Last news in Fakti

8 Юни, 2024 11:15 1 448 23

Космическата гордост на Ердоган! Турция ще изпрати втори астронавт на суборбитален полет

  • турция-
  • космос-
  • реджеп ердоган-
  • тува джихангир атасевер-
  • алпер гезеравджъ

Предстоящата мисия представлява значителна крачка напред в космическата програма на Анкара и показва нарастващите възможности на страната в областта на космическите изследвания и проучвания

Космическата гордост на Ердоган! Турция ще изпрати втори астронавт на суборбитален полет - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция ще изпрати на космическа мисия днес втори свой астронавт - Тува Джихангир Атасевер, който ще извърши седем експеримента в различни научни области, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн–Тюрк, цитирана от БТА.

Това става след успешния полет през януари на Алпер Гезеравджъ до Международната космическа станция. Мисията на Гезеравджъ, част от екип с негови колеги от Испания, Италия и Швеция, продължи осемнадесет дни, в които той имаше за задача да извърши тринадесет научни експеримента.

Полетът на екипа на Атасевер ще бъде извършен от космическия център на „Върджин Галактик“ в Ню Мексико, САЩ.

“В рамките на полета в космическия кораб ще има екипаж от четирима души и двама пилоти. Научните опити ще извършим в условията на микрогравитация в продължение на три минути, след което ще се върнем на Земята. За това кратко време ще проведем седем експеримента в области, вариращи от човешката физиология до генетиката", каза Атасевер в интервю за СиЕнЕн-Тюрк преди полета.

По неговите думи за първи път в света ще бъде изследван начинът, по който се повлиява налягането в черепната кутия и съответно отражението му върху гръбначния мозък, от високата гравитация и при преминаване от условия на висока към условия на ниска гравитация.

Предстоящата мисия представлява значителна крачка напред в космическата програма на Турция и показва нарастващите възможности на страната в областта на космическите изследвания и проучвания, отбеляза турската държавна телевизия ТРТ Хабер.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    4 9 Отговор
    ЯША бе , комшулар / а оня ,, баш сокола,, го пратете на Марс-да се отървете
  • 2 Соросоид

    9 12 Отговор
    И България ще развива космическа програма на площадката на АЕЦ Козлодуй с космическите суми от 35 000 000 000 долара ще се развива експериментална програграма

    Коментиран от #23

  • 3 Слави

    11 13 Отговор
    И един македонец с турчина.Да се избият горе
  • 4 777

    5 17 Отговор
    Ша им миришат скафандрите на шкембе и шарден....
  • 5 Феникс

    11 12 Отговор
    Ех навремето и ние имахме космонавти, а сега ни използват само като територия и кетъринг компания! :) И да консумираме естествено! :)

    Коментиран от #18

  • 6 Тц тц

    7 27 Отговор
    Ние сме изпращали космонавти преди 40 години тия толумбички чак сега.

    Коментиран от #8, #14, #15, #16, #19

  • 7 Путинофил

    12 8 Отговор
    Е как така? Защо Ердо не пътува с путинофилския Союз 33?
  • 8 Русофил

    9 6 Отговор

    До коментар #6 от "Тц тц":

    По комунисьическо не се брои. И Юри Гагарин не се брои и вообще за по лесно всичко руско не се брои. Това е сарказм, даизнаете
  • 9 Бедуин

    13 1 Отговор
    Може да е късно според някого.

    Но нека си припомним какво казваше навремето Тодор Живков: Решава оня които има пари.

    А бедния да си мълчи по добре ще да е.

    Коментиран от #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българските турци

    19 4 Отговор
    Първите завинаги остават първи...Юрий Гагарин,Нийл Армстронг,Георги Иванов или Алпер Гезеравджъ !!!
    За да стане една страна космически потенциал трябва първо да овладее системата за овладяване на космоса ! Космнавтът е показател , че имаш необходимия човешки ресурс за това ! Да изстреляш своя ракета в космоса е показател ,че притежаваш необходимите технически и икономически възможности за това ! Това ,че сам си правиш изкуствените спътници и сам си ги инсталираш на орбита в космоса е вече един Нетворк, до овладяването на който Турция е вече само на милиметри !...
    Турция изстреля първата си ракета на 130 километра височина преди 3-4 години ! Първият Тюрксат - 5 собственно независимо производство е в орбита и функционира ! Инфраструктурата на първата платформа за изстрелване (космодрум) е на привършване в Игне ада (на 20-30 км. от Резово) !... Точно след една година от там ще бъде изстреляна първата турска космическа ракета до Луната !!!

    Коментиран от #17

  • 13 Електра

    11 1 Отговор
    Браво
  • 14 Цъ цъ цъ !

    24 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тц тц":

    Кви чудесии правят комшиите. Космически програми, самальоти “пето поколение”, дронове безаналогавие и так далее. А нашите дежурни крепостни оплаквачки злобеят и реват как “робството” им е попречило да изобретят мартеници “пето поколение”, та се наложило да ги внасят от Китай. Но и ний сме дали нещо на света - комуняги “шесто поколение”
  • 15 Даааа

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тц тц":

    Изпратихме но беше неуспешно,върнаха се без успех
  • 16 Изпращал си ти

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тц тц":

    Взеха ни като багаж, със същият успех американците возеха шебеци.
  • 17 Браво на вас....

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Българските турци":

    Евалла😂, дано ви се сбъднат всичките космически мечти, и да летите из космоса и галактиката, абе малко ми приличате на руснаците в изхвърлянията, ама нищо, и ако полетите в космоса или към луната догодина що не качите и някой турски българин, просто да затвърдим дружбата между нашите два братски народа която е от векове за векове🤣..... Успех!!!!
  • 18 реру

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Феникс":

    "Ех навремето и ние имахме космонавти,..."


    В периода 1977 - 1981 год. Кремъл организира идеологическо-пропагандни полети с чуждестранни космонавти от "братски" страни: Чехия, Полша, ГДР, НРБ, Унгария, Виетнам, Куба, Монголия, Румъния...

    След смъртта на Брежнев неразбориите в СССР започват тотално да излизат наяве, съвсем се забатачват, на старците в КПСС въобще не им е до това и показухата е прекратена.
  • 19 Изпращал си ти

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тц тц":

    Изпращал си ги на гарата на влака за съветският съюз. Ни космическа програма имаш ни агенция. Руснаците са те взели за баласт
  • 20 реру

    8 7 Отговор
    По навик Султанът са бие в гърдите и хвали, но суборбиталните полети имат само рекламна и комерсиална цел.
  • 21 Ганчо не схваща ситуацията

    9 0 Отговор
    Докато изпращането на двамата български космонавти е апогеят на българските "постижения" в космоса, то същото нещо за турците е само началото на космическата им програма.
  • 22 Х ъъъъ

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бедуин":

    За това сега турците си решават така както искат.

    Няма за какво да ги мислим и съжаляваме.
    Имат си решават си.
    Този който плащал поръчвал музиката.
  • 23 анатома

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Соросоид":

    Двама космонавти преди 30 години изцяпо Бъргарски сатепит а някакви глупаци само за чушкопеци говорят
Новини по държави: