Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Май, 2024 08:15 2 085 78

ISW: Интересува ли се всъщност Путин от мирни преговори с Украйна?

 • русия-
 • украйна-
 • война-
 • владимир путин-
 • володимир зеленски

Кремъл рутинно демонстрира фалшив интерес към смислени преговори като част от дългогодишна информационна операция с цел да убеди Запада да направи отстъпки по отношение на украинската териториална цялост и суверенитет

ISW: Интересува ли се всъщност Путин от мирни преговори с Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западните медии продължават да съобщават, че руският президент Владимир Путин е заинтересован от договорено прекратяване на огъня в Украйна, въпреки че реториката на Кремъл и руските военни действия показват обратното. "Ройтерс" съобщи на 24 май, че според четири руски източника, които работят или са работили с Путин, той е готов да преговаря за прекратяване на огъня. Това признава настоящите фронтови линии и че Путин е готов да представи сегашния размер на окупираната украинска територия като руска военна победа на обществеността.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Западните медии съобщиха за подобен интерес от страна на Путин към договорено прекратяване на огъня или споразумение въз основа на изявления от неизвестни руски източници с предполагаема връзка с Путин или Кремъл през декември 2023 г. и януари и февруари 2024 г.

Западните медии цитираха ограничен брой неуточнени американски и международни служители като потвърждение, въпреки че други западни медии съобщиха, че американски източници са отрекли да е имало официален контакт на Русия със САЩ по въпроса.

Кремъл рутинно демонстрира фалшив интерес към смислени преговори като част от дългогодишна информационна операция с цел да убеди Запада да направи отстъпки по отношение на украинската териториална цялост и суверенитет. Не е ясно дали неуточнените руски източници насърчават тези усилия или точно изобразявайки интересите и гледните точки на Путин.

ISW не може да определи истинността на твърденията, които рязко контрастират с руската официална публична реторика и действия. Путин и Кремъл значително засилиха своята експанзионистична реторика за Украйна от декември 2023 г. и все по-често показват, че Русия се е ангажирала да унищожи напълно украинската държавност и идентичност.

Руските сили проведоха настъпателни операции през последните месеци, които имат за цел да постигнат оперативен значителен напредък и да сринат фронтовата линия, откриха нов фронт в Харковска област (която Русия не претендира чрез незаконно анексиране). Те се опитаха да нанесат дългосрочни щети на Украинските бойни способности и икономически потенциал при редовни широкомащабни ракетни и безпилотни удари.

Тези военни операции предполагат, че Кремъл е по-заинтересован от постигането на дългосрочната си цел за максималистка победа в Украйна, отколкото от всяко селище, което веднага би замразило фронтовата линия, където се намира в момента.

Руски източници, които говориха със западни медии, също предложиха взаимно противоречиви характеристики на позицията на Путин по отношение на преговорите.

Руски източници също казаха на Ройтерс, че Путин вярва, че Западът няма да даде на Украйна достатъчно оръжия, но разбира, че извършването на някакъв "драматичен" напредък на Русия ще изисква още една руска национална мобилизация.

Забавянето на западната помощ за сигурността сериозно ограничи украинския отбранителен капацитет през последните месеци и ако Путин вярва, че има граници на западната подкрепа за Украйна, тогава той логично би заключил, че подобни ограничения могат да се появят отново в средносрочен план и да позволят на руските сили със сегашните си способности за постигане на "драматични" печалби без извършване на по-широка мобилизация на работна сила или руската икономика.

Руски източник заяви, че Путин е загрижен, че една по-продължителна война ще генерира повече недоволни ветерани с лоши перспективи за работа и икономически ситуации, които биха могли да породят вътрешно напрежение. Въпреки че тази оценка е в противоречие с продължаващия хроничен недостиг на работна ръка в Русия и усилията на Кремъл да подготви руското общество за дълги военни усилия.

Тези противоречия хвърлят допълнително съмнение върху точността, с която тези руски източници отразяват действителното мислене на Путин.

Тези руски източници по-специално подчертават териториалните отстъпки като част от предполагаемото прекратяване на огъня, но рядко се занимават с по-широките стратегически цели на войната на Путин в Украйна. "Ройтерс" съобщи, че нейни руски източници са заявили, че Путин гледа на Русия, запазвайки контрола над окупираната в момента украинска територия, като на неподлежаща на обсъждане основа за преговори, а предишни западни доклади за отвореността на Путин към преговори по подобен начин подчертаха руските териториални желания. Bloomberg съобщи през януари, че два неуточнени източника, близки до Кремъл, са заявили, че Путин е сигнализирал на висши служители на САЩ, че може да е готов да се откаже от исканията за "неутрален статут" на Украйна и дори може в крайна сметка да се откаже от противопоставянето си на присъединяването на Украйна към НАТО.

Руските искания за украински "неутралитет" и мораториум върху разширяването на НАТО винаги са били и продължават да бъдат едно от основните оправдания на Путин за неговата инвазия в Украйна и всяка хипотетична отстъпка по тези искания би представлявала голямо стратегическо и риторично отстъпление от името на Путин, че Путин е изключително малко вероятно да се обмисля в момента.

Путин също започна операцията в Украйна, за да смени украинското правителство с такова, което определи за подходящо, и да "демилитаризира" украинската армия, така че Русия да може едностранно да наложи волята си на Украйна в бъдеще, без да се сблъсква със значителна украинска съпротива.

Прекратяване на огъня, което отстъпва понастоящем окупираната територия, би конкретизирало идеята, че украинската териториална цялост подлежи на преговори, прецедент, който Кремъл със сигурност ще преразгледа, за да настоява за допълнителни териториални отстъпки и да оспори изцяло идеята за украинска държавност.

Прекратяването на огъня не пречи на Русия да поднови настъпателната си кампания за унищожаване на украинската държавност и Русия би използвала всяко примирие, за да се подготви за бъдещи настъпателни операции в Украйна. Военната намеса на Русия в Крим и Донбас през 2014 г. наруши множество международни ангажименти на Русия за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Включително признаването от страна на Русия на Украйна като независима държава през 1991 г. и Меморандума от Будапеща от 1994 г., в който Русия изрично се ангажира да не подкопава суверенитета на Украйна или териториална цялост.

Русия би могла да използва прекратяване на огъня, за да подготви сила, по-подходяща за провеждане на последваща поредица от настъпателни операции в преследване на смяна на режима, демилитаризация и завладяване на Украйна. Прекратяването на огъня би предоставило на Украйна собствени възможности за справяне с генерирането на сили и отбранителния промишлен капацитет, разбира се. Но Кремъл може да не очаква неоснователно, че замразената фронтова линия ще направи подкрепата за Украйна по-малко спешна и значима за Запада и ще позволи на Русия да изпревари Украйна се готви за подновяване на военните действия.

В момента Русия се подготвя за възможността за конвенционална война с НАТО и Кремъл вероятно ще гледа на всичко, различно от украинската капитулация, като на екзистенциална заплаха за способността на Русия да води такава война.

Руските военни лидери, планиращи война срещу НАТО, ще трябва да приемат, че Украйна може да влезе в такава война от името на НАТО, независимо от членския статут на Украйна.

Фронт с НАТО по протежение на цялата западна граница на Русия с Европа изправя руската армия пред сериозни предизвикателства, както ISW оцени по-рано, докато украинско поражение би дало на Русия възможност да разположи силите си по целия източен фланг на Европа от Черно море до Финландия.

Руската победа в Украйна не само ще премахне заплахата от Украйна като потенциален противник по време на възможна конвенционална война с НАТО, но също така ще предостави на Русия допълнителни ресурси и хора, които да се ангажират с широкомащабна конфронтация с НАТО. Независимо от това как руската победа ще раздели Украйна, Русия ще има достъп до още милиони хора за военна служба, и по-голямата част от ресурсите и индустриалния капацитет на Украйна.

Ето защо Путин и Кремъл вероятно гледат на победата в Украйна като на предпоставка, за да могат да водят война с НАТО, а всяко примирие или договорено споразумение, освен пълната капитулация на Украйна, като временна пауза в усилията им да унищожат независима украинска държава.

Кремъл ще продължи да симулира интерес към преговорите в критични моменти от войната, за да повлияе на вземането на решения на Запада относно подкрепата за Украйна и да продължи усилията си да изтръгне превантивни отстъпки от Запада. Кремъл многократно е участвал в широкомащабна кампания за рефлексивен контрол, която има за цел да повлияе на вземането на решения от Запада.

Рефлексивният контрол е ключов елемент в набора от инструменти за хибридна война на Русия и разчита на оформянето на противник с целенасочена реторика и информационни операции по такъв начин, че противникът доброволно да предприема действия, които са изгодни за Русия.

Представители на Кремъл твърдят, че Русия е отворена за преговори през декември 2022 г., което вероятно ще забави предоставянето на западни танкове и друго оборудване, което е от съществено значение за продължаването на украинските механизирани контранастъпления.

Официални представители на САЩ наскоро заявиха, че възобновяването на американската помощ за сигурност ще помогне на украинските сили да устоят на руските атаки през останалата част от 2024 г. и че украинските сили ще се стремят да проведат контраофанзивни операции, за да си върнат територията през 2025 г.

Путин директно отхвърли легитимността на украинския президент Володимир Зеленски като президент на 24 май, последното от поредица от опити за отхвърляне на правомощията на Зеленски да участва или отхвърля преговори с Русия и да подкопае доверието на украинците в Зеленски. Путин заяви по време на пресконференция с беларуския президент Александър Лукашенко в Минск, Беларус на 24 май, че Русия желае да преговаря с Украйна, но че "легитимността на настоящия украински държавен глава е приключила", имайки предвид руска информационна операция невярно твърдейки, че Зеленски вече не е легитимният президент на Украйна, след като мандатът му трябваше да изтече на 20 май.

Путин твърди, че украинският парламент и конституционният съд трябва да разгледат украинската конституция, за да определят законността на длъжностни лица, оставащи на длъжност след изтичане на заявените им срокове, което Путин описа като вътрешен украински въпрос (за което той все пак избра да изрази мнение).

Позоваването на украинската конституция от страна на Путин, като същевременно изрично отрича легитимността на Зеленски, е странно, защото украинската конституция изрично позволява на действащ президент да отложи избори и да остане на поста след края на мандата си по време на военно положение.

Решението на Зеленски да отложи изборите през март 2024 г. е в пълно съответствие с украинската конституция. Въпреки че Путин изглежда не разбира украинското законодателство, изявленията му насърчават по-широка руска информационна операция, която има за цел да намали доверието на украинците в Зеленски, като го представя като единствената пречка за договорен мир в Украйна.

Кремъл се опитва да подклажда вътрешни вълнения в Украйна, съсредоточени около недоверието в украинското правителство под Зеленски. Главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) предупреди на 27 февруари, че Русия провежда информационна операция, озаглавена "Майдан 3", която използва множество реторични линии, за да подкопае вътрешното доверие и международната подкрепа за украинското правителство, да подкопае легитимността на Зеленски, да посее паника и подклаждат конфликт.

Ръководителят на ГУР генерал-лейтенант Кирило Буданов предупреди на 27 април, че "Майдан 3" е "напреднал" и има за цел да прикрие проруските актьори, идеали и движения като социално напрежение и други проблеми, за да повлияе на украинското общество. ГУР предупреди, че пикът на операцията "Майдан 3" ще достигне март-май 2024 г., а говорителят на ГУР Андрий Юсов предупреди по подобен начин на 23 май, че Русия ще продължи да засилва операцията "Майдан-3" до юли 2024 г.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) съобщи на 20 май, че анонимни онлайн акаунти призовават групи от стотици украински потребители на Telegram да участват в демонстрациите "Майдан-3" на Площада на независимостта в Киев на 21 май, включително някои предлагащи плащания от 1000 гривни (малко под $25) на час.

RFE/RL отбеляза, че всички тези групи в Telegram са избрали датата 21 май, за да съвпадне с края на първия президентски мандат на Зеленски, ако Украйна проведе избори през март 2024 г. RFE/RL съобщи, че подобна информационна операция се извършва в TikTok, като и двете призовават потребителите да демонстрират срещу Зеленски и да разпространяват пропаганда, твърдейки, че Зеленски вече не е легитимен президент.

Кремъл може би поставя информационни условия, за да обяви в крайна сметка подкрепяно от Кремъл лице за украински президент вместо Зеленски. Путин заяви на 24 май, че Русия се стреми да разбере кои са "легитимните украински власти", преди да започне преговори, намеквайки, че Кремъл може да обяви фигура по свой избор за "легитимна" в някакъв момент в бъдещето. Независимият мониторингов проект Беларус Хаджун съобщи, че самолетът на бившия проруски украински президент Виктор Янукович, който избяга от Украйна в Русия по време на протестите на Евромайдана през 2014 г. срещу неговото управление, е пристигнал в Минск на 24 май, съвпадайки с Путин и руския министър на отбраната Посещението на Андрей Белоусов в Минск за обширни преговори за съюзна държава.

Не е ясно защо Янукович ще бъде в Минск или с кого се е срещал. Западните и украинските медии изтъкнаха Янукович като възможен избран от Кремъл заместник на Зеленски, ако първите дни на руската инвазия принудиха Украйна да капитулира.

Moscow Times, позовавайки се на неназовани източници, съобщи на 24 май, че неотдавнашните арести на петима високопоставени служители на отбраната от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) вероятно са първите от десетки или стотици очаквани арести.

Руските власти арестуваха по-специално петима висши служители на руското министерство на отбраната и бивши военни командири от 24 април, включително руския заместник-министър на отбраната Тимур Иванов, заместник-министър на отбраната генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, бивш командир на 58-ма общовойскова армия (CAA) генерал-майор Иван Попов, Заместник-началникът на Генералния щаб и началник на Главното управление на комуникациите генерал-лейтенант Вадим Шамарин и началникът на отдела за държавни поръчки на МО на Руската федерация Владимир Вертелецки.

Източник каза на The Moscow Times, че ФСБ "почиства" служители на отбраната, свързани с бившия министър на отбраната и наскоро назначен секретар на Съвета за сигурност Сергей Шойгу и че ФСБ може да провежда този вид операция само с одобрението на руския президент Владимир Путин.

Източник, близък до Кремъл, твърди, че тези арести показват, че ФСБ "триумфира" над руското МО и че арестите са част от усилията на ФСБ да убеди Путин, че руското МО е отговорно за провалите през първите седмици на руското МО пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Кремъл несъмнено е обсъждал кой отдел заслужава вината за първоначалните провали на руската армия в Украйна, но не е ясно дали Путин остава заинтересован да приписва вината за първите месеци на инвазията в продължение на две години по късно.

Нещо повече, ФСБ е един от най-логичните клонове на руското правителство за извършване на тези арести, тъй като е натоварен с проблемите на вътрешната сигурност, контраразузнаването, икономическите престъпления и наблюдението на руската армия.

Въпреки че е известно, че Путин балансира благоволението си между силоваците (руски силни мъже с политическо влияние) и насърчава вътрешните борби, поне толкова вероятно е участието на ФСБ в продължаващото отстраняване на високопоставени служители на руската отбрана и военни офицери да се дължи на упълномощени отговорности, ръководени от Кремъл, а не като част от по-широка конспирация на ФСБ за получаване на контрол върху или отклоняване на вината към Министерството на отбраната.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на 24 май, че страните-членки на НАТО трябва да обмислят вдигане на ограниченията върху използването от Украйна на предоставени от Запада оръжия за удари по военни цели в Русия.

Столтенберг заяви, че тези ограничения затрудняват защитата на украинските сили срещу руската настъпателна операция в северната част на Харковска област. ISW продължава да оценява, че ограниченията на Запада върху способността на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия са създали убежище в граничната зона на Русия, откъдето руските самолети могат да нанасят удари с планиращи бомби и ракети срещу украински позиции и където руските сили и оборудване могат свободно да се събират, преди да влязат в битка.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Някой

  34 7 Отговор
  Преговори имаше през март 2022. Тогава ги бяха финализирали почти, но точно албионците, в лицето на лудия Борис нашамари укрите, за да се откажат от тях. Англичаните искат война в Европа, вярвайки че и този път няма да ги засегне директно. За тяхна жалост - светът се е променил за последните 80 години....

  Коментиран от #34

 • 3 123

  35 6 Отговор
  Колкото по - дълга статия на въпросния институт, толкова по - безумна. Естествено, че Путин се интересува от мирни преговори, но със сигурни гаранции и легитимни преговарящи, а не от някакви или - били.

  Коментиран от #61

 • 4 Много безсмислици

  27 3 Отговор
  и ......защо са им на руските преговори когато печелят територии .

  Коментиран от #19

 • 5 един

  6 26 Отговор

  До коментар #1 от "УКРАЙНА🇺🇦":

  Интересува се да излезе победител от цялата тая кръвопролитна авантюра,но не знам дали ще го огрее!
 • 6 Истината

  16 12 Отговор
  А така искам всички да отдадете чест на Путин и поклон пред него ,а така искам ви наведени!
 • 7 Гост

  13 5 Отговор

  До коментар #1 от "УКРАЙНА🇺🇦":

  Не съм съгласен. Изобщо не му пука за наркото. Иска да вземе Украйна в състава на РФ. Тва му е зора.
 • 8 Слава на Великият Путин

  28 6 Отговор

  До коментар #1 от "УКРАЙНА🇺🇦":

  Човекът няма с кой да преговаря! Иначе желание има- безусловна капитулация, НАТО се връща в Германия и готово! Можем да започнем денацификацията и у нас
 • 9 Последния Софиянец

  23 3 Отговор
  Защо му е мир като печели?За мир молят победените.

  Коментиран от #13, #62

 • 10 Не са ме попитали ISW- не съм отговорил

  32 5 Отговор
  "ISW: Интересува ли се всъщност Путин от мирни преговори с Украйна?"

  Отговарям:
  Вече не! И то не защото Путин не иска. А защото няма легитимен президент Украйна, който да подпише такива.
  Ако ISW бяха прочели отговора на Русия за тая партенка от "неназовани източници", нямаше да има нужда дори, да се упражняват в тая логорея и да питат!

  Коментиран от #17

 • 11 Минувач

  34 6 Отговор
  Цинично е да обявяваш, че реториката на Путин за мир е фалшива, когато Западът не спази Минск! Когато Русия нито веднъж не е нарушила договориките, които е подписала и договорила.
  Цинично е да обявяваш, че реториката на Путин за мир е фалшива, когато той се договори с Украйна за мир в Истанбул, а Англия спря процеса и готовия мир още тогава.
  Колко пъти още трябва да видим, как точно реториката на Запада е фалшива и или не допускат преговорите, или ги бламират, дори когато и самата Украйна е била съгласна с условията?!?
 • 12 Всъщност,

  19 6 Отговор
  Надявам се Путин да не се интересува от мирни преговори преди да си върне исконно руската Одеса.

  Коментиран от #16

 • 13 Първия селянин

  17 5 Отговор

  До коментар #9 от "Последния Софиянец":

  От мир имат нужда дори и победителите.
  Но просто няма вече в Украйна кой, легитимно да подпише такъв!
 • 14 мдам

  19 1 Отговор
  още арогантни брътвежи от фантастични сайтчета с гръмки имена
 • 15 12343211

  3 2 Отговор
  Надлъгване,всяка страна иска.
  Ако в София приемат НАТО да поеме защита,войната ще е дълга.
 • 16 В Допълнение

  15 2 Отговор

  До коментар #12 от "Всъщност,":

  Одеса е необхосима на Русия за осъществяване на сухопътна връзка с Приднестровието и възпиране на молдовските атлантически ястреби начело с Майчето Сандал

  Коментиран от #28

 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Решението

  13 5 Отговор
  Най добре е зеленчука спешно да вдигне белия байряк и да капитулира... за това го съветват Папата, Китай, Словакия, Тръмп, Илон Мъск, Орбан, Радев и всички разумни ръководители по света...
  А и колко е простичко решението... НАТЮ +пудели спират да пре0при-пикават оградата на мечката, прибират лошите си играчки на прилично разстояние от бърлогата и... Територията с руското население в Укрия правят референдуми...
  Укрия декларира, а ООН да е гарант, че няма да влиза в агресивни блокове като НАТЮ и така народите ще заживеят в мир и сговор дълги години напред!!!

  Коментиран от #63

 • 24 ЕДИНСТВЕНО СЕ ИНТЕРЕСУВА

  13 2 Отговор
  ОТ ПОБЕДАТА ЗАЩОТО ЗНАЕ ЧЕ ПОБЕДИТЕЛИТЕ НЕ ГИ СЪДЯТ,А ТЕ ПИШАТ ПРАВИЛАТА.
 • 25 Тонката

  17 4 Отговор
  Да говориш сега за някакви "мирни преговори", също е цинизъм? След стотиците хиляди, че дори и милион/и жертви, да преговаряме? А къде бяхте 2022, когато преговорите реално бяха започнали? Що накарахте Зеления да прекрати преговорите? Щото си вярвахте, че Украйна ще победи, нали? Сега, когато разбрахте, че тая няма да в бъде, отново заговорихте за преговори, че и при Вашите условия....Сериозни ли сте?
  Щото всичко това можеше да бъде избегнато отдавна, но вие не, та не....А сега, Путин не искал преговори. Ако ситуацията беше такава и Украйна беше тази тази, която имаше инициативата, дали щяхте да искате преговори? Съмнявам се!

  Коментиран от #31

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 По-скоро е това е проблема

  11 4 Отговор

  До коментар #16 от "В Допълнение":

  Най-важното от което САЩ ги страх та трперят в ужас, е: Да не се случи сухопътен коридор за високо-скоростна жп линия от Китай-Русия- Украйна-Унгария-Сърбия до сърцето на Европа. Която Русия и Китай искат да построят,

  Тогава ЕС, Русия и Китай ще смачкат САЩ икономически. Технологии, горива, ресурси, работна ръка.......

  Коментиран от #70

 • 29 Явно за

  11 4 Отговор
  Запада смислени преговори са когато победителя капитулира , изтегля се от завладените територии и започва да плаща репарации!!! И кога това се е случвало в човешката история??

  Коментиран от #35

 • 30 Ако Пуся

  6 15 Отговор
  Се интересуваше от Мир .
  Нямаше да напада Украйна .
  Но когато дадеш
  Власт на Един Дърт Комплексиран
  Луд Педофил
  Това е резултатът.

  Коментиран от #43, #60

 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 Има ли

  10 1 Отговор
  някой прочел това нещо до края? Цялото?

  Коментиран от #41

 • 33 Механик

  14 3 Отговор
  Колкото по-дълга е една статия за това какво иска Путин и какво мисли, толкова по-голям бой ядат укрите.
  На шарени бръмбари ви направиха тия руснаци. Сами си говорите вече. Обсебени сте от Путин. С него лягате, с него ставате... Анализирате го, "разкривате" го, а запада яде бой след бой.
 • 34 В Допълнение

  12 3 Отговор

  До коментар #2 от "Някой":

  Не, не е точно така. Англосаксите просто зверски ненавиждат руснаците и тяхната Русия от векове. Химията между двете нации не работи изобщо. Не че по принцип искат война в Европа. Искат я, но само ако е срещу Русия
 • 35 Ганчев

  6 7 Отговор

  До коментар #29 от "Явно за":

  Та кой е победителят?Тези,ли на които им падат денонощно американските оръжия по главите?И ще падат докато последният руснак не избяга от Украйна.

  Коментиран от #53

 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 Тонката

  7 3 Отговор

  До коментар #31 от "Ехааа":

  "Ако беше станало Киев за два дня... "

  Когато аргументите рязко изчезнат, прибягваме до някакви абсурди.....🤣
  Два, три, пет дни, това е положението. ..Надценихте се, недооценихте ситуацията, мислехте си, че Путин блъфира и няма да тръгне срещу обединения ви запад, но сгрешихте и сега си плащате за глупостта. Така е било откакто свят светува.🤣

  Коментиран от #42

 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Тонката

  5 2 Отговор

  До коментар #32 от "Има ли":

  "....някой прочел това нещо до края? Цялото? "

  Не! Като видиш източника/автора и се сещаш за съдържанието....🤣
 • 42 Ха ха

  3 4 Отговор

  До коментар #39 от "Тонката":

  Ботокса тръгна към обединеният Запад и стигна за три години до Авдеевка.Слд три години ще стигне до Пиzдеевка.
  Бадева ви плащат от сопольството.

  Коментиран от #48, #49, #50

 • 43 Симпатизант

  8 4 Отговор

  До коментар #30 от "Ако Пуся":

  Путин е спасителят на Съвременна Русия. Путин ще бъде издигнат на пиедестал от руснаците заради спасяването на руският суверенитет и независимост в днешните условият на атлантическа хегемония и колониален глобализъм. За съжаление днес България дори не може и да мечтае за суверенитет

  Коментиран от #45

 • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 45 Нема, бе.

  1 4 Отговор

  До коментар #43 от "Симпатизант":

  Че лега до Илич.
 • 46 Малко бъркаш

  6 2 Отговор

  До коментар #17 от "Дааа":

  Военните лидери, могат да подпишат капитулация, но това не е трайно и легитимно решение за бъдещ мир. И запада може в бъдеще да използва това като претекс, за нови опити.
  Нужен официален легитимен договор между всички участници в конфликта.
  Освен това на Русия не и нужна цяла украйна. А просто остатъка от нея да е неутрален.

  Виж 28- ако не са го изтрили
 • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 48 Тонката

  5 1 Отговор

  До коментар #42 от "Ха ха":

  Не знам...Като гледам картата, бая нови територии имаме.....Докъде е стигнал, вече видяхме, а докъде ще стигне, предстои да видим.....И не знам за нас, но парите за вас са хвърлени на вятъра....При вас липсва мисловна дейност....🤣
 • 49 В Допълнение

  7 0 Отговор

  До коментар #42 от "Ха ха":

  Прав си. Хубавите работи бавно стават. Не е лесно една Русия да натръшка цялото НАТО, но все пак има прогрес.
 • 50 Ти по-скоро виж

  7 1 Отговор

  До коментар #42 от "Ха ха":

  докъде стигнаха Украйна и ЕС.:)
  Това е голямата картина.

  Колкото и да ви плаща Сорос, това е.
 • 51 Сибирският бръснар

  13 1 Отговор
  Защо ме триеш - 18?? Защото е вярно ли?
  Русия се интересува от денацификация и демилитаризация откъм нападателни оръжия на тая територия, застрашаващи Москва. Държава Окаяна няма в този момент, няма и да я има в тоя вид. Режимът на киевската жидобандеровска хунта копира този на ранния Хитлер. Който не го е проумял, той е меntаlnо utiltzиран и омагьосан от западната пропаганда, че западът има всички права да напада на изток, да напредва с 2000 км., да вкарва в своята орбита от блокове и съюзи на всички европейски държавици и колонии, да експлоатира всичките им ресурси в своя полза. САЩ и подкупените му креатурии от опротивяли управляващи в еврейския съюз налагат мир чрез война, което предизвика съответния отговор от изток. Китай ще сложат края на тази сатанинска хидра, а Русия ще си възстанови влиянието в Европа. Турция ще използва глобалното противопоставяне, като междинна ниша, за да си възстанови имперското минало в максимална степен. Нас ни чака погром, ако на власт не дойдат разумни и умни водачи, които най-накрая да заработят черноморско-балкански, а не евроатлантически. Днес цялата ни необходима власт е назначена от посолството и въобще не се интересува от нашия народ, стреми се единствено да краде и в часа Х ще се пресели в неутрална топла дестинация.
 • 52 Пенчо

  6 0 Отговор
  Колко може да са смислени едни преговори като едната преговаряща страна я няма!? Има нещо налудничаво в представянето на ситуацията! Медии....какво да ги правиш.
 • 53 Ами

  6 2 Отговор

  До коментар #35 от "Ганчев":

  Победител е този който е завладял 25% от територията и който настъпва.който не е взел милиарди заеми и който не е загубил над 10млн избягали на запад които няма да се върнат. И който не е понесъл разрушения за 500мкрд
 • 54 Вижте

  4 3 Отговор
  войника.Вратът му се е удължил до скъсване.Виждали ли сте такава картинка в друга държава по света?Казвам ви-тия човек о подобни не са създадени от Господ.Който ги е създал не е мислил добро за земята.
 • 55 Някой

  9 3 Отговор
  Отдавна го казвам, че вече няма да искат преговори. Изпуснаха момента до който бяха възможни.
  Цитат:
  "Независимо от това как руската победа ще раздели Украйна, Русия ще има достъп до още милиони хора за военна служба, и по-голямата част от ресурсите и индустриалния капацитет на Украйна."
  Дори западните медии с това реално признават, че тези хора ще се считат за руснаци. То по принцип украинците викат, че те са руснаците. Преди Малорусия. Все пак Русия произхожда от Киевска Русь. Докато Украйна е по-малко съществувала от всеки човек над 40 години. До ПСВ някъде Киев си е към Русия.
  Единственият шанс да остане Украйна, е като част от съюз с Русия и вероятно Беларус. Съюз на руснаците. Със задължително съдене на фашисти и контрол на обучава история. Не на бандеровски фашизъм. Бандеровците са унищожителите на Украйна. Преди там като са искали да обидят някой на изрод, са му викали Бандера. А още 2010г го издигатза национален герой.
 • 56 Вижте

  3 3 Отговор
  войника.Вратът му се е удължил до скъсване.Виждали ли сте такава картинка в друга държава по света?Казвам ви-тия човек о подобни не са създадени от Господ.Който ги е създал не е мислил добро за земята.
 • 57 Вижте

  3 3 Отговор
  войника.Вратът му се е удължил до скъсване.Виждали ли сте такава картинка в друга държава по света?Казвам ви-тия човек о подобни не са създадени от Господ.Който ги е създал не е мислил добро за земята.

  Коментиран от #59

 • 58 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

  7 3 Отговор

  До коментар #1 от "УКРАЙНА🇺🇦":

  Путин е шефа свиквайте
 • 59 Друго си е, ако беше с

  6 2 Отговор

  До коментар #57 от "Вижте":

  "богоугодните", рокличка и розов чорапогащник..нъл тъй
 • 60 Му ха ха ха

  6 1 Отговор

  До коментар #30 от "Ако Пуся":

  От каде знаеш че е педофил сигурно те е опънал 😂
 • 61 Твърде лично

  2 3 Отговор

  До коментар #3 от "123":

  Какви по легитимни от законно избрани власти? Шизофреници недни!

  Коментиран от #67

 • 62 Затриващ

  2 7 Отговор

  До коментар #9 от "Последния Софиянец":

  ВЕрно ли печели? Направо удар с чук, кой печели - от тридневна операция даже си бяха приготвили янукович да назначават.. вече три години дават по 1000 жертви на ден. Печелят от прекъснати връзки със света санкции и очаквани репарации след като се самоубие джуджето. Руснаците дългу години нама да могат да си покажат носовете от блатата. Ура и да живей пуСин!

  Коментиран от #68

 • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 64 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

  6 2 Отговор
  Ами да бяхте поканили поне веднъж руснаците на малоумните си мирни преговори на които преговаряте със себе си...вместо да се допитвате до базираният аналогов мозък на Нюланд.Паляци.
 • 65 Мишел

  4 1 Отговор
  Така е, след като пак се публикуват украински материали, които Ройтерс не може да потвърди.
 • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 68 Колко млрд

  2 1 Отговор

  До коментар #62 от "Затриващ":

  Струва войната на Путин и колко е цената на завладените Крим, Донбас и Луганск....100 000 км
  Кв по ....200 евро на м.кв....трилиони
 • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 70 Крумов

  0 1 Отговор

  До коментар #28 от "По-скоро е това е проблема":

  Дано, какво лошо има да сме богати.
 • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 72 !!!?

  1 4 Отговор
  Ако кремълският диктатор се интересуваше от мирни преговори нямаше да напада Украйна !
  Освен това той каза ясно "Украйна не трябва да съществува" !!!
  Мир ще настъпи когато Путин свърши като Хитлер !!!?

 • 73 Геренски

  2 4 Отговор
  „Американците казаха на руснаците, че ако използват ядрени оръжия, дори те да не убият никого, САЩ ще унищожат с конвенционални оръжия всички руски позиции в Украйна“, казва полският външен министър Сикорски пред The Guardian.

  Коментиран от #78

 • 74 От страни

  2 1 Отговор
  Изобщо не го интересува да преговаря. Той иска да прибере цялата Украйна така че укрите могат да продължават да се ребчат. А приазва за преговори колкото да не е без хич. Накарая акр някой рече добре айде да преговаряме тогава ще видите и условията на които той е съгласен да преговаря. Няма да ви хареса - гаранция Франция.
 • 75 ХА ХА ХА ХА ХА

  2 0 Отговор
  ПАРТНЬОРИТЕ НИ СЕ НЕИНТЕРЕСУВАТ.
 • 76 Харон

  0 1 Отговор
  Лъжат.
 • 77 християнин

  2 0 Отговор
  Дали Путин иска война!
  Не разбира се, война иска ВЕРОСАТАНИЗМА пдкрепен от бесовете управляващи США, а това е ясно казано от самите тах, че конфликтът в Украина ще се реши на бойното поле, затова и слугите на сатаната дават оръжие на Украина като за последно, ясно осъзнавайки приближващият си край, който не им предвещава нищо добро и поради страх от смъртта са изпаднали в депресия.
 • 78 хаха

  3 0 Отговор

  До коментар #73 от "Геренски":

  Ако сащисаните изстрелят само една ракета срлещу Русия( макар, че ги е страх да не умрат от отговора), то състоянието на територията на Сащ ще бъде коригирано във Великата Американска Пустина, в която единствено на Земята живеят само буболечки(насекоми).
  За разлика от Правосвавните, западните сатанисти се страхуват от смъртта, особено тези, които дават запомведите за избиване на населението в Държави, които имат само леко стрелково оръжие, но срещу Русия са изпаднали в амокс и не знаят какво да правят от страх и ужас.
Новини по държави: