Last news in Fakti

30 Март, 2024 15:45 1 243 12

Хаос в Газа! Най-малко петима загинаха при раздаване на храни

  • газа-
  • хамас-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • рафах

Хранителната помощ достига много трудно до жителите на Газа, особено до тези, останали в северната част на ивицата, които са около 300 000 души

Хаос в Газа! Най-малко петима загинаха при раздаване на храни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Палестинският Червен полумесец съобщи за петима загинали и 30 ранени тази сутрин преди разсъмване в град Газа при стрелба и блъсканица по време на ново разпределение на хранителна помощ, което излязло от контрол, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Поредната трагедия се случила, докато хиляди хора чакали пристигането на около петнадесет камиона с брашно и други храни на кръгово кръстовище, където вече имаше инциденти през последните седмици.

Видеоклипове, заснети от АФП, показват камиони, които се напредват в тъмното сред горящи отпадъци. Наоколо се чуват изстрели, писъци и клаксони на тежкотоварни коли, които се опитват да се придвижат. Членовете на „комисиите за народна защита“, надзираващи разпределението, стреляли във въздуха, докато в блъсканицата и бъркотията камиони блъскали хора.

Трима от загиналите са били простреляни според Червения полумесец. Пострадалите са транспортирани до болница в Газа.

Същевременно свидетели споменават и "силен" огън от израелски танкове, разположени на няколкостотин метра, без да се уточнява в каква посока е стреляно.

При предишен инцидент в понеделник шестима души загинаха в блъсканица, опитвайки се да приберат пуснати от въздуха пакети според информация на правителството на ислямисткото движение „Хамас“.

На 23 март министерството на здравеопазването на „Хамас“ съобщи за 21 убити и 23 ранени при раздаване на помощ на същото кръгово кръстовище, като обвини за случилото се „стрелба на израелската армия от танкове и със снаряди". Армията отрече да е застреляла палестинци, чакащи това разпределение на храни.

Подобни трагедии имаше на 14 март (20 загинали и повече от сто ранени на това кръгово кръстовище според министерството на „Хамас“) и на 29 февруари в западната част на град Газа (120 загинали според същия източник).

Хранителната помощ достига много трудно до жителите на Газа, особено до тези, останали в северната част на ивицата, които са около 300 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    7 5 Отговор
    А га въртяха кючеци ни риваха, както сега правят хуситр на Галакси лийдър.
  • 2 Сила

    6 6 Отговор
    УРОДИ, ДИВАЦИ, СКОТОВЕ...... Защо въобще им пращат храна на тия главорези??!!

    Коментиран от #6

  • 3 Акула

    4 6 Отговор
    Вожда Путлер какво им прави само дето ги насъска война да правят и сега корса.
  • 4 Механик

    5 6 Отговор
    "Същевременно свидетели споменават и "силен" огън от израелски танкове, разположени на няколкостотин метра, без да се уточнява в каква посока е стреляно."
    Е, много ясно,че щом е изрелски е стрелял по врабчетата. Няма да вземат да стрелят по хората, я!
    И дума да не става.
    Врабчетата са се спуснали да кълват брашно от камионите и добрите евреи, мислейки за гладните палестинци, веднага а почнали да гърмят по враПчетата, за да ги прогонят.
  • 5 Неинтересно

    3 5 Отговор
    Важно е колко укронацита са сдали багажа !

    Коментиран от #11

  • 6 И ЛОВЕЦ СЪМ И РИБАР СЪМ И НА.....

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сила":

    АМИ НА ЛОВ ...
    НАЛИ ТАКА СЕ ПОДМАМВА...„ДИВЕЧ”🗣🗣
  • 7 .....

    6 3 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 8 Хмм

    6 1 Отговор
    Израел няма мирен договор със Сирия, Ливан, Ирак и палестинците. След мирния договор с Египет е върнал Синай. Газа отначало е управлявана от Египет, след това от Израел. През 2005 Израел се оттегля от Газа. Хамас разчиства брутално конкуренцията в Газа и започва непрекъснат обстрел на Израел. Израелската арми три пъти тръгва да влиза в Газа и се оттегля с примирие, което изисква спиране на ракетните удари. Три пъти газарите не спазват условията и накрая организират клането от 7-ми октомври. Е, какъв трябва да е отговорът?
    Клането на 7-ми октомври изпълни целите си - спря преговорите за нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел... Дори Ливан има напредък към мирен договор. Наскоро определиха морските граници с Израел. Моллите и кремльовците организираха клането. Затова Хамас напоследък са редовно на килимчето в Кремъл.
  • 9 .....

    7 3 Отговор
    Очевидно Израел се бори за съществуването си и съвсем очевидно е че някои са се овампиририли срещу тази държава. Поздравления за Израел!
  • 10 Червената шапчица

    8 1 Отговор
    Защо докато не свърши всичко, съседните страни не приютят тези мили и дружелюбни хора? Една вяра са. Къде остана толерантността и милосърдието?
  • 11 антиресна

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Неинтересно":

    когда ша легниш иноксовой стул для вивисикции

    Коментиран от #12

  • 12 Абе говорете

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "антиресна":

    на български бе хора. Как да разберем какво си пишете. Тук е български форум.