВСИЧКИ МИРНИ ИНИЦИАТИВИ НА ЮЖНА АФРИКА, ОАЕ И САУДИТСКА АРАБИЯ ( ЧЛЕНОВЕ НА БРИКС
    ЗА УРЕЖДАНЕ НА КОНФЛИКТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК
    .....
    ВСЕКИ ДА СИ Е ГОСПОДАР В РЕГИОНА :))

    Коментиран от #8

  • 3 Ксаниба

    9 9 Отговор
    палестинците са коренното население на тези земи. Вкарани са в резерват досущ като Чирокита от европейските нашественници в днешният фащ. Исраел е образ и подобие на това изчадие - империвята на злото и лъжата !!!

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ха ха

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    Българите сме били коренно население на земите си, ама от много репчене без акъл сме останали с половината от държавата си преди малко повече от 100 години.

    Коментиран от #6

  • 6 Ксаниба

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    разбирам иронията ти, но мацедонците са българските палестинци. забравени, изоставени и скоро тотално ще са асимилирани и от шиптерите вкарани в резервати!!!

    Коментиран от #33

  • 7 Историк

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    Израел не е окупатор и няма геноцид. За какъв геноцид говорите, след като няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина.

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Генерал Айзенхауер

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    За да има мир в региона, палестинците е наложително да мигрират в Египет, Турция и другите богати арабски държави. Европа как прие да мигрират милиони арабски мигранти?. Сега е ред на Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, ОАЕ и т.н. да приемат палестинците в своите държави. Няма друго положение.
  • 9 Ксаниба

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    и е окупатор и има геноцид. Днешните жиди нямат нищо с библейските симити, Точно палестинците са чистите симити, а в днк ато на жидите има повече германска, полска, оркаинска, испанска, френска татарска, монголска и циганска кръв от колкото симитска!!! историята ви е приказна, като историята на лъжливите хазари. Да не забравяме речника си ЮДА, ГАД-ове и МОШеннци все български думи, пъ техни имена.. що ли???

    Коментиран от #34

  • 10 Червената шапчица

    5 3 Отговор
    Защо докато не свърши всичко, съседните страни не приютят тези мили и дружелюбни хора? Една вяра са. Къде остана толерантността и милосърдието?.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ксаниба

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "Червената шапчица":

    зашщото тези мили хора са испъдени от иерусалим, родният им град и са набити в гето - ивицата Газа!!! междругото това е най гъсто преселебото място на земята!
  • 13 Българка

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "Хистерик":

    Хората по света видяха кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 14 Генерал Колев

    6 2 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са
  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    5 8 Отговор
    САМО 20% ОТ ЕВРЕИТЕ ПО СВЕТА СА ГЕНЕТИЧНИ ЕВРЕИ ОТ РОДА НА АВРААМ -СЕМИТИ
    ....
    ОСТАНАЛИТЕ 80% СА ГЕНЕТИЧНИ ХАЗАРИ, КОИТО СЕ ПИШАТ ЗА ЕВРЕИ ПОНЕЖЕ СА ПРИЕЛИ ЮДЕИЗМА .. НЕПРИЯТНО , НО ФАКТ Е ЧЕ ТЕЗИ 80% СА ГЕНЕТИЧНИ БРАТОВЧЕДИ НА КУБРАТОВИТЕ БЪЛГАРИ
  • 16 САТЪРА НА ХАНА

    3 6 Отговор
    КАЗВАМ ЧЕ ХАЗАРИТЕ СА ГЕНЕТИЧНО БРАТОВЧЕДИ НА БЪЛГАРИТЕ , ПОНЕЖЕ ЕЗИКА НА ХАЗАРИТЕ Е БИЛ ОТ БЪЛГАРСКАТА ЕЗИКОВА ГРУПА
  • 17 Апел до Президента на САЩ

    7 2 Отговор
    Господин Байдън,
    Вие сте Президент на най мощната държава в света. Комуникирате с ваши колеги на водещи силно-икономически държави. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет,Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. В заключение вземете пример от християнска ЕВРОПА, която приюти милиони мюсюлмани въпреки, че това е рисково начинание, но все пак бяха приютени. Време е Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра палестинци и същите бъдат приютени в техните държави. Това е разумният изход по казуса.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българка

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "Тираджия":

    Браво господин Тиражия. Да видя един истински мъж-българин, който казва истината такава каквато е. Да опечеш бебе във фурна пред очите на вързаните от терористите млади родители, това могат са го направят само канибали. Отново ще го кажа: ИЗРАЕЛ няма право да прекратява бойните действия докато ХАМАС не бъде на 100% унищожен. Няма друго решение!

    Коментиран от #21

  • 20 Дрифтаджия

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Тираджия":

    за пръв път виждам евреин тираджия!! Машалах!!! Лехайм с парцуцата, новичок и боярката!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пропагандата

    2 6 Отговор
    Май има коментатори на заплатка...

    Коментиран от #24, #26, #27

  • 23 А, това какво е, докога?

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Турчан":

    Кризата с нелегалната имиграция в Европа не дава признаци на забавяне, като данните през първите два месеца на 2024 г. показват 31 200 незаконни преминавания на границите, което е същото ниво като почти рекордните числа от миналата година, съобщи граничната агенция на ЕС „Фронтекс“. Особено висок ръст от 541 процента има в броя на имигрантите по западноафриканския маршрут към Европа през последните два месеца. „Западноафриканският маршрут остава най-натовареният миграционен маршрут в ЕС, като пристигащите през януари и февруари достигат близо 12 100. Това е най-големият брой мигранти, регистрирани за тези два месеца, откакто „Фронтекс“ започна да събира данни през 2011 г.“, обяви европейската агенция. През последните месеци престъпни групи, базирани в Мавритания, които се фокусират върху трафика на хора, изпращат мигранти от Субсахара, преминаващи транзитно през страната до Канарските острови, които принадлежат на Испания, но се намират край бреговете на Африка. Контрабандистите тъпчат тези хора в лодки, което представлява сериозна заплаха за живота им, но осигурява по-високи маржове на печалба за бандите. Други маршрути също отбелязват големи скокове, включително източносредиземноморския маршрут, който бележи ръст от 117 процента.
  • 24 Арестович

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пропагандата":

    ти за колко?? за един българин, преател питам
  • 25 Ксаниба

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Данко":

    за разликата от хазарските агресори, сред палестинците има много древни христиани, от времето на Коптите!! Всъщност те са били почти всички христиани, но после потурчени, юдеите мразят хриситаните.
  • 26 Бесен мравояд

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "Пропагандата":

    Няма никаква заплатка, сънуваш? Ами ще умират повече палестинци, така е. Терористите от ХАМАС вместо да излезят в открита битка, те се крият сред множеството лъже, жени и деца. Освен това са облечени с обикновени дрехи под които крият автомата. Излизат внезапно, стрелят и се скриват светкавично под полата на палестинката. Това какво е?
  • 27 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Пропагандата":

    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен
  • 28 Полковник

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Данко":

    Няма друг начин! Трябва някой да свърши мръсната работа, да се разчисти двора " Земя". Добра автономия . Виждат се сгради,бизнес училища ,свое управление и т.н.,в нашите провинции е по -зле. Палестинците споделят идеологията на тероризма.има поговорка " каквото си постелеш, на такова ще седнеш". Да се потърси първопричината за Случващото се. Израелците имат топки

    Коментиран от #40

  • 29 Антитрол

    5 3 Отговор
    "Какви кючеци и гюбеци мятаха когато хамас нападнаха беззащитни хора помните ли. Сега ще плащат и плачат още много".
  • 30 Мухарем

    2 0 Отговор
    Ке се цепят на комунисти и демократи, а евреите ке са арбитри. Егрек с вълци- пазители....

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Генерал Де Гол

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Оня с коня":

    За да има мир в региона, палестинците е наложително да мигрират в Египет, Турция и другите богати арабски държави. Европа как прие да мигрират милиони ислямски мигранти? Сега е ред на Катар, Кувейт, Бахрейн, Сингапур, Саудитска Арабия, ОАЕ и т.н. да приемат палестинците в своите държави. Няма друго положение. За голямо съжаление голямо услушването на емирата и ходжите по отношение на миграцията на палестинците. Те са опиянени от успеха относно пребазирането на милиони ислямисти в Европа, които впоследствие, същите ще исляминизират християнска Европа. Затова така упорито не отварят граници, като си микслят, че ще има държава Палестина. Не, такава държава няма да има. ИЗРАЕЛ няма да се съгласи. За него този въпрос стои на живот или смърт!

    Коментиран от #37

  • 33 ха ха

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ксаниба":

    Е, оттам ми хрумна за завета на Бае Тодар от смъртния одър: "Пазете палестинците!" Вицът е:
    Старият чукча е на смъртно легло. И си казва повелите:
    - Пазете гората!
    Синовете наоколо кимат с разбиране.
    - Пазете реката!
    - Пазете македонците!
    Най-малкият:
    - Абе, тате, за горите и реките е ясно! Те ни дават живот, ама македонците защо?
    - Ако изчезнат македонците, ние ще сме най-тъпото племе!
    :)))
  • 34 ха ха

    0 6 Отговор

    До коментар #9 от "Ксаниба":

    Да, бе! Щото днешните палестинци имат общо с някогашните...

    Коментиран от #35

  • 35 Ксаниба

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "ха ха":

    т.е. се отричащ от предците си??? хазарите са дошли в Палестина през 20 век, а палестиньите са ци били в Палестина (днешен исраел) хилядолетия.

    Коментиран от #36

  • 36 Мюслюманин

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Ксаниба":

    Египет е 110 милионна държава, толкова ли не могат да ги приберат тия палестинци, не виждат ли, че Израел си иска земите обратно. Египет и палестинците нали са братя по вяра, мюслюмани и т.н. братски народи - колко му е да си ги приберат за да спрат да умират палестинци, деца - всичките бежанци. Очевидно няма друго решение.. те са на египетската граница. Освен да се измятат в морето или какво? Тоя свят тотално пощуря. Египет незабавно трябва да си отвори границите и да приюти бежанците! Европа приютява векове наред и в момента милиони и милиарди мигранти, а Египет огромна и мощна държава не може да прибере малък брой бежанци, братя и сестри по вяра? Срамота. Айде по сериозно!

    Коментиран от #39

  • 37 Хмм

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Генерал Де Гол":

    Ислямът да се забрани в Европа. Не случайно го наричат и иcлямoфашизъм, поради "случайните" му прилики с нацизма. Пристигащите мигранти в ЕС, да подписват декларация за отказ от исляма и чак тогава да им се дава убежище. На установилите се мигранти , също в 5 дневен срок следва да подпишат декларация, а при отказ връщане в страната от която е дошъл. Пълна забрана за жените на носене на бурки и хиджаб.
  • 38 Демократ

    1 1 Отговор
    Съдът в ХАГА, още не е осъдил престъпленията на ХАМАС на 7-ми октомври 2023г със на злодейското нападение на Израел. 1200 невинно избити хора, изнасилени жени, изпичане на бебе във фурна и накрая 253 отвлечени хора замък натирили в тунелите на ГАЗА. Съдът в ХАГА и той като ООН са подкупени от ислямистите и обслужват мюсюлманските държави. Те трябва да бъдат закрити.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 NG-нер Николов

    1 0 Отговор
    Ще уврят тарамбуките, няма къде да ходят! Много скоро и на една държава с две федеративни провинции ще кандисат!
  • 43 Абе умници

    1 0 Отговор
    Те откога искат ама терористите детеубийци не са съгласни. Стига с тази гадна мръсна жалка пропаганда. Терористите изтрепаха над 30000 невинни хора повечето от които деца а вие още продължавате с долната пропаганда. Не забравяйте че този свят има край и след него има съден ден където ще бъдете съдени за сторените дела.