Last news in Fakti

22 Март, 2024 08:15 1 941 24

Как да пестим до 2200 евро на година

  • евро-
  • черен петък-
  • икономика-
  • инфлация

Знаете ли, че в момента е по-добре да се въздържате от покупка на нов мобилен телефон или други електронни устройства?

Как да пестим до 2200 евро на година - 1
Снимка: Shutterstock

Знаете ли, че в Германия новите автомобили са най-евтини в началото на годината? А дрехите са най-скъпи през септември и ноември? Ако пазарувате в правилния момент, можете да спестите много пари.

Знаете ли, че в момента е по-добре да се въздържате от покупка на нов мобилен телефон или други електронни устройства? Най-добре изчакайте до зимата или по-точно до Коледа. Тогава ще можете да си купите определени неща на значително по-изгодни цени. Благодарение на правилния разчет кога какво да се купува едно домакинство може да спестява по 2268 евро годишно.

Поне така сочи статистиката в поредното проучване за колебанията на цените, представено от германския клон на банката Barclays. Този "Радар на цените" се отнася до Германия, но като имаме предвид, че в световната икономика всичко е взаимосвързано, тенденциите в най-големия европейски пазар със сигурност се отразяват и в други държави, особено в рамките на ЕС.

При кои продукти има най-големи разлики?

Сезонните колебания в цените на определени стоки са нещо обичайно. Очаква се, че те ще се запазят и в обозримо бъдеще. Така че потребителите могат да си правят сметка какво кога да купуват.

На базата на данните от официалната статистика в Германия експертите анализираха цените на 300 стоки. Най-резки за отклоненията в цените на облеклото, които се колебаят с над 10%. При стоките за дома и градинското оборудване колебанията в цените са възлизали на 6,8%, а при автомобилите, автомобилните принадлежности и битовата електроника - на 5,4%. С други думи: потребителят може да спести десетки, ако не и стотици евро, когато става дума за купуване на смартфон, лаптоп, телевизор и домашно кино, камо ли пък на автомобил.

"Радарът на цените" показва още, че да купуваш дрехи е най-изгодно през януари и февруари, а най-скъпите месеци за обновяване на гардероба се оказват септември и ноември. Да си купиш нов автомобил или автомобилни аксесоари също е най-изгодно през първите два месеца от годината. Това важи и за домашното и градинското обзавеждане. През ноември и декември обаче по-добре да не пазарувате за автомобила, дома или градината - тогава е най-скъпо.

При битовата електроника обаче тенденцията върви точно в обратната посока. Мобилни телефони, телевизори, игрални конзоли и всички останали стоки от това семейство вървят най-изгодно по време на предколедната търговия. Но веднага след това, през януари и февруари, цените в този сегмент отново тръгват нагоре. Защо е така ли? Германците много обичат под коледната елха да ги чака някой нов електронен уред, а електрониката в германската търговска мрежа най-често идва от Азия. Когато по Коледа обемът на поръчките на едро рязко се увеличи, производителите в Азия дават и по-големи отстъпки, които в крайна сметка достигат и до потребителите в Германия. Когато минат празниците, търговците вдигат цените, защото стоката им е на изчерпване и рафтовете в магазините ще опустеят, докато се чака следващият транш доставки от Азия.

Смартфони, електронни книги, фитнес електроника

Към една част от електрониката германският пазар реагира още по-специфично: смарт часовниците, фитнес електрониката и видеокамерите вдигат цените си в периода май-юли, но още през август падат на най-ниското си равнище. Вероятното обяснение: през сезона на летните отпуски хората гледат повече да спортуват, а с помощта на камерите събират и хубави ваканционни спомени. През август сезонът приключва и логично спада и интересът към изброените електронни уреди. Тогава търговците гледат да разпродадат каквото е останало на ниски цени.

И още: устройствата за четене на електронни книги, слушалките и различни други компютърни аксесоари в Германия са най-евтини през март и април, а цените им достигат апогея си през август и септември.

Така че, ако повярваме на статистиката и на "ценовия радар", публикуван от Barclays, през следващите седмици в германската търговска мрежа най-изгодните цени ще имат клавиатурите, компютърните мишки, уеб камерите, слушалките и киндълите. За всичко останало най-добре да почакате до есента и до предколедните "черни петъци", ако не и чак до зимата.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изкукуригал

    41 0 Отговор
    А знаете ли че не мога да си платя тока? Камо ли да пестят!!!

    Коментиран от #14, #17, #18

  • 2 Чеп за зеле

    34 1 Отговор
    Първо, трябва да емигрирате далече от фронтовата линия и от тикволандия, а след това и зелки да гледате, пак ще спестите.
  • 3 Циник

    21 0 Отговор
    Като не ги харчите?
  • 4 Студопор

    26 2 Отговор
    Баце, ние работим с левове. Не ме занимавай с евро! Кажи как да спестим 200 лева!
  • 5 Чочо

    28 0 Отговор
    Те парите отиват за плащания към енерго,вода.....и най вече за храна.
    Какво пестене,какви 5 лева!?!?!
  • 6 Верно ли

    15 1 Отговор
    Оооо, вече ще пазаруваме по команда на зелето ли? И отчет са всяка изхарчена стотинка пред ЕЦБ!
  • 7 Като емигрирате

    18 4 Отговор
    В чужбина, аз го направих и пестя по 2к лева на месец без да се лишавам от нищо. Да, след наемите, данъците, застраховките по колата, храната и тн и тн. То дори и ромеите го осъзнаха и избягаха към Германия и се връщат с мерцедеси всяко лято.

    Коментиран от #19, #23

  • 8 пенсионер от Варна

    8 0 Отговор
    БМХ, как е в швабско !
  • 9 Пен Сионер

    20 1 Отговор
    "Как да пестим до 2200 евро на година"....Ще ми е интересно да разбера как да спестя 2200 евро на година като получавам пенсия 2100 евро на година.
  • 10 КАК Е ТРЪГНАЛО

    12 1 Отговор
    ЩЕ НИ НАУЧАТ ДА.............. СМЕ НА СТУДЕНО, НЕ КЪПАНИ, ДА ПАСЕМ И ....МОЖЕ ВЪОБЩЕ ДА НЕ НИ ТРЯБВАТ ПАРИЦИ... САМО ЗА ....."ТЯХ" ДА ИМА...........
  • 11 БОЗА

    11 0 Отговор
    По принцип, ако човек не купува нищо цените са си нормални... ;-)))

    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва)
  • 12 Димитър попов

    3 0 Отговор
    "за бога, братя, не купувайте"
  • 13 Гражданин

    2 0 Отговор
    Глупости ! Като нямаш пари( както повечето хора нямаме в БГ), през което и да е време на годината, пак не можеш да си позволиш нищоо, бачкаш само за храна и битови сметки и евентуално, ако може да си позволиш лукса за преглед при доктор
  • 14 ⚜️Просветен⚜️

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Изкукуригал":

    Хсхаха, от сърце желая това, което казваш да е ирония и майтап, защото е много на място и ме разсмя , но не желая да е истина разбира се!
  • 15 Елементарно

    4 2 Отговор
    излизаме от ЕС ... и спестяваме издръжката му
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гюмул Пезевенг

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Изкукуригал":

    Ти Русофил ли си?
    Питам защото основна черта на Русофилите е БЕДНОСТТА
  • 18 Вземи си

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Изкукуригал":

    Начерни лицето и се научи да говориш с индийски акцент. Тогава, само като те чуят и видят, няма да посмеят да ти искат пари за тока. Но е в цяла Европа ще те хранят безплатно и ще ти плащат и тока и всичко. Просто си смени тена и се начи да говориш родния си език, неправилно!
  • 19 Фикрет

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Като емигрирате":

    Къде имигрира във Русссия ли

    Коментиран от #24

  • 20 Проектът

    5 1 Отговор
    Наливат милиарди в укроавантюрата.Безотчетно.А ний,как да пестим.Аман!
  • 21 В Пловдив съм

    4 1 Отговор
    Как да пестите по 2200€ на месец.
    Схемата аз съм е измислил!
    Като крадете от най-големите крадци Държавата там кеша никога не свършва! От депутати пък е още по-сладко.
  • 22 опала

    1 0 Отговор
    ще спестим, като ни плащат повече, но сега гледат в паничката на всеки и ни лишават от тази възможност
  • 23 Точно така е

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Като емигрирате":

    Да я карат още така нашите работодатели и да видим кой ще работи тука
  • 24 Даааа

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Фикрет":

    Точно там е отишал човека,там е раят на земята ха ха
Новини по държави: