Last news in Fakti

26 Май, 2024 10:23 2 031 23

На Острова! 18-годишните ще избират между задължителна военна служба или обществена дейност

  • риши сунак-
  • великобритания-
  • нато-
  • консервативна партия-
  • лейбъристка партия

В очевиден стремеж да спечелят гласовете на по-възрастните избиратели британските консерватори отбелязват, че това може да включва подпомагане на местните служби на пожарната, полицията и националната здравна служба

На Острова! 18-годишните ще избират между задължителна военна служба или обществена дейност - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Осемнадесетгодишните ще избират между форма на задължителна национална служба или обществена дейност, ако торите спечелят отново изборите на 4 юли, каза британският премиер Риши Сунак, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сунак заяви, че във Великобритания има "поколения млади хора, които не са имали възможностите, които заслужават", отбелязвайки, че тази радикална мярка ще помогне за обединяване на обществото в един "все по-несигурен свят".

В бъдеще 18-годишните британци ще могат да избират между задължителна редовна служба във въоръжените сили за период от 12 месеца или да работят по един уикенд месечно в продължение на една година като доброволци в сферата на обществената дейност в своите общности, уточняват торите.

В очевиден стремеж да спечелят гласовете на по-възрастните избиратели британските консерватори отбелязват, че това може да включва подпомагане на местните служби на пожарната, полицията и националната здравна служба, както и на благотворителни организации, занимаващи се с грижи за самотните възрастни и изолирани хора.

Сунак се опитва да очертае своеобразна разделителна линия между консерваторите и лейбъристите по отношение на глобалната сигурност, след като обеща до 2030 г. да увеличи разходите за отбрана до 2,5 % от брутния вътрешен продукт на Великобритания, отбелязва ДПА.

Британският премиер засили вчера атаката си, като заяви, че избирателите ще бъдат изложени на "риск", ако Киър Стармър (лидерът на Лейбъристката партия - бел. ред.) дойде на "Даунинг стрийт" 10, защото враговете на Великобритания ще забележат, че той "няма план за действие".

Тийнейджърите, които изберат да се запишат за служба във въоръжените сили, ще "учат и участват в операции по логистика, киберсигурност, снабдяване или граждански операции", допълват торите.

Консерваторите заявиха, че ще създадат кралска комисия, която ще привлече експерти от военните среди и гражданското общество, за да разработи това, което те определиха като "смела" програма за задължителна национална служба.

Британските тори обявиха, че ще работят за това първият пилотен проект да бъде отворен за кандидатстване през септември 2025 г., след което ще се стремят да въведат нов "Закон за националната служба", за да направят мерките задължителни до края на следващия парламент.

Лейбъристката партия на Киър Стармър разкритикува тази идея като "поредния отчаян ангажимент без финансиране" и припомни, че бившият министър-председател и бивш лидер на Консервативната партия Дейвид Камерън е въвел подобна схема под формата на национална служба за британските граждани.

"Това не е план - това е връщане към миналото, което може да струва милиарди и е необходимо само защото торите намалиха въоръжените сили до най-малкия им размер от времето на Наполеон", отбеляза говорител на лейбъристите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    34 4 Отговор
    Избрахте си м@нг@л за премиер и сега му берете гайлето

    Коментиран от #6

  • 2 да де

    34 1 Отговор
    Абе вчера се възмущавахте, че връщали часовете по военно в училищата в Русия сега това какво да избираш или ставаш войник, или бачкаш ангария.

    Коментиран от #15

  • 3 Юсуф - истински британец

    33 1 Отговор
    Ха познайте , колко от младите британци ще изберат 12 месеца казарма ! То , 70 % от младите "британци" са мюсюлмани , та не знам колко ще е разумно да им се дава оръжие в ръцете , да не говорим че не говорят английски и няма как да разбират командите.

    Коментиран от #14, #18

  • 4 Име

    5 0 Отговор
    Странно защо репер за време им е управлението на Наполеон!
  • 5 Британски халифат

    25 0 Отговор
    То ,сегашните истински британци под 18 г. са основно силно мургави , черни или жълти . Из цяла Великобритания джамиите никнат , като гъби след дъжд , а ако някой бял мине по улиците на Лондон , другите пешеходци го гледат с учудване .
  • 6 РЕАЛИСТ

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Никога не са го избирали. Руши Сунак влезна по втория начин на Даунинг стриит 10. Дори не беше избран на вътрешни избори на торите. Изритаха Лиз Тръс и го лепнаха за премиер. Правеха си сметка, да привличат Индия в коалицията срещу Русия, ама не им се получи. Сега проучванията показват, как ще загубят катастрофално изборите. Имат план, да махнат индиеца преди изборите и да го заменят с избираем кандидат, но то се е окопало здраво и не пуска властта.

    Коментиран от #11

  • 7 По - добре

    16 0 Отговор
    да посадиш 500 дървета отколкото да убиеш човек. Подобни практики в миналото не са ли наричани "ленински съботници"? Търся разлики между Троцкизма и днешен Запад, еми не откривам подобни.
  • 8 Наков

    12 0 Отговор
    скоро и в България ще дойде никой да не си мисли,че тук ще ни заобикалят
  • 9 няма да стане

    6 0 Отговор
    "В очевиден стремеж да спечелят гласовете на по-възрастните избиратели". Ха ха ха, английското БСП при такива предизборни изявления май няма да им излезе късмета да управляват. Пък и чакай младите англичани да се натискат да стават войници при такива военнолюбиви държавни управници или пък да се излагат да сменят памперси....
  • 10 Джин фиш

    6 2 Отговор
    Гответе ги за Източният фронт.И за Сибир.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Калпазанин

    9 1 Отговор
    Ти да видиш, а в германистан и Ес ко праим?!! Чалга дрога и прайдове, после ша я мислим важното е да ни е весело на момента станахме като циганите съществува само днес, няма утре няма вчера, мъжко ли е женско ли е не се знае па и на кой му пука, то г@@пол нямал, ама и не раждал
  • 14 Рошко

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Юсуф - истински британец":

    Ко речи ко??!! Всеки индиец и всяко паки знае английски, досущ като тези от френските колоний в Африка знаят френски, и не са 70 % са ги сложим с индийците 50 на 50, даже си мисля че в Ес и великата н@@@@@@е възможна гражданска война измежду тези два етноса, амиии заслужават си го
  • 15 Калпазанин

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Тука се възмущавахс че са тик али в панделата и генерали за корупция, ама то тяхното е винаги право и "демократично"
  • 16 Фасули

    12 0 Отговор
    Аха обществена дейност а бе кажете си го направо ТРУДОВА служба.
    Нашите по възрасните си го знаят като ТРУДОВАК.
    Тия сега се сетили как се действа в криза с ЛЕНИНСКИ съботници.
  • 17 Правилно

    8 0 Отговор
    В Армията, или в КЕЧ-а! Полезна работа за родината!
  • 18 Ами

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Юсуф - истински британец":

    Вместо оръжие кирки и лопати и обществено полезен труд - Трудови войски!
  • 19 Военизирани

    2 0 Отговор
    Кой ще избере 12 м. казарма или 12 дни обществена работа. Последната трябва да бъде 2-3 години нон стоп.

    И още, не е ясно дали жените на 18 г ще са включени в бъдещия заонопроект. А незаконните емигранти?
  • 20 Аха верно

    6 0 Отговор
    А цвета на лака за нокти и прашките ще могат ли да избират !!!?
  • 21 Ахах.. Войници

    3 0 Отговор
    Смех! Те тия могат само да друсат, пият и бият помежду си.
  • 22 хххх

    3 0 Отговор
    Сунак въведе комунизма!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: