Last news in Fakti

28 Май, 2024 21:21 2 170 37

Какво бихте правили, ако всеки месец ви подаряват 1200 евро?

  • евро-
  • германия-
  • еврозона-
  • икономика-
  • инфлация

122 души в Германия имаха възможността да изпробват този модел в продължение на три години

Какво бихте правили, ако всеки месец ви подаряват 1200 евро? - 1
Снимка: Shutterstock

Представяте ли си да ви подаряват всеки месец по 1200 евро просто така? Какво бихте правили с тези пари? 122 души в Германия имаха възможността да изпробват този модел в продължение на три години.

Доминик Шифър е имал възможността да изпробва това, за което много други мечтаят: в продължение на три години е получавал безусловен базов доход от 1200 евро всеки месец - просто така. "Това ме промени", казва 28-годишният парамедик. Този месец той ще получи последния паричен превод, след което експериментът приключва.

Всичко започнало през 2021 година с един имейл, от който Шифър научил, че е избран за проекта - заедно с още 121 други участници. Отначало Шифър не можел да повярва; все пак около два милиона души били кандидатствали за този експеримент. "За мен това беше като печалба от лотарията", казва той пред АРД. "Първоначално изпаднах в еуфория, а след това започнах да мисля какво мога да направя с тези пари", казва той пред изданието.

Променят ли парите хората?

Какво правят парите с хората? В рамките на тригодишния експеримент от Германския институт за икономически изследвания (DIW) и сдружението "Моят базов доход" (Mein Grundeinkommen) искат да разберат точно това.

Това е първото в Германия дългосрочно проучване на безусловния базов доход и неизследвана научна територия, казва ръководителят на проекта Юрген Шуп от DIW: "Искаме да знаем какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари", добавя той, цитиран от АРД.

Доминик Шифър е продължил да работи въпреки безусловния базов доход. Но по-малко, уточнява той. Преди това парамедикът е работел на две места на непълен работен ден, защото е трябвало да изплаща заем. "Благодарение на базовия доход най-накрая вече не ми се налагаше да мисля: имам ли изобщо пари да предприема нещо? Станах по-решителен, по-весел и излизам повече навън", казва Шифър. Сега той вече можел да си плати и застраховката срещу нетрудоспособност, да започне шофьорските курсове за камион и дори да отиде на почивка, споделя 28-годишният парамедик.

Подкрепа от различни политически лагери

Сдружението "Моят базов доход" и преди е раздавало такива допълнителни доходи. "Научихме, че това не прави хората мързеливи. Напротив даже", казва основателят на сдружението Михаел Бомайер. По думите му хората стават по-щастливи на работните си места и имат усещането, че сами определят как да живеят, че са по-малко зависими от външни фактори.

Проучването има за цел да провери това. То се следи отблизо и от политиците. Идеята среща поддръжници в целия политически спектър, макар и небезусловно.

Зелените са включили изплащането на безусловен базов доход в своята програма и искат да обединят социалните помощи. "При детските надбавки никой не поставя под съмнение факта, че всички ги получават. Така трябва да стане и с базовия доход", казва Волфганг Щренгман-Кун, говорител на Зелените по въпросите на трудовия пазар. "И той ще се приспада от данъка върху доходите. Това е по-скоро авансово плащане към хората и знак към тях да направят нещо с тези пари", добавя той.

С коалиционен партньор като свободните демократи обаче е трудно да се прокара решение за безусловния базов доход. "Да получаваш безусловни пари от другите, въпреки че сам можеш да работиш, не е справедливо", казва Йенс Тойтрине, един от техните говорители. Въпреки това Свободната демократическа партия вижда смисъл в идеята за обединяване на всички социални помощи в едно плащане, включително детските надбавки и жилищните помощи, защото това може да намали държавната бюрокрация. Тойтрине обаче си го представя по-скоро като освобождаването от данък върху общия доход до определен праг, след достигането на който ще се плащат данъци, добавя АРД.

Социалдемократите са по-скоро скептични, християндемократите имаха преди време своя собствена концепция за въвеждането на безусловен базов доход, но междувременно са против него, което важи също и за десните популисти от "Алтернатива за Германия".

"За момента безусловният базов доход изглежда утопия", признава на този фон ръководителят на проучването на DIW Шуп. В дългосрочен план обаче той смята, че е възможно да се въведе универсално, небюрократично гарантирано плащане - като основен компонент от социалната система, посочва АРД.

Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2025

Оттук нататък Доминик Шифър отново ще трябва да се справя без базов доход. За него равносметката от последните три години е смесена: лично на него безусловният доход му е дал немалко, но пък той се пита как би се отразило това на хората, ако той бъде въведен за всички в цялата страна - например дали цените няма да се повишат, защото всички ще имат повече пари?

Този, но и много други въпроси около идеята за въвеждане на безусловен базов доход в Германия се без отговор, заключава АРД.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    11 5 Отговор
    Бих го местил от единия в другия джоб като ми е кеф.
  • 2 Езоп

    7 14 Отговор
    Да ги дадат на Украйна.

    Коментиран от #4

  • 3 Пич

    33 13 Отговор
    Само истински глупак би се радвал на такова нещо !!! Като прасе , което го хранят , а то си мисли , че е защото го обичат ! А то е заради Коледа !!!

    Коментиран от #15, #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Интере

    18 3 Отговор
    Таман работа за мързеливите, търтеите и незаконните ими-гранти.

    Коментиран от #18

  • 6 Цъцъ

    7 3 Отговор
    Ще ги похарча за два коктейла и смръдливи рачешки бутчета в DK Oyster на Микинос 😂😂😂
  • 7 Ма що така урбулешката?

    18 5 Отговор
    Дайте по пълната програма, която готвите на хората. Получават базов доход и изпълняват пълен набор от условия - това можеш, това не можеш, тука ходиш, там не те пускаме, това можеш да си купиш този месец, другото не можеш. Ток определено количество, вода също колкото ти кажат, отопление - само ако ти разрешат. Кола, собственост, почивка на екзотична дестинация - забрави! И ако не изпълняваш стриктно, следващия месец, вместо 1200 евро само 600, да речем. Иначе така и баба знае - всеки месец 1200 евро и си ги харчи както намериш за добре. Само дето няма да е баш така реално, а малко по-иначе. Колкото до щастието - сутрин на гладно по едно розово хапче и цял ден ще си щастлив, ей така, без причина, заради самото щастие. Отдавна са ни проучили в детайли, та не са решили, не са ни ощастливили....

    Коментиран от #22

  • 8 Боко

    11 1 Отговор
    Ще умра от смях. Шиши - и той.
  • 9 мдаа

    16 3 Отговор
    Тоя план вече е добре известен. Ще зарибят овцете с т.н. минимален базов доход, пари без работа и в началото без условия. Преживните ще зарежат работата си и тогава властта започва да поставя критерии за да получат парите. Критериите първоначално няма да са кой знае какви, но в последствие ще започнат да налагат такива, които няма да се харесат на овцете. Но вече ще е твърде късно, работа няма да има и официално ще м огат да се назоват роби на властта.
  • 10 Луд

    14 0 Отговор
    Какви 121 човека , в Германия тези пари ги получават подарък 8 000 000 човека , по програмат хардс фиер ,
  • 11 АБВ

    6 1 Отговор
    Ще си ги спестявам

    Коментиран от #20

  • 12 Пижо

    15 1 Отговор
    Ами ако нямаше въоръжаване, пари на вятъра за войни и шепа изкълчени да си ги мерят за милиарди, можеше да има за всички. Има и доста богати нагляри, които се месят в щастието на милиони.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този мач го играха в Швейцария

    9 1 Отговор
    Първо направиха експеримента, а след това направиха референдум. Народът се отказа от безусловния базов доход. Не им представлява проблем да постигат мечтите си със собствен труд и без чужда помощ.

    Ако на мен ми дават безусловен базов доход ще го пренасоча към инвестиционен фонд и ще продължа да живея и работя както досега.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 🍊🍋🇧🇬

    4 7 Отговор
    Аз бих ги инвестирал в бизнес, 99.9% в територията ще си купят по ена скъпа таратайка, непременно “баварка” (BMV) с акумулатора отзад, щот сме Германци “бийш ли” ?

    :) Да добавя още расисти, фашисти, хомофоби, хах, ха падението на половин хилядолетни “роби”, “the oppressed yearning to be the oppressors”.
  • 17 Виж тии

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    А като те ограбват с данъците от любов ли е, бе, другарю?

    Коментиран от #28

  • 18 Баш!

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Интере":

    Другите ще захлебите от чекмеджето.
  • 19 Само сиренето

    8 3 Отговор
    В капана за мишките е безплатно .

    Коментиран от #23

  • 20 ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "АБВ":

    Ще ги инвестирам.
  • 21 инн

    1 3 Отговор
    ще си лежа по цял ден!
  • 22 Българин

    4 8 Отговор

    До коментар #7 от "Ма що така урбулешката?":

    ТОВА МОЖЕ ДА ГО НАПИШЕ САМО БЪЛГАРИН, ЖИВЯЛ ПРИ СОЦИАЛИЗМА, МЪРЗЕЛУВАЛ И ГО ЛЪГАЛИ НЕПРЕСТАННО, ЗА ДА НЕ ВЯРВА НА НИЩО ВКЛ. И НА ОЧИТЕ СИ! ХОРАТА ЖИВЕЯТ НОРМАЛЕН ЖИВОТ И ИМАТ ДОВЕРИЕ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА СИ. У НАС ВСЕКИ Е ДЪРВЕН ФИЛОСОФ И РАЗБИРА ОТ ВСИЧКО!!!

    Коментиран от #31

  • 23 ъхъ

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Само сиренето":

    По време на локдауна в европейските страни раздаваха помощи, а тук предлагахте заеми на безработни. Щи.ани комундели такива!
  • 24 Гориил

    3 0 Отговор
    Дайте тези пари в арсенала на демокрацията.
  • 25 Как какво?

    4 0 Отговор
    Ще работим!
    1200 евро на месец не стигат за нищо.
    500 000 жилище. 100к кола и гараж. 5к издръжка на месец.....
    Ако първите две са на кредит, сматайте цените по 2 или по 3.
  • 26 Леля Гошо

    1 0 Отговор
    С удоволствие ще ги изпукам за леки жени и скъп алкохол
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пич

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Виж тии":

    Като казах , че това е мислене на глупаци , ти го доказваш !!! Няма държава без данъци , няма и да има !!!

    Коментиран от #29, #30, #32

  • 29 ха ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Пич":

    Отдавна искам да ти кажа, че си НАДУТ ПУЯК!
    Само комунистите отупват с данъци бедните като брашнян чувал.
    Комунизмът вирее само сред бедните.
  • 30 И още нещо!

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Пич":

    Познах те кой си!
    НЕ ИСКАМ ДА ИМАМ НИЩО ОБЩО С МАНИПУЛАТОРИ КАТО ТЕБ!
  • 31 Иди OT

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    "Доверие в управлението на държавата".....ха ха ха....хаааааа ха ха ха
  • 32 работник

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Пич":

    Държавата има нужда от пари за да прави инвестиции като образование, комуникации, правна защита, отбрана. Държавата трябва да помага на онези които по стечение на обстоятелствата са в затруднено положение като жертви на стихийни бедствия и т.н. Плащането на данъци сплотява народа и той трябва да иска да знае как се плащат данъците. Даването на пари на калпак създава паразити и е вредно за обществото.
    Ще дам пример с управлението на ПП. В техния случай социалните придобивки се наричат "сус пай". Накрая всички го плащаме.
  • 33 Сатана

    4 1 Отговор
    Това беше проект за всички страни в ЕС . Безусловен доход , без значение дали работиш , дали учиш, дали си безработен и дори ако си милионер пак ще имаш тази сума. Хубава идея но хората още не са в състояние да разберат, че безусловния доход е за да се премахне бедността и злоупотребите с хора в затруднение а не за мързелуване . Както Бог е дал на всеки 24 часа в денонощието, после всеки използва това време както може.

    Коментиран от #35, #37

  • 34 Развийш ли

    1 0 Отговор
    Все някога ще стане С навлизането на изкуствения интелект и роботизацията в производството е неминуемо въвеждането му
  • 35 Глупости на търкалета

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Сатана":

    За теб Европейска гражданска инициатива и ЕС е едно и също, а не е. Universal Basic Income, както му е името на английски, е идея от миналия век. Тествана е в няколко държави, вкл. в САЩ, и дава противоречиви резултати. В Швейцария гражданите отхвърлиха тази идея с референдум.
  • 36 социалистическа глупост

    0 0 Отговор
    В Кения в парка Серенгети е забранено да се дава храна на дивите животни защото това ги прави зависими.
    През 1970 те имаше един филм на ГДР "Лъвицата Елза" Тя беше отгледана в клетка и когато я пуснаха в саваната, тя не беше в състояние да си намери храна.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: