Last news in Fakti

4 Юни, 2024 12:34 2 406 23

Шарл Мишел атакува Урсула фон дер Лайен преди европейските избори

  • ес-
  • урсула фон дер лайен-
  • шарл мишел-
  • ек-
  • еп-
  • европейски избори

Мишел не е единственият противник на възможността за нов мандат на Урсула фон дер Лайен

Шарл Мишел атакува Урсула фон дер Лайен преди европейските избори - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В разгара на кампанията за белгийските парламентарни избори на 9 юни е лесно да забравим, че европейските избори се провеждат в същия ден, припомня белгийската новинарска агенция Белга. С изтичането на много от техните мандати лидерите на ЕС също изпитват натиск: вчера председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел атакува председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, пише БТА, цитирайки белгийската агенция.

В Брюксел е публична тайна, че Мишел и Фон дер Лайен не се разбират. Съперничеството достигна най-ниската си точка през 2021 г., когато Мишел седна на единственото свободно място до турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на посещение в Анкара. Фон дер Лайен беше принудена да седне на близкия диван, което породи термина „Дивангейт“.

По време на пресконференцията в понеделник Мишел наля масло в огъня, като каза, че „ние сме си платили сметката“ за щетите върху репутацията на Европа, причинени от изразената произраелска позиция на Фон дер Лайен, което е проблем, който предизвиква разделение в ЕС. Белгийският политик твърди, че Комисията се е политизирала твърде много, изказвайки се без одобрението на страните членки.

Моментът на атаката не е случаен. С изборите на 9 юни първият мандат на Фон дер Лайен е към края си и Мишел прави всичко възможно, за да предотврати втори. „Това подлудява всички, защото играта му е толкова очевидна: да спъне Фон дер Лайен да заеме сам най-високата длъжност“, заяви пред „Политико“ служител на ЕС.

Като председател на Съвета на ЕС, Мишел играе решаваща роля при назначаването на новия председател на Комисията и много европейски служители се опасяват, че той ще използва тази възможност, за да постигне личните си цели. „Много държави-членки са загрижени, че Шарл Мишел няма да играе конструктивна роля, а по-скоро ще преследва лична програма за отмъщение“, каза друг служител.

Мишел не е единственият противник на нов мандат на Фон дер Лайен. Консерваторката е изправена пред критики от левицата за това, че угажда на крайнодесни политици като Джорджа Мелони с нейните миграционни сделки с авторитарни държави като Тунис. Има и текущо разследване по „Пфайзергейт“: текстовите съобщения между нея и шефа на „Пфайзер“ Алберт Бурла точно преди най-голямата покупка от ЕС на ваксината срещу КОВИД-19.

Но въпреки опитите на Мишел да дискредитира Фон дер Лайен, тя остава фаворит за председателството на Комисията. Няма реални алтернативи, а консервативните партии в Европа се справят добре. За да си осигури втори мандат, Фон дер Лайен трябва да бъде номинирана от европейските лидери и одобрена от Европейския парламент.

Междувременно мандатът на Мишел изтича на 1 декември и не може да бъде удължен. Представители на ЕС казват, че е малко вероятно опитите му да дискредитира Фон дер Лайен да доведат до осигуряването му на друг висш пост поради неговата лоша репутация в Брюксел. „Мишел просто е втръснал на всички“, заяви през януари пред „Политико“ неназован белгийски служител.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ха ха

    45 0 Отговор
    Хвани единия ,удари другия. Мишел втръснал на всички.А фон де Лайнън ? Оповръщахме се всички само чувайки името на тази крадла.
  • 4 бойко ще гласува ли за

    31 1 Отговор
    АКУШЕРКАТА !? ЧЕ ТО ИНАЧЕ КОЙ ЩЕ Я ИЗБЕРЕ ? КОЛКОТО ПО - ГОЛЕМИ НЕКАДЪРНИЦИ ИМА ЗА КАНДИДАТИ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ТЯ Е В ОПАСНОСТ ДА ИЗПАДНЕ !!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Само питам

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Велика Румъния":

    На какво си?

    Коментиран от #8

  • 7 Софийски

    31 0 Отговор
    Урсула губи, герП затъва, Ово е стандарт
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ддд

    37 0 Отговор
    Фон дер Л.... айн... ен също е втръснала на всички. И между другото, не е вярно, че Италия я подкрепя. Коалиционните партньори на Мелони агитират избирателите си да гласуват за Европа без Фон тра-ла-ла.
  • 10 Велика Румъния

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Велика Румъния":

    Бих искал да си легна с Микеле Плачидо, за да се целуваме, да се галим по гърба. Може и без проникване.

    Коментиран от #12

  • 11 Гласове от зайчарника в Банкя

    21 0 Отговор
    Бацо е фен на най-големите бандити у ЕС, видяхте ли какви приеми им организира и какви пари мета за тях! То не са подбрани, платени клакьори от цялата страна то не са хиляди плакати за тълпата то не е шоу, ама иначе, как се пълни шкаф, а? Гледайте и се учете!
  • 12 Велика Румъния

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Велика Румъния":

    Когато Микеле Плачидо се целува с Джулиана де Сиo, първо си помислих, че бих искал да сменя местата с Корадо Катани. И тогава си помислих, че би било много необичайно, ако смених местата с Джулиана де Сио, така че Плачидо да се целува с мен и страстта му да бъде насочена към мен. Това би било много необичайно, щях да имам нов опит.
  • 13 Трябва да защитим

    1 19 Отговор
    Урсула!
    Не на Мишел!
  • 14 Урсула на съд

    29 0 Отговор
    Не я ли съдиха за ваксините тази Урсула.

    Връзките и с файзер ?


    Или справедливостта мълчи ?
  • 15 оня с коня

    8 4 Отговор
    ЛИЧНО бат Бойко покани Фон дер Лайен са Предизборната си кампания в Пловдив и тя се ОТЗОВА БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛИ.Сега изведнъж някакъв Мишел се опитва да застане срещу него и да компрометира Избраницата му за поста "Председател на ЕС"?Ама де си хукнал Бос през лука бе Мишеле и кога ББ ще те остави да си правиш квото си искаш?Ами нали Борисов е БЪДЕЩИЯ ПРЕМИЕР на България и ОЩЕ ОТСЕГА си плете кошницата чрез Връзките си с най-важните Политически позиции в ЕС ДА ОТПУШИ НА МАКС Тръбата на Европ. Субсидии за Страната ни?Наивен Мишел...
  • 16 И ТЕЗИ СА

    9 0 Отговор
    ХВАНИ ЕДИНИЯ , УДАРИ ДРУГИЯ......БАЦЕ Я ПОКАНИ ДА Я РАЗВЪРТИ С 200
  • 17 Сандо

    4 0 Отговор
    Шарлето да не види какви ги вършим в Пловдив и веднага взема пример.Както и впиянчените и опростачени англета взеха пример от цесекатата и бягаха по терена на финала за КЕШ.Абе вредни сме ние,българите,все лош пример даваме.
  • 18 истина ти казвам

    13 0 Отговор
    Само не забравайте кой напръска Европата! Тая е вредна не само за ЕС а и за целия свет!
  • 19 Всички са втръснали

    6 0 Отговор
    На всички в Европа. Те заплашват, че ще ти спрат парите ако не се подчиняваш. Какъв и този съюз.Заплашваха Полша, заплашваха Милиони, заплашват Унгария. Всеки който не слуша му се спират парите под някаква причина. Задържат средствата държавите членки, при изпълнени условия. Урсула, Мишел и другия дъртак трябва да си ходят. Ако пак сложат Урсула Европа ще потъне в небитието. Нека питат европейците дали я искат. Няма да събере никакви гласове.
  • 20 Госあ

    5 0 Отговор
    Даже мишел’чето е отвратен от мошеничката и маша на дълбоката държава ! Само баце я обожава, пример му е.
  • 21 Политико каза ,че

    7 0 Отговор
    В България управлява мафията. И изтипосаха Боко и Шише на снимка. А Политико се чете от всеки уважаващ себе си политик, сутрин с кафето. Така, че Урсула не спечели много от това че я показват с Баце. И двамата лъскаха имидж. И двамата са политически трупове. Искам да кажа за затвора.
    С
  • 22 Хаха

    2 0 Отговор
    Битка на отпадъците.
    Хвани единия и го потроши у другия.
  • 23 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    След време на тези и кликата им ще се говори като за основателите на европийската джамахирия.
Новини по държави: