Last news in Fakti

31 Март, 2024 16:50 1 164 15

Въздушна атака! Най-малко двама палестинци бяха убити при израелски удар по палатков лагер в двора на болница в Газа

  • газа-
  • израел-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • рафах-
  • дейр ал балах

Журналисти, станали свидетели на атаката, сред които и репортер на АП, потвърдиха информацията за удара и последиците

Въздушна атака! Най-малко двама палестинци бяха убити при израелски удар по палатков лагер в двора на болница в Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-малко двама палестинци бяха убити и 15 – ранени, при израелска въздушна атака в централната част на ивицата Газа, при която беше поразен палатков лагер в двора на Болницата на мъчениците от "Ал Акса" в град Дейр ал Балах, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Журналисти, станали свидетели на атаката, сред които и репортер на АП, потвърдиха информацията за удара и последиците.

Израелската армия от своя страна заяви, че днес е нанесла въздушен удар по "команден център" на палестинската групировка "Ислямски джихад" в двора на Болницата на мъчениците от "Ал Акса". "Командният център и терористите бяха подложени на прецизен удар с цел да се минимизира вредата на незамесените цивилни в района на болницата", се казва в изявление на армията, цитирано от Ройтерс. "Сградата на болницата "Ал Акса" не е пострадала и функционирането ѝ не е засегнато", пише още в текста.

От началото на войната в ивицата Газа десетки хиляди палестинци потърсиха убежище в лечебните заведения, с надежда, че това са сравнително безопасни места в случай на въздушни удари. Израел обаче обвинява "Хамас" и други бойци, че действат на територията и в района на болниците и лечебните заведения в Газа и атакуваха редица от тях.

Щурмът на "Аш Шифа" – най-голямата болница в палестинския анклав, продължи две седмици, припомня АП. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) твърдят, че там са убили десетки бойци, сред които и високопоставени представители на "Хамас".

Само една трета от болниците в Газа функционират дори и частично, въпреки че израелските удари всекидневно убиват и раняват десетки хора, пише още АП. Лекари разказват, че често са принудени да лекуват пациенти, легнали на пода, понеже всички легла са заети. Освен това им се налага да извършват операции без упойка и други критично важни медикаменти и консумативи.

Международен екип от лекари, които наскоро посетиха Болницата на мъчениците от "Ал Акса", където беше насочен неделният удар, заявиха, че са потресени от ужасяващите ефекти на войната върху палестинските деца.

По-рано този месец ООН и партньорски организации предупредиха, че в северната част на Газа, която до голяма степен остава изолирана, скоро може да настъпи опустошителен глад. Хуманитарни служители казват, че доставките на помощи по вода и въздух не са достатъчни и Израел трябва да допусне повече товари по суша. Международният съд на ООН нареди на Израел да отвори сухопътни пунктове и да предприеме още мерки за справяне с кризата.

Здравното министерство в ивицата Газа днес съобщи, че от началото на войната на 7 октомври израелската армия е убила най-малко 32 782 палестинци. В това число влизат и 77 убити, чиито тела са пренесени в болници през последното денонощие. Министерството не води отделни статистики за убитите цивилни и бойците, но казва, че около две трети от жертвите са жени и деца.

Израел твърди, че една трета от убитите са бойци, въпреки че не предоставя доказателства в подкрепа на думите си, и обвинява "Хамас" за цивилните жертви, защото групировката действа в жилищни райони, посочва АП.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лично мнение

    9 8 Отговор
    в случая вярвам на евреите , а не на арабите. От историята и разума просто,
  • 2 Смех

    10 6 Отговор
    Една палестинка оня ден го каза по френската телевизия на всеки един утрепан палестинец ние раждаме нови 5 и се хилеше

    Коментиран от #8

  • 3 1453

    6 3 Отговор
    ....разум.... и евреи....
  • 4 Стига вече с тези гнусни

    7 4 Отговор
    израелски нацисти.
  • 5 Израел са боклука на света

    9 6 Отговор
    бясното куче на САЩ. На 100 израелци едва 2 нормални има.

    Коментиран от #13, #15

  • 6 Даааа

    7 4 Отговор
    Американски служители ясно дадоха да се разбере, че под „защита“ на цивилни, те означават първо да ги изселят от града, преди Израел да го разбие на прах. Американската доктрина всъщност е, че геноцидът е приемлив, стига да е придружен от етническо прочистване.
    Израелският геноцид в Газа до момента е убил над 32 000 души, а още хиляди са заровени под развалините, което означава, че реалният брой на жертвите вероятно е над 40 000. Над 1,9 милиона души са вътрешно разселени.

    Коментиран от #10

  • 7 Даааа

    6 5 Отговор
    С други думи, правителството на Съединените щати функционира като престъпен режим, действащ изцяло извън рамката на международното право. Докато ескалира войната си с Русия и военните си провокации срещу Китай, администрацията на Байдън се стреми да създаде прецедент в Газа: Ще се размине ли с унищожаването или изселването на цялото население от 2,2 милиона души? Не може да се гласува никакво доверие на капиталистическите институции, като Организацията на обединените нации или Международния съд, за спиране на геноцида между САЩ и Израел. Когато Съединените щати обявяват резолюциите на ООН за „незадължителни“, това всъщност описва действителното състояние на нещата. Тези институции са доказали, че нито са способни, нито желаят да направят нищо, за да спрат систематичното унищожаване на Газа.САЩ настояват, че резолюцията на ООН, призоваваща за прекратяване на огъня в Газа, няма да има „никакво въздействие“...

    Коментиран от #11

  • 8 Лекар хуманист

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Смех":

    Спешно ЕС и САЩ трябва да предприемат мерки по ограничаване популацията на палестинките. 1, Необходимо е да се разработят образователни програми и емисари от ООН командирован в Палестина да разяснават приетото в тях. 2. С решение и на ООН е необходимо да се приеме решение по популацията и нейното ограничаване. За целта необходимо е след 2--рото родено дете от палестинката да се направи незабевно стерилизация. Раждане на2 деца и до тук! Не трябва да се раждат по вече. Докога Палестина ще лежи на издръжка от цивилизовани свят, докога?.
  • 9 Истината

    4 6 Отговор
    Лесно им е на Безбожните Нации като ислямските арабски терористи незаконни окупатори, нагли лъжци, корумпирани от ООН про-терористи масови убийци, изнасилвачи и др. злодеи лъжливо наричани Палестинци да бъдат награждавани за дяволските си дела срещу Израел, вместо осъдени, елиминирани екпулсирани от не-мюсулманските народи като Израел за да спрат престъпните им дела в които всички про-палестинци като Байдън съучастват така че също ще бъдат съдени от Бог за всички престъпления срещу Израел и з всички жертви.Божият народ Израел е прав, не враговете му дори трябва да унищожи всички ислямски терористични групи съюзени в престъпната организация Палестинска автономия - джихадистите от ООП Джихад АлАкса Джихад ИДИЛ Хизбола и др. не само Хамас, а се вкарват им трябва да изхвърли от всички еврейски земи като Газа Западен бряг Витлеем целия Ерусалим все още незаконно окупирани анексирани тероризирани, ислямизирани осквернявани от Ислямските терористи дори след 1967, а лъжливо клеветят, че Израел на своите земи които ислямските араби незаконно окупират, ограбят, унищожават под лъжливо име Палестински бежанци, макар че не са нито Палестинци нито бежанци а победени врагове на Израел от 1948 и незаконни окупатори. Така че спрете да ги наричате с фалшивите им имена щом претендирате да разпространявате факти и да наричате ислямските терористи като тези в Газа цивилни защото са терористи или техни семейства и др съучастници,които живеят на окупирана Еврейска земя
  • 10 Светът видя

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Даааа":

    кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 11 Палестинците

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Даааа":

    по същество те са терористи за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение.Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въбще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора
  • 12 .....

    4 5 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 13 Видяхме бесните

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Израел са боклука на света":

    терористи от ХАМАС, опекли бебе във фурна пред очите на онемели от страх и ужас вързани родители. Това не са хора. ХАМАС трябва да бъде унищожен!
  • 14 Някой може ли да каже

    4 4 Отговор
    Какъв е поминъка на тези?
    Университети техни нямат
    Заводи нямат
    Земеделие нямат
    Хотели нямат
    От как имат полу-призната държава - запада ги храни и им прави училища и болници и т.н.
    Дори тази болница е Британска направена 1920та година и е разширена после от Израел
    По цял ден нищо не правят и само гледат как да правят зулуми на другите.
    60% от работещите работиха в Израел. Сега чакат банана да падне от самолета. Нищо по-различно.
  • 15 Светът видя боклукът

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Израел са боклука на света":

    Това са палестинците чакащи помощи от ЕС, САЩ и целият цивилизован свят. Нищо полезно от тях.
    Какъв е поминъка на тези?
    Университети техни нямат
    Заводи нямат
    Земеделие нямат
    Хотели нямат
    От как имат полу-призната държава - запада ги храни и им прави училища и болници и т.н.
    Дори тази болница е Британска направена 1920та година и е разширена после от Израел
    По цял ден нищо не правят и само гледат как да правят зулуми на другите.
    60% от работещите работиха в Израел. Отделно къде Израел им игради цялата инфраструктура и заделя 120 милиона долара всяка година за социалнинужди за палестинците. Е, що за боклук е този който ти помага. Ужас