Last news in Fakti

31 Януари, 2014 21:20 1 077 0

Янукович подписа закона за амнистията

  • украйна-
  • киев-
  • янукович-
  • подписа-
  • закон за амнистията-
  • протести

В рамките на 15 дни протестиращите трябва да освободят завзетите от тях учреждения, но засега те не приемат условията, поставени от властите

Янукович подписа закона за амнистията - 1
Виктор Янукович

Украинския президент Виктор Янукович, макар и болен, подписа закона „За отстраняване на негативните последици и недопускане на преследване и наказване на лица във връзка със събития по време на мирните събирания“, съобщи Нюзру, позовавайки се на сайта на държавния глава на Украйна.

Законът, разработен от постоянния представител на президента във Върховната рада, депутата от управляващата Партия на регионите Юрий Мирошниченко предвижда амнистия за всички участници в безредиците по време на масовите протести, освен за извършилите тежки престъпления. Според документа, в замяна на това манифестантите пък трябва да освободят завзетите от тях държавни учреждения в Киев и страната в рамките на 15 дни.

Янукович освен това подписа закон, отменящ редица спорни законодателни актове, приети от парламента на 16 януари, вкл. за отговорността при оскверняване и разрушаване на съветски военни паметници, засягащи освобождаването от ДДС при сделки за внос на природен газ на територията на страната и т.н.

Засега обаче протестиращите не приемат условията на властите и предупреждават, че акциите им ще продължат, въпреки че температурите в Киев нощем надминават минус 20 градуса, а окупираните учреждения ще останат под техен контрол.

С мнението на украинската опозиция, че отстъпките на властта не са достатъчни, са съгласни и във Вашингтон. Държавният секретар Джон Кери, цитиран от „Ройтерс“, заяви: „Предложенията на президента Янукович все още не са достигнали онова равнище, което би съответствало на необходимите на Украйна реформи“. Кери обаче смята, че външни сили не бива да се намесват в урегулирането на кризата, а тя трябва да бъде решена от украинския народ, и призовава и двете страни в конфликта към диалог и отказ от насилие.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова армията в Украйна да запази неутралитет в кризисната ситуация

Министерството на вътрешните работи на Украйна междувременно обяви, че не изключва вероятността двамата демонстранти, които загинаха на улица „Грушевская” в Киев, да са били убити от служители на специалния отдел на полицията „Беркут”.

Първият заместник ръководител на главното следствено управление в Киев заяви, че се разследват няколко версии за смъртта на двамата демонстранти, като сред тях е и тази за причиняване на смъртта от страна на служители на „Беркут”.

Депутатът от украинската опозиционна партия „Баткивщина” Александър Турчинов заяви, че опозицията ще проведе свое разследване на престъпленията, извършени по време на демонстрациите от последния месец.

Той обясни, че в Украйна са се формирали силови и престъпни структури, които действат като престъпна банда. Турчинов допълни, че опозицията разполага с висококвалифицирани специалисти, а освен това разчита на отделни длъжностни лица.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: