Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Март, 2024 19:09 2 828 56

ISW: Украйна удържа на руския напор

  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • война-
  • донбас-
  • крим

Възможностите за използване на украинските уязвимости ще се разширяват, тъй като недостигът на материали продължава, а Украйна продължава да се бори как да се справи с предизвикателствата, свързани с човешките ресурси

ISW: Украйна удържа на руския напор - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Понастоящем Украйна не позволява на руските сили да постигнат значителни тактически успехи по цялата фронтова линия, но продължаващото забавяне на американската помощ за сигурност вероятно ще увеличи заплахата от руски оперативен успех.

За това предупреждава в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

В интервю за CBS News, публикувано на 28 март, украинският президент Володимир Зеленски заявява, че украинските сили са успели да задържат руските настъпления през зимата на 2023-2024 г. и че украинските сили са стабилизирали оперативната обстановка.

Украинските сили забавиха темпото на руските настъпления западно от Авдеевка след руското превземане на селището на 17 февруари, а руските сили са постигнали само постепенни, незначителни тактически успехи в други части на Украйна.

Зеленски обаче заяви, че украинските сили не са подготвени да се защитят от друго голямо руско настъпление, което се очаква през май или юни 2024 г.

Руските сили вероятно ще продължат да поддържат темпото на настъпателните си операции през пролетта на 2024 г. независимо от трудните метеорологични и теренни условия, за да се възползват от недостига на украински материали преди пристигането на очакваната ограничена западна помощ за сигурност.

Руските сили вероятно целят също така да принудят Украйна да изразходва материални средства, които иначе би могла да натрупа за отбранителни усилия през това лято и евентуални контраофанзивни операции по-късно през 2024 г. или през 2025 г.

Широко разпространеният недостиг може да принуди Украйна да приоритизира ограничените ресурси в критичните сектори на фронта.

ISW оценява, че руските сили са завзели 505 кв. км територия от началото на настъпателните операции през октомври 2023 г., а между 1 януари и 28 март 2024 г. руските сили са завзели почти 100 кв. км повече територия, отколкото през последните три месеца на 2023 г. (въпреки че този темп на напредване може да се дължи на комбинация от недостиг на украински материали и по-благоприятни метеорологични условия през зимата, отколкото през есента).

Това незначително увеличение на темпа на руското напредване обаче не отразява заплахата от руски оперативен успех на фона на продължаващото забавяне на американската помощ за сигурност.

Ограниченията в материалната база ограничават възможностите на украинските сили да провеждат ефективни отбранителни операции, като същевременно предлагат на руските сили гъвкавост при провеждането на настъпателни операции, което може да доведе до усложняване и нелинейни възможности за руските сили да постигнат оперативно значими успехи в бъдеще.

Възможностите за използване на украинските уязвимости ще се разширяват, тъй като недостигът на материали продължава, а Украйна продължава да се бори как да се справи с предизвикателствата, свързани с човешките ресурси.

Предоставянето на достатъчна и редовна западна помощ в областта на сигурността и разрешаването на проблемите, свързани с човешкия ресурс в Украйна, би ограничило тези възможности за руските сили и би осигурило на украинските сили възможност да спрат руските сили да постигат дори незначителни тактически успехи, да намалят руските офанзивни способности и да се подготвят за бъдещи контраофанзивни операции за освобождаване на повече украинска територия.

Продължаващото влошаване на състоянието на украинската противовъздушна отбрана е една от най-непосредствените възможности, чрез които руските сили могат да предизвикат нелинейни оперативни въздействия.

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба заяви, че руските сили са изстреляли 190 ракети от различни типове, 140 безпилотни летателни апарата "Шахед" и 700 управляеми бомби по цели в Украйна между 18 и 24 март.

Засилените руски безпилотни и ракетни удари вероятно отново ще окажат натиск върху Украйна да даде приоритет на разпределянето на оскъдните средства за противовъздушна отбрана за защита на населените места, критичната инфраструктура и промишлените обекти в тила пред позициите по фронтовата линия.

Кулеба заявява, че широкото използване от страна на Русия на управляеми бомби по фронтовата линия ѝ дава голямо предимство на бойното поле и че единственият начин да се противодейства на тази тактика е украинските сили да свалят руските самолети, извършващи ударите, което изисква достатъчен брой системи за противовъздушна отбрана по фронта.

Руските сили използваха масирани удари с бомби с тактически ефект при превземането на Авдеевка в средата на февруари и през 2024 г. постоянно увеличаваха използването на управляеми и неуправляеми бомби срещу украински позиции в тила и на фронта.

Способността на Русия да провежда опортюнистични, но ограничени офанзивни действия по международната граница на Украйна с Русия ѝ предоставя допълнителни възможности за ограничаване на украинските жива сила и материали, но западните разпоредби за помощ и украинските усилия за справяне с предизвикателствата, свързани с живата сила, биха намалили въздействието на подобни руски усилия.

Зеленски заяви пред CBS, че украинските сили изграждат укрепления и отбранителни позиции край град Суми в отговор на съобщенията за значително струпване на руски сили в съседната Брянска област и неотдавнашните удари по украински селища в района.

Прогнозният спектър - диапазонът на възможните резултати от най-благоприятния до най-опасния - е много широк и ще остане такъв, докато не стане ясно дали САЩ ще възобновят военната си подкрепа и дали Украйна ще се справи с предизвикателствата, свързани с човешките ресурси.

Както САЩ, така и Украйна запазват значителна власт при определянето на хода на войната през тази година и през следващите години. Непосредствените и дългосрочните перспективи на тази война остават силно зависими от решенията, които предстои да бъдат взети във Вашингтон, Киев, Брюксел, Париж, Берлин, Москва и други страни, както и от изпълнението на тези решения в Украйна.

Руският президент Владимир Путин продължи да прави сензационни изявления като част от провежданата от Русия кампания за рефлексивен контрол, която има за цел да възпре по-нататъшното предоставяне на военна помощ от Запада за Украйна и да отклони вниманието от нарастващото позициониране на руските сили срещу НАТО.

Путин отхвърли твърденията, че Русия иска да нападне други страни, включително Полша, балтийските държави и Чешката република, като "пълна глупост", като добави, че Русия защитава хората, живеещи в "историческите територии" на Русия в Украйна.

Отричането от страна на Путин на все по-агресивната позиция на Русия срещу източния фланг на НАТО напомня на твърденията на Кремъл, че руските сили няма да нахлуят в Украйна в края на 2021 г. и началото на 2022 г.

Путин също така се опита да сплаши държавите от НАТО да не снабдяват Украйна с изтребители F-16 и се опита да възпре западната аудитория от по-нататъшни финансови ангажименти за сигурността на Украйна и НАТО.

Путин заяви, че Русия ще унищожи самолетите F-16 в Украйна, както е унищожила друго военно оборудване, предоставено от Запада, и заплаши, че Русия ще се насочи към западни летища, ако Украйна използва тези съоръжения, за да улесни ударите срещу Русия.

Изявленията на Путин от 27 март не са нито нови, нито изненадващи и най-добре илюстрират начина, по който Кремъл рутинно залива западното информационно пространство, често с несъществени или деконтекстуализирани истини, а не с откровена дезинформация или дезинформация, за да формира глобални възприятия и да постигне собствените си дългосрочни цели.

Тези изявления следва да се анализират заедно с безкрайните случаи на повторно използване на същите наративи от страна на Кремъл, а не като самостоятелни инфанти.

Преодоляването, объркването и манипулирането на западното информационно пространство и възприятия са част от руската стратегия за "рефлексивен контрол" - или начин за предаване на основания за вземане на решения на опонента, така че той свободно да стигне до предварително определено решение.

Руският президент Владимир Путин изрази загриженост за засилването на етническото напрежение в руското общество след нападенията в Крокос Сити Хол и може би фалшиво обвинява Украйна и Запада за нападението в Крокос Сити Хол, за да отклони вниманието на страната от етническото напрежение.

На 28 март Путин заяви, че е обезпокоен от изявленията на "джинго-патриотите", че "Русия е само за [етническите] руснаци", вероятно визирайки кадри от 24 март, на които руски ултранационалисти тормозят жена от Република Саха в московското метро и крещят, че "Русия е само за [етническите] руснаци".

Независимо разследване установи, че международните информационни кампании, свързани с починалия финансист от групата "Вагнер" Евгений Пригожин, са останали активни, въпреки че руското правителство закри медийни компании и организации, открито свързани с Пригожин след смъртта му.

Американската компания за киберсигурност Mandiant съобщи на 28 март, че няколко кампании за информационни операции, свързани с Пригожин, продължават да са активни, а именно Newsroom for American and European Based Citizens Campaign, Cyber Front Z и базираната в Того Panafrican Group for Commerce and Investment.

Високопоставени руски служители засилват обвиненията си към арменското ръководство, тъй като Армения продължава да се дистанцира от отношенията си с Русия в областта на сигурността, след като Кремъл изостави Армения на произвола на съдбата, след като тя загуби Нагорни Карабах.

На 28 март руският външен министър Сергей Лавров заяви, че арменското ръководство съзнателно допринася за влошаването на руско-арменските отношения, като измисля измислени претексти и изопачава последните три години и половина история.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    62 10 Отговор
    SMS Украйна вече не съществува да живее Новорусия и Малорусия

    Коментиран от #9

  • 2 Фел

    57 6 Отговор
    Супер удържат бягат към Лвов

    Коментиран от #5

  • 3 Хахах

    15 38 Отговор
    Глупости . До две седмици ще има парад на путин в Киев ( нали днес е 25.02.2022) или аз нещо се бъркам . Украйна няма да издържи на натиска и един месец на това страшилище русия която самаси прозвежда дронове. И военната и индустрия е мощна и няма нужда от ПОМОЩ от Северна Корея или Иран хахах

    Коментиран от #50

  • 4 Акула

    38 8 Отговор
    слава русия

    Коментиран от #7

  • 5 Нато даде на русофилите в България

    7 36 Отговор

    До коментар #2 от "Фел":

    Това че не са пратени на фронта от Путин ! А ако той имаше власт тук първите които щеше да прати сте вие ! Помислете малко ако можете

    Коментиран от #11, #18

  • 6 Авдеевка

    35 4 Отговор
    Все така да ви върви окраици

    Коментиран от #56

  • 7 слаба русия

    10 38 Отговор

    До коментар #4 от "Акула":

    Слава Украйна
  • 8 Все тъй да удържат

    42 6 Отговор
    Днес руснаците а освободихс още 2селища от Киевската хунта.
  • 9 Хахах

    9 30 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    И така година след година . И светло бъдеще за русия което така и не идва ... а обещания обещания и пак мизерия и пак мизерия хахах

    Коментиран от #27, #30

  • 10 Тото

    27 3 Отговор
    😂😂😂😂 Абе вие нормални ли сте!!???😂😂
  • 11 КОНТРАТА

    48 4 Отговор

    До коментар #5 от "Нато даде на русофилите в България":

    Руснаците се бият за държавста си, а соросите ще се ще биете за интересите на Ротшилдите

    Коментиран от #20

  • 12 az #СВО

    36 2 Отговор
    Ма как така удържа???
    Тя нали беше победила???
  • 13 Хахахаха

    39 2 Отговор
    Това ли успя да измисли баба Виктория курабийката.Вярвайте и тя казва "истината".
  • 14 Стамат

    30 3 Отговор
    В Авдеевка, Мариупол, Артемовск, Маринка са денацифицирани над 500 000 бандери
  • 15 777

    25 1 Отговор
    Споко,няма да е за дълго,ако това е вярно.
  • 16 ТаУмВзе

    6 40 Отговор
    За 2 години пълномащабна война русия не успя да завземе нито една цяла област в Украйна, дори тези, които е записала в собствената си щонституция като руски. Редовната руска армия беше разбита и се наложи на пусин да мобилизира цивилното население. Умря легендата за "великата" руска армия. Половината от модерното въоръжаване на русия беше унищожено. Над 400 000 са човешките загуби за русия на фронта. Милиони от най-активното руско население избягаха от страната. руски градове се превърнаха във фронтови с всекидневни обстрели, окопи и укрития. русия се оказа в пълна изолация от цивилизования свят. руската агресия възроди НАТО и удвои общата дължина на границата с Алианса. Заради руската агресия Финландия се присъедини към НАТО, а всеки момент това ще стори и Швеция. Над 300 млрд. долара руски активи бяха замразени и конфискувани. Европа прекъсна зависимостта си от руски енергийни източници. русия загуби целия си пазар на газ и нефт в Европа, който гради дълги години. пуcин превърна страната си във васал на китай, като разпродава на безценица природното си богатство. Този период на русия ще стане част от срамната история на страната.

    Коментиран от #24, #51

  • 17 Кокорка

    24 0 Отговор
    Ако знаете аз на какъв напоооор изържааам.
  • 18 мислих,мислих

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "Нато даде на русофилите в България":

    И реших че трябва да спреш белото.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ходи се бий на фронта

    4 29 Отговор

    До коментар #11 от "КОНТРАТА":

    и ти тогава ! Ама не искаш аз си знам ! За това благодари на НАТО защото вече щеше да си там или щеше да си в лапите на кгб
  • 21 еми ПРо СИА умре

    4 23 Отговор
    И КАБАЕВ удърга ама ве4е трудно затова винаги ходи с двама Бодихардофе на ке енф.. пониакога с е изхогда докато стигне геланата то4ка
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    4 31 Отговор
    Що му трябваше на пуcин да започва тази война в Украйна и да хвърля колосални средства на вятъра когато можеше да подобри с тези средства живота на ватите, Но paбcия винаги се изживявала като империя с крепостници и психопата пycин се помисли ,че може да се нарече император петър велики и че в болния си мозък от шизофренията си , може да води реваншистка война с целия цивилизован свят за да покаже надмощие над НАТО, Но реалността и истината е друга и руските градове замръзват, и се обстрелват с ракети, магазините се изпразват, икономиката боксува и черните чували с трупове на руски войници пристигат на конвейер и ватите колкото и да да са лъгани и потискани да живеят в мизерни условия, разбират, че са управлявани от терористичен и фашистки режим,който е отговорен за войната в Украйна, където огромни суми пари са похарчени за една безсмислена война , когато можеше да бъдат инвестирани в подобряването на качеството на живот, на руския народ, а не да живее в бедност и лишения...❗❗❗
  • 23 Споко

    26 0 Отговор
    Първо сте вие с КП и умнокрасивите.

  • 24 Жа омра

    27 2 Отговор

    До коментар #16 от "ТаУмВзе":

    Къде му е армията и всичкото оръжие на нархомана,пък търси и още половин милион пътника ?
  • 25 БРАВО

    35 3 Отговор
    Подготвят се тактически отстъпления до Лвов. Териториалните загуби ще са незначителни, а изгубените позиции маловажни!

    Коментиран от #29

  • 26 еми ПРо СИА умре

    3 21 Отговор
    УКРАИНЕ удърга ама КАБАЕв не ! и с еизпусна в гащите
  • 27 Хихихи

    28 3 Отговор

    До коментар #9 от "Хахах":

    Ти като живееш в мизерия не си мисли че и руснаците живеят като теб.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 еми ПРо СИА умре

    2 21 Отговор

    До коментар #25 от "БРАВО":

    и се събугдасх целиа в пот а зеленски ти тика зелениа потен потник да го.. дусхисх.. СЛААВ УКРАИНЕ
  • 30 име

    30 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хахах":

    10 г чакам Русия да фалира до няколко месеца. Трета година чакам санкциите на САЩ и ЕССР да сринат руската икономика за 3 месеца...

    Коментиран от #42

  • 31 Да, бе

    21 1 Отговор
    Хубаво, че удържа ама да вземе и да врътне малко кръста ще е кеф...
  • 32 Отче да ти се връща

    15 2 Отговор

    До коментар #19 от "Отец Дионисий":

    На теб на попадията и на цялото ви поколение.АМИН

    Коментиран от #35

  • 33 Последния Софиянец

    2 25 Отговор
    Безогледно жесток терорист без никакво притеснение каза,че няма да има Украйна, това е целта му. Нашите изроди като проф.историчка от СУ дарина григорова каза путин след като приключи с денацификацията на Украйна трябва да дойде да денацифицира България. Такова гнусно национално предателство може да се разреши само в България безнаказано. Това същество учи нашите деца, съвсем ли са обезумяли всички отговорни органи за национална сигурност? Този изрод трябва да бъде изгонена от България и депортирана в москва при любимия и убиец.
  • 34 Евтина пропаганда

    27 3 Отговор
    Стига с тези лъжи. Много добре се вижда, че губят почти навсякъде. Бавно но славно руската армия продължава своя ход. Явно вече забравихте, какво публикувахте сутринта. Жалки сте. С лъжи Украйна няма да спечели. Да бяхте публикували неадекватното поведение на зеления преди няколко дни докато наглеждаше как се строят укрепления. Или не е политически коректно?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Атина Палада

    4 19 Отговор
    Най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!

    Коментиран от #39

  • 37 еми ПРо СИА умре

    1 18 Отговор
    ПРо СИА ве4е н е на картата,,,, нпвото и име ще е. АМЕРИКАНСКА федерациа с президент.. ДРУГАРИАТ ДОНАЛД тръмп които ще бъде екстрадиран от сащ за д аотърве зантвора които го 4ака
  • 38 Читател

    8 0 Отговор
    Написано е в прав ред човеците са ресурс.
  • 39 Хмхмхмхм

    10 2 Отговор

    До коментар #36 от "Атина Палада":

    Атина ви направи смешни, помияяяяяри. И да и крадеш Ника. Уууунижен си .

    Коментиран от #46

  • 40 НИКО

    22 0 Отговор
    А РУСНАЦИТЕ ЗАЩО ДА БЪРЗАТ, ТЕ ОЧАКВАТ НАТО ДА СТЪПИ НА УКРАИНСКА ЗЕМЯ ТОГАВА ПОБЕДАТА ЩЕ БЪДЕ ПО СЛАДКА И СРЕЩУ БАНДЕРИ И СРЕЩУ НАТОВЦИ
  • 41 Наглост

    21 0 Отговор
    Заливат цялото пространство с явни лъжи и манипулации на които никой вече не им се връзва, и не им пука когато истината излиза рано или късно. Забраняват и блокират всичко което не им изнася. Хвананали са за гушата под пълен контрол всички медии. Финансират НПОта за сваляне на правителства и назначаване на свои, Хвърлят луди народни пари за това......Ама руснаците им били виновни че не им минават номерата:):)
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Дайте пари бла бла пари долари бла бла

    16 0 Отговор
    Денацификацията продължава, само не разбрах от кога за 404 пушечното месо е станало човешки ресурс?
  • 44 Ухльоф

    13 1 Отговор
    Аха дълга тема, значи нещата вървят на добре!
  • 45 Хм...

    14 1 Отговор
    От цялото нещо разбрах само, че 404 ще се срине всеки момент.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Колко много приказки за да ви задам един

    15 1 Отговор
    ........до кога при положение че всички западни военни анализатори предвещават края на окрайна.

    Коментиран от #53

  • 48 Русофил

    1 13 Отговор
    След толкова напъни руснаците ще произведат едно голямо л... но.
  • 49 Аспарух

    3 10 Отговор
    Е как удържа??? Нали русоробите написаха, че Украйна "умре, утече....", а тя продължава да увеличава Груз 200.Браво!!! ушанките понеже са крепостни холопи само от млатене разбират.Това генетически им е вродено
  • 50 Украйна Удържа

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хахах":

    За сега.
  • 51 А кой ти взе

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "ТаУмВзе":

    ум..а ако изобщо си имал такъв.
  • 52 Респект

    1 6 Отговор
    И то от държава без Пари, икономика, флот, Авиация, подводници, крилати ракети, Кинжали, калибри, ХИПЕР-АНИМАЦИИ и Безаналогови ватенки..... РЕСПЕКТ!
    От 3 дня и все до...11 години пред селото и...1 милион ватенки фира!!
  • 53 Е, то е ясно

    1 5 Отговор

    До коментар #47 от "Колко много приказки за да ви задам един":

    3 дня в Киев и седмица в Лисабон )))))
    Минимум ))))
  • 54 Радо

    2 0 Отговор
    С една дума ,... мечката продължава да си руча с едно темпо , нищо не може да я накара да „ руча “ по - бързо , или по - бавно !
  • 55 Гжх

    4 0 Отговор
    Слава на РУСИЯ .
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: