Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Май, 2024 20:50 1 546 52

Използват ли Русия и Беларус бежанците като оръжие

  • беларус-
  • русия-
  • полша-
  • ес-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • путин-
  • война-
  • граница

Все повече мигранти се опитват да влязат в Европейския съюз през Беларус. Това може да е следствие от координирани действия на Минск и Москва.

Използват ли Русия и Беларус бежанците като оръжие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В последните седмици германската полиция разпространява все по-често съобщения като тези: трима йеменци пристигнали на остров Узедом, петима сирийци минали с полски шофьор през границата с Полша, двама еритрейци били открити в такси, докато се опитвали да влязат незаконно в Германия.

На германско-полската граница опитите за незаконно преминаване нарастват, което не е изненадващо в топлото време, пише АРД. Особеното в този случай обаче е маршрутът, по който все повече мигранти стигат до източната част на Германия – през Русия и Беларус.

Още новини от Украйна

По данни на германските медии NDR, WDR и "Зюддойче цайтунг", Беларус и Русия очевидно отново полагат интензивни усилия да изпращат целенасочено мигранти към ЕС. Това се вижда от актуалните статистически данни на германската полиция – броят на установените незаконни влизания на хора, идващи от Беларус и Русия, е нараснал сериозно през пролетта. През март са били заловени 412 души, през април 670, а до средата на май – 416.

Германските служби за сигурност са загрижени

Нелегалните бежанци в Германия продължават да пристигат предимно по т.нар. "Балкански маршрут" или през Чехия и Полша. Но според европейските политици и служби за сигурност има една основна разлика с миграцията през Беларус и Русия – тя се приема като до голяма степен направлявана.

Германските служби за сигурност наблюдават това развитие със загриженост. Броят на бежанците през тази година все още е значително по-нисък, отколкото през предходните години. Но след внезапното увеличение през пролетта не е изключено то да продължи, пише АРД. Изданието цитира източник от службите за сигурност с думите: "Сблъскваме се с хибридна война".

Краткосрочни визи за Русия

Службите за сигурност имат индикации за направлявани навлизания на бежанци - някои мигранти дават сведения за своите маршрути. От разследването на германските медии става ясно, че половината от разпитаните, минали по този маршрут, са получили визи за Русия от чуждестранните представителства в техните родни страни.

Русия предоставя документите с готовност, за да може така целенасочено да привлече мигранти, пише АРД. Те често летят до Москва или до Санкт Петербург, откъдето заминават за Беларус, а оттам – към ЕС.

Федералната полиция потвърждава, че в Русия се пристига предимно по въздух, откъдето се продължава по суша. Установените документи често са краткосрочни визи за Русия, каквито се издават например на туристи, предприемачи или студенти.

Миграцията като оръжие

За разлика от ситуацията преди няколко години, сега мигрантите, които идват през Русия и Беларус, не са от Ирак – те са предимно от Сирия и Афганистан. Разследването на германските медии показва също, че има много хора от Сомалия, Йемен и Еритрея.

След като миграцията през Русия и Беларус нарасна за първи път през 2021 г., в държавите от ЕС се говори за миграция, която умишлено се използва "като оръжие". Експерти на германското вътрешно министерство са изготвили и доклад по въпроса, който стига до следния извод: миграцията сама по себе си "не представлява заплаха", но определени държави злоупотребяват с нея "в свой собствен политически интерес" – например за да постигнат определени външнополитически цели или пък да укрепят позициите на правителството във вътрешнополитически план. В документа се казва също, че в името на тези цели се неглижират опасностите за живота на хората при пътуванията.

Натискът е към цялата външна граница на ЕС

Миграцията през Беларус започна още в годината преди началото на пълномащабната война срещу Украйна – след като ЕС наложи санкции на режима в Минск, т.е. не е пряко следствие от войната, припомня АРД. Междувременно Полша сериозно укрепи границата си с Беларус, впоследствие границите си укрепиха и Литва, Латвия и Финландия. Финландия дори затвори граничните си пунктове си с Русия, след като само за седмица през тях бяха преминали над 500 души. Според финландските власти Русия е планирала наплива на мигранти по границата.

Агенцията за гранична охрана на ЕС Фронтекс споделя становището, че Кремъл може да оказва влияние на въздушните маршрути, по които пристигат мигрантите, същевременно официалните руски власти могат да организират и маршрути от руска територия. Експертите от Фронтекс смятат също, че мигрантите могат да бъдат използвани като средство за натиск по цялата външна граница на ЕС. Опасенията се свързват наред с Русия и Беларус, също и със Сърбия, Турция, Либия и Мароко.

Мануел Бевардер (NDR/WDR) | Биляна Михайлова (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе

    21 5 Отговор
    А Добрутро! Още от преди войната. Тези са заплаха за Европа.
  • 2 веселяк

    19 2 Отговор
    Не оръжие бе, ядат ги! Първо ги варят в казана, а после в херметическата и яхнията е готова!

    Коментиран от #6

  • 3 Селянин

    34 3 Отговор
    Обявеният за идирване военопресръпник Зеленски, вече не е легитимен президент на Украйна,а е бежанец използван като оръжие от тъмни сили с користни и криминални цели.

    Коментиран от #17, #18

  • 4 Джамбaза

    33 3 Отговор
    Прочетох статията.
    За това, което се случва на германо-полската граница е виновна Русия.
    ДВ, по-сериозно, моля!
    Пишете за добрите СС Галичина и оставете поляците на мира!
  • 5 нашия

    32 2 Отговор
    уча се от ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ които използват мигрантите като оръжие срещу европейските ценности за да разбият най-старата цивилизация в света....
  • 6 Хихихи

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "веселяк":

    Много си як ,Батка
  • 7 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    29 4 Отговор
    Дойче веле трябва да бъде забранено и изгонено от България
  • 8 ОТЛИЧНИК

    5 26 Отговор
    Естествено, че русия и беларус използват мигрантите.
    Те искат Европа да се наводни с мигранти от цял свят.
    От една страна за да има разногласия между партии и държави. Принципа разделяй и владей.
    От друга страна, за да подкопават икономиката на Европа.

    Коментиран от #12, #48

  • 9 Ганчев

    4 20 Отговор
    Тел 5;метра,стена и ров между цивилизацията и блиадите!

    Коментиран от #27

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Калпазанин

    30 2 Отговор
    Само две въпросчета към ДЗ, преди да ми публикуват догадки отклонявящи вниманието. Кой превърна тези хора в бежанци и защо??????

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тото 1 и Тото 2

    7 3 Отговор
    А защо не ? Забранено ли е ? Имали някакъв забранителен закон ?
  • 14 Истината

    3 17 Отговор
    Кой квото и да си говори, Путлер е голям тъпанар.

    Коментиран от #21

  • 15 Па кой

    6 14 Отговор

    До коментар #11 от "Калпазанин":

    Русняците бомбиха Сирия.

    Коментиран от #35

  • 16 гледалии ли сте

    16 3 Отговор
    клипа, в който съгледвачи на Зеленски събират наборници от улиците в Киев. Ако някой по-як им се опре, те го оставят да си отиде. Майтап, госпожо, ако не беше тъжно.Други пък си плащат.
  • 17 Тъп

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Селянин":

    Селянин
  • 18 Еж па тоя

    3 14 Отговор

    До коментар #3 от "Селянин":

    Кой го е обявил за издирване?Пияницата Медведев или генерал Куропатков?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Няюа проблем

    4 13 Отговор
    Руските клоуни нямат голяма фантазия..нищо като се разпадне РФ ще има място за всички в резерватите там

    Коментиран от #25

  • 21 по-големи тъпанари

    15 4 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    и недоклепани продажници няма от противниците на Путин, които се движат с поръчан им наратив в джоба си. За СВЕДЕНИЕ: Путин е един от малкото световни държавници днес и ТОЧНО това дразни памперса и другите подобни нему и слугите му.
    На любителите на краварника много им се иска да включват във всеки сюжет и Путин, дори когато е на СВЕТЛИННИ години над тази неща и морал.
    Така смятат, че си заслужават центовете от посолствоТО.
    Да, ама не, земята се върти по своя си начин и Путин ще победи.

    Коментиран от #24, #36

  • 22 Хахахахаха

    17 3 Отговор
    А какво трябва да направят Русия и Беларус? Да станат външни граници на ЕС и да спират бежанцитя? А защо да го правят?🤔
    Бежанците са навсякъде. Бежанците влизат с лодки и камиони от Франция в Обединеното кралство, но не знам едната държава да обвинява другата за това, че умишлено им праща бежанци.🤣
    Каква всъщност е идеята на тази статия? Да покаже колко са лоши Русия и Беларус и как не ги е грижа за Европа? Тия вече тотално изтрещяха. Хибридна война през бежанци? Ужас!🤣
  • 23 Сатана Z

    10 5 Отговор
    Бежанците са нужни на Западна Европа където ще се чувстват като у дома си.Меркелуца ги покани да се заселят там.Русия и Беларус имат своя политика за мигрантите които са добре дошли ако не правят пакости.
  • 24 ЪХЪ

    2 12 Отговор

    До коментар #21 от "по-големи тъпанари":

    Путин ще победи когато мумията от красная скокне и заиграе казачок.
  • 25 първо, не можеш да пишеш,

    13 4 Отговор

    До коментар #20 от "Няюа проблем":

    такива ви вземат от посолството. Умните биха ги изритали.
    Второ, Зеленски е вече нелегитимен, защото го е страх от избори. ТОВА ЗАЩО не коментираш?
    Трето, Путин не го мислете. Близо 90% от анкетираните руснаци определят Путин като волеви и решителен политик, а над 80% го смятат за мъдър, 76% - за честен и почтен.Делът на гласувалите за него на скорошни избори беше 86%, а в чужбина - 72%.
    ДАЙ БОЖЕ, всекиму такова всенародно уважение.
    Броят на тези, които смятат, че Русия вече е велика сила се е увеличил ПЕТ пъти в сравнение с 2013 г.
    А иначе, братята руснаци отново ще освободят Европа от фашистката чума и ще спасят православието от западните безбожници.

    Коментиран от #29, #31, #33, #34, #37

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ганчев, самоте западняци не

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ганчев":

    я искат тая стена и тоя ров.
    Искат да могат да ходят там и да гепат.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ОТЛИЧНИК

    5 5 Отговор

    До коментар #25 от "първо, не можеш да пишеш,":

    Ти си готов за руски паспорт.
    Точно такива хора му трябват на путин.
    Тръгвай веднага.
  • 32 Хаха

    12 3 Отговор
    Меркел ги покани, но сега Путин и Лукашенко "виновни", естесвено...
  • 33 шашаф,ли си

    5 11 Отговор

    До коментар #25 от "първо, не можеш да пишеш,":

    Извън Раша от путлер се интересуват 0% от населението на земята.
  • 34 Аре

    5 9 Отговор

    До коментар #25 от "първо, не можеш да пишеш,":

    Куфара-гарата-Сибир

    Коментиран от #39, #44

  • 35 Хаха

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Па кой":

    Грешка - танте Меркел покани всички пришълци, т.е. бежанци, които се юрнаха към ЕС много преди Асад да покани армията на РФ...
  • 36 ОТЛИЧНИК

    4 9 Отговор

    До коментар #21 от "по-големи тъпанари":

    Готов си.
    Веднага ще получиш руски паспорт.
    Без никакви проблеми.
    Тръгвай за москва без да му мислиш повече.
  • 37 Точно!

    5 6 Отговор

    До коментар #25 от "първо, не можеш да пишеш,":

    Тъкмо си го местех от единят крачол в другият и си мислех за царят на бункера.

    Коментиран от #42

  • 38 Само отговарям

    10 0 Отговор

    До коментар #26 от "само питам":

    "Защо в руската армия има много негра?"

    За пари! Наемници! Никой не ги е пратил на фронта на сила. Има ги в украинската армия, има ги в руската армия....Да не говорим за американската, но това друг въпрос.🤣
    И между другото, ако няйой не знае, в украинската армия се използват три цвята ленти - сини - за редовната армия, жълти - за такива като Азов и други формирования и зелени, които са предназначени за наемниците. Обърнете внимание по клипчетата в ТикТок и Телеграма и ще видите различните ленти по ръцете, краката и каските на войниците.
  • 39 Хаха

    8 2 Отговор

    До коментар #34 от "Аре":

    Сюиткейз, терминал 2, картон под наем, чинии в Макдонълдс...
  • 40 Идват

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "ОТЛИЧНИК":

    защото Меркел ги покани.
  • 41 Милен

    9 2 Отговор
    Тия от дойчезеле май проповядват антиимигрантска идеология, туй не се вписва в милтикултито на урсулианците, да не им наложат санкции 😂😂😂😂
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ОТЛИЧНИК

    5 5 Отговор

    До коментар #43 от "ЕЙ МАЛОУМНИК":

    Четете.
    Учете.
    Гледайте.
    Малко и на чужди езици.
    Стига сте следили само фалшивите путински новини.
  • 46 Орден ще получиш от путин

    4 3 Отговор

    До коментар #43 от "ЕЙ МАЛОУМНИК":

    Може би си адвокат на путин.
    Колко копейки ти платиха?
  • 47 Дойче Веле

    5 2 Отговор
    Чудя се, защо DW не се фокусират върху изявленията на германския министър на финансите, който изнесе доста тревожни данни за състоянието на държавните финанси пред германски медии. Според неговата прогноза, Германия ще се изправи пред спад на държавните приходи от 80 милиарда евро през следващите 5 години, а само до края на тази година, дупката в бюджета ще е в размер на 22млд евра....Защо не се фокусират върху батака в Германия, а са се загрижили за Русия и Беларус?
    Още две цифри: германският износ за САЩ е намалял с 10%, а за Великобритания с цели 20%. Как така германските стоки се оказаха не толкова атрактивни за тези 2 държави?🤣
    Факт е, че и САЩ, и Великобритания се стремят да сложат ръка на Европа, а това може да се случи най-лесно през унищожаване на германската икономика...И всичко върви по план към днешна дата.🤣
    DW обаче се фокусират върху Русия и Беларус и ни занимават с някакви небивалици за някакви бежанци...🤣
  • 48 мммда

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "ОТЛИЧНИК":

    Бате при положение, че африканците са отдавна коренно население на Франция, къде е логиката да се харчат за самолетни билети, а после и да скачат от камион на камион, при положение, че са съседи с швабия.
    По- скоро целта е да се оправдаят едни милиони, заложени в издигащата се погранична ограда между Германия и Полша. Заради тоя проект се заговори и за излизане на швабите от ЕС, както и какво биха загубили при такъв развой.
  • 49 Путин, В. В.

    3 0 Отговор
    А може би са в гората?
  • 50 куче

    2 0 Отговор
    На кой му дреме.
  • 51 Курт

    3 5 Отговор
    Тоя форум е селска кръчма с пролетарски интериор пълен с червени перковци от времето на Тошо, тук не може да се дискутира, Затова: влизате, поздравлявате ги на майка, плюете на бога им Путен и излезете. Правете така без значение от темата
  • 52 Биби Кинг

    0 0 Отговор
    Бегат од земнио рай шо кольегата Магистралов ги е заплашил каде лично че ги полово изненада фнезапно и без вазалин!
Новини по държави: