Last news in Fakti

25 Май, 2024 15:33 17 106 196

Приятелите на Кремъл! Ето държавите, които спасяват Русия да не пропадне в пропастта

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • китай-
  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • си дзинпин-
  • виктор орбан

Наложените от САЩ и западните страни санкции срещу Москва заради войната в Украйна имаха за цел да превърнат Русия в абсолютно изолирана страна, но засега обаче те не дават желания резултат

Приятелите на Кремъл! Ето държавите, които спасяват Русия да не пропадне в пропастта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Наложените от САЩ и западните страни санкции срещу Русия заради войната в Украйна имаха за цел да превърнат Русия в абсолютно изолирана страна, но засега обаче те не дават желания резултат.

Така наречените "приятелски страни" - по политически, икономически и идеологически причини - не възнамеряват да се откажат от възможностите, които връзките с Русия, повече или по-малко афиширани, им предоставят.

В един все по-фрагментиран свят, изграден от съперничещи си страни, тази връзка между Русия на Путин и други страни придобива множество значения. Според анализа на Грег Съливан и Антъни Халпин за Блумбърг, страните се присъединяват към Москва, за да гарантират интересите си и да утвърдят позициите си в организации като БРИКС.

Някои се водят от прагматични интереси, като се фокусират върху енергийни, търговски или икономически съображения. За други военното сътрудничество и оръжията са в основата на връзките им с Москва. В повечето случаи те споделят обща визия за глобалния свят с Русия и тя се основава на желанието им да променят световния ред след Студената война, в който водещата сила са САЩ.

Ето кои страни "изваждат" Русия от изолация:

КИТАЙ

Китай играе ролята на дипломатически и икономически спасителен пояс за Москва. Русия купува електроника, промишлено оборудване и автомобили, като същевременно продава петрол и газ на своите азиатски съседи, макар и - какъвто е случаят с газа - с отстъпка от това, което някога печелеше от доставките на синьо гориво за Европа.

Двустранната търговия достигна рекордните 240 милиарда долара през 2023 г. Пекин е партньор, който споделя и целта на Кремъл да оспори водения от САЩ ред и да навлезе в сферите на влияние на Вашингтон

Освен това Русия и Китай все повече координират позициите си в Съвета за сигурност на ООН, където и двете страни наложиха вето на проекторезолюцията на САЩ за спирана на огъня в Газа. Военното им сътрудничество също се задълбочава и Русия продаде някои от най-модерните си оръжейни системи на Китай.

САУДИТСКА АРАБИЯ

Саудитска Арабия направи всичко възможно да не осъди Русия след началото на войната. Путин също посети кралството през декември в едно от редките си пътувания зад граница, което пък показа, че той все още е добре дошъл в някои части на света.

Освен партньорството в ОПЕК+ Саудитска Арабия се възползва от руската помощ, за да избегне изолацията си. Путин беше един от малкото лидери, които прегърнаха престолонаследника Мохамед бин Салман на срещата на Г-20 през 2018 г., два месеца след убийството на журналиста от "Вашингтон пост" Джамал Хашоги.

Президентът на САЩ Джо Байдън промени курса на политиката си, като първоначално обещаваше да изолира Рияд след убийството на Хашоги, а сега се опитва да укрепи съюза между двете страни. Но тъй като външната политика на Саудитска Арабия е все по-широко обвързана с икономическите интереси, то връзките с Москва вероятно само ще се задълбочават.

ИРАН

Русия се обърна към Иран за дронове, които да използва във войната в Украйна, а руски и ирански официални лица обсъдиха засилване на финансовото и банковото сътрудничество за облекчаване на натиска от санкциите. Иран търси от Русия оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана и изтребители, които да заменят остарялото оборудване на Техеран и разчита на на Москва за изграждането на атомната електроцентрала в Бушер. Техеран се присъедини към Русия в подкрепата на президента Башар Асад във войната в Сирия и споделя враждебността на Москва към американското присъствие в Близкия изток.

ТУРЦИЯ

Путин жонглира с геополитическото съперничество с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по отношение на Сирия, Либия и Кавказкия регион, като същевременно насърчава търговията към своя трети по големина експортен пазар. Турция се превърна и в ключов център за непряк внос на стоки, подлежащи на санкции.

Въпреки че застана на страната на Украйна във войната, Ердоган отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия, която е важен доставчик на газ за Анкара. Туризмът и селското стопанство на Турция разчитат в голяма степен на руския пазар. Ердоган също така се изявява като посредник между Украйна и Русия, помагайки за постигането на споразумения за доставки на зърно и размяна на пленници.

ИНДИЯ

Индия, третият по големина потребител на суров петрол в света, е основен купувач на руски петрол на по-ниски цени след инвазията в Украйна. По-стриктното прилагане на санкциите на САЩ, които се опитват да спрат потока от петродолари към хазната на Кремъл, дестабилизира до известна степен доставките. Отношенията с Индия придават легитимност на Русия, тъй като тя "ухажва" така наречения Глобален Юг.

Силните връзки с Русия също така осигуряват противотежест на други големи световни сили, помагайки на Индия да запази стратегическата си автономност.

ЮЖНА АФРИКА

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса отказа да осъди Путин за войната или да подкрепи резолюциите на ООН, осъждащи Москва за инвазията. Двете страни са членове на БРИКС и това предоставя на техните лидери възможност да си взаимодействат редовно. Рамафоса убеди Путин да пропусне срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург миналата година и вместо това да присъства виртуално, спестявайки на Претория необходимостта да решава дали да го арестува.

Въпреки че търговията между Русия и Южна Африка е незначителна, двете страни имат дългогодишни исторически връзки, които произтичат от проактивната позиция, заета от Съветския съюз срещу доминантната сила на бялото малцинство в миналото. Редица високопоставени членове на Африканския национален конгрес потърсиха убежище и преминаха военно обучение в Русия по време на апартейда. Руски компании участваха в надпреварата за изграждане на нови атомни електроцентрали в Южна Африка по време на мандата на бившия президент Джейкъб Зума, въпреки че плановете бяха замразени, откакто Рамафоса встъпи в длъжност през 2018 г. поради високите разходи.

УНГАРИЯ

Правителството на премиера Виктор Орбан поддържа тесни връзки с Путин, като унгарският лидер се срещна с руския си колега в Пекин миналия октомври. Това осигури на Путин съюзник в рамките на ЕС, който по различни начини възпрепятства финансовата помощ за Украйна, заплаши да провали преговорите за присъединяване на Киев към блока и дори забави присъединяването на Швеция към НАТО с повече от година.

Унгария е една от малкото страни в ЕС, които все още получават руски газ, а руската ядрена компания "Росатом" запазва водеща роля в разширяването на единствената ѝ атомна електроцентрала.

СЕВЕРНА КОРЕЯ

Все по-голямото приятелство с Ким Чен-ун донесе ползи на Русия. САЩ, Южна Корея и други твърдят, че Северна Корея изпраща огромни количества артилерийски снаряди и балистични ракети с малък обсег на действие.

В замяна Русия е обвинена, че доставя на Пхенян храни, суровини и части, използвани в производството на оръжия. Русия също така наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за разширяване на групата от експерти, които да докладват за развитието на ядрения арсенал на Северна Корея.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 138 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    286 225 Отговор
    99 процента от българите са приятели на Русия.

    Коментиран от #13, #34, #49, #64, #77, #123, #150, #163, #182, #185, #186

  • 2 КОТарАК 🐱

    163 92 Отговор
    от Бразилия вкарват половината месо ,,самодостатъчните,, алкаши

    Коментиран от #95, #175, #191

  • 3 Последния Софиянец

    243 176 Отговор
    Май в изолация попадна НАТО?

    Коментиран от #10, #66

  • 4 Феникс

    215 51 Отговор
    Еми като гледам така по демографски критерии, това си е половината свят, че и повече ако вземем в предвид африканският континент :)
  • 5 Цял свят бил с Русия

    88 158 Отговор
    Ама Третият свят.И не баш целият.

    Коментиран от #19, #29

  • 6 БеГемот

    168 53 Отговор
    Значи това са страните които ще спечелят най много?!Мисля ,че евроатлантически проскубани ястреби като протектората на три морета ще спечелят само потупване по рамото и много глад и мизерия...
  • 7 ахахахах

    244 63 Отговор
    50 държави срещу руснаците, нонстоп доставка на оръжия, над 200 милиарда им изсипаха, денонощна медийна пропаганда по всички медии, цензура и блокиране на неудобните медии, тренировки на украински войници както в Украйна, така и в други НАТО-вски държави, изпращене на инструктори, наемници... цялата спътникова групировка на НАТО впрегната за разузнаване, изпратени при бандера над 500 000 украинци и пак не спряхте да се жалвате че нищо не можете да направите срещу Русия! Икономиката ѝ вяърви нагоре, а в Европа рецесия, инфлация и тотална деиндустриализация! Смешници!

    Коментиран от #174

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да си дойдем на думата

    133 44 Отговор
    Отряди на „Смели“ освободиха още няколкоселища (КАРТА)

    Руските въоръжени сили разгромиха формированията на 24-та, 100-та механизирана, 25-а въздушно-десантна бригада на украинските въоръжени сили, 241-ва териториална бригада в районите на селото. Новоселовка Первая, Яснобородовка, Грийн Фийлд, Торецк и Константиновка
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 В пропастта

    126 15 Отговор
    Пропадат само тези, които нямат собствено мнение и се въртят от там откъдето ги контролират дистанционно!
  • 12 да де

    111 36 Отговор
    Поредната статия на същата тема голям рев пада сред со ро с ня та.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 реру

    67 48 Отговор
    "... Китай играе ролята на дипломатически и икономически спасителен пояс за Москва..."


    Китай май си играе своята игра... Осигуряване на буферна /санитарна/ зона между Китай и Европа и т.н...

    Коментиран от #33

  • 15 Последния Софиянец

    83 41 Отговор

    До коментар #10 от "Аре":

    При това глобално затопляне бъдещето е в Сибир.Защо САЩ искат да купят от Дания Гренландия?
  • 16 Ксаниба

    99 34 Отговор
    в пропастта е оркаина и влачи бавно и тегаво ЕС и запада като цяло
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ну погоди

    113 32 Отговор

    До коментар #5 от "Цял свят бил с Русия":

    Арйадаш,ти китай,индия унгария или сауд арабия ли наричаш 3ти свят, повечко трябва да се чете,ама и да можеш да смилаш прочетеното .
  • 20 Бта жабата вдигнал крак

    115 43 Отговор
    Русия няма къде да пропадне, тя си е самодостатъчна. Но България е потънала.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Крум

    45 20 Отговор

    До коментар #18 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Ти беше там и фи преброи, нали Оолександърчо

    Коментиран от #27

  • 24 В.В.П.

    93 41 Отговор
    /РОССИЯ СССР е подала ръка на много нации..Днес и връщат жеста ..Окропистан ,създадена от СССР,тръгна по друг път ..Изборът е техен .Много болка и мъка ще изпитат .с приятел сащ..И така
  • 25 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    14 23 Отговор

    До коментар #17 от "Делю Хайдутин":

    Точно де
  • 26 Смех в блатото

    39 44 Отговор
    Егати приятелите :)))
  • 27 УКРАЙНА🇺🇦

    12 29 Отговор

    До коментар #23 от "Крум":

    Да бях
  • 28 Смех в блатото

    41 56 Отговор

    До коментар #22 от "Спецназ":

    "Искат" и накрая, като изядат дебелия пак тичат при американците да ги спасяват :)))

    Ама е време Чичо Сам да почне на тия само да им подава камъка да потъват по-бързичко :)))

    Коментиран от #51

  • 29 Светът се развива

    80 44 Отговор

    До коментар #5 от "Цял свят бил с Русия":

    Тоя "трети" свят е 100години пред България. От село не си излизал, вижда се. А Западна Европа пред тях е западаща провинция.

    Коментиран от #61

  • 30 Мишел

    88 27 Отговор
    Русия е изолирана заедно с 85% от населението на света.😃😃😃
  • 31 Добри хора

    51 79 Отговор
    Приятелите на Путин са разни цветни туземци които си мислят че могат да скачат на бой на белия човек
  • 32 В.В.П.

    57 28 Отговор
    Сащ купува от Рф и продава на ЕС ,Подлогата .Вс е наред ,Новия световен ред .За Европа е, Фулл зависимост от Сащ..Скоро ще спасяват Янките от фалита ,който е на ъгъла .Както през 2009..

    Коментиран от #36, #38

  • 33 Мацки,

    18 20 Отговор

    До коментар #14 от "реру":

    Много ти да детски картинките И за това не те бива.

    Коментиран от #48

  • 34 милен

    54 57 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    До сега не съм чул някой да е избягал в Русия, включително и ти, всички бягат и работят на ЗАПАД !!!

    Коментиран от #39, #157

  • 35 Ханзи

    55 21 Отговор
    Този анонимен автор, дали би бил така добър да посочи страните и блоковете които спасиха бандеровците да не изчезнат заедно със страната си от лицето на Земята? И понеже журналистиката ни е "демократично обективна и коректна", очаквам с нетърпение материала.
  • 36 Смех в блатото

    27 36 Отговор

    До коментар #32 от "В.В.П.":

    Така като те чета излиза, че САЩ и ЕС си помагат, а през това време руските петоколонници сам пръскат слюнки в несвяст :)))
  • 37 Маг

    62 10 Отговор
    Сърбия също е приятел на Русия.

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Смех в блатото

    25 17 Отговор

    До коментар #34 от "милен":

    Те много искат, ама нямат желание, братче :)))

    Затова проповядват сред другите, белким някой друг се прецака :))))
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Смех в блатото

    30 12 Отговор

    До коментар #37 от "Маг":

    Ама па поръча френски изтребители :)))

    Коментиран от #43, #57

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Поръча за заблуда на шматките

    23 15 Отговор

    До коментар #41 от "Смех в блатото":

    Ама не подкрепа санкциите с/у Русия.

    Коментиран от #52

  • 44 Сетих се!

    27 28 Отговор
    Джигитайците подкокоросаха онова късото да започне есвеото.Уж щели да му помагат.Сега след като им изрязаха горите,започнаха да разглабят и изнасят заводите им.После ще им продават маси,столове и пирони.
  • 45 Смях

    59 22 Отговор
    Ама, той, много дебел е спасителният пояс на Русия! Само Китай е повече от целия Колективен Запад. Индия - и тя повече. Плюс останалия Глобален юг. Не ще, бе! Не иска 80% от населението на Земята да е колония на САЩ. А това е толкова хубаво, казват повечето български политици...
  • 46 От един дол дренки

    28 41 Отговор
    Силите на мракобесието крепят Кремъл
  • 47 Злобното Джуджи

    20 18 Отговор
    Срамното е че България никва я няма 👎
  • 48 реру

    36 22 Отговор

    До коментар #33 от "Мацки,":

    "Много ти да детски картинките И за това не те бива."


    Това е РУСКА картинка. Много руснаци вече започнаха да осъзнават какво става в действителност...
  • 49 Да се чуди човек тогава

    35 29 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    защо про-путинските партии в страната не могат да съберат повече от 25%

    Коментиран от #158, #184

  • 50 В.В.П.

    34 19 Отговор
    Колкото повече ,,,помагат,,сащ на Киеф и режима ,толкова по тягаво ще става в територията ..Прост закон от физиката

    Коментиран от #56, #62

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Смех в блатото

    14 15 Отговор

    До коментар #43 от "Поръча за заблуда на шматките":

    Егати заблудата - в джоба на французите :))))

    Коментиран от #76

  • 53 Колективния запад

    40 21 Отговор
    Е около 20% , с останалите 80% население на земята Русия си търгува и развива всякакви връзки, така че опитите за изолация постигнаха даже обратен за запада ефект - интензивно сближаване на Русия и Китай.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Смях в краварника

    28 29 Отговор
    Нищо не може да направите тлантици продажни краят ви идва 🤣

    Коментиран от #70, #71

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Порно

    12 12 Отговор

    До коментар #41 от "Смех в блатото":

    Плати данък на Макрон, очаква се отделянето на Република Сръбска от Босна, а Франция е стар приятел на сърбите.
  • 58 В.В.П.

    23 11 Отговор
    Като не става с добро ,става със шамари..Такъв е живота .
  • 59 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    23 31 Отговор
    Русия ви отпра прашките 🤣
  • 60 🤣🤣🤣

    27 44 Отговор
    Това са държавите помагащи на фашистка Русия и кремълския пcиxoпат...

    По-малко от 10... Тотална, международна изолация...

    Коментиран от #165

  • 61 Лудия касапин

    33 21 Отговор

    До коментар #29 от "Светът се развива":

    Да бе,ама аз като пътувам из тая западнала провинция Западна Европа виждам все повече бежанци от тея развиващите се страни приятели на Русия. Защо така? Щом са развиващи,значи и стандарта на живот се вдига. Да де ама той не ще, да е инженер в Индия за 150 долара на месец, а иска да мие чинии в западналата провинция за 70 - 80 евро на ден. Що така бягат от развитието тези хора,не мога да си го обясня.

    Коментиран от #183, #192

  • 62 Колкото повече САЩ помага

    33 28 Отговор

    До коментар #50 от "В.В.П.":

    толкова по-малък ще става черноморския флот на Русия
  • 63 Смех в краварника

    21 14 Отговор

    До коментар #56 от "Смех в блатото":

    Безпомощни сте нищо не може да направите 😂
  • 64 България и българите мразят русия

    43 56 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Пълни глупости.Русия е враг на България и най-черното петно в българската история.Има една 14 процентна шайка национални предатели и антибългари които са noдлоrи на врага,но българският народ ненавижда Русия.

    Коментиран от #121

  • 65 В.В.П.

    31 15 Отговор
    По добре да имаш трима верни приятели ,отколкото 30 съмнителни познати..Библейски сюжети.

    Коментиран от #68, #69

  • 66 да си го кажем

    32 44 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    От 200 държави на тоя свят 150 държави са със САЩ и Запада,а едва 5-6 са с Русия ?! Голяма изолация каскет.Не забравяй,че Китай е с Русия при леките ситуации,обаче наложи ли се Китай НИКОГА ,ама НИКОГА няма да рискува бъдещето си,икономиката си и развитието си,за да развали отношенията си със САЩ и запада,заради някаква безмислена и проблемна мижитурка като Русия

    Коментиран от #88, #196

  • 67 В.В.П.

    14 15 Отговор
    Окропа не иска да чуе за Крим и Донбас .Става му лошо.
  • 68 Смех в блатото

    25 15 Отговор

    До коментар #65 от "В.В.П.":

    Ботокса колко верни приятели има? :))
  • 69 гостгост

    29 39 Отговор

    До коментар #65 от "В.В.П.":

    Русия и останалите 3 изтъpcaка ги обединява това,че са заедно отритнати от света.Това не е приятелство,а наложено сприятеляване поради обясними причини.Самите те по между им си нямат доверие дори.Въобще да си от страната на Русия е най-голямата грешка.Добре,че не сме от грешната страна.
  • 70 товарищь Ленин

    19 8 Отговор

    До коментар #55 от "Смях в краварника":

    107 години се мъчим да му видим края и все ние се разпадаме!
  • 71 товарищь Ленин

    12 7 Отговор

    До коментар #55 от "Смях в краварника":

    107 години се мъчим да му видим края и все ние се разпадаме!
  • 72 В.В.П.

    26 19 Отговор
    След Харков ,и ОДЕССА ще бъде смазана.Или си с мен ,или си против мен..

    Коментиран от #73

  • 73 Смех в блатото

    23 24 Отговор

    До коментар #72 от "В.В.П.":

    Вие не можете да смажете неколко къщи с един плет, щели Харков и Одеса да смазват :)))
  • 74 Читател

    33 14 Отговор
    Браво добре сте ги изброили, хайде сега си отворете картата на света и помислете пак.Дали Русия е изолирана.
  • 75 В.В.П.

    28 19 Отговор
    След ,огромната ,помощ на сащ и НАТО ,Окропистан е размазана ..И това е началото..
  • 76 Смях в обора

    23 16 Отговор

    До коментар #52 от "Смех в блатото":

    Колонизаторите заплашват, оказват натиск и рекетират. Но сърбите с хитрост и ум ги неутрализираха.

    Коментиран от #80

  • 77 ОТЛИЧНИК

    26 16 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Да, но не точно. По-скоро са лицемери.
    Ако ги попиташ лада ли искат или BMW ,какво ще поискат ?
    Ако ги попиташ в сочи ли искат да отидат или в Монако, къде ще изберат ?

    Коментиран от #159

  • 78 В.В.П.

    16 14 Отговор
    Спрри на пътя ,първия Окроп .и питай Ко става с Донбас ??..Ще избяга като прокажен..Това е реалността .ДВ е фантазия.
  • 79 Дон Корлеоне

    28 32 Отговор
    С две думи, руснаците са миризливи смотаняци и палячовци!

    Коментиран от #180

  • 80 Смех в блатото

    16 18 Отговор

    До коментар #76 от "Смях в обора":

    И те шахматисти като Ботокса :))))

    Коментиран от #82, #86

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Друго

    27 22 Отговор

    До коментар #80 от "Смех в блатото":

    Не ви остана, освен да обиждате.По голямата част от света е с Русия както прочете.... въпреки, че в оригиналната статия са изброени още много държави.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Аре

    29 9 Отговор

    До коментар #10 от "Аре":

    черния чувал , гарата и украйнския фронт. Куфар няма да ти трябва ,че екскурзията няма да ти продължи повече от седмица.
  • 85 В Борисов

    37 18 Отговор
    Напишете државите, които запада обира, че да остане на власт 5 века.
    Стига сте писали за руснаците, те имат 1/6 от сушата на света и си имат всичко.
  • 86 Вярно е

    20 15 Отговор

    До коментар #80 от "Смех в блатото":

    Дядя Вова е шахматист. Дойде на неговия:))))
  • 87 В.В.П.

    26 11 Отговор
    Прекалено много пропаганда ..Европееца го облъчват по вредно от времето на желязната завеса ..
  • 88 Еее

    22 8 Отговор

    До коментар #66 от "да си го кажем":

    Те това не е вярно приятел. От тия 192 държави поканени на срещата в Швейцария ще присъстват 53 + - 5. Е те това е истината. Ти си прави изводи, както ти е угодно.
  • 89 дядото

    27 19 Отговор
    русия я има от векове.с приятели и вечни врагове в лицето на западните империи.но от падане в пропастта,която мечтаете е спасявана единствено от народа на русия,независимо от формата на управление.не го проумяхте най-сетне

    Коментиран от #105

  • 90 Пропуснахте пще

    16 8 Отговор
    100 държави
  • 91 Другари демократи,

    30 18 Отговор
    Колкото и да се напъвате, си оставате една небинарна бълха в козината на мечката.
  • 92 В.В.П.

    29 14 Отговор
    За бай Ганю е нужно свинско ,домати ,и ракия ..Да е добре .Сев.Корея изстреля втори военен сателит..И така .Да не говорим за Китай ,Виетнам ,Малайзия Индонезия ..

    Коментиран от #98

  • 93 Госあ

    21 13 Отговор
    Как моля ти се, ще оспорят водения от жидосаксоните и дълбоката държава ред ? Хахахаха само като прочете това, на всеки нормален човек трябва да му се повдигне. Защото това е ненормално и неестествено. И кога и как изобщо тия жидосаксони са определяли целия световен ред ? Че не се сещам нещо. Кога ? М ? Когато дьо Гол ги изрита от Париж или руснаците закараха ядрено оръжие в Куба ? Преди ВСВ пък тия бяха една държава от типа на Мексико. Всичко ще си дойде на мястото, когато Европа изчисти жидосаксонските слуги и света стане такъв, какъвто трябва да е - в хармония но не и еднообразие. Това е вселенски принцип изказан от китайците. Не от жидовете.
  • 94 мдаа

    19 21 Отговор
    Ако не бяха тези "приятели" Путя още щеше да праща ботаниците на фронта да се бият с кирки, лопати и тук там някой ръждив автомат.

    Коментиран от #139

  • 95 Смотльо,

    27 13 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК 🐱":

    Кажи нашата мила родина ,България ,какво изнася ? Знаеш ли ,аз не ? Забрал грижата на Русия ....
  • 96 Спеца

    23 16 Отговор
    Аааааааа.Те тава са държавите които вече налагат новия световен ред.Дай Боже Амин.
  • 97 Шарли Ебдо

    19 20 Отговор
    Чудни приятели,мечта на всеки тиран и фашист,пардон и комунист
  • 98 Така е

    15 2 Отговор

    До коментар #92 от "В.В.П.":

    Освен първите три, четвъртото най важно нещо е - "Вуте да е зле!!"
  • 99 Бай Асю

    13 10 Отговор
    Урааааа.Иде социализъмааааа.Урааааа.
  • 100 В.В.П.

    29 17 Отговор
    Азия никога няма да иде против Рф..Европа е котило на злодеи .Две световни войни за 25 год .Разбира се ,подтикната от Сащ.
  • 101 Гост

    33 18 Отговор
    Китай, Иран, Судитска Арабия, Турция, Индия, Южна Африка, има и доста още, списъка е дълъг.... И какво излезе в крайна сметка? Европа се прецака много яко, много. Тия зад океана ни парзулнаха много здраво. Живеем до най големия енергиен гигант на света, налагаме му санкции и плащаме най скъпата енергия и горива в света. Това е лудост.

    Коментиран от #104

  • 102 ФУКСА

    26 19 Отговор
    Вън американския модел.Давайте,обединявайте се бртушки.Светът е с Вас.
  • 103 Айде Сорос печели

    30 13 Отговор
    Наложените от Сащ санкции над Русия имаха за цел да унищожат икономически Европа. Откъсвайки я от евтините руски природни богатства, тя икономически не може да се противопостави на промишлеността на Китай и САЩ. Подмяната на населението с изкуствената емиграция на тъмни субекти с чужда враждебна религия задълбочава проблемите на социалната система.

    Коментиран от #114

  • 104 Лальо

    17 8 Отговор

    До коментар #101 от "Гост":

    Хахахе.Така е колега Тъпунгери от класаааа.Цялата Европа барабар с нас де.
  • 105 Шарли Ебдо

    10 15 Отговор

    До коментар #89 от "дядото":

    Как запада да е бил вечен враг на раша. Четете ли история? Примери безброй! С кой водиха война срещу Наполеон,а че окопераха с Верикобритания Иран през ВСВ? Хайде да четем,а!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Шарли Ебдо

    14 14 Отговор
    Апропо така наречената ,,вражда,,със Запада никога не съществува до ссср
  • 108 Жабю

    23 20 Отговор
    Да живей Русия,Китай и всички социалистически страни.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 МИ КАТ ГЛЕДАМ

    24 14 Отговор
    И ПО ТЕРИТОРИЯ И ПО НАСЕЛЕНИЕ - ТО ТОВА Е ДВЕ ТРЕТИ ОТ ПЛАНЕТАТА! ИИИ... КО МИ СА ФРЪЦКА САЩНАТУТУ САТАНАТА?! Яяя да го @уха...
  • 111 В.В.П.

    13 3 Отговор
    Заради Крим ,РОССИЯ ,също е в ,,изолация,, през 1855 ..Също и през 1878...
  • 112 Гарчо

    25 17 Отговор
    Пише се историяяя.Давайте русначета,сега е момента.Големите и разумните са с вас.Газ,че живота ни минаааа.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Анани

    23 13 Отговор

    До коментар #103 от "Айде Сорос печели":

    И сега кво? Да затваряме и? Капутен зи шнелен и ае.... Тия германците ни нахендриха в тая схема с техните простотии. Ама простотия след простотия. Русия на една ръка разстояние, а те перки, волтаици, абе кви ли не зелени малоумщини....., натъпкаха се със сякакви мигранти как ще си спасят расата не знам... Тия са толко ненормални, че си изпозатвориха и атомните централи. А и с тая Украйна за капак ще ни докарат и някоя беля. Аз не знам кво им влиза в работата какво прави кремълския с неговите си неща там, да се оправя и да си прибира Украйна като му е толко важна, повече от ясно е, че няма да я остави да я колонизира никой. Да я взима и да ни дава газ и нафта и да се обичаме и да живеем в мир и любов завинаги.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Дражи

    24 21 Отговор
    Русията ще преобърне света.Подкрепящите са все повече и повече.Време е да излезе на световната сцена.Най истинския народ когото познавам

    Коментиран от #120

  • 117 Грешно броите,

    17 17 Отговор
    рушнята е гостоприемник за Китай. Иначе китайски фирми напускат русия и китайски банки са приели санкциите. Индия също се възползва.
  • 118 Еми смятай,

    26 19 Отговор
    Русия, Китай, Индия, Иран, арабите, цяла Африка и половината от Южна Америка...това е повече от половината свят!
    Дори само галоши да им продава Русия, то Индия и Китай заедно, са вече около 3 милиарда човека. НО, Русия е индустриална страна. Има още какво и друго да им продава.
    Западналите си стреляха в слепоочието с тези санкции. Само Китай, който така и така много евтина електроника произвежда, с руските евтини ресурси вече става и абсолютен, неоспорим лидер на целият свят. Индия и Бангладеш произвеждат платове и ширпотреба, както вече и софтуер.
    Западналите се издъниха сами! Защо им трябваше да делят света на две?

    Коментиран от #125

  • 119 Орто

    19 12 Отговор
    Ей, дано доживееме пак от едновремешното да поживееме.

    Коментиран от #122, #124

  • 120 Ти първо

    10 1 Отговор

    До коментар #116 от "Дражи":

    научи елементарна граматика, пък после се изказвай по големите въпроси.
  • 121 Тъй ли?!

    23 17 Отговор

    До коментар #64 от "България и българите мразят русия":

    Ми аз съм от българският народ - ама обожавам Русия! Имам "Нива", ходя два пъти годишно до Москва, Питер...

    Коментиран от #126

  • 122 Гост

    17 6 Отговор

    До коментар #119 от "Орто":

    Хубаво ще е ама няма да стане. И бай Тодър вече си нямаме, няма кой да носи парички и танкерчета от Москвата. Нищо си нямаме
  • 123 Швейк

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Ти си гледай питките
  • 124 Бе да!

    28 18 Отговор

    До коментар #119 от "Орто":

    Соца беше народна система. Банани нямше всеки ден, но за това пък наши си храни имаше в изобилие. Във всяко село училище, автобусни линии до близките градчета, много предприятия на място, дето хората живееха, медицински пунктове с лекари, стоматолози и гинеколози... Лятото децата ходеха на безплатни лагери на почивка море или планина, някои даже бяха и школи, нещо се учеше там... ДА, България до 1989-та г. беше наистина Народна република. НО, вече стана мафиотска демокрация... И на всичкото отгоре подчинена и на чужденци. Една шепа престъпници изяждат всичко, а народът тъне в мизерия. Селата и цели райони се обезлюдиха. Как ще се върнем пак? Не е никак лесно!
  • 125 гостгост

    21 30 Отговор

    До коментар #118 от "Еми смятай,":

    С лъжи и демагогия няма да промениш реалността пич.Русия успя да обедини целият свят срещу себе си,като до Русия стоят едва 4-5 държави от общо 200 на брой.Никой не подкрепя тероризма на Русия,никой не иска да бъде от грешната страна,като е с Русия.

    Коментиран от #128, #131, #132

  • 126 гостгост

    15 13 Отговор

    До коментар #121 от "Тъй ли?!":

    В Русия българи няма и българи там не ходят.Да не мислиш,че някой ще ти повярва ?!

    Коментиран от #129, #137, #190

  • 127 Даа!

    18 17 Отговор
    Нещо пропускате, вероятно " услужливо". Нещо " дребно" като Иран,Пакистан(!), Казахстан, Виетнам, Азербайджан, Киргистан ( това са директните кандидати за приемане в БРИКС) още през тази есен.Когато ще има среща на върха на сегашния БРИКС.Тази държава, която прояви геостратегически разбирания,за бъдещето на света и кандидатства в БРИКС,ще има свой огромен подем, независимо от размер на територията си,брой население и производствена база.Безпристастната логика ,подсказва ,че бъдещия супер БРИГС,- с посочените нови членове,е необятен пазар на стоки,технологии,земни ресурси.И в момента, прехваления Г-7 има по малък БВП от страните - членки в БРИКС.Съотношение57:43% в полза на БРИКС. Не може да бъдеш конкурент на почти 2/3 от населението на земята, което разполага със своя разплащателна ,банкова система,милиардно население,развити технологии във всички сфери,три от тях с ЯО, включително ядрена триада на РФ и Китай, никой не може да противостои.

    Коментиран от #134

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Питай полковник

    12 8 Отговор

    До коментар #126 от "гостгост":

    Николай Марков от Величие. Той казва, че на териториите на днешна Русия имало около 50 милиона българи?
    Той е от службите, сигурно знае повече от тебе!!!
  • 130 Някой

    15 11 Отговор
    Е та това са две трети от хората на планетата ?
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 россиян..

    21 21 Отговор

    До коментар #125 от "гостгост":

    Империя която е победила наполеон и хитлер която за финал е влязла в столиците на две големи европеийски държави..берлин и париж,винаги е победител а ум от племе дето от 1300 години,половината е било в робство,и не харесват освободителите си..не желаем..да си взимат тоягата с вързаната конска опашка за нея и бегом марш в юртата.

    Коментиран от #151

  • 133 666666

    27 18 Отговор
    А,защо Русия да няма приятели !?!?Краварите нямат приятели ,а колония от зависими продажни фашистки правителства .
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 МИШЕЛ

    26 14 Отговор
    ПРИЯТЕЛИ ДА, А НЕ КАТО НАС ЕВРОДЖЕНДЪРСКИ И АМЕРИКАНСКИ РОБИ
  • 136 От чужбина

    24 18 Отговор
    Хайде сега, дори без да сте прочели статията в подробности да пресметнем каква част от населението на Света са въпросните държави. И така: Китай - 1.4 млрд /плюс/, Индия - 1.4 млрд /плюс/, Иран - 87.5 млн, Турция - 85.3млн, Южна Африка - 60.6 млн, Саудитска Арабия - 37.4 млн, Северна Корея - 25.9 млн. Сумарно това прави около 3.1 Милиарда души. Към тази сума може спокойно да прибавим и населението на държавите пострадали от т.нар "цветни революции" и разните други внесени им революции и преврати. Направете сметка и с какви ресурси разполагат изброените по-горе държави. Едни от най-големите запаси от нефт са в Русия, Иран и Сауд.Арабия. Тук може спокойно да включите и Венецуела. Китай е най-големия производител на стоки, при това вече и с високо качество, разполага и с нови технологии. Индия също е голям производител. В крайна сметка може да се каже, че Русия няма нужда от т.нар Запад. По-скоро Запада има нужда от Русия и руските суровини. Какво може да си внесе Русия от Запада? Какво Русия НЕ може да си произведе? Може да няма най-доброто електронно производство, но това не е болка за умиране. Всяко техническо превъзходство или изоставане е до време и може да бъде преодоляно.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Живко

    18 16 Отговор
    Колкото са тъпите комуняги, толкова са и останите русофили

    Коментиран от #189

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Неграмотнико

    2 16 Отговор

    До коментар #137 от "ЧЕТИ БЕ ОБЪЛ":

    Разбили са монголите защото са приели исляма, а не робското християнство.

    Коментиран от #142, #153

  • 142 чекисть..

    13 13 Отговор

    До коментар #141 от "Неграмотнико":

    Сега е ред на петлюровци,бандерци..все укрофашаги,подкрепяни от краваро-евро джендърскио алианс..
  • 143 анонимин

    17 17 Отговор
    Ние естествено пак сме на грешната страна,благодарение на фашистките управленци на държавата ни!!!
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 В.В.П.

    16 13 Отговор
    Едва ли Рф ще чака за военна електроника от Китай и Сев,Корея ..През 80 те ,или през 90 те ,откъде се ,,снабдява,с чипове.произвежда ,разбира се .Обаче ,Западът ,изтрива тия възможности и факти..
  • 146 В.В.П.

    16 15 Отговор
    България е залепена като пъпка за Сащ..Като свърши златото на България ще я ,третират,с антибиотика .
  • 147 В.В.П.

    16 16 Отговор
    Рф има 12ледоразбивача ..Атом.Сащ няма нито един..Ахахаха ..Атомът за мирни цели .
  • 148 В.В.П.

    17 9 Отговор
    Пък около България няма приятели .Само вълци и немски овчарки.
  • 149 Симо

    24 16 Отговор
    Клуба на бедняците/диктаторите/ Русия и сие - нямат нито едно откритие в модерните технологии и наука през последните 100 години - така, че ясно накрая какъв ще е резултата - ще си станат като Северна Корея - ще ядат мишки от глад.

    Коментиран от #194

  • 150 Иван

    18 6 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Хи, хи, хи - тава само изкукала копейка може да го твърди !
  • 151 6666

    13 3 Отговор

    До коментар #132 от "россиян..":

    Нещо си в голяма грешка.Чети нормалната история и за Наполеон и за Втората св.война.
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Свет

    19 20 Отговор
    България Русия - приятели от векове
  • 156 Копейка, не еврогейка

    20 20 Отговор
    Слава на Руссия. Слава на Путин. Добре е че ги има, та човещината все още да не е изчезнала в част от човечеството.
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Гара Пирин

    11 7 Отговор
    Всъщност, повече ме плашат приятелите на Русия ...
  • 161 Гара Пирин

    17 12 Отговор
    Изглежда, пак сме на влака, който скоро ще дерайлира ...
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 ганю

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    По точно и не може да се каже
  • 164 българин 777

    16 14 Отговор
    българите естествено са с русия но предното продажно правителство изпълняваше други заповеди заради многото зелени гущери които получаваше
  • 165 да бе

    10 18 Отговор

    До коментар #60 от "🤣🤣🤣":

    Русия е в тотална изолация, за участие в Петербургския международен икономически форум (ПМЕФ) са дали заявка и са се регистрирали за участие над 12000 бизнесмени, финансисти, икономисти, правителствени представители и др. от 128 държави (за справка в ООН са регистрирани 193 държави).
  • 166 Ромдрайв

    11 5 Отговор
    Я сега да видим колко страни подкрепят просяците? Вие представяте ли си ако РФ я подкрепяха толкова страни?На дядото нямаше да му е лесно да прикрива следите на сина си.
  • 167 А ето и Реалността

    16 12 Отговор
    Путин греши. Светът не става многополюсен, а двуполюсен. И в двата русия не присъства. русия ще е васална територия на Китай. Източник на евтини ресурси за китайската индустрия. Една бензиностанция регистрирана като държава!
  • 168 Така е

    15 14 Отговор
    Никой преди руската агресия срещу Украйна не е предполагал че русия е толкова слаба, жалка и безпомощна!
    80% от от световното население е с русия и пак не може да победи Украйна!
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Човек

    14 15 Отговор
    Слава на Украинската армия която сама с голи ръце воюва срещу въоръжените до зъби сили на Мракобесието - русия, китай, иран, северна корея и всички тъмни сили които помагат на кремълските нацисти!
  • 171 Слава на НАТО

    15 15 Отговор
    руснаци, китайци, иранци наричайте ги както си щете, но тези па раз ити искат да поробят планетата ни! Добре че е САЩ да озаптява това зло!
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Мусайбе

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "ахахахах":

    Коте фана щети скъсам цевичката.

    Коментиран от #181

  • 175 Коко

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК 🐱":

    А на нас оттам ни е всичкото, ако не си забелязал докато ровиш по кофите.
  • 176 Р.К.И.

    5 6 Отговор
    Падналият всички го ритат. Такива са правилата в спорта -политика-. Никой не е луд да пропада в пропастта заедно с тези.
  • 177 Р.К.И.

    10 10 Отговор
    Откъдето и да ти забият ножа, резултатът е един и същ, но е прието, че в гърба е по-болезнено. Хитрите азиатци, точно това ще направяят на великата. Шоуто предстои.

    Коментиран от #178

  • 178 К.И.Р.

    7 5 Отговор

    До коментар #177 от "Р.К.И.":

    Явно на теб са ти забили нещо, ама не е нож и не е в гърба. Тая басня за хитри азиатци, дето източвали на безценица ресурсите на Русия и се готвели да ѝ вземат голяма част от територията на изток от ез. Байкал, е за ширпотреба от феновете на ППДБЛГБТ+. Само за Китай ще ти кажа, че докато в Европа в едва ли не всичко, включително на топмарките, е произведено в Китай, в Щатите специално електронните компоненти са почти изцяло забранени. Така че Китай има полза да продава електроника на Русия, а Русия има полза да продава нефт и газ на Китай. И изобщо не става въпрос някой да изпада в зависимост от другия.
  • 179 ехаа

    10 10 Отговор
    козяците пак луднаха..
  • 180 българин

    6 4 Отговор

    До коментар #79 от "Дон Корлеоне":

    нито си дон нито корлеоне а контейнержия уми-.ри„;сан
  • 181 127

    4 1 Отговор

    До коментар #174 от "Мусайбе":

    ти ли бе им„;по-.те„;н„;тен мух„;лю
  • 182 Гоше

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Ти не си българин , а роб драги. Не говоро от името на българите,защото не знаеш овен
  • 183 Ти си

    6 2 Отговор

    До коментар #61 от "Лудия касапин":

    Колега , тия не отиват на Запад за да работят а да изпомпват социалната система !
    Ако работят след плащане на сметки и консумативи им остават по-малко пари отколкото ако неработят !
    Негър и арабин на строеж на Запад не съм видял ......
  • 184 000013

    3 2 Отговор

    До коментар #49 от "Да се чуди човек тогава":

    Явно не си наясно с изборите и избирната система в България - ако някой успее да взема 25% от гласовете може да управлява сам !
    Аман от кръчмарски философи и разбирачи
  • 185 Доколенко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Минимум!
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Може

    4 2 Отговор
    Всеки може да сметне населението,площта и природните ресурси на изброените държави.
  • 188 БТА да ви

    2 1 Отговор
    Посоча ли ограбените държави за да не пропадне
    Върхушката в САЩ .
    Последните за сега , са Европейските страни .
    По план 10 трилиона .
    Ако може и повече.
  • 189 Мивко

    2 1 Отговор

    До коментар #138 от "Живко":

    Колко са бе , кажи колко са тия ,,тъпи ,, комуняги бе .
    Давай цифри ? Защото аз мога да ти ги дам.
    Всичко във власта сега е наследник на комунистически родове пребоядисали се в демократи .
    Както и ти .
    Нашите са те обучили да ревеш с тия дето са на власт .
    Утре се сменя , сменяш плочата и ти .
  • 190 Явно

    1 1 Отговор

    До коментар #126 от "гостгост":

    Си от бТВ и Нова поколението .
    Абе тъ....ак...о те и времето да кажат е под съмнение .
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Дебил

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "Лудия касапин":

    Аре ходи мий чинии да те видя колко ще изкараш
    На петия ден няма да можеш да ходиш от умора и от 10-11 часови смени .
    Голямо желание имам да те наблюдавам как се гърчиш от преумора .
  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 палячо

    3 1 Отговор

    До коментар #149 от "Симо":

    ако не беше руснака да изобрети технологията за микрочиповете, сега нямаше да пишеш тУк ТЪПОТИИТЕ СИ...

    Коментиран от #195

  • 195 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    2 0 Отговор

    До коментар #194 от "палячо":

    Леле, кой е тоя руснак?!
  • 196 Един

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "да си го кажем":

    Благодаря ти за коментара! Смях се от сърце най-вече, защото съм убеден, че си искрен ...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания