Last news in Fakti

3 Април, 2024 20:35, обновена 3 Април, 2024 21:43 1 415 4

Бени Ганц призова: Задължителни избори през септември

  • бени ганц-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • хамас-
  • газа

Определянето на такава дата ще ни позволи да продължим военните усилия и в същото време ще дадем сигнал на гражданите на Израел, така че скоро да се възстанови доверието им в нас, каза още Ганц

Бени Ганц призова: Задължителни избори през септември - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В днешна реч членът на военния кабинет на Израел Бени Ганц призова за произвеждане парламентарни избори през септември, тъй като правителството на премиера Бенямин Нетаняху е под натиск у дома и в чужбина заради войната в Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Трябва да се договорим за дата за избори през септември, когато почти ще се е навършила една година от началото на войната", каза Ганц в предаван по телевизията брифинг.

„Определянето на такава дата ще ни позволи да продължим военните усилия и в същото време ще дадем сигнал на гражданите на Израел“, и така скоро ще се възстанови доверието им в нас, каза Ганц.

През последните дни хиляди израелци излязоха по улиците с искане за нови избори. Мнозина критикуваха Нетаняху и дадоха израз на гнева си, породен от отношението на правителството към 134 израелски заложници, които все още са държани в Газа, шест месеца след началото на войната.

Нетаняху, най-дълго управлявалият министър-председател на Израел, многократно изключи предсрочни избори, които социологически проучвания сочат, че ще загуби. Нетаняху подчертава, че избори насред война ще бъдат единствено от полза на „Хамас“– ислямисткото движение, което управляваше Газа.

Миналата сряда партията на Нетаняху „Ликуд“ каза, че Ганц трябва „да спре да се ангажира с политика на дребно" по време на войната. "Избори сега ще доведат до парализа, разделение, ще нанесат вреда върху боевете в Рафа и фатален удар върху шансовете за сделка за заложниците“, каза „Ликуд“.

Ганц, бивш армейски генерал, се присъедини към правителството на Нетаняху в първите дни на войната като жест на политическо единство по време на кризата. Проучванията сочат, че партията му ще заеме челна позиция на избори и той би бил фаворит за премиерския пост.

Нетаняху се зарече да върне заложниците у дома и да унищожи Хамас, въпреки че не е ясно как Израел би могъл да го направи, а експерти се съмняват, че това дори е възможно.

Допитванията показват, че повечето израелци не одобряват начина, по който Нетаняху ръководи страната и води войната след извършената на 7 октомври от „Хамас“ атака срещу общности в Южен Израел. При нападението около 1200 души бяха убити, а десетки взети заложници, по израелските данни.

Ако няма предсрочни избори, следващите редовни избори за парламент трябва да бъдат произведени на 27 октомври 2026 г., според Централната избирателна комисия на Израел.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 най добрият евреин

    9 5 Отговор
    е мър твя евреин.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нищо не знаете

    1 0 Отговор
    Явно в Европа ще има нов Политически Ред. Щом почнаха да лаят срещу Израел ще се смени статуквото. Някакви паразити почнали да лаят и да вършат глупости. Колкото и да мразиш или харесваш евреите и да ги подкрепяш или не, в момента са прави. Не им ли узря главата на Европейците, че тия племена където идат искат да се спазват техните правила и обичай. Искате да почнете да ходите забулени и в дълги дрехи посред лято. Да не пиете, да си стоите без нищо и по цял ден да се кланяте на Изток. Да ставате в 05,00 часа и да се молите и така 5 пъти на ден. Толко ли ви се иска да се върнем в 7 век.
  • 4 Апел до Президента на САЩ

    3 0 Отговор
    Господин Байдън,
    Вие сте Президент на най мощната държава в света. Комуникирате с ваши колеги на водещи силно-икономически държави. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет,Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. В заключение вземете пример от християнска ЕВРОПА, която приюти милиони мюсюлмани въпреки, че това е рисково начинание, но все пак бяха приютени. Време е Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра палестинци и същите бъдат приютени в техните държави. Това е разумният изход по казуса.