Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Април, 2024 07:30 3 800 81

ISW: Русия търси с всички средства победата в Харков

 • харков-
 • русия-
 • украйна-
 • ракети

Русия засилва ударните и информационните операции, за да се възползва от повишеното напрежение в Украйна преди очакваното пристигане на американска военна помощ във фронтовите зони

ISW: Русия търси с всички средства победата в Харков - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кремъл провежда съгласувана въздушна и информационна операция, за да унищожи град Харков и да разсели вътрешно милиони украинци преди евентуална бъдеща руска настъпателна операция срещу града или другаде в Украйна. Ръководителят на област Харков Олег Синегубов и прокуратурата на област Харков съобщиха, че в следобеда на 22 април руските сили са ударили телевизионна кула в град Харков, вероятно с крилата ракета Kh-59. Ударът е прекъснал телевизионните сигнали в района.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украински и руски медии и руски блогъри разпространиха снимки и видеа на повредената телевизионна кула, която частично се срути в резултат на удара. Руските източници се опитаха да оправдаят удара, като твърдят, че украинските сили са инсталирали оборудване за комуникация и координация на противовъздушната отбрана на кулата.

Те намекнаха, че руските сили са опитали подобни удари срещу кули в няколко области няколко пъти, включително през март 2022 г.

Руските сили по-специално удариха телевизионна кула в град Киев на 1 март 2022 г., малко след като започна войната в Украйна. Кремъл може да възнамерява да припомни първите седмици от войната, за да създаде паника сред украинците по време на друг труден момент.

Той се възползва от опасенията относно бъдеща руска настъпателна операция срещу град Харков, за да проведе вероятно координирана информационна операция в опит да създаде извънредна паника сред украинците. ISW оценява, че вероятността за успешна руска сухопътна офанзива срещу Харков е много малка, ако Украйна бързо получи подновена военна помощ от САЩ. Украинският център за борба с дезинформацията предупреди още през февруари 2024 г. за руски канали на Telegram, които разпространяват твърдения, че украински служители бягат от град Харков. Руски източници твърдят в началото на април, че има "масово изселване" на цивилни от град Харков.

Украинският център за стратегически комуникации и информационна сигурност наскоро коментира руска информационна операция, в която се твърди, че украински служители са попречили на цивилни да напуснат град Харков. Той отбелязва, че руските сили се възползват от загрижеността относно възможна руска настъпателна операция, за да посеят паника и чувство за "предстояща, неизбежна катастрофа" в Украйна.

Пропагандистът на руската държавна телевизия Владимир Соловьов заяви на 28 март, че руските сили трябва да унищожат Харков "квартал по квартал" и предложи на украинските цивилни 48 часа да напуснат града, вероятно преди да бъдат убити при унищожаването на града от Русия. Руското неонационалистическо издание Царград разшири твърденията от няколко неназовани военни източника на 16 април, че руска настъпателна операция за превземане на град Харков е неизбежна и че ситуацията ще стане "по-лоша от Бахмут и Авдеевка".

Царград твърди, че "няма съмнение", че руските сили ще превземат град Харков, но че "тактиката на блокада", като "спиране на електричество, газ и вода" за цивилни, е най-разумният начин руските сили да превземат града и избягване на големи загуби. Известен руски блогър твърди, че ударите на Русия от 22 април са индикация, че украинските цивилни трябва да напуснат град Харков, "докато все още могат".

Украински официални лица по-рано са обсъждали възможността руските сили да започнат сухопътна операция срещу град Харков по-късно това лято. ISW продължава да оценява, че руснаците нямат необходимите сили, за да превземат града, стига украинските сили, които го защитават, да бъдат адекватно снабдени, тъй като те ще бъдат, ако САЩ възобновят военната помощ скоро.

Русия засилва ударните и информационните операции, за да се възползва от повишеното напрежение в Украйна преди очакваното пристигане на американска военна помощ във фронтовите зони. Украински официални лица наскоро предупредиха за възможна бъдеща руска настъпателна операция за превземане на град Харков. Руският външен министър Сергей Лавров на 19 април сигнализира за такава операция, твърдейки, че град Харков "играе важна роля" в идеята на руския президент Владимир Путин за създаване на демилитаризирана "санитарна зона" в Украйна, за да се предполага, че защитава руските гранични селища от украински удари.

Предвидената от Русия "санитарна зона" може да представлява набор от условия на място от превземането на град Харков и околните райони до създаването на необитаема, разрушена "ничия земя", която нито една от страните не контролира. ISW по-рано оцени, че руска настъпателна операция, насочена към превземането на град Харков, би била изключително амбициозно начинание, което би поставило значителни предизвикателства пред руските сили. Руското военно командване вероятно ще трябва да преразгледа целите си за прогнозираните си настъпателни усилия през лятото на 2024 г., за да отчете по-добре оборудвани и окомплектовани украински сили.

Руските сили обаче нямат неопределена времева рамка, в която да преследват този по-голям пробив. Европейската военна помощ скоро ще започне да пристига, заедно с тази от САЩ, ако Сенатът на САЩ приеме законопроекта. Върховният комисар на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел заяви на 22 април, че първите доставки на артилерийски боеприпаси, получени чрез ръководената от Чехия инициатива за Украйна, ще пристигнат в страната до края на май до началото на юни.

Способността на Украйна да изравнява съотношението на артилерийския огън в сравнение с руските сили на бойното поле ще бъде от съществено значение, за да лиши руските сили от инициативата и да забави скоростта на продължаващото руско настъпление в зони на фронта като посоката на Авдеевка. Руските сили по подобен начин засилват скоростта на успехи на тактическо ниво в посока Лиман и на запад и югозапад от град Донецк, за да консолидират успехите възможно най-бързо. Руското военно командване вероятно е наясно със затварящия се прозорец, преди да пристигне още западна помощ и се опитва да осигури офанзивни печалби, преди прозорецът да се затвори.

Руските сили вероятно ще продължат да постигат тактически успехи по линията Бердичи-Новокалиново и на други места в театъра през следващите седмици, докато засилват настъпателните операции в очакване на пристигането на западна помощ. Въпреки това, затварящият се в момента прозорец на ниски украински ресурси вероятно ще попречи на руските сили да успеят да превърнат тактическия напредък в оперативно значими печалби в по-голямата си част, въпреки че някои са възможни; и получаването от Украйна на западна помощ вероятно ще позиционира украинските сили да приемат предстоящите офанзиви, за които се готвят руските сили.

Wall Street Journal (WSJ) съобщи на 22 април, че Финландия предприема конкретни стъпки, за да се защити срещу руски хибридни операции, въоръжаващи произведените от Русия мигрантски кризи на руско-финландската граница.

WSJ отбеляза, че финландското правителство вярва, че Русия е изпратила вълни от мигранти до финландската граница като част от по-голяма хибридна операция, имаща за цел да сплаши и да тества службите за сигурност след присъединяването към НАТО. WSJ съобщи, че в допълнение към създадената мигрантска криза в края на 2023 г., Русия е ескалирала и кибератаки и кампании за дезинформация срещу Финландия. Финландският дипломат и бивш финландски посланик в Русия Хейки Талвитие каза пред WSJ, че неотдавнашните руски хибридни усилия срещу Финландия са променили фундаментално отношенията между държавите. Кремъл изрично заплаши Финландия на 6 април и я обвини, че следва "деструктивен курс" в отношенията си с Русия.

ISW последователно оценява, че подобни руски изявления срещу държавите от НАТО имат за цел да принудят лидерите на НАТО да се въздържат от предприемане на конкретни действия, за да се защитят срещу руските хибридни усилия.

Изглежда, че Кремъл подчертава отношенията си с Азербайджан, като същевременно омаловажава влошаващите се руско-арменски отношения след неуспеха на Русия да предотврати загубата на Нагорни Карабах от Армения през септември 2023 г. Руският президент Владимир Путин и президентът на Азербайджан Илхам Алиев се срещнаха в Москва на 22 април, за да обсъдят " много чувствителни" регионални въпроси за сигурност.

Путин заяви, че отношенията между двете страни са на високо ниво и продължават да се развиват. Путин заяви, че руско-азербайджанската търговия се увеличава и подчерта, че Русия е инвестирала 6 милиарда долара в азербайджанската икономика. Алиев нарече Русия "основна страна" в гарантирането сигурността на Кавказкия регион. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 22 април, че Путин и арменският премиер Никол Пашинян вероятно ще се срещнат лично скоро - повторение на също толкова неясното изявление на Песков от 10 април.

Песков също така твърди, че руските мироопазващи сили, за които сключеното с посредничеството на Русия примирие в Нагорни Карабах от ноември 2020 г. предвиждаше да останат в района до 2025 г., са се изтеглили от Нагорни Карабах, защото "геополитическите реалности" в региона са се променили "след като Армения призна границите на Азербайджан от 1991 г." и вече нямаше функции, които миротворците да изпълняват.

Генералният секретар на водената от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС) Имангали Тасмагамбетов заяви, че отношенията между ОДКС и Армения "не преминават през най-добрия период", но че дейността на Армения в ОДКС продължава. Армения и ОДКБ работят по неназовани въпроси в "работен режим". По-рано Пашинян заяви, че Армения ще напусне ОДКС, ако тя не успее да отговори на определени арменски очаквания.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Мармот

  86 16 Отговор
  Русия търси победа не само в Харков. И рано или късно ще си я получи.

  Коментиран от #11, #43, #47

 • 2 Виктория Нюланд (ISW)

  47 6 Отговор
  Мозъчния ми Тръст, добре е обяснил!

  Опекла съм им курабийки.
 • 3 Заключение

  79 17 Отговор
  Победата ще е за Русия, иска или не Колективния Запад, за добро или за лошо. Това е. Трябва да си много зле с познанията си за Русия и руснаците за да не го допускаш. Съжалявам искрено ако тази реалистична прогноза причинява болка и страдания

  Коментиран от #14, #15

 • 4 Майдан

  68 15 Отговор
  СЪД ЗА ЗЕЛЕНАТА МАРИОНЕТКА !
 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Тръст

  17 64 Отговор
  Рашките веднъж ходиха до Харков.Спукаха ги от бой.Малцина от тях успяха да завлекат по една тоалетна чиния.

  Коментиран от #71

 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Мишел

  56 13 Отговор
  Украйна търси на всякаква цена и с всички средства загубата във войната.
 • 11 А ще намери

  15 36 Отговор

  До коментар #1 от "Мармот":

  2 кубика пръст за всеки салдат
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 Плъха

  11 52 Отговор
  много са добри руснаците във информационните операции и празните приказки

  Коментиран от #33, #50

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Руски люде

  19 4 Отговор

  До коментар #7 от "Ксаниба":

  По които стрелят руски люде..... Баумааму

  Коментиран от #23, #26

 • 17 За разлика

  46 9 Отговор
  От "хуманния" запад ,който толелира варварските бомбардировки на гражданско население в Газа , в Украйна има население ,което не трябва да бъде засегнато от бомбардировки. Харков го чака бърза смърт за разлика от Мариупол. На бандеровците ще им се приа..ка когато офанзивата започне. Ще има масово дизертирали натовски наемници.
 • 18 САТЪРА НА ХАНА

  39 6 Отговор
  ДА НАПОМНЯ НА СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯ БРИТАНСКИ ИНСТИТУТ ЧЕ ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ КОГАТО БРИТАНИЯ Е ПЕЧЕЛИЛА ВОЙНА С ТРАЕН РЕЗУЛТАТ Е ПРИ БИТКАТА ПРИ ВАТЕРЛО , И ТО
  СЛЕД КАТО ПРЕДИ 100-ТЕ ДНИ НА НАПОЛЕОН
  ВЕЧЕ РУСНАЦИТЕ СА БИЛИ В ПАРИЖ :))
 • 19 Айде бе

  24 3 Отговор
  Ама верно ли? А па аз си мислех, че са започнали СВО с цел да загубят... Мнно съм проЗд.
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Антитрол

  4 10 Отговор

  До коментар #15 от "Наблюдаващ":

  От посолството ли ти казаха че ще стане така или извънземните ти говорят.
 • 22 Нов €вроатлантик

  37 5 Отговор
  Западни лидери като Щолц, Макрон, Урсула и Рюте носят огромна вина за лъжата, че Украйна може да спечели войната и за смешните санкции ударили не руската, а европейската икономика.

  Коментиран от #28

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 САТЪРА НА ХАНА

  36 7 Отговор
  БРИТАНСКАТА ВОЕННА МИСЪЛ - ДЕМЕК УЧЕНИТЕ ОТ ИНСТИТУТА ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА ВОЙНАТА
  .....
  РОДИХА ТАНКА ЧЕЛИНДЖЪР 3 - ПРИЗНАТ ЗА НАЙ - ЛОШИЯ МОДЕРЕН ТАНК В СВЕТА :))

  Коментиран от #41

 • 25 Всички

  9 33 Отговор
  Които живеят в Пловдив и околноста, ако правите ремонт у дома не изхвърляйте старите перални и порцеланови чинии, а да ги занесем на паметника на Альоша на 8-ми май.

  Коментиран от #30, #63

 • 26 Диломация, братле

  10 2 Отговор

  До коментар #16 от "Руски люде":

  Такова нещо се постига с дипломация и финансиране. Нема необходимост от участие.
 • 27 факуса

  12 1 Отговор

  До коментар #5 от "Аз съм веган":

  и наритват обеднелия запад и питеците,знаят че не искат да ги крадат
 • 28 Ти за европейската икономика

  6 27 Отговор

  До коментар #22 от "Нов €вроатлантик":

  Не се тревожи.
  Виж заплатите и пенсиите от 65 $ в руската "икономика".

  Коментиран от #32, #39, #70

 • 29 Търси се с всички средства

  19 3 Отговор
  последния украинец!

  Парите нямат значение!

  /ISW/

  Коментиран от #34

 • 30 Виж ти

  7 15 Отговор

  До коментар #25 от "Всички":

  Това е чудесна идея!Да се разпространи!
 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 мачок..

  27 6 Отговор

  До коментар #13 от "Плъха":

  Вова си има график..бандерско размазване по цялата фронтова линия,върви по плань а тя е над хиляда км..на укрофашагите контрата им превъртя,сега остъпвать-дако целия алианс им помага.двете империй си помагать срещу краварското зло,а пък козяшките сглобкаджий нека си мучать.
 • 34 И така

  5 25 Отговор

  До коментар #29 от "Търси се с всички средства":

  Два месеца и две години.И половин милион руски вдовици.
 • 35 Гост

  36 6 Отговор
  Смъртоносни Мариупол и Азовстал, великия Бахмут, цитаделата Авдеевка, тях помните ли? Колко урока трябва да ви изнесат руснаците, за да разберете че те работят по план граден с години! Само им вижте поведението и говора на руснаците! Няма фанфари, няма пропаганда, няма крясъци, само хладни и обрани думи! Този мач е свиреп преди години, и резултата е ясен, въпросът е, на каква цена!

  Коментиран от #38, #42

 • 36 Мразя до гроб Русия безплатно

  8 40 Отговор
  Проклетите, мръсни руски мрши - носят само разрушение и гибел, самите те живеят като животни, но искат да потопят всеки друг народ! Проклети да са трижди!!!

  Коментиран от #44, #55, #69

 • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 Икономист

  30 5 Отговор

  До коментар #28 от "Ти за европейската икономика":

  Въпроса е какво можеш да си купиш с тези 65$ ама от козяк не ви го казват това - ти гледай колко "велика" икономика имаме в нашата кочина която е "горд" член на ЕС - по сме зле и от Гана.

  Коментиран от #46

 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 САТЪРА НА ХАНА

  5 13 Отговор

  До коментар #24 от "САТЪРА НА ХАНА":

  ТАКА КАХАОТ РАСИЙСКАЯ ГАЗЕТА.
 • 42 Цената е една.

  6 23 Отговор

  До коментар #35 от "Гост":

  Не пада под 500 утилизирани рашистка на ден.Вчера бяха 730.Цели руски полкове изчезват за няколко дни.Нарича се постоянна величина в една наука.
 • 43 Перо

  8 9 Отговор

  До коментар #1 от "Мармот":

  И как ще стане това бе, мармот?
 • 44 Читател

  30 3 Отговор

  До коментар #36 от "Мразя до гроб Русия безплатно":

  Ама не отказваш и пари за да ги мразиш платено - та за това ръсиш глупост след глупост.

  "носят само разрушение и гибел"

  Гледам след като минаха господарите ти в Ирак и Либия само просперитет и демокрация там.

  То само с лъжи пропагандата не върви.
 • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 46 Ще ти кажа

  6 30 Отговор

  До коментар #39 от "Икономист":

  Руските пенсионери само за лекарства не им стигат пенсиите.Бабушки ровят в кофите,но си траят .Путин им е обяснил.Западът е виновен.

  Коментиран от #56

 • 47 Русия трета година търси някаква победа.

  7 22 Отговор

  До коментар #1 от "Мармот":

  Ние си мислехме три дни, блицкриг,ала бала.
 • 48 Фен

  22 5 Отговор
  Ами НАТО, така водят пълномащабна война - първо се удрят телевизията, парламента, министерството на отбраната и всички останали центрове за взимане на решения. Пример - Сърбия, Ирак, Либия... Та е време, и руснаците да го проумеят, и да се свършва.
 • 49 Свободен

  5 28 Отговор
  Добре, че се разбра колко слаба е Русия!
  Сега съм по-спокоен за България!
  Оказва се, че руското самохвалство е било предназначено за нашите алкохолици, да пият и да пеят колко е Агромная!
 • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 51 Бай Ганьо

  25 5 Отговор
  Да живее Русия и Ние с нея...

  Коментиран от #53

 • 52 така е

  4 21 Отговор
  Методично русия се освобождава от напрежението заади мизерията в която живеят руснаците. Сега вече чужд враг им е виновен. Не е безумната псевдополитика на кагебейското жуже. Не е.
 • 53 в това е проблема байно

  1 16 Отговор

  До коментар #51 от "Бай Ганьо":

  България все още е русия. Затова живота ни в като две капки вода с живота на руснаците.
 • 54 Ксаниба

  19 4 Отговор
  отпуснаха фащ малко грантове и почнаха едни журналистки атаки, триене.. бурна дейнаст за некой шекел
 • 55 ехаа

  17 1 Отговор

  До коментар #36 от "Мразя до гроб Русия безплатно":

  А от гробищата ли, кълнеш като дърта сиганка, Йовчо
 • 56 И аз ще ти кажа

  13 2 Отговор

  До коментар #46 от "Ще ти кажа":

  май забрави времето, когато руснаци си купуваха имоти по цялото ни черноморие, а българи-юнаци се радваха на далаверата...ама пиши си, глупостите щом те радва

  Коментиран от #61

 • 57 Тва сайтче

  12 2 Отговор
  Институт бил.. Има по големи тоалетни я УНСС..
  Има и по точни изказвания в тоалетните на УНСС
 • 58 Гошо

  6 1 Отговор
  Да бе, да ! С всички средства ама друг път в вашите празни мозъци !
 • 59 Това не е вярно,

  15 2 Отговор
  Ракетата е свалена, просто отломките са поразили кулата.Укро ПВО-то е фантастично, сваля 150 от 100 пуснати ракети.

  Коментиран от #60

 • 60 Руснаците нямат

  10 1 Отговор

  До коментар #59 от "Това не е вярно,":

  ракети!
 • 61 прав си

  2 11 Отговор

  До коментар #56 от "И аз ще ти кажа":

  Руснаците купуваха с бързи и лесни кредити от руските банки. Интересно защо после ги продадоха тези имоти?
 • 62 С две думи

  3 14 Отговор
  ОРДА ОРКИ!
 • 63 Сандо

  16 2 Отговор

  До коментар #25 от "Всички":

  И ще се получи Празник на човешката глупост,която,както казва народът,е вечна.Дерзайте,козячета,макар че вашата вечна глупост няма нужда от допълнителни доказателства.
 • 64 Сократ

  10 1 Отговор
  Добре де, сащ и ЕС пращат още оръжия. А украинци ще пратят ли? Че нещо много намаляха.
 • 65 Васил

  3 13 Отговор
  Егати радостта от бутането на телевизионна кула явно рашистите толкова могат!
 • 66 Дон Корлеоне

  3 12 Отговор
  И накрая миризливите руски палячовци, ще бъдат наритани здраво,както винаги!

  Коментиран от #67, #68

 • 67 касата

  6 1 Отговор

  До коментар #66 от "Дон Корлеоне":

  Миризлиффф ти е Дирр Ника,гейzeрче.
 • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 69 Отец Дионисий

  9 1 Отговор

  До коментар #36 от "Мразя до гроб Русия безплатно":

  Споко ч2845адо скоро няма да мразиш,там има само любов и светлина.
 • 70 Миро Тигъра

  10 1 Отговор

  До коментар #28 от "Ти за европейската икономика":

  Абе Цар Вулл,напиши на търсачката средна руска годишна заплата за 2023г и ще ти излезе нещо към14500$.Предполагам,че за толкова ти стига акъла.
 • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 72 Айдееее....

  0 2 Отговор
  ....разпиариха тая помощ повече от контранаступа...довиждане сте фашета...даже на сбогом сте. Ако не сте разбрали...мрете и не страдайте.
 • 73 руски десидент

  1 0 Отговор
  Руската армия панически бяга от Армения,Войниците се предават и се изпращат
  като свободни граждани на работа в страни от НАТО по техен избор.Млади руски
  граждани служили в окупационната путинова армия масово дезертират и спасяват
  живота си предпочитайки професионална кариера в свободнте демократични страни
  и Америка.Милиони руски граждани паничеси напускат Москва поради предстоящи
  атаки на украинската армия и падане на Москва.Путин,Медведев,Шойгу заминават за Сибир.
  Русия съвсем скоро ще бъде свободна от шайката терористи.Митрофанова сваляй това
  защото и за теб има място във влака за Сибир!
 • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: