Last news in Fakti

5 Април, 2024 10:12 2 566 32

GPS сигналът в големи части на Израел е блокиран

  • израел-
  • gps-
  • иран-
  • газа-
  • дронове-
  • навигация

Израелските сили за отбрана преустановиха отпуските на всички членове на бойните части и подразделения

GPS сигналът в големи части на Израел е блокиран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На фона на нарастващото напрежение с Иран джипиес е блокиран в големи части на Израел, за да се наруши сателитната навигация на ракети и дронове, предаде Би Би Си, съобщи БТА.

Иран обеща да отвърне за нанесения в понеделник удар по сградата на иранското консулство в Сирия. Тогава бяха убити 13 души, включително влиятелният генерал от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция Мохамед Реза Захеди. Смята се, че ударът е извършен от Израел; властите на страната не са коментирали официално.

Израелските сили за отбрана преустановиха отпуските на всички членове на бойните части и подразделения. Ден по-рано страната призова резервистите от частите за противовъздушна отбрана.

Доколкото може да се прецени, израелските власти смятат за вероятно Иран да атакува страната още днес. Това е Денят на Ал-Кудс (арабското име на Йерусалим) и последният петък от свещения месец рамазан. На този ден често се организират пропалестински и антиизраелски митинги, особено в Иран. Вчера в централната част на Израел започна заглушаване на джипиес. Усетиха го и жителите на големите градове, включително Тел Авив и Йерусалим, които са далеч от военната зона на ивицата Газа. Приложенията, които зависят от геолокацията, не функционираха нормално.

Например на продуцентка от Би Би Си в Йерусалим телефонът ѝ показваше, че се намира в Кайро. Услугата за наблюдение GPSJAM регистрира широко разпространени джипиес неизправности в цял Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    39 3 Отговор
    Всички много се разглезиха с този GPS.
  • 2 Стига вече с този скааапан

    52 8 Отговор
    Нацистки Израел

    Коментиран от #17

  • 3 123

    55 6 Отговор
    В Иран използват ГЛОНАС и няма да има прошка за мошетата
  • 4 Жица

    44 4 Отговор
    Скоро всичко ще блокира навсякъде заради тези ненормалници!

    Коментиран от #27

  • 5 Лека закачка от

    13 5 Отговор
    страна на САЩ....
  • 6 Цялата сателитна навигация

    26 3 Отговор
    на Израел е в ръцете на САЩ. Както и енергетиката впрочем и водоснабдяването. За 24 часа ако САЩ реши цял Израел ще е на тъмно

    Коментиран от #9

  • 7 Механик

    48 5 Отговор
    Усещате ли на къде ви води доверието и залитането по "новите джаджи"?
    Няма GPS и всяка модерна ракета с чип се превръща в обикновенна права лопата.
    Спира тока и изкустенио интелект приключва мача. Електричките също спират, а парния влак си върви и без ток.
    Докато чкаш да дойде тока, та да тръгне жипиеса и да се задейства Изкуственио интелект, за да удариш по врага, той идва на кон и ти пуска две стрели от хунския лък. Не му трябва ток, не му трябва интелект.
    А после ми разправяйте, че жендърите щели да водят "съвременна война", понеже имали високи технологии.

    Коментиран от #26, #28

  • 8 Нито една от така наречените върхови

    24 3 Отговор
    софтуерни разработки на Израел не е независима и всяка от тях е с американски ключ. Нито една...

    Коментиран от #24

  • 9 Механик

    19 4 Отговор

    До коментар #6 от "Цялата сателитна навигация":

    По-скоро е обратното.
    Ако евреите спрат тока и джипиеса на САЩ и ще ги върнат в каменната ера.
    Всичко значимо в сащ се управлява от ереите. Всеки властови, финасов и ресурсен лост в сащ се намира в ерейски ръчички.
    Не Израел е американска колония, а САЩ е таква още от създаването си.
    За всичко години до сега, САЩ имат само 2-3 президента дето не е сигурно дали не са евреи. Всички останали са такива.

    Коментиран от #13

  • 10 ТаУмВзе

    13 1 Отговор
    Моше не мое да се оправи на Хартиена Карта ли бре! Хахаххаах Оставям, че Руски сателити са ги Заслепили профилактично.
  • 11 Хохо Бохо

    12 2 Отговор
    Ракетоъе са обикновенно с иберцялна навигационна система и баш ги брига за краварския ГПС.

    Коментиран от #14

  • 12 БСП за България и Радев

    20 3 Отговор
    Край, с нацистки Израел е свършено. Остта Москва - Техеран - Пекин се задейства. Огън и жупел ще се изсипе над нацистите по света

    Коментиран от #18, #23

  • 13 Американец

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Точно, даже и президентите в САЩ не управляват а управляват няколко еврейски фамилии които държат монетния двор и федералния резерв на които казват "дълбоката държава". Даже и всички медии се държат от евреи както и фондовите борси. Кенеди се опита да върне властта в държавата навремето но те го убиха както и цялото му семейство. Президентите и партиите са просто камуфлаж за да си мислят плебеите че живеят в някаква демокрация но реално е някакъв вид монархия защото е наследствена.
  • 14 Военен

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хохо Бохо":

    С инерциална система за навигация са ракетите на Русия и Иран като ползват за корекции ГЛОНАС ама не е така за ракетите и бомбите на Израел и САЩ пък и на цялото НАТО - те зависят от GPS.

    Коментиран от #21

  • 15 тези са

    19 0 Отговор
    Такива плъхове че няма накъде. Има видеа където реват като деца и бягат като кон ....добре че е Фащ които зад тях иначе и една седмица няма да издържат тези детеубийци.

    Коментиран от #16, #22

  • 16 Палестинците са терористи

    1 20 Отговор

    До коментар #15 от "тези са":

    за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение. Да изпечеш бебе във фурна пред изпадналите в ужас вързани родители, това какво е? Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въобще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора
  • 17 Палестинските нацисти

    3 18 Отговор

    До коментар #2 от "Стига вече с този скааапан":

    и терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 18 ......

    2 15 Отговор

    До коментар #12 от "БСП за България и Радев":

    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 19 Знайко

    13 2 Отговор
    САЩ няма да го има след 5 години.
    Израел няма да го има след 6 години, една година слид САЩ.

    Може и да бъркам, може да не са 5 годшни, а да са 10-15 години. Но съм убеден, че 1 година след края на САЩ, ще дойде края на Израел.

    Който има поне малко акъл и ако не е арабин да изчезва от там.
  • 20 На всяко зло

    15 1 Отговор
    му идва края,Израел са на финала си.
  • 21 Някой

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Военен":

    "инерциална система за навигация са ракетите на Русия и Иран"

    Инерциалната система за навигация е изобретение на Фон Браун/Хитлер от времето на Втората световна война. Точността и е с радиус 1000 от целта. За атомна бомба такава точност не е проблем, но не и за конвенционални боеприпаси еквивалент 500 кг тротил.
  • 22 Някой

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "тези са":

    Когато харата видят летящи към тях ракети, авио бомби, 152-155 мм артилерийски снаряди. Престават да бъдат хора или войншци и всички стават я плъхове, я пилета, я зайци търсещи дупки в земята, където да се скрият.

    Дано не ти се налага да видиш подобна ракета летяща към теб за да разбереш първо колко много те е стра. А след това, ако си оцелял да видиш разчленени близки хора, съседи ... и взривения си двустаен апартамент, който си изплащал вече 20 години, взривения автомобил... За да разбереш, колко не ти се иска да си жив и да ти се иска и ти да си умрял.

    Натаняхо е като Путин и Хитлер
  • 23 ГЕРБ=ДПС=БСП

    1 7 Отговор

    До коментар #12 от "БСП за България и Радев":

    Това ще стане обаче, когато в Русия дойде нов Цар, който да накаже алчния Путин и алчните московски олигорси. Цар който ще сключи мир с Украйна.
  • 24 Зевзек

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Нито една от така наречените върхови":

    Но пък американските президенти са с еврейски ключ, обърках се, с банкерски лихварски ключ исках да кажа. Американския президент е върховен главнокомандуващ на американската армия и самолетоносачи
  • 25 бай Иван

    10 0 Отговор
    Въпрос на време е Иран да избомби яко евреите. И не е задължително да е в Израел. Ама каквото повикало такова се обадило. И вечно да живееш в страх да чакаш отговора на Иран е наказание .
  • 26 Някой

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Няма да има и парни локомотиви, защото забраниха въглищата. Пък и водата, която става на пара, днес идва от помпи на електричество включвани и изключвани от изкуствен интелект.

    Ще се върнем към волски каруци, волски "трактори" с един плуг и магарета.
  • 27 ГЕРБ=ДПС=БСП

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Жица":

    "заради тези ненормалници!"

    Говориш за: Вашингтон, Ню Йорк, Москва, Брюксел, Париж, Тел Авив ... След 1945 г. Берлин и Токио са последни ...
  • 28 Еми за какво

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    си държа една стара печка, останала от баба ми в мазето?
    Ако ненормалниците спрат всичко, то с тази печка ще се отопляваме и без ток, без нафта, без пелети, без газ... Ще прикача и водна риза, ще си докарвам с колата дърва и готово.
  • 29 Апел до Президента на САЩ

    1 5 Отговор
    Вие сте Президент на най мощната държава в света. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет,Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Турция, Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. Не забравяйте, че Турция е родината на палестинците, които се преселили в Газа и сега може да ги настани в Анадола. Освен това, палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет, се страхува от тях и затова е затворил границата. Палестинките раждат като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС, САЩ и Червеният кръст. Палестинските мъже не полагат никакви грижи към децата, по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят. Време е Турция, Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра палестинци и същите да мигрират в техните държави. Това е.

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Шалом

    0 0 Отговор
    Палестинците ще бъдат евакуирани, но в отвъдното-Газа е наша юдейска земя и те нямат работа там!
  • 32 Шалом

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Апел до Президента на САЩ":

    Ком.28 е до Вас