Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Май, 2024 14:01 2 431 85

НАТО: Китайската подкрепа за Кремъл е от решаващо значение за хода на войната в Украйна

  • нато-
  • русия-
  • китай-
  • йенс столтенберг-
  • владимир путин-
  • си дзинпин

Наблюдава се значително увеличение на продажбите на машинни части, микроелектроника и други технологии, които Москва използва за производство на ракети, танкове и самолети, предназначени за войната

НАТО: Китайската подкрепа за Кремъл е от решаващо значение за хода на войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайската подкрепа за Москва е решаващ фактор за руската война срещу Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от ДПА, пише БТА.

"Китай заявява, че иска да поддържа добри отношения със Запада. В същото време обаче Пекин подклажда войната в Европа. Не може да има и двете неща", заяви Столтенберг пред германския в. "Велт ам зонтаг".

Още новини от Украйна

По думите му се наблюдава значително увеличение на продажбите на машинни части, микроелектроника и други технологии, които Москва използва за производство на ракети, танкове и самолети, предназначени за използване срещу Украйна.

Няма данни, които да сочат, че Китай доставя на Русия оръжия или боеприпаси. Въпреки това други видове износ от Китай за Русия са се увеличили значително след началото на войната и налагането на санкции от западните страни на Москва. Според западни експерти този износ включва така наречените стоки с "двойна употреба", които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели.

"Украйна претърпя неуспехи в театъра на военните действия поради липсата на боеприпаси и оръжия. Но все още не е твърде късно Украйна да победи", подчерта Столтенберг, коментирайки ситуацията на терен. Държавите от НАТО трябва да изпратят на Киев повече оръжия и боеприпаси, включително системи за противовъздушна отбрана и оръжия с далечен обсег на действие, добави генералният секретар.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КНР и ККП

    12 20 Отговор
    КНР и ККП жестоко ни мачкат и унижават ....
  • 2 Васил

    11 43 Отговор
    Ама нали рашистите са големци за се влачат след жълтурите?

    Коментиран от #15, #30, #45, #75

  • 3 НАТО от сутрин до вечер все едно и също

    63 7 Отговор
    Сменете плочата
  • 4 да де

    52 7 Отговор
    НАТОвски мечти и фантасмагории.
  • 5 Ха-ха

    50 7 Отговор
    Ами санкционирайте ги бе. Нали само това правите.

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 болката на нато

    45 7 Отговор
    а ако нато се намеси в украйна тогава краварите ще усетят жълтия пламък между бузите си,а рашките тоя път нема са спрът в берлин а в гибралтар и ще изметът либерастията и зелените гниди,и повярвайте че тоя път европейците ще са доволни да бъдат свободни
  • 8 ⚜️Лопата с чип⚜️

    27 3 Отговор
    Не разбирам кому е нужно да се пишат статии цитиращи абсолютни очевидности! Стоя тук и търпя ентусиазмът им с нерви от олово , докато откриват топлата вода отново!
  • 9 Човек

    36 7 Отговор
    би си помислил ,че западната подкрепа за Киев е просто символична. И ако не беше Китай Украйна вече щеше да е победила. "Лека нощ ,деца".
  • 10 Груйо

    8 45 Отговор
    Руската джамахирия е толкова изостанала че без технологичните гиганти Иран и Северна Корея, нямаше да може да си изпомпи блатата край Москва. А за Китай да не говорим, всъщност истинския господар на Кремъл е Си Дзинпин, а Путин е негова наложница.

    Коментиран от #77

  • 11 Преведено на нормален език

    32 2 Отговор
    Китай ни слага в малкия си джоб .
  • 12 Да бъде, или да не бъде

    34 5 Отговор
    Със или без Китай, Русия ще унищожи всяка една територия, която я нападне, защото срещу оръжието, което тя притежава няма отговор.
    Русия е разработила и приела тектонично оръжие, което прави огромна част от територията която порази да се движи както при земетресение от 10 степен

    Коментиран от #69

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Механик

    42 5 Отговор
    Най-напред пречката бяха "храсталаците". После "распутицата". Все нещо пречи на НАТО.
    Скоро и марсианците ще са ви виновни, понеже сте умствено и полово скопени.
    За две години и нещо, аз се убедих, че гръмкия колюктивен запад е само един въздух, ама под много ниско налягане.
    Руснаците ви и ще ви научат кон боб яде ли, свинкя в джамия влиза ли и викали се на оджата "дърт пезевенк"!
    Хаха!

    Коментиран от #26

  • 15 Василке,

    32 5 Отговор

    До коментар #2 от "Васил":

    Каквито обявени цели имаше китайският пръв ръководител СИ ДЗИНПИН, постигна ги. Възпря нахалния опит на Фон дер Лайен да наставлява Пекин каква външна политика да води, както се изрази The New York Times „Реагира гневно“. Засили Брюксел сам да се бори с Русия със съвета „да не прехвърля отговорности към трети страни и започване на нова Студена война“.
    Наблегна, че отношенията на Китай с Русия касаят само тях двете. Даде ясно да се разбере, че е пристигнал в Европа не за да озаптява Русия в угода на Запада, а за постигане на свои, основно икономически и търговски ползи.
    Грижливо организираният и настъпателно прокарван западен фронт срещу Китай се пропуква. Неизбежно, защото от икономическото сътрудничество с Китай Европа има големи ползи, а накърни ли го, ще постигне тежки загуби. Господин Си даде да се разбере, че още повече притегля икономиката на Европа към Китай, с което неизбежно я отдалечава от влиянието на САЩ.
    Видя се, че и в ЕС признават важността на това сътрудничество, а това няма да се хареса на Вашингтон, който цели дори икономическа блокада на Китай.
  • 16 Китай

    6 20 Отговор
    ..ще спре подкрепата, но ако ги оставите да си приберат Тайланд и откъснат Сибир...
    Но аглосаксонците искат всичко и това не се харесва на Китай...защото следват те да са на мушката...Затова, за БРИКС е по-добре, да пркършат западните мераци, един път за винаги, да властват в Азия и след това да ги свалят от върха, а Китай е търпелив и на по-късен етап, ще си присвои икономически, Сибир и Русия

    Коментиран от #24, #73

  • 17 мхаа

    5 30 Отговор
    Путя без военната помощ на ким свин, китай и иран още щеше да се бие с кирки, лопати и тук там с някой ръждясал автомат.
  • 18 Мухаа ха!

    34 5 Отговор
    Дракона е плътно до Мечока.Във всичко.Какво сте се размечтали? Да тръгне по вашия акъл,за да смачкате с негова помощ мечока,а след това,да насъскате целия свят срещу него.Примитиви сте! Не познавате изобщо азиатското мислене. Сами го създадохте,като мега икономика,супер технологично и военно подготвен,а сега ще гледате с увиснали ченета,и ви остава само едно лаене,и дуене на атрофирали мускули.Скочите ли на мечока,ще ви попилеят за броени дни - не месеци,а часове.Нещо ви бяга от полезрението,и другите двама,- персиеца и корееца ,с дългите кюнци.Който само гледат под вежди,и чакат да направите фаталната стъпка.
  • 19 Госあ

    20 4 Отговор
    ама Германия не е съгласна, А ? боклуче мръсно. От радикален комунист ( от норвежката комунистическа партия) днес яростно защитава интересите на капитала на дълбоката държава. Да не си помислите, че такива боклуци има само в България ? Точно такива боклуци разбиха системата отвътре. Затова в ККП ги бесят по крановете като ги изловят. Иначе, Китай и Русия могат да преориентират пазарите си към Африка, Индия и Южна Америка. Плашат гаргите. Като тръгне планктона да ми обяснява как Китай и Индия са смъртни врагове, най големият търговски партньор на Индия е Китай.
  • 20 Ти си

    27 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ха-ха":

    Какви санкции ще наложат на Китай ? Ще наложат санкции и пак ще купуват от тях както газ от Русия въпреки санкциите .
    Само за малка справка -80% от лекарствата в Европа се произвеждат в Китай ......

    Коментиран от #67

  • 21 тъй тъй

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Калпазанин":

    Те поне прайдове имат щот ти с тази мека мишка и за прайд не ставаш.
  • 22 нищо подобно

    19 4 Отговор
    Слабостта на Нато, а не подкрепата на Китай
  • 23 ТИ ДА ВИДИШ

    24 3 Отговор
    Защо бе ТЪПОЪГЪЛНИЦИ, нали сте голямата работа и с всички сили, цялото ОТАN и придворните ви подлоги почти три години не спирате да помпате ОКРАЙНА? Защо ЕДИН Китай ви пречи? Очевидно защото сте въздух дори без налягане, но мечтаещи всички в този свят да се подчиняват на прищявките ви.

    Коментиран от #27

  • 24 Госあ

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "Китай":

    Този тип мислене е характерно за японците, милитаристична експанзия. По скоро те могат да скъсат синджира и пак да почнат да дерат краварите, стига да се почувстват подготвени. Китай няма такава експанзионна западна философия, но разбира се, държат на своето. Освен това нямат никакви болни амбиции да бъдат господари на света подобно на жидосаксоните и никога не са имали. Но разбира се, едва ли ще се оставят да бъда прислуга.
  • 25 мхаа

    6 15 Отговор
    Той Путя за туй след като се самоизбра първо отиде да излиже китайския шнур.
  • 26 Крайцера Москва

    5 24 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    Благодари,се,че натовците въздържат ВСУ да пометат всичко живо до Урал.Бъди сигурен,че имат с какво.Затова и ватенките обикалят селата като гладни лисичета и стелят дълбоко от своята територия.В пряк контакт отиват директно при Кобзон.

    Коментиран от #31, #36, #40

  • 27 ПА ВИДЯХМЕ

    6 15 Отговор

    До коментар #23 от "ТИ ДА ВИДИШ":

    Киев за три дни.Ти видя,ли?

    Коментиран от #34, #35

  • 28 Мнение

    16 6 Отговор
    Войната я запалихте вие матовци проклети и я а подклаждате вие до последния украинец! Вие изкарахте руската мечка от бърлогата й,и целта ви е ядрена световна война,но няма да успеете, защото не ви стиска!
  • 29 Преди войната си мислехме че

    6 16 Отговор
    Русия е сила.

    Коментиран от #41

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Сетих се!

    6 9 Отговор
    Санкциите не работят.Питайте иранеца.
  • 33 Видях бе

    16 2 Отговор
    За три, четири, пет .... Смля НАТО Това е положението. И сега реват, че друг им в виновен.
  • 34 Видях бе, ти кьорав ли си

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "ПА ВИДЯХМЕ":

    За три, четири, пет .... Смля НАТО Това е положението. И сега реват, че друг им в виновен
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Механик

    18 3 Отговор

    До коментар #26 от "Крайцера Москва":

    Стига с тоя кобзон бе! Та рой дори не е руснак. Две години повтаряш едно и също и си мислиш, че си супер-оригинален.
    Тая приказка със супер оръжията на запада и невероятната украинска храборст, вече се изтъркаха.
    Кео става с Крим? Той в дълбоката руска територия ли е? Мариупол Бахмут и прочее, и те ли са в дълбоката руска територия?
    Кво стана с хаймарсите? Не могат ли да гътнат моста? И той ли е в дълбока руска територия?
    Смешници! Не разбирате ли, че руснаците не са ви разорали като картофена нива, само защото това не им влиза в целите?
    п.п.
    И пак ти повтарям! Стига си сменял никове, ами върви да защитаваш родината си! Украйна има нужда от бойци, а не от компютърни тролове, дето си пият котейла на Сл. Бряг.

    Коментиран от #48

  • 37 456

    16 2 Отговор
    Какво е станало днес или нощес, та шорошчетата толкова вият?
    Нещо май изпуска. Дайте инфо.
  • 38 Опааа

    17 2 Отговор
    За Русия не може повощ за Усрия може... айде у лево...

    Коментиран от #43

  • 39 Поредната идиотия на Столтенберг

    18 2 Отговор
    Китайската подкрепа за Москва е решаващ фактор за руската война срещу Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.......
  • 40 Хахахаха

    14 4 Отговор

    До коментар #26 от "Крайцера Москва":

    Щото са "независими и свободни" тия укри. И затова господаря ги управлява. Хахахаха. Риби говедарски.

    Коментиран от #65

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Не е нужно мисля, през 5 минути

    13 2 Отговор
    статии за малоумните съждения на Йенс Столтенберг да четем за да разберем, че не е у ред човека

    Коментиран от #53

  • 43 Нищо особено.

    8 5 Отговор

    До коментар #38 от "Опааа":

    За последните 24 часа минус 1040 вати.Те по толкова ги мобилизират на ден,та промяна в личният състав няма.Що питаш?

    Коментиран от #47

  • 44 Така е

    8 11 Отговор
    Китай удължава агонията на Русия. И прави пари на техен гръб разбира се.

    Коментиран от #51

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Реално

    5 10 Отговор
    Тази война е между Китай и САЩ. Но те не дават жертви, а са пуснали техните проксита Русия и Украйна да се бият. Си привика наскоро Путин в Китай да му дърпа ушите защото нещата отичат в канала.

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Крайцера Москва,бе

    4 6 Отговор

    До коментар #36 от "Механик":

    Утонол,бе ..


    Бухахахахахаха

    Коментиран от #50, #56, #57, #59

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Сетих се!

    5 8 Отговор

    До коментар #44 от "Така е":

    Силата на Сибир бай китаец го сложи на трупчета.Путлер ревнал.

    Коментиран от #52

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 456

    9 0 Отговор

    До коментар #42 от "Не е нужно мисля, през 5 минути":

    🤣👏На нас не ни е нужно, но шорошчетата трудн0 вдяват, та ако има повече такива стАтии може пък нещо да им прещрАка. 3283
  • 54 Гошо

    12 0 Отговор
    Тоя нещо не е с всичкия си ! Украйна щяла да победи ! Тя с помощта на всички натовски държави губи все повече и повече територии но щяла да победи. И войната не я подклажда Китай а Столнберг и Европейската комисия
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Китай

    7 1 Отговор
    Натовската подкрепа за Киев е от решаващо значение ..
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Пешо

    7 1 Отговор
    А вашата за усрайна
  • 61 Гого

    8 1 Отговор
    Не знам дали е някаква подкрепа за Осранната, но ако рашките подпукат ОТАН, китайската помощ ще е решаваща! Тъй, че ОТАН да мирува защото не се знае, знае ли се!

    Коментиран от #63

  • 62 Експерт

    0 5 Отговор
    ЗАЩО ТОГАВА ЗАПАДЪТ НЕ БЛОКИРА КИТАЙ ТЕХНОЛОГИЧНО, ТЪРГОВСКИ И ФИНАНСОВО, ЗА ДА НЕ ИСКА ДА ПОДКЛАЖДА ВОЙНАТА НА ДЖУДЖЕТО?
    ЗАЩОТО АЩГРЕСОРЪТ Е РУСИЯ!
    ЕВРЕИТЕ В СВЕТОВНАТА ФИНАНСОВА МРЕЖА СА СВЪРЗАНИ С РАЗВИТИТЕ ДЪРЖАВИ И МОГАТ ДА ДОКАРАТ КИТАЙ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Кви са тея

    7 0 Отговор
    "машинни части" дето Москва била използвала за производство на ракети ? Перки, дизелови двигатели, ауспуси или що ?
  • 65 ДАНС

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Хахахаха":

    Ти май разбираш от говеда само, овчар ли си?
  • 66 Купих си нова китайска пералня

    5 0 Отговор
    Включвам я, и ме пита "искате ли да се свържете със старлинк" ......хахахаха ...... С гласа на йенс столтенберг
  • 67 Дедо Пене

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "Ти си":

    ТОВА ЗА ЛЕКАРСТВАТА Е АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ И ФЕЙК НОВИНА!!! ЗАРАДИ "КИТАЙСКАТА ВАКСИНА" СРЕЩУ КОВИД19 В КИТАЙ ИЗМРЯХА 400млн.човека!!! ТОЛКОВА СА НАПРЕД ТЕХНОЛОГИЧНО!!!

    Коментиран от #82

  • 68 Луд човек за връзване ! Абсолютно...

    6 0 Отговор
    Пекин подклажда войната в Европа. ....... заяви Столтенберг пред германския в. "Велт ам зонтаг".
  • 69 Пенсионер

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Да бъде, или да не бъде":

    ТИ ВЯРВАШ ЛИ СИ НА ГЛУПОСТИТЕ, КОИТО ДРАСКАШ ТУК?
  • 70 Нато в киреча

    6 1 Отговор
    На крива ракета космоса и пречи хаха
    Само оправдани, че ушанките разкатаха един милиард смотано нато...хаха
  • 71 Европа няма да се оправи докато

    4 1 Отговор
    малоумни атлантически кретени я управлява. Това е истината
  • 72 Българин

    0 2 Отговор
    Хода на войната зависи от парите на американците и волята на китайците. Укрите и братушките са просто пионки на големите батковци!
  • 73 Аз съм прост като Бочко

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Китай":

    Г.ЛУПАК ЗА ТЕБ ВЕРОЯТНО НЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ТАЙВАН И ТАЙЛАНД, А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ОСТАНАЛИТЕ СМЕШКИ, ЗА КОИТО КОМЕНТИРАШ!
  • 74 Китайско външно

    3 0 Отговор
    През последните години, с фокуса на Русия върху „обръщането към Изток“ във външноикономическото сътрудничество, китайско-руското икономическо и търговско сътрудничество се развива бързо. Китай е най-големият търговски партньор на Русия в продължение на 13 последователни години, като представлява 32 процента от външната търговия на Русия. Русия стана четвъртият по големина търговски партньор на Китай през 2023 г. Тези постижения не са лесни и са постигнати от двете страни чрез преодоляване на различни външни предизвикателства и неблагоприятни фактори, подчертавайки солидната основа на отношенията между Китай и Русия. Тази година се отбелязват и „Китайско-руските години на културата“. Двете страни и техните народи имат силна движеща сила за подобряване на взаимното разбирателство и продължаване на трайното приятелство чрез задълбочаване на културния обмен
  • 75 Василий

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Васил":

    Ами Белите и Жьлите пропиляха Натото ...
  • 76 Китайско външно

    5 0 Отговор
    В момента някои държави използват „националната сигурност“ като претекст за насърчаване на деглобализацията и груповата политика, отвличайки съюзници, за да настояват за „отделяне“ и изграждане на „малък двор, висока ограда“. Това увеличи сложността и несигурността на регионалните и глобалните ситуации на сигурност. Като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, Китай и Русия споделят сходни възгледи за сигурността и поддържат ефективна стратегическа комуникация. Те заедно се противопоставят на игрите с нулева сума и манталитета на Студената война, груповата политика, конфронтационните блокове, разделянето на света въз основа на идеология и политически системи и конфронтационни политики и намеса във вътрешните работи на други страни. Това е положителен актив за света. В изявлението Китай и Русия предлагат, като се има предвид настоящият геополитически контекст, да е необходимо да се проучи създаването на устойчива система за сигурност в евразийското пространство, основана на принципите на еднаква и неделима сигурност, очертавайки план за постигане на истинско регионално общо сигурност.
  • 77 Хасан Кьолн

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Груйо":

    Халифата укрепва с всеки ден.
  • 78 Китайско външно

    6 1 Отговор
    Първо, Китай и Русия се ангажират с взаимното уважение като основен принцип на отношенията и винаги оказват подкрепа за основните си интереси. Второ, Китай и Русия са ангажирани със печелившо сътрудничество като движеща сила на отношенията и работят за насърчаване на нова парадигма на взаимна изгода. Трето, Китай и Русия се ангажират с трайно приятелство като основа на отношенията и носят напред факела на китайско-руското приятелство. Четвърто, Китай и Русия са ангажирани със стратегическа координация като основа на отношенията и насочват глобалното управление в правилната посока. Пето, Китай и Русия са посветени на справедливостта и справедливостта като цел на отношенията и са посветени на политическото уреждане на горещи точки. Тези „пет принципа“ определят примерен модел за отношенията между съседните големи сили и ще продължат да водят китайско-руските отношения към нови успехи.
  • 79 Какви глупости говори

    6 1 Отговор
    Столтенберг пред германския в. "Велт ам зонтаг" абсолютно никой НЕ го интересува ! Единствено за смях и подигравки става този видимо неадекватен човек
  • 80 заявил бил Столтенберг

    6 1 Отговор
    А Китай пък заяви да си ходите на сбирките малоумни в Швейцария и да не ги занимавате с глупости !
  • 81 ТЪНЮ

    5 1 Отговор
    Китай и Русия че ви научат на ред и дисциплина изтърван народ по светааааа
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 гледам снимката

    0 2 Отговор
    Путин един такъв дребничък. Китай само чака да го побутне ей така. Просто по нанадолнището. И пак САЩ ще трябва да помага на гладните мужици за да не стане поднебесната прекалено силна.
    Но първо Путин ще трябва да си плати за золмите в Украйна.
  • 84 Честит юбилей!!!!!

    0 2 Отговор
    Днес попълнихте бройката 500 000 руски богатира никога няма да видят близките си!
  • 85 Китай е без значение

    1 0 Отговор
    Със Китай и без Китай, победата на Русия е сигурна. Русия е най великата и най силната държава на света.
Новини по държави: