Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Май, 2024 19:50 7 952 78

Войната се пренася в Космоса! Русия взе на мушка Starlink

  • старлинк-
  • космос-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • сателит

Министърът на цифровите технологии на Украйна Михайло Федоров заяви, че скорошните атаки на Москва срещу Starlink изглежда използват нова и по-модерна технология

Войната се пренася в Космоса! Русия взе на мушка Starlink  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Точно преди руските войски да преминат през украинската северна граница този месец, членовете на украинската 92-ра щурмова бригада загубиха жизненоважен ресурс. Сателитната интернет услуга Starlink, която войниците използват за комуникация, събиране на разузнавателна информация и извършване на атаки с дронове, се срина. Това съобщава Ню Йорк Таймс.

Управляван от SpaceX, компанията на Илон Мъск, Starlink е от решаващо значение за украинската армия от най-ранните дни на войната с Русия. Без пълното обслужване украински войници не могат бързо да комуникират и да споделят информация за изненадващото нападение и прибягват до изпращане на текстови съобщения.

Тъй като руските войски постигнаха успехи край Харков, вторият по големина град в Украйна, те разположиха по-мощни електронни оръжия и по-сложни инструменти за влошаване на услугата Starlink, посочват украински официални лица. Напредъкът представлява голяма заплаха за Украйна, която често успява да надхитри руската армия с помощта на фронтовата свързаност и други технологии, но е в отбрана срещу подновеното руско настъпление.

За първи път руските сили успяха да причинят мащабни прекъсвания на Starlink. Ако продължат да успяват, това може да отбележи тактическа промяна в конфликта, подчертавайки уязвимостта и зависимостта на Украйна от услугите, предоставяни от компанията на Илон Мъск.

Starlink работи чрез излъчване на интернет връзка от сателити, въртящи се около Земята. Сигналите се приемат на земята от терминални чинии с размер на кутия за пица, които след това разпространяват връзката като Wi-Fi рутер към лаптопи, телефони и други устройства наблизо. Starlink предоставя на Украйна жизненоважна интернет услуга от 2022 г., като войниците разчитат на нея, за да насочват свързани с интернет дронове, които се използват за наблюдение и като оръжие, наред с други задачи.

Министърът на цифровите технологии на Украйна Михайло Федоров заяви, че скорошните атаки на Русия срещу Starlink изглежда използват нова и по-модерна технология. По думите му преди това услугата е издържала срещу смущенията на бойните полета, където имаше широко разпространена електронна война и радиозаглушаване.

Федоров подчерта, че украинското правителство непрекъснато тества нови системи. Военните разполагат със специализирани системи за морски дронове, които са унищожили редица руски кораби в Черно море.

Губим битката за електронна война, посочи заместник-командира на 92-ри батальон за ударни дронове "Ахил". Той изтъкна, че днес преди руската офанзива край Храков Starlink просто се е сринал. По думите му прекъсванията на мрежата поставят цели звена от украинската армия в риск.

Руските сили са поставили Starlink в "списък с цели" и са разработили способности за противодействие на услугата.

Кари А. Бинген, бивш служител на Министерството на отбраната на САЩ и експерт по електронна война, заяви, че Starlink и други сателитни комуникации могат да бъдат прекъснати от използването на високомощна радиочестота за преодоляване на връзките за връзка. Невидимите атаки обикновено се извършват от превозно средство с голяма радио кула, прикрепена към върха, поясни тя. Това деградира украинските сили от възможността да комуникират на бойното поле, допълни Бинген.

Обясненията за прекъсванията на Starlink в Украйна през последната година са различни. Експерти твърдят, че Русия се е подобрила в намесата в сигнала между сателитите и терминалите на Starlink на земята, използвайки мощни и прецизни заглушители. Други предполагат, че услугата е била прекъсната от специализирани електронни оръжия, монтирани на дронове, които могат да объркат GPS сигналите на Starlink, глобалната система за позициониране, която се използва за подпомагане на локализирането на сателити.

Рязкото увеличаване на използването на Starlink също може да влоши услугата. В някои случаи техническите ограничения, предназначени да попречат на руските сили да използват Starlink, са навредили на службата на украинските войници по фронтовата линия. В други случаи прекъсванията могат да бъдат по-случайни, като например по-рано този месец, когато SpaceX съобщи за проблеми с обслужването в световен мащаб поради слънчеви бури.

По време на конфликта украинските сили са опитвали различни техники, за да предпазят Starlink от атаки, включително поставяне на терминалите в дупки, изкопани в земята, и поставяне на метална мрежа върху тях.

Starlink даде на Илон Мъск огромно влияние във войната, защото той контролира къде е достъпна сателитната услуга и може да избере да прекъсне достъпа. Starlink не се продава директно в Русия. Но тази година украински официални лица публично изразиха тревога, че Русия използва терминали Starlink, закупени от доставчици трети страни.

Експертите предупредиха, че Украйна е прекалено зависима от една компания за такъв жизненоважен ресурс. Зависимостта на Украйна от Starlink едва ли ще намалее, тъй като съществуват малко алтернативи за такова цялостно и надеждно обслужване.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    99 22 Отговор
    Украйна утече

    Коментиран от #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А така

    66 7 Отговор
    Този дето е на мушка Starlink отдавна много ме дразни
  • 5 чингис хан

    98 7 Отговор
    време е да вадите кабелите и да учите морза

    Коментиран от #7, #11, #14

  • 6 дядо поп

    129 11 Отговор
    Изглежда , че на руснаците им писна натовските шушумиги да снасят координати за удари на украинците. Така , че от сега нататък ще е така , натовци и украинци да свикват!

    Коментиран от #9

  • 7 дядо поп

    61 5 Отговор

    До коментар #5 от "чингис хан":

    Ще им предам първия урок , ЩЩД!

    Коментиран от #15, #18, #64

  • 8 Много ясно че

    38 9 Отговор
    Илон Мъск НЕ контролира къде е достъпна сателитната услуга и НЕ може да избере да прекъсне достъпа ! Къде ги четохте тези небивалици ?
  • 9 чингис хан

    69 7 Отговор

    До коментар #6 от "дядо поп":

    те ще почнат и да изгарят в орбита, па може и да падне някой....засега само ги заглушават

    Коментиран от #78

  • 10 ФЕЙК

    45 6 Отговор
    Няма страшно ! Още тази нощ ВСУ ще изстрелят собствени спътници подарени от солидарните "съюзници" и утре руснаците отново ще са пред Москва, ако и ВСУ да са в отбрана !
  • 11 Дедо

    15 6 Отговор

    До коментар #5 от "чингис хан":

    Щ Щ Д

    Коментиран от #65

  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    48 3 Отговор
    АБЕ ИМА НАЧИН ЗА ТОТАЛЕН КОЛАПС НА ВЕРМАХТА ...
    , АМЕРИКАНЦИТЕ КОГА СА ПЛАНИРАЛИ ОКУПАЦИЯТА НА ИРАК СА МИСЛЕЛИ ДА ВЗРИВЯТ ЕМП - ЕЛЕКТОМАГНИТЕН ИМПУЛС ЯДРЕНО УСТРОЙСТВО НА 20 КМ НАД БАГДАД И ДА ИЗПЪРЖАТ ВСИЧКАТА ЕЛЕКТРОНИКА НА ИРАКЧАНИТЕ. ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ПЪРЖИШ И СОБСТВЕНАТА СИ ЕЛЕКТРОНИКА. :))

    Коментиран от #54

  • 13 Като бухнат Starlink

    54 1 Отговор
    Ще стане весело
  • 14 Пак дедо

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "чингис хан":

    .. .. ..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Анално 360

    88 4 Отговор
    Време беше. Сега се очаква ответният вой отвъд океана, а Урсула да наложи 165-я пакет санкции и забрана руснаците да използват перални и лопати в космоса.

    Коментиран от #17, #61

  • 17 Грешка

    29 3 Отговор

    До коментар #16 от "Анално 360":

    Грешка- Аналена
  • 18 чингис хан

    17 3 Отговор

    До коментар #7 от "дядо поп":

    че и ако врагът прихване съобщение имахме и закодираши схеми, тичап с тоя газ баце и макари ....че и се укопаваш.....чат пат ахахаххахах
  • 19 Поп Кръстю

    66 3 Отговор
    Като нямате техника за каде сте тръгнали, кой вие крив че несте платили интернета. Пари за дрога има а за интернет няма. Само дрогирани отиват на фронта да се бият без самолети без танкове . Предавайте се това е спасението за всички. Няма да ви подържаме цял живот.
  • 20 Бийк

    13 56 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Да да утече
    Блатото което произвежда само самовари на въглища с части от китай ,може да твърди каквото си поиска
    След 24.02.2022 никой не ги взема насериозно

    Коментиран от #24, #25

  • 21 вятъра на промяната

    7 56 Отговор
    Язък, че Мъск така ревностно защитаваше руснаците а пък те за благодарност ще му свалят сателитите. Те така действат в блатото.
  • 22 име

    55 5 Отговор
    Ужас, укрите губят в единствената тактика и оръжия, с които са смели - цъкането на дистанционните с дронове, скрити в някоя землянка.

    На всички руски и украински клипов с военни действия, укрите бягат веднага щом руснаците ги натиснат и ранят или загинат 1-2 украинеца, въпреки че по брой са равнопоставени с руснаците. Укрите са ссрахривци и се бият само когато им е удобно, когато имат превъзходство и подкрепа от танкове, тежки картечници и т.н. Смели са единствено с дроновете от землянката.
    Но русназите еволюират както в загрушаването на ефира, така и в защитата на бронираната техника от дронове-камикадзе. Укрите вече мрънкат че не вогат да вдигнат на повече от 6 метра малките разузнавателни дрончета, а за поразяването на танк до степен да спреда се движи, вече били нужни прекарено много дронове.
  • 23 Изрод

    51 8 Отговор
    Матушката мачка, натовците в шок.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 404

    53 7 Отговор

    До коментар #20 от "Бийк":

    с тия чипове от китайски перални взеха да захлушават сателити...егаси примитивите
  • 26 Руските смешници

    8 39 Отговор

    До коментар #2 от "Човек":

    да нямат летяща газка или зил с атомен мотор хаха

    Коментиран от #31, #35, #37, #46, #75

  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    54 6 Отговор
    РУСИЯ ИМА ОРЪЖИЯ КОИТО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ДЕМОНСТРИРАЛА, ПОНЕЖЕ ГИ ПАЗИ ЗА "ГОЛЯМАТА ВОЙНА". ЩЕ ГИ ДЕМОНСТРИРА В ЗАВИСИМОСТ ОТ НАМЕСАТА НА НАТО В КОНФЛИКТА И НЯМА ДА Е НА ТЕРИТОРИЯТА НА РУСИЯ ИЛИ ПОКРАЙНИНИТЕ НА РФ :))
    .... А ЦЕЛТА НА НАТО Е ДА НАКАРАТ РФ ДА ДЕМОНСТРИРА ВСИЧКИТЕ СИ ОРЪЖИЯ ЗА ДА
    МОГАТ НАТОВСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ ДА ПЛАНИРАТ "ГОЛЯМАТА ВОЙНА"
    ... ХУБАВАТА НОВИНА ЗА БАЛКАНИТЕ Е ЧЕ НИЕ ВЕРОЯТНО НЯМА ДА ИЗПИТВАМЕ ЯДРЕНИЯ БОЗДУГАН И ЩЕ БЪДЕМ НЕ-РАДИАЙТИВНА ЗОНА В ЕВРОПА :))

    Коментиран от #34

  • 28 404

    28 4 Отговор
    още имам един галетен ключ ..военно производство руски, като го врътна и се шашкат телефоните из блока и не само...някой директно им исфирясват мозъците и почват да пеят катюшката и да тропкат казачок..
  • 29 Ами щом се

    38 1 Отговор
    използва за определяне на цели, за навигация и за разузнаване, естествено става мишена за унищожение или поне на заглушаване!
    Нищо чудно няма. Дали е американска системата или на когото и да е, може като нищо да паднат спътниците!
  • 30 Да го лапад и те!

    37 8 Отговор
    Браво Братушки пускаите ядрените бомби и да се свършва с еврейския геноцид над света!

    Коментиран от #39

  • 31 инженера

    9 6 Отговор

    До коментар #26 от "Руските смешници":

    незнам ама чух нещо за реактивни системи град на надуваеми лодки..
  • 32 Руския космически кораб

    9 45 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Има двигател от Волга и може да стигне до луната само с два основни ремонта! Няма радио и седалки за да може да бъде по лека совалката ! На носа на кораба има специално място на което се пали огън и се пращат димни сигнали към руската база на Земята! а от там дежурния който вече е на две бутилки водка съобщава че е видял НЛО с дизелов двигател който пуши в орбитата на Луната
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Русофил

    7 24 Отговор

    До коментар #26 от "Руските смешници":

    Явно не си виждал Т-999 - летящият танк с ядрен двигател
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 360

    40 3 Отговор

    До коментар #34 от "Хахаха":

    За феновете на Путин не знам, но на вас явно Галя от посолството ви е имплантирана билярдни топки вместо мозък

    Коментиран от #50

  • 39 Абе хазарите са

    41 5 Отговор

    До коментар #30 от "Да го лапад и те!":

    собственици на печатницата на зелената хартия!
    Те правят и революциите и войните по света. Изкупили са много земи и по цяла Южна Америка и къде ли не. Те са банкери и собственици на фондови борси, търговци са на петрол и злато... Те са навсякъде, дето са големите пари. Даже и във военно-промишленият комплекс. За това и войните за тях са много як бизнес. Борбата с тях е много трудна, понеже почти всички в този свят са подкупни, а хазарите умеят да работят с парите добре. Дори демокрацията е измислена от тях, понеже лесно се управлява отзад, от тях, като задкулисие. Дали ще се справи Русия? Дано!

    Коментиран от #43

  • 40 Буха ха

    40 3 Отговор
    Руснаците са подпукали сателитите с лопатите, противодействие няма.

    Коментиран от #44

  • 41 хихи

    31 2 Отговор
    Дааа политНекоректните заглавия в иначе демократични медии стават масови....
    А какво беше преди две години......ех
    "Русия свърши ракетите" Русия сръши чиповете, войници крадат от перални чипове....
    Русия свърши танковете, самолетите ракетите......
  • 42 тагаренко

    23 3 Отговор
    Окраина и технологии?!?
  • 43 мммм

    34 3 Отговор

    До коментар #39 от "Абе хазарите са":

    Да , точно това казвам и аз, Русия е послединя спасител и надежда на свободия свят, след тях идва смърта на човечеството! Тези са сатани

    Коментиран от #60

  • 44 хихи

    24 1 Отговор

    До коментар #40 от "Буха ха":

    Летящи лопати с чипове от украински перални
  • 45 Минувач

    36 1 Отговор
    То остана ли нещо, от което да не са зависими украинците в тази война?!?
    После някои тука разправят, колко е силна украинската армия, какъв зор виждала 2-рата в света и т.н..
    А Украйна без ПВО-то на Запада, без снарядите, без оръдията, без разузнаването, без сателитното разузнаване и снимки, без интернета и Старлинк, без съветите от НАТО, без тежките машини, като танкове, скоро и самолети, без обучението и тактиката, без парите на Запада, които поддържат социалния живот на Украйна, плащанията и самото работене на държавата и службите, без натиска над Русия със санкции и запори .... има ли смисъл да продължавам?!? И ето, че Украйна, която беше 22-ра, а според някои 18-та армия по сила в света, т.е. доста силна като цяло, то тази силна армия би била разгромена досега за някой друг месец от Русия и то без Русия да е в пълна мобилизация и 100% военен режим. При 1:1 без нулева външна намеса, Украйна си беше пътник за месец или два.
  • 46 ССС

    31 2 Отговор

    До коментар #26 от "Руските смешници":

    Не бе, и това нямат, нали ни каза Урсула. Ама имат нещо, което западняка няма, а и не може да купи/отмъкне от някоя колония - МОЗЪК. Дори да не е голям, според западняка, но го ползват по предназначение. Имат и ТОПКИ, и тях ползват по преднаначение, не да ги боядисват и скубят.
  • 47 Бай той Толстой

    21 3 Отговор
    Скоро ще приключи цирка и украинците щелапнатбафора.Ние също,със все джендърите и кукувиците
  • 48 Мишел

    31 4 Отговор
    Университетът Хувър във Вашингтон направи изследване на промяната в точността на РСЗО Хаймарс на фронта в Украйна . При появата на бойното поле в Украйна Хаймарс са демонстрирали точност на 82% от изстреляните снаряди, в началото на 2024 г., следствие работата на руските системи за РЕБ точността е 6.7%.
    Всички западни високоточни оръжия си вършат работата, когато се ползват срещу хотентоти, козари, магаретари и подобни противници. Срещу Русия тези оръжия не вършат работа.
  • 49 Бай той Толстой

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "Хахаха":

    За тебе има гъзентурбушон с лубрикант и кисела краставичка за тапа.Соса ще събираш отделно.
  • 50 ССС

    13 1 Отговор

    До коментар #38 от "360":

    Те ако бяха билярдни, щеше да е пич, та дрънка. Най-много да му е шитнала на бай дън сушените, признание за старанието.
  • 51 Така си и мислих......

    8 24 Отговор
    Че Вовата изобщо не му е до Украйна, и много специалната му военна операция в Украйна е само за парлама, заблуди американците и европейците, сега с без аналоговите си военно-космически сили ще превземе космоса, след това ще превземе луната за три дни, и ще напише на нея..... Крим наш.... Мlь пабедили, и.... шайбу.... шайбу....

    Коментиран от #58

  • 52 Хохо Бохо

    26 3 Отговор
    Е ка по-модерна технология от Старлинк? Руснаците са бензиностанция с ракети, нямат ракети, снаряди, яйца и се бият с лопати. Някоя електрическа лопата ще е, от алито
  • 53 Истината е че Starlink работи

    19 3 Отговор
    Само когато когато Русия му позволи да работи. .....Когато Уорън попита Хил дали има доверие, че Пентагонът може да „идентифицира незаконното руско използване и въздействие върху услугите на Starlink и напълно да ги изключи“, Хил отговори: „Мисля, че това ще бъде постоянен проблем“.

    На това Уорън отговори: „Приемам това като не“.
  • 54 Хохо Бохо

    18 3 Отговор

    До коментар #12 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Тва работи само при битова техника тип старлинк и битови сателити. Тези за военна употреба имат екранировка. Та ще изпържат само телевизори, телефони и лаптопи. Не, че е малко де, пропахандата на салонацитата ще закъса
  • 55 Един

    3 25 Отговор
    Рашистан да не се бута много в шамарите, че ще остане без спътници.
  • 56 Реално НЕ Илон Мъск

    18 4 Отговор
    има някаква възможност за управление и крайно решение, нито пък администраторски права а Центъра за комбинирани космически операции в базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния. Тоест Пентагона !
  • 57 И как го правят бре

    22 2 Отговор
    с тези чипове от перални тез хора ?
  • 58 ССС

    12 2 Отговор

    До коментар #51 от "Така си и мислих......":

    Спри да мислиш. От това, което показваш, очевидно не ти се отдава. Насочи се към нещо по-лесно.
  • 59 Продавам

    15 1 Отговор
    Два чипа от перални на желаещите от Starlink
  • 60 Е, да!

    20 2 Отговор

    До коментар #43 от "мммм":

    Техният "Бог" е Йехова или сатаната. Интересно е, да се знае, какво пише в техните "свещенни книги" - Талмуда и Тората! Те били "господарите на света", а ние сме "гои" - говеда, за доене, експлоатация и изтербване :)! И те така се държат с другите по света.
  • 61 Фройд

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Анално 360":

    На мен пък ми стана интересно , тъкмо започнах да размишлявам върху "Ника".
    Съвет, остави си го така, с грешката.
    От тия грешки, сега ни управляват изтърсаци...
  • 62 МаДа

    16 1 Отговор
    Не може да се заглушават сателитите, може да се заглушават само приемните терминали като за целта трябва да има пряка видимост и мощността на заглушаващата емисия е правопропорционална на разстоянието до терминала.
    Т.е. колкото по далеч е тапата, толкова по-мощен трябва да е заглушаващият сигнал.
    А Мъск със сигурност може да спира интернета в районите на покритие на спътниците.
  • 63 джо деменцията

    4 17 Отговор
    Глупaви Руснаци по точно глупакът Путин когато му казаха ,че в Мариупъл Азов до последният момент използвал Интернета на Старлинк за него това беше без значение искаше да каже. Глупак когато започнаха СВО тръгнаха сякаш отиват на парад стотици танкове и БТР бяха унищожени защото Украинците знаеха в реално време предвижването на Руската армия . Подробно виждаха и знаеха тяните координатите най вече на танковете (новите Американски противотанкови системи им позволяваха да унищожат танковете без да са ги видели сам po GPS координати). Трябваше още в начало на войната да бъде предупреден Старлинк да изтегли спътниците противен случай ще бъдат свалени .( в далечната 1982 година когато Американският военен спътник беше в координате на Съветската секретна военна база снимаше с мощен насочен лазарен лъч или магнитни поле (не казаха с какво са унищожили )което повреди цялата електроника на спътника и стана неуправляем след което се разбраха повече да не прибягват по тоя начин.
  • 64 Инж.Ганев

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "дядо поп":

    Я М Х
  • 65 Киро КокорБойков

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Дедо":

    Титатита тата титититит

    Коментиран от #68

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Вижте кво

    6 12 Отговор
    Ние сме част от ЕС и НАТО 🇪🇺🇺🇲
    НЕ от РФ! Русофилите марш в тайгата!!!

    Коментиран от #69, #71

  • 68 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Киро КокорБойков":

    щъдъщъщъдъдидулиду,
  • 69 ХА ХА

    1 7 Отговор

    До коментар #67 от "Вижте кво":

    Бате на тях кофите си им харесват, не можеш да ги промениш.
    Ако останат без кофи, какво ще правят, немат цел в живота, и остава само самагона.
  • 70 преписвачи

    5 0 Отговор
    ¨.....от използването на високомощна радиочестота за преодоляване на връзките за връзка. ¨ - Някой не е ходил в часовете по български.....
  • 71 кои сте вие

    9 2 Отговор

    До коментар #67 от "Вижте кво":

    Кой и кога е питал народа, дали иска да е част от НАТО?
  • 72 Дик диверсанта

    4 2 Отговор
    Това е новата опорка за дебили. известно е, че България е единствената страна в Европа с преброени дебили.
    Копейкин хитър ги преброи преди повече от една година и ги докара до около 600 000.
    Задавали ли сте си въпроса защо България е на последно място по всичко?
    Това е защото ма много дебили.
  • 73 М3 голд

    8 1 Отговор
    Много подробна статия. Общо: на територията Украина се води изпитание на оръжия и битка на САЩ, почти всички от ЕС, НАТО срещу русия. Със живата сила на тази територия - украинците. Това е с едно изречение. И Русия работи срещу всички оръжия и системи на противника. Доколкото си спомням, Илон Мъск подари 50 хиляди приемника от стар линк и никой не му плаща за обслужването. Той се пише неутрален, но е пръв играч в този конфликт на страната на ВСУ. Русия няма официален достъп до тази система. И, изхождайки и от статията, в Русия се разработват системи за блокиране на стар Линг. Логично е! Но това не отговаря на заглавието. Няма война в космоса. Няма системи за унищожаване на спътниците на Илон Мъск в космоса.
  • 74 Харон

    4 3 Отговор
    "...Невидимите атаки обикновено се извършват от превозно средство с голяма радио кула, прикрепена към върха, поясни тя...." и "....от специализирани електронни оръжия, монтирани на дронове,...." Това значи, че трябва да се разработят такива оръжия които могат да ги унищожат. Нали има ракети против радари, и имат укрите Баба Яга която би могла да носи 1-2 ракети от тези....И да ги елиминира заглушителите на орките? Защо не изградят мобилни микровълнова связ близо до бойното поле. Навремето имаше такава.
  • 75 факуса

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Руските смешници":

    що да усложняват нещата,кат и с лопатки се справят
  • 76 666666

    8 0 Отговор
    Малеее тия чипове от западни перални ,какви чудеса правят за Русия.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "чингис хан":

    Русия напълно се провали в опитите си да заглуши Старлинк. Като цяло цялата изостаналост на РФ бе демонстрирана в Украйна. Те дори не могат да заглушават дробчета с грамадни ефективно
Новини по държави: