Last news in Fakti

31 Януари, 2014 10:54 1 032 2

Янукович в болница, но продължава да работи

  • виктор янукович-
  • киев-
  • украйна-
  • мерки-
  • болница

Световната общественост търпне дали ще подпише отмяната на драконовските мерки срещу протестиращите

Янукович в болница, но продължава да работи - 1
Снимки: АП/БТА

Заболяването на Виктор Янукович и излизането му в болнични прилича на измъкване от решение за преодоляване на кризисното положение в страната. Така смятат от опозиционната партия УДАР на Виталий Кличко, предаде NEWSru.ua.

Той може да използва болничните като предлог да не подпише отмяната на диктаторските закони, да не се среща с представители на опозицията и на международната общност, твърдят от партията и предупреждават президента, че болничният не го освобождава от отговорността за решения и действия, към които биха могли да прибегнат представители на властта.

По-рано началникът на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ изрази надежда, че макар и в болнични, държавният глава на Украйна напълно е в състояние да подпише закона за отмяната на драконовските законодателни актове от 16 януари. "Президентът Янукович би могъл да направи много, включително незабавно да подпише одобрения от парламента закон, отменящ антидемократичните законодателни актове“, каза Джен Псаки по време на брифинг в Държавния департамент.

В същото време депутатката от Партията на регионите Анна Герман съобщи, че Виктор Янукович от сряда вечер се намира в болница с висока температура, но продължава да работи, предаде ИТАР-ТАСС. Той дори за кратко дошъл с 39 градуса в парламента, понеже се оказало, че помощта му е нужна, но след това отново се върнал в клиниката. 

Пристигането му във Върховната рада бе окачествено от опозицията като намерение да окаже натиск на съпартийците си преди гласуването на законопроекта за амнистията. Приемането на този закон има принципно значение в опитите за преодоляване на острата политическа криза в страната.

Лидери на украинската опозиция и представители на гражданското общество междувременно проведоха телефонен разговор с американския държавен секретар Джон Кери. В него са се включили Виталий Кличко, Арсений Яценюк, Юрий Луценко, Олег Тягнибок, певицата Руслана и др. В разговора Кери потвърди непоколебимата подкрепа на САЩ за демократичните и европейските стремления на украинския народ. Главата на американската дипломация призовал преговорите за мирно овладяване на ситуацията в страната да продължат.

Той също така изразил тревога заради съобщенията за нарушения на човешките права като  изчезване и убийства на хора. Кери изтъкнал, че САЩ ще настояват правителството на Украйна да създаде специална комисия за разследване на тези престъпления и привличане на виновниците към отговорност.

Сред отменените от Върховната рада закони е и акт за внесени изменения в закона за устройството на съда и статуса на съдиите, според които се предвиждаха драконовски мерки срещу участници в протестни акции. Янукович сега трябва да подпише закона за отмяна на този акт.

Опозицията се срещна и с представители на ООН и ЕС и обсъди възможно тяхно участие в намирането на решение за кризата и прекратяване на репресиите в страната. Те уведомили, че арестите на мирни протестиращи продължават, като силите на реда се опитват да прехвърлят върху тях и опозицията отговорността за безредиците и напрежението в Киев. Стана известно, че тази сутрин, вероятно от провокатори, са били запалени около 20 автомобила на активно протестиращи.

Управляващите твърдят, че всички искания на Майдана са изпълнени. По-рано президентът Янукович и изпълняващият длъжността първи вицепремиер Серегей Арбузов също се срещнаха със специален представител на ООН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечока

    0 1 Отговор
    Работи? работи за себе си и за родата си
  • 2 nakata88bg .

    0 1 Отговор
    "началникът на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ изрази надежда, че макар и в болнични, държавният глава на Украйна напълно е в състояние да подпише закона за отмяната на драконовските законодателни актове от 16 януари" - а тоя началник на пресслужба не изразява ли надежда в САЩ да отменят СЪЩИТЕ ЗАКОНИ??? или надежда в ЕС да отменят СЪЩИТЕ ЗАКОНИ?? кой им се връзва на тъпотиите....
Новини по държави: