10 Юни, 2024 05:55 1 429 3

Кой спечели телевизионния дебат за общите парламентарни избори във Великобритания?

 • великобритания-
 • риши сунак-
 • киър стармър-
 • консервативна партия-
 • лейбъристка партия

За първи път в тазгодишната предизборна кампания на Острова двамата мъже, които биха могли да заемат премиерския пост, се изправиха един срещу друг в дебат по телевизия Ай Ти Ви

Кой спечели телевизионния дебат за общите парламентарни избори във Великобритания? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За първи път в тазгодишната предизборна кампания във Великобритания двамата мъже, които биха могли да заемат премиерския пост, се изправиха един срещу друг в дебат по телевизия Ай Ти Ви, отбелязва в. "Телеграф" в коментар за предстоящите избори, озаглавен "Риши Сунак изложи на показ недостатъците на Киър Стармър".

Дебатът беше напрегнат и изпълнен с ожесточени спорове, коментира вестникът. Риши Сунак, лидер на консерваторите, се съсредоточи върху потенциалната възможност за повишаване на данъците, ако другата партия вземе властта. Киър Стармър, водач на лейбъристите, наблегна на неуспехите на правителството в областта на имиграцията и националната здравна служба, посочва в. "Телеграф".

Един от двамата партийни лидери, които участваха в първия за тазгодишната кампания телевизионен предизборен дебат ще бъде министър-председател на 5 юли. Това ще бъде избор на гласоподавателите, колкото и да е силен останалият шум на сцената, отбелязва британският вестник.

Целта на подобни дебати, които са сравнително нов елемент в изборите във Великобритания, е да дадат на избирателите първата реална възможност да видят и чуят основните кандидати, които ще представят своите планове за следващите години.

И все пак кой спечели дебата?

Неизбежно и двамата лидери имаха своите внимателно репетирани реплики и възнамеряваха да се придържат към тях. Форматът на дебата, с постоянни прекъсвания и невъзможност на участниците да изложат тезите си, не помогна.

Това обаче беше едно добро представяне за премиера Сунак, който се бори да си пробие път в социологическите проучвания, и беше разочарован, че не успява да предаде своето послание. Той заяви, че има план за намаляване на данъците, защита на пенсиите и намаляване на имиграцията, докато лейбъристите са непредсказуеми, коментира в. "Телеграф".

Киър Стармър, който води в проучванията на общественото мнение във Великобритания, отчаяно се опитваше да не допусне грешка или да каже нещо неразумно - или, всъщност, изобщо да не каже много, отбелязва вестникът.

Допитването на института "ЮГов" (YouGov) за дебата отбеляза трудна победа с минимална разлика за Сунак, като 51% от анкетираните заявиха, че той се е представил най-добре като цяло, а според 49% Киър Стармър се е представил по-добре.

Разбивката на експресното проучване по въпроси показа, че Сунак се е справил по-добре с данъците и малко с имиграцията, а Стармър се е представил по-добре по отношение на националната здравна служба, образованието, разходите за живот и климатичните промени.

Риши Сунак впечатли най-много аудиторията по време на гласуването през времетраенето на дебата на живо на в. "Телеграф" и победи с повече от 52 068 гласа.

Британската компания за социологически проучвания "Саванта" (Savanta) обаче установи, че Киър Стармър е победил Сунак в телевизионния дебат между двамата лидери по телевизия Ай Ти Ви, посочва британският в. "Индипендънт".

Проучването на "Саванта" показа, че Киър Стармър е имал надмощие над Сунак с 44% на 39%, като изпреварва министър-председателя по отношение на националната здравна служба и обществените услуги с 63% на 25%, по въпросите за икономиката с 52% на 36% и в областта на отбраната и сигурността с 43% на 41%.

Британското министерство на финансите опроверга твърдението на Риши Сунак за повишаване на данъците с 2000 британски лири в предизборния телевизионен дебат, а лейбъристите го обвиниха, че е излъгал като Борис Джонсън за данъчните им планове. Министърът на кабинета в сянка Джонатан Ашуърт заяви, че той "се е изложил не по-малко от Джонсън".

Това се случи, след като министерството на финансите "поля със студена вода" Сунак по повод на твърдението му, че лейбъристите ще повишат данъците с 2000 британски лири за всяко домакинство. В първия телевизионен дебат от кампанията за парламентарните избори министър-председателят многократно посочи липсата на около 38,5 млрд. британски лири в плановете за разходите на Стармър. Но в понеделник постоянният секретар на британското министерство на финансите Джеймс Боулър изпрати писмо до Лейбъристката партия, за да отхвърли това твърдение. Цифрата "включва разходи извън тези, които са предоставени от държавната служба и са публикувани онлайн от Държавното съкровище на Нейно Величество", каза той на главния секретар на министерството на финансите в сянка Дарън Джоунс.

Според в. "Телеграф" данъчните сблъсъци са доминирали в дебата. "Помнете ми думата, лейбъристите ще вдигнат данъците ви. В ДНК-то им е. Трудът ви, колата ви, пенсията ви и каквото още се сетите, лейбъристите ще го обложат с данък", заяви Сунак. В друг момент министър-председателят каза за Стармър: "Той ще ви вдигне данъците, ще ви вдигне сметките, това е ясно като бял ден". Сунак предупреди също: "Ако смятате, че лейбъристите ще спечелят, започнете да спестявате".

Размяната на мнения по данъчните въпроси определи тона на дебата, като министър-председателят неколкократно настояваше Киър Стармър да обяви своите планове. Премиерът се опита да накара лидера на лейбъристите да изложи решението си за прекратяване на стачките, справяне с кризата в социалните грижи и прекратяване на преходите с малки лодки на мигрантите.

Що се отнася до имиграцията имаше ясни разминавания между двамата партийни лидери по въпроса дали биха обмислили излизането на Великобритания от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ). Някои десни британски политически фигури твърдят, че ЕКПЧ затруднява борбата срещу пресичането на Ламанша с малки лодки, превозващи мигранти, отбелязва в. "Телеграф".

Вестникът посочва, че въпреки това Стармър каза: "Ако аз съм министър-председател, няма да се оттеглим от международните споразумения и международното право, което се спазва в целия свят".

Найджъл Фараж, новообявеният лидер на дясната британска Реформистка партия, неотдавна призова Великобритания да напусне ЕКПЧ. Забележително беше, че той почти не беше споменат в едночасовия дебат, отбелязва в. "Телеграф".

Новият председател на Консервативната партия Ричард Холдън заяви след дебата: "Тази вечер показа ясната възможност, пред която са изправени избирателите на тези избори".

"Киър Стармър няма планове за нашата страна, няма план и няма идеи. Той иска да получи празен чек", изтъкна Холдън.

Според "ЮГов" обаче Сунак се е държал "по-премиерски", е мнението на избирателите, отбелязва вестникът.

Гласоподавателите смятат Киър Стармър за по-надежден, симпатичен и контактен от Риши Сунак, но все пак мнението им е, че Сунак се е държал "по-премиерски":

Кой е бил по-...

Надежден: Сунак 39% срещу Стармър 49%

Симпатичен: Сунак 34% срещу Стармър 50%

Контактен: Сунак 17% срещу Стармър 66%

За премиерския пост: Сунак 43% срещу Стармър 40%

Първият дебат за парламентарните избори между Риши Сунак и Киър Стармър бе гледан средно от 4,8 млн. зрители, по-малко с над 2 млн. зрители от предишния дебат през 2019 г., отбелязва американският сайт за новини от развлекателната индустрия "Дедлайн". Водената от Джули Ечингъм шумна битка по Ай Ти Ви, продуцирана от "Мултистори медиа" и продължила малко повече от час, достигна своя пик с около 5 млн. зрители към края по данни на британската организация за изследване на зрителската аудитория "Барб", предоставени от overnights.tv. Той изостана от предишния пряк сблъсък между Борис Джонсън и лейбъриста Джереми Корбин през 2019 г., който събра аудитория от 7 млн. зрители, отбелязва холивудският сайт.

Телевизионните дебати се превърнаха в утвърдена част от политическия пейзаж на парламентарните избори във Великобритания след първия в историята на острова телевизионен дебат през 2010 г. между либералдемократа Ник Клег, консерватора Дейвид Камерън и лейбъриста Гордън Браун, който беше гледан от почти 10 млн. зрители, а този дебат беше ожесточен.

Говорейки по множество теми, включително данъците, националната здравна служба, образованието, миграцията и дори съветите, които биха дали на английския национален футболен селекционер Гарет Саутгейт, Сунак изглежда излезе по-добър според социологическите допитвания и съобщенията в пресата, но само за малко, коментира "Дедлайн".

Най-привлекателният момент беше многократното изказване на Сунак, че опозиционната Лейбъристка партия на Стармър ще повиши данъците на работещите семейства с 2000 британски лири (2555 долара) - твърдение, което той направи няколко пъти, преди най-накрая то да бъде отхвърлено от лидера на лейбъристите, кандидатиращ се с листа, включваща отказ от повишаване на данъците за работещите британци. След това твърдението бе отхвърлено и от британското министерство на финансите.

Стармър изглеждаше по-изнервен, но все още е далеч напред в социологическите проучвания. Освен претенцията за 2000-те британски лири увеличение на данъците, той може би се е почувствал сравнително невредим, посочва американският сайт.

Предишните дебати се проведоха по време на белязаното от лоши нрави предизборно състезание през зимата на 2019 г., когато Джонсън, принуден да подаде оставка три години по-късно заради "партигейт", се кандидатира с твърдението, че "ще се справи с Брекзит", и спечели с огромна преднина, отбелязва "Дедлайн".

Друг дебат ще се проведе след три седмици по Би Би Си, само няколко дни преди изборите на 4 юли, а междувременно ще има и редица многопартийни дебати с по-малки партии, включително един тази вечер по Би Би Си.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Риши Бунак

  11 0 Отговор
  Обещавам да изравня жизнения стандарт на Англия с родната ми Индия.
 • 2 Гръч

  5 0 Отговор
  Сиганчето от снимката го пичели време е за Посейдона
 • 3 Тонката

  2 0 Отговор
  Риши е история...Като Макрон....Преднината на лейбъристите е около 20 пункта според социолозите.