Last news in Fakti

3 Април, 2024 07:20 2 162 8

Десетки сгради са рухнали в Тайван след най-силното земетресение от 25 години насам

  • земетресение-
  • трус-
  • сгради-
  • тайван-
  • азия

Земетресение със сила 7,4 по Рихтер удари Тайван

Десетки сгради са рухнали в Тайван след най-силното земетресение от 25 години насам - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-малко 26 сгради са рухнали в Тайван след най-мощното земетресение там от четвърт век насам, предаде агенция Bloomberg. Правителството на Тайван съобщи, че четирима души са загинали при земетресението.

Земетресение със сила 7,4 по Рихтер удари Тайван. Първоначално беше издадено предупреждение за възможността за образуване на цунами, но по-късно то беше вдигнато.

Съобщава се за десетки ранени. Заради силния трус метрото на острова временно преустанови работата си. Най-много щети са регистрирани в източната част на острова, където се извършва спасителна операция по издирване на хора, които е възможно да са в капан под рухналите сгради.

Президентката на Тайван Цай Инуън е дала инструкции на службите да окажат първа помощ на засегнатите. На място работят много екипи. Мобилизирани са и военните в помощ на населението, за да гарантират живота и безопасността на имуществото на гражданите.

Премиерът на Япония Фумио Кишида съобщи в официалния си профил, че неговата страна е готова да предостави всякаква необходима помощ на Тайван след мощното земетресение, предаде Ройтерс. Тайван има независимо правителство от 1949 г., но Китай смята самоуправляващата се демокрация за част от своята територия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ........

    18 5 Отговор
    Там искат да палят световни войни.Донякъде японците са виновни за днешното положение и риториката на сащисаните,защото им благодарят за ядрените бомби в Нагасаки и Хирошима.Така сащисаните си мислят,че пак може да го направят и после с малко пропаганда и изкривяване на историята всичко ще е ОК.Няма да е ОК.Техните предци горе се сърдят.
    Стига с тези планове за войни!Всеки един проблем може да се реши с преговори!

    Коментиран от #6

  • 2 Последния Софиянец

    10 3 Отговор
    Посейдон в Тайван и електромагнитно торпедо в Балтимор.
  • 3 Госあ

    10 2 Отговор
    Си Дзинпин трябва да се погрижи за територията и народа си и да изпрати войски, които да помогнат на бедстващите и да възстановят пораженията !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 китай е на другия край на света

    2 0 Отговор
    много хора ходят на почивка . туризма е развит , но 7 е много силно . сигурно е бедствено положението .
  • 6 Русофил

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "........":

    С комунист и терорист не се преговаря. Те се унищожават.
  • 7 Путин-Боклук

    2 3 Отговор
    Когато удари същото в Турция и Израел камък в/у камък не остана от 2-3 етажните им коптори и измряха. Загинаха 60 000 души, а 120 000 бяха ранени (Википедия). Личи си кога нещо е строено от японци (не китайци) и кога от чалмари.
  • 8 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    1 0 Отговор
    Сега е момента китайците да ги почнат