Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Май, 2024 15:08 3 333 42

ISW: Русия трупа бойни части в района на Харков

  • русия-
  • украйна-
  • харков-
  • война-
  • войници

В момента руските сили привеждат Северната групировка на силите в района на международната граница до планиран краен състав и вероятно засега ще провеждат само ограничени настъпателни операции по оста Суми-Харков

ISW: Русия трупа бойни части в района на Харков - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските сили съсредоточават сили с неуточнена численост в западната Белгородска област близо до границата с Украйна, вероятно за да фиксират и привлекат украинските сили в района и да се подготвят за настъпателни операции, целящи да разширят руското предмостие в зоната на международната граница в Североизточна Украйна.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Районът Грайворон - Борисовка - Пролетарский ще предложи на руските сили възможности за настъпателни операции на юг по посока на Золохов и Боходухов - два украински града северозападно от Харков, на 25 км от международната граница, или на запад по посока на населените места по магистрала Р-45, която свързва Боходухов с град Суми. Руските сили биха могли да провеждат настъпателни операции в едната или в двете посоки едновременно, а руската концентрация тук би могла да има за цел да накара украинските сили да ангажират жива сила и материални средства в по-широк участък от границата в Харковска и Сумска област.

Руските сили концентрират ограничени сили и в Курска и Брянска област в близост до границата със Сумска област и дори ограничената концентрация в тези области може да има за цел да постигне вероятния желан ефект на допълнително привличане и фиксиране на украинските сили в района на международната граница.

В момента руските сили привеждат Северната групировка на силите в района на международната граница до планиран краен състав и вероятно засега ще провеждат само ограничени настъпателни операции по оста Суми-Харков. Но дори и ограничените руски настъпателни операции в тези райони ще увеличат натиска, който ще разтегне украинските жива сила и материални средства по по-широк фронт, и вероятно ще позволят на руските сили да създадат тактически опорни пунктове в подкрепа на последващи операции северозападно от

Западните официални лица продължават публично да обсъждат правото на Украйна да използва оръжия, предоставени от Запада, за нанасяне на удари по военни цели в Русия.

Това става на фона на руските усилия да убедят Запада да продължи със самоналожените ограничения и да раздели единството на НАТО.

Базираната в Украйна организация с отворен код Frontelligence Insight съобщи, че руският производител на крилати ракети "Радуга" е успял да заобиколи санкциите на САЩ и да внася западна и китайска техника от 2022 г. Frontelligence анализира документи, които групата "Украинска кибернетична съпротива" се е добрала, и от тях е установила, че в плана за техническа модернизация и реконструкция на "Радуга" за 2023 г. е посочено оборудване от италиански, германски и китайски компании. Frontelligence заяви, че други документи показват, че "Радуга" успешно е изпълнила част от тези планове в срок, което предполага, че са закупени част от чуждестранното оборудване. Frontelligence отбеляза, че все пак не е ясно дали "Радуга" е закупила това оборудване от трети страни или държави, но в някои случаи е по-вероятно да е работила директно с компанията.

Съобщава се, че през 2024 г. руската отбранителна индустриална база (ОИБ) ще произведе три пъти повече артилерийски снаряди, отколкото Западът ще произведе, въпреки че според съобщенията руските снаряди страдат от проблеми с контрола на качеството, а украинската артилерия е по-точна от руската.

Служители на Кремъл продължават да посочват, че Русия не се интересува от смислени преговори с Украйна и насърчават информационните операции на Кремъл, които имат за цел да принудят Запада да направи отстъпки по отношение на суверенната територия и народа на Украйна.

На 26 май председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин заяви, че украинският президент Володимир Зеленски е нарушил украинската конституция, като е "отменил" изборите, и вече не е легитимен лидер на Украйна. Володин твърди, че поради това Зеленски няма право да взема официални решения, включително да обявява мобилизация. Тезата на Володин е, че през 2014 г. Украйна "е престанала да съществува като правова държава" и че "всички споразумения с нелегитимен президент са невалидни и могат да бъдат оспорени в бъдеще". Изявленията на Володин са в съответствие с множество дългогодишни наративи на Кремъл относно украинското изборно право и легитимността на Украйна през последното десетилетие. На 24 май Путин също заяви, че украинският парламент и конституционният съд трябва да проучат украинската конституция, за да определят законността на длъжностните лица, които остават на поста си след изтичане на обявения мандат.

Наскоро руските сили потвърдиха напредъка си край Сватове, Авдеевка и град Донецк.

Съобщава се, че бившите бойци от групата "Вагнер" продължават да формират нови отряди под ръководството на Росгвардия и чеченския Спецназ "Ахмат".

Руски вътрешен източник твърди, че бивш командир на група "Вагнер" с повиквателно име "Зомби" се надява да вербува около 3500 бивши служители на "Вагнер" за новосформираната доброволческа разузнавателно-щурмова бригада "Восток" под ръководството на Росгвардия. Вътрешният източник твърди също, че в отряда "Камертон" под ръководството на чеченския спецназ "Ахмат" има около 1000 бивши бойци на "Вагнер". Друг руски източник твърди, че неуточнен източник е опровергал някои от тези първоначални твърдения и че Зомби няма да може да набере 3500 души личен състав за бригада "Восток" и че в отряда "Камертон" има не повече от 150 бивши бойци на Вагнер, но "загива като бойна единица", което принуждава личния му състав да премине в новосформирания отряд "Кащан".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    72 13 Отговор
    До всички съвестни украинци, насилствено мобилизирани, нормални хора, българи в Украйна и заблудили се в мъглата.
    В позивната "Волга" е спасението!
    Не умирайте за тези които ви изкупиха на безценица държавата и ви направиха дългове, които ще изплащате 450 години напред.

    Коментиран от #5, #23

  • 2 Швейк

    13 55 Отговор
    Хайде хоп на руски гроб
    пак ще пее дядо поп !
  • 3 да питам

    15 50 Отговор
    Почна ли N - тата мобилизация ? Останаа ли затворници у рузия ?

    Коментиран от #9, #11, #15, #21

  • 4 Груйо

    12 54 Отговор
    Нормално е да трупа нови. Досега каквито беше хвърлено в Харковско направление се върна в найлонови чували в Джамахирията на Путинкамон.

    Коментиран от #24

  • 5 Гражданин

    12 40 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Позивната Волга е менте .. Ше я сделат у Китай ... 🤫
  • 6 честен ционист

    8 17 Отговор
    Рисуют свастики, играют в танчики
    Время придёт, пацанчики, вас дернут на майданчики

    Коментиран от #8

  • 7 Механик

    53 6 Отговор
    Оня ден същия институт твърдеше, че руската офанзива в тоя район е "пдвеждаща" и ,че тама няма да има офанзива. Сега па друго?!?!
    Тоя институт знае ли поне нещо сигурно или фърга на боб и квот покаже?

    Коментиран от #12, #31

  • 8 Ахааа ,

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Слава " Русич " , нали ?!🤭
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 разбрахте ли копейки

    10 34 Отговор
    Ще има добра реколта за евтино олио от украински слънчоглед. Ще можете да си накупите по десет стека.

    Коментиран от #25

  • 11 Сандо

    40 6 Отговор

    До коментар #3 от "да питам":

    Отговорът е:в Русия - не,в Украйна н-тата мобилизация не е спирала.Новото при мобилизацията в окраината е,че започнаха да бият мобилизаторитеА тукашните любители на руската н-та мобилизация трябва много да внимават,че разходния материал в окраината свършва,а битката за евроатлантическите ценности ще трябва да я поведат нови и изпитани по форумите кадри,известни още като козячета.
  • 12 да питам

    7 24 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Дръпаш ли преработено , дръпаш ли ?
  • 13 да де

    38 4 Отговор
    Тоя измислен институт и английското разузнаване уж всичко виждат и знаят, а проспаха пробива на руснаците и сега вият на умряло.
  • 14 да питам

    7 15 Отговор

    До коментар #9 от "Страхил Ангелов, статия":

    Ти на статии ли вярваш или на факти ?!

    Коментиран от #18

  • 15 Отговарям

    26 3 Отговор

    До коментар #3 от "да питам":

    Украйна отделни звена вече набират новобранци в затворите.

    Снимка на разговор с група затворници публикува представителят на неонацистката банда „Отделен щурмов батальон „Да Винчи““ Дмитрий Савченко.

    „ Ние скочихме в този процес“, пише той на страницата си в социалната мрежа.

    „Обръщаме се към затворниците на възможно най-ясен език. Все пак ние бяхме от другата страна на барикадите и знаем всички модели и алгоритми“, каза Савченко.

    В коментарите към публикацията му представители на батальона Kraken, ГУР също обявиха планове за вербуване на затворници.
  • 16 Мишел

    32 3 Отговор
    На някои места Русия вече е натрупала бойни части и ги ползва: Руските войски са превзели 60% от град Красногоровка в ДНР. Юлиян Репке, Билд.
    Очертава се пореден нов пробив на украинския фронт, този път в Донбас.
  • 17 ЩО БЕ...?!

    24 4 Отговор
    Има-трупа!
    Къф ви е проблема?!?!
  • 18 Питай, питай-една п@тка питала и умряла

    17 2 Отговор

    До коментар #14 от "да питам":

    Вярвам на истината, за разлика от теб.

    Коментиран от #20

  • 19 град Козлодуй

    25 5 Отговор
    напред русия
  • 20 да питам

    3 11 Отговор

    До коментар #18 от "Питай, питай-една п@тка питала и умряла":

    Чекай малко , на коя Истина вярваш ?! Не ми отговаряй , ясно ми е ..
  • 21 1944

    3 22 Отговор

    До коментар #3 от "да питам":

    1000 наташки от вагнер станали любовници на ахмат. гагагааа
  • 22 1944

    2 17 Отговор

    До коментар #9 от "Страхил Ангелов, статия":

    и кат са събудиш махмурлия в кирпичения коптор в помаклъка мнооо ли та боли главата?
  • 23 нредложение

    5 12 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Що скверниш титлата селянин?Наричай се путайка по- добре !
  • 24 Мишел

    29 6 Отговор

    До коментар #4 от "Груйо":

    Фантазираш.
    Русия напредва бързо в Харковска област , с щателна предварителна обработка на отбраната с тежки оръжия, авиация и РСЗО със снаряди с обемен взрив и с минимални руски жертви и катастрофални украински. За няколко дни руснаците разшириха фронта с 15 км, вчера превзеха още 4 населени места, за последните 64 дни са превзели 58 селища.
  • 25 дедо..

    22 4 Отговор

    До коментар #10 от "разбрахте ли копейки":

    От бульгаристань..освен жито и олио от укрофашагия-сакаме и яйца от бандеркски кокошки.
  • 26 Артилерист

    27 2 Отговор
    Не мога да повярвам, че укроартилерията е по-точна от руската при положение, че руската АРТИЛЕРИЯ има близо десетократно превъзходство. Ако това превъзходство е само количествено, защо "по-точната" не го обърне в своя полза. Съсредоточаването на нова руска групировка, според мен, цели да разтегна още и без това разредената и отъняла укроармия, като по този начин създаде предпоставки за по-бързи и масирани пробиви по целия фронт на съприкосновение. Американците искат вечна война, но руснаците нямат подобен интерес и затова не намаляват, а напротив непрекъснато увеличават силата на натиск по укроармията и по жизнено важни за устойчивостта на укровермахта обекти...
  • 27 Волк

    19 4 Отговор
    "Западните официални лица продължават публично да обсъждат правото на Украйна да използва оръжия, предоставени от Запада, за нанасяне на удари по военни цели в Русия."

    Какво "обсъждат, бе?
    Те укрите не са спрели по руска територия да стрелят.
    Да сте чули да са стреляли оттатък Киев?Там териториите са спорни, а до там всичко е руско!
    Така че...
  • 28 Зайо Байо

    12 2 Отговор
    Ами то и Бойко трупа кюлчета и пачки по чекмеджетата си ! Ама нещо забравихте за това !
  • 29 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    9 2 Отговор
    Има, трупа...кво, да не ви стана лошичко?

    Коментиран от #33

  • 30 Тити

    2 11 Отговор
    Рашистите трупат ама компост!
  • 31 Ха ха ха ха

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Този така наречен "институт" isw се ръководи и е собственост на баба нуланд - каганович. Предлагат вода от блатото, а твърдят, че е изворна.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ша трупа

    2 9 Отговор

    До коментар #29 от "Непредизвикани и пълномащабно САЩисани":

    Преди два дни ВСУ изби рашистите около Харков.
  • 34 дончичо

    7 1 Отговор
    Няма международна граница между Украйна и Русия

    Коментиран от #36

  • 35 Р.К.И.

    2 10 Отговор
    Този руски шумен напън, означава, че Москва ще иска преговори. Москва все повече затъва в блатото на войната и ще иска мир. Точно Москва ще иска преговори за мир. Тази масирана агресия в последните дни е за да демонстрира сила. И да седне на масата за преговори от позицията на някакъв победител. В близките дни очаквам Моска официално да иска примирие.

    Коментиран от #38

  • 36 Р.К.И.

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "дончичо":

    ? Не разбирам? Намекваш ли нещо или какво?
  • 37 Много добре

    1 2 Отговор
    Земята има нужда от повече руснаци, за да стане по-плодородна.
  • 38 Моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Р.К.И.":

    Русия докато не си възвърне Черноморието- безспорно руските градове Одеса, Николаев и Херсон, забрави, че ще иска преговори.Вторият вариант е Русия да си върне цялата Украйна, тъй като такава държава не е имало исторически и едва ли ще има в бъдеще.
  • 39 Бесни българи

    4 1 Отговор
    Айде вземате я тази осрайна та да мерясаме и ние че ни шашардисаха тези НАТО вци точно тука се истресоха нарочно да дразнат РУСИЯ че знаят 70%от българите са русофили а другите и те станаха че от лизогъсците им дойде до гуша
  • 40 Шаро

    1 1 Отговор
    "Не предизвикана" и "пълномащабна" "агресия" сега вече и до "международната граница"...

    Някой взема много пари за тези т ъ п и пропагандни думички,които никого не трогват!

    Няма международна граница между Русия и Украйна, както няма такава между Каспичан и Нови пазар!!!
  • 41 Развийш ли

    1 1 Отговор
    До сега НАТО без много приказки трябваше да смачкат Агресорите а не да умуват кое може кое не Путин не спазва правила във войната

    Коментиран от #42

  • 42 Гръмнисе

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Развийш ли":

    бързо подолствентъоак.
    Хайде обявете война на Русия
Новини по държави: