Last news in Fakti

26 Март, 2024 15:23 1 754 32

Когато врагът е общ: как си помагат тайните служби

  • цру-
  • русия-
  • москва-
  • атентат-
  • ислямска държава-
  • владимир путин-
  • сащ

Директивата на американските тайни служби, известна като "дългът да предупредим”, съществува от 1947 г., а през 1981 г. президентът Роналд Рейгън я затвърждава и с указ

Когато врагът е общ: как си помагат тайните служби - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Атентатът край Москва е само още един пример за такова сътрудничество: малко преди нападението САЩ са предупредили Русия за такава опасност. Зад това предупреждение стоят тайните служби. Ето как си сътрудничат те:

Тайните служби, както предполага и името им, работят тайно. Събират информация, която подпомага националната сигурност или която има за цел да помогне на дадено правителство при вземането на важни политически решения. Отдавна се знае също, че съюзниците също се наблюдават - американската Агенция за национална сигурност (АНС) години наред следеше телефона на германската канцлерка Ангела Меркел. Това е нещо, което американците сигурно биха предпочели да не беше ставало публично достояние.

При други ситуации обаче тайните служби споделят информация. Например на 23 февруари 2022 г. САЩ са информирали Германия и другите си европейски партньори, че Русия ще нахлуе в Украйна следващата нощ. Покрай нападението край Москва от миналата седмица се случи нещо доста необичайно - информация беше споделена с държава, която определено не е съюзническа.

Каква информация споделят САЩ с Русия?

На 7 март американското посолство в Москва предупреди сънародниците си, че "екстремисти имат планове да атакуват големи струпвания на хора в Москва, включително концерти”. Ислямистите извършиха нападението си 15 дни по-късно.

Няколко часа след първите повиквания към спешните телефони в Москва, говорителката на Съвета за национална сигурност в САЩ Адриен Уотсън припомни предупреждението от 7 март. "Американското правителство предаде тази информация на руските власти, каквато е практиката ни отдавна”, каза тях. Допълнителни данни за източниците на информацията не са публично достояние.

Според изследователя на тероризма в Кралския колеж в Лондон Петер Нойман руските власти не са приели предупреждението достатъчно сериозно. "Това е очевидно от факта, че Путин се изправи преди няколко дни и публично отхвърли предупреждението като пропаганда. Нарече го психологическа война”, обяснява Нойман в интервю за германското обществено радио "Дойчландфунк”.

Колко необичайно е да се споделя информация по време на война?

Въпреки че САЩ не участват пряко във войната в Украйна, Вашингтон приема Русия за заплаха за националната сигурност. Освен това руският президент редовно директно заплашва Вашингтон. "Американците навярно са направили предупреждението публично, защото вече не работят пряко с руските тайни служби”, предполага експертът по сигурността Михаел Гьоченберг пред АРД.

"В общи линии държавите винаги се предупреждават, когато научат за планиран терористичен акт. Случвало се е и преди в сътрудничество с руските служби. Но сега това сътрудничество вероятно е замразено заради войната в Украйна”, казва експертът.

Колко близко си сътрудничат службите, когато става дума за тероризъм

Терористични организации като "Ислямска държава - Хорасан” не се спират пред национални граници, както доказват последните им нападения в Русия, Иран и Афганистан. Затова и е важно различните държави да работят заедно за опазване на сигурността.

Според Гьоченберг тази практика работи успешно. "Особено сред западните тайни служби информацията се споделя в цялост, предават се съвети, които после съответните разследващи органи разглеждат. Често се оказва, че информацията не води до нищо, но съществува и възможността нещо да бъде открито”.

Директивата на американските тайни служби, известна като "дългът да предупредим”, съществува от 1947 г., а през 1981 г. президентът Рейгън я затвърждава и с указ. Според Михаел Гьоченберг тя е добила повече тежест в последните години. "Трябва да е ясно, че 11 септември 2001 г. изигра огромна роля”, обяснява той. "Говореше се, че ако не искаме това да се случва отново, информацията трябва да се споделя. Така е и до днес”, казва той.

"Въпрос на късмет”

Според Гьоченберг германските власти са свършили добра работа във връзка с "Ислямска държава - Хорасан” в последните години. "За изминалите две години неколкократно се е налагало да се справят със ситуации, в които са намесени поддръжници на "Ислямска държава - Хорасан”, които са планирали атентати. Те бяха осуетени в ранна фаза”.

Изследователят Нойман посочва, че според Европол броят на опитите за атентати се е повишил рязко след 7 октомври, когато Хамас атакува Израел. "За радост нищо не се е случило, но нападенията ще стават по-чести”. А понякога е "въпрос на късмет”, че нищо не се случва.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    8 17 Отговор
    САЩ са велики

    Коментиран от #3, #24

  • 2 Българин

    12 16 Отговор
    американците няколко пъти спасяват братушките
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    6 7 Отговор
    пак ще пращят храна след СВО
  • 5 Българин

    5 7 Отговор
    Пак ме изпуснаха!
    Йееееее!
  • 6 КОТарАК

    10 7 Отговор
    ми как да си помагат..щатите предупредиха руският народ за СВО , с което ще избият и осакатят милион от тях-не го послушаха ,после намекнаха за руският РАЙХстаг-че ще го запалят-джуджа каза , че е провокация
  • 7 Българин

    7 6 Отговор
    Увеличиха дозата но няма ефект.
    Уникален случай съм.

    Коментиран от #10

  • 8 Българин

    7 3 Отговор
    Ще ми изследват мозъка.
  • 9 Сталин

    12 11 Отговор
    НАТО са глутница страхливи кучета и само джафкат около мечката и ги е страх дори да доближат ,и се нахвърлят само на безпомощни племена да трепят жени и деца
  • 10 чикатило

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    тотал щет плужек е бацилина халдейски
  • 11 Отговорът

    19 9 Отговор
    Който организира най добре знае и предупреждава.
    Няма терористични организации които да са създадени без САЩ.

    Коментиран от #13, #18, #20

  • 12 А ДАНС унищожиха България

    5 3 Отговор
    Тайните Служби убиват милиони хора чрез MK ULTRA, това обикновени терористи, никакви Служби не са!
  • 13 ЕВРОНЮЗ

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "Отговорът":

    😂 😂 😂 Ами тя госпожа Виктория Нюланд предопреди че Северен поток ще гръмне но никой не слуша 😂..... Госпожа Нюланд предопреди също че има голяма изненада за Путин, но пак никой не слуша. 😜
  • 14 е те са я подвели

    5 4 Отговор
    опасността е била за 8-9 , а и не са били наясно с много от подробностите . 1. Проповедника - поръчител, 2. Оръжейни доставчици , 3. телефон с който са им заповядвали . не са се познавали . не са се издали . на 22 става нападението . хванати са до един . снимкара в мола и колегата му разпознават единия от 7.03 . Не бих казал че приличат на бойци на хамас или идил . Но това са новите радикали . Сега се лъже най-много. Да се мъчат наркоманите .
  • 15 Това е истината

    6 8 Отговор
    В ЦРУ масово правят секс с животни - коне, кучета, магарета! ЦРУ унищожиха Света, а МВР /ДАНС убиха България!
  • 16 !!!?

    6 9 Отговор
    Без САЩ и Европа Светът ще навлезе в ледников период...!!!?

    Коментиран от #31

  • 17 това е било с 20 човека

    5 1 Отговор
    доставчик оръжия . пари . хазяйн . слушали проповеди - сега в ареста ще умрат - няма проповеди , а Ахмад са за медали . изпопребили са тея боклуци , а и са ги спрели . 400 км са се отдалечили . единия се бил на фронта в Украйна преди време . как е оживял . там след месец фашагите са в чувал . Един руснак , 4 от таджикистан . Нека ги поразпитат , пък ще видим . Петък е само преди 4 дни .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ами всъщност

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "Отговорът":

    Това "предупреждение" е ала бала работа, сега кравешките изпражнения на всяка крачка се опитват да изкарат как са предупредили Русия за атентата (демек колко са добрички) а ония видиш ли не са ги послушали.............да ама както знае всеки с поне малко акъл в главата нещата съвсем не са такива каквито се опитват да ги покажат кравите и като цяло колективния запад! Затова - УДРИ ПУТИНЕ, докато най-накрая разберат че не могат да се бъзикат ей така с Русия!
  • 21 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Маджестик 13 след убийство на JFK ли. Щото доларът няма Златно Покритие от тогава де. Съответно Кражбия от цел свет и тва си е краварчето.
  • 22 Тома

    6 1 Отговор
    Краварите си предупредиха гражданите а не руските служби за по точно
  • 23 сащисан кравар

    4 0 Отговор
    Ами, как си помагат, американците напр. подслушват всичките си партньори наред! Помните ли случая с Меркел и другите ЕС големци ме е така "по приятелски" си "помагат" !
  • 24 Американец

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Велики, велики, колко да са велики, американците няма една спечелена война, поне не и без помощ от Русия хаха
  • 25 Размишляващ

    5 1 Отговор
    "На 7 март американското посолство в Москва предупреди сънародниците си, че "екстремисти имат планове да атакуват големи струпвания на хора в Москва, включително концерти”

    Това е ясно, но от къде американците са се сдобили с информацията че ще се проведе терористичен акт в Русия като техните служби имат много ограничен достъп там а проспаха терористичния акт срещу кулите при тях, проспаха всички терористични актове в Европа и проспаха нападението на Хамас.

    Общо взето нито един терористичен акт не можаха да предотвратят при тях и "съюзниците" си където ЦРУ има пълен достъп до всичко, но видиш ли знаят че в Русия ще се случи такъв. Подслушвали били телефоните според нашите козячета (явно от посолството са им спуснали опорката) но сигурно всички в ЦРУ знаят таджикски език или развален руски. Пък и тогава ще знаят кой е внесъл предварително оръжията и запалителните материали в залата, кой е наел извършителите но няма нищо такова - виновни са "Ислямска държава - Хорасан” - демек нещо анонимно. Пък и от кога терористите почнаха да обсъждат по телефоните къде и кога ще правят терористични актове. И защо ли терористите са се насочили именно към Украйна а не към някоя мюсюлманска република и защо ли те казват че имали "контакти" там. Защо ли терористите не са се взривили както всички от ИД а са тръгнали да бягат.

    Ей такива много "защо" са ми в главата но отговори няма а само всички повтарят - Украйна не е замесена а само "Ислямска държава - Хорасан”. Като
  • 26 Старшинката

    1 0 Отговор
    Първо го създават заедно, после се доуточняват подробностите ;)
  • 27 Дейвид

    2 0 Отговор
    По принцип ЦРУ и КГБ никога не са преставали да обменят информация и да работят заедно. Дори и в най - дивите дни на "студената война", двете служби не са прекъсвали контактите си. Останалото е парлама за масите.
  • 28 глупости Тапанчев

    3 0 Отговор
    Кой създаде Ислямска държава ?
    Кой въоръжи ИД ?
    Кой си взриви небостъргачите за да си оправдае
    милитаристичната доктрина?
    Кой сее смърт по целия свят под формата на ПОМОЩИ ?
    Кой бяга по долни гащи през глава като стане напечено ?
    Кой продава ОРЪЖИЕ непрекъснато ?
    Световните терористи САЩ.
    Те окупираха и България !
  • 29 вярвайте на СРУ

    3 0 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Смърфиета

    0 0 Отговор
    Той Путин си го каза че си говорят по общи теми пред Карълсон, че и преди това, преди евр"оп"ейската преводачка на ДВ да се сети да преведе този пасквил.