Last news in Fakti

26 Юни, 2024 13:13 2 206 73

ЕК: България все още не отговаря на изискванията за присъединяване към еврозоната

  • европейска комисия-
  • евро-
  • еврозона

Отчита се, че нашата страна е съобразила почти изцяло законодателството си с правилата на еврозоната, включително по отношение на бюджета, обменния курс на лева и дългосрочните лихви

ЕК: България все още не отговаря на изискванията за присъединяване към еврозоната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

България отговаря на три от Маастрихските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените. Това се посочва в доклад на Европейската комисия, представен днес и цитиран от БТА.

България засега не отговаря на изискванията за въвеждане на общата валута, се отбелязва в оценката. Отчита се, че нашата страна е съобразила почти изцяло законодателството си с правилата на еврозоната, включително по отношение на бюджета, обменния курс на лева и дългосрочните лихви.

Докладът разглежда готовността на още пет държави, които имат правното задължение да се присъединят към еврозоната - Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Комисията уточнява, че никоя от посочените държави не е готова за въвеждане на еврото, както и че само България отговаря на всички изисквания без едно.

В съобщение на ЕК са цитирани данни от обществено проучване от миналия месец, според които 49 на сто от българите подкрепят присъединяването към еврозоната, 71 на сто очакват това да се случи в близките пет години, 64 на сто предвиждат въвеждането на еврото да доведе до повишаване на цените, а 44 на сто имат очакване за положително въздействие от премахването на лева.

Комисията допълва, че тези доклади служат на Съвета на ЕС при взимането на решение за разширяване на еврозоната. Припомня се, че Европейската централна банка издава успоредно свой доклад по същата тема.

Докладите на ЕК се изготвят веднъж на две години, но всяка държава от ЕС има право да поиска допълнителна оценка, посочва комисията. Българските власти бяха заявили по-рано тази година, че до юни нашата страна няма да бъде готова за еврозоната и ще поискат допълнителен доклад наесен.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол от Криводол

    72 19 Отговор
    "49 на сто от българите подкрепят присъединяването към еврозоната"
    Бай ви Тошо по-малко лъжеше и имаше някаква мяра. Оляхте се тотално.

    Коментиран от #18, #51

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 провинциалист

    62 3 Отговор
    Ех, според статията сме по-добре от Чехия, Унгария и Полша...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мишо

    25 7 Отговор
    Урррраааааа!
  • 6 Бандит МетодиеФ БуРисОФ

    35 7 Отговор
    Не искам еврозона,имам над 2 милиара лева в буркани,няма как да ги обменя толкова бързо...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 кленя

    46 12 Отговор
    вземете си ек и еврозоната и си ги напъхайте............
  • 9 Цецо Апартамента

    26 4 Отговор
    Питайте тиквата за еврозоната и откраднатите милиарди
  • 10 хубава новина, лоша за чекмеджарите

    38 8 Отговор
    иначе с еврото мор за бедните тук като париците се сринат наполовина и цените ще се изстрелят да достигнат поне германските а че Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция не са готови, то е защото нямат продажни правителства
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Урсулана

    30 9 Отговор
    Дано още няколко години да не ни приемат,
    защото еврозоната затъва все повече икономически !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мухаа ха!

    17 14 Отговор
    Облог 1:100
    Ще ни го нахендрят,още от 1 Юли 2025 година.Хитро е оставена пролука- Държавата да поиска второ преразглеждане.Да не вярвате,че тази дата ,хей така е изпаднала от въздуха,и се цитира от всеки " експерт" и политик,привърженик на еврозоната
    Да не си мислите.,че народа на Хърватска е ликувал с въвеждането на еврото? Както сполучливо каза един форумец..От радост вият като вуци! Няма и година,а обикновени граждани говорят за тяхната погубена валута- куна! Цените на всичко скочиха с 25- до 40% при много стоки и услуги.Но заплатите им са без едно евро промяна.
  • 16 ДОКИ

    14 13 Отговор
    Аз бих искал да се вържем за рублата, по-сигурна е, няма спор, но с това НАТО няма как.ЗАТЪВАМЕ ЗДРАВО заради Европа.
  • 17 Много ни е нисък външният дълг

    14 5 Отговор
    Трябва поне 150 млрд. борчове и цените още по две.
  • 18 Евро 2025

    11 24 Отговор

    До коментар #1 от "Трол от Криводол":

    Да, и на мен ми се струват малко. По принцип има 15-20% заблудени рубладжии и толкова.
    Нормалните и мислещи хора го подкрепят.
  • 19 Путинофил

    5 15 Отговор
    Тези от ЕС ни разбраха, че искаме рублата.
  • 20 Кики

    20 6 Отговор
    Украйна отговаря на всички изисквания. Да се приеме незабавно в еврогей съюза и еврозоната .
  • 21 Браво

    11 3 Отговор
    има и читави хора в тази организация. Какви критерии от Маастрихт, като дефицитът и инфлацията са фалшифицирани, инфлацията стигна до СТО процента, да не говорим за имотен балон. След одит на Гърция за фалита, се оказва че политиците й са фалшифицирали данни за дефицит и инфлация, за да влязат в еврозона, според Евростат. И теглили, теглили заеми, та не се спряли. Същото щеше да стане с България. Да не говорим за множество местни закони, които са нарушени. Официален доклад на БНБ в НС, изтече работен, нищо не са обсъждали по закон. Официален анализ на Министерство на финанси, също липсваше. А курсът от 1.9583 не е сигурен при обмен, защото не България не решава с местно законче, а ЕЦБ и държави решават, като в документи ЕЦБ може да стигне плюс, минус 15%. Не е решено и какъв процент от златото на България 48 тона, отива под управление на ЕЦБ.
  • 22 Безпристрастен

    6 4 Отговор
    Не били готови( нашите търгаши,и богаташи са готови и още утре да стане).Кой не е готов? Намериха витиевато оправдание- не са още готови! Не искат категорично,да ги вкарате във филма! Защото там и народа и политиците не са дресирани пудели,а гледат доброто за нацията.А нас не ни приеха,защото става очевадна разликата.Ще се окаже,че от изброените България е с най мощна икономика и финанси.
  • 23 Ами чудесно!

    28 8 Отговор
    Никой не ви иска фалшивото евро и банкрута, който скоро идва!
    По-добре да се облегнем и да поизчакаме някоя и друга година. Да видим, какво ще стане и тогава, ако еврото се докаже, че е силна валута и помага за нашата индустрия и производства, то да влезем в зоната. НО, по-вероятно е да се срине всичко в западналата Европа! Особено и сега, вместо да искат мир, те отиват на разрушение и война с най-силната в стратегическите оръжия страна. Еми, ще получат як шамар, за да изтрезнеят! НО, дори и Русия да загуби войната, нищо добро за Европа няма да има. След такава огромна война, Европа ще е срината.

    Коментиран от #30

  • 24 оня с коня

    4 4 Отговор
    ЕК посочва че 3 от 4-те изисквания са налице в БГ,с изключение на 4-тото- "Устойчивост на цените",което преведено на Български е Контрол на Инфлацията.И се писа повече от достатъчно че БГ е с НАЙ-НИСКИТЕ ЦЕНИ в ЕС защото е и "Най-бедна" според Европ. Статистика/60% са цените ни НА ВСИЧКО в сравнение с тия в ЕС/.От тук следва и ПРИВНАСЯНЕ НА ИНФЛАЦИЯ ОТВЪН,защото съседни Държави буквално НИ ИЗКУПУВАТ /Румънци,Гърци/,а по Митниците непрекъснато се залавят Огромни количества Наши цигари които тук струват 5-6лв,а в Зап. Европа са по 15+лв.Така че от една страна Западът и Управляващите ни искат да вдигнем Заплатите за да се изравним,от друга страна пък следва Инфлационен процес който не е приемлив за Шенген...
  • 25 Възраждане

    8 5 Отговор
    Сметайте, ако ВЪПРЕКИ това ни приемат, в чий интерес е. България трябва да приеме рублата и да влезе в БРИКС, ако искаме да оцелеем
  • 26 България

    5 3 Отговор
    Никога "няма да отговори" на високите изисквания на префърцунените джендърски политици на запада. Сащ "пенсионираха" поредният ,който им вадеше кирливите ризи на показ. Пуснаха го на свобода в замяна на мълчание. Сега ще узурпират разработената марка "Уики лийкс" и ще "информират" света със собствените си "истини". Има едно "но" - винаги ще се намират хора (и те ще стават все повече) ,които да вадят мизериите на тайните служби на показ. Единственият начин да се спасят от резила е да не го вършат мизерии. Но това не е "в стила им".
  • 27 Бай Гуньо

    3 1 Отговор
    Ха добър ден.
  • 28 Рубла да минаваме направо

    3 10 Отговор
    Купейки и мизерия да са доволни
  • 29 Истината

    4 12 Отговор
    България НЕ отговаря само на ЕДНО изискване за присъединяване към Еврозоната - устойчивост на цените! Не че Хърватия отговаряха като ги приеха в Еврозоната, за Хърватия се напрови компромис! Затова пък в Хърватия стандарта на живот се повиши, откакто приеха Еврото и минималната заплота там е виче ДВА пъти
  • 30 Хмм

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ами чудесно!":

    Даже може да се каже със тези безспирни миграции, че Европата се подготвя за резерват. Като се има на предвид, че е най-бедния континент на природни ресурси и е зависим от всичките си колонии. И очевидно поставените лица, управляващи европейските държави пеят една и съща песен във синхрон пред русия и зад сащ.
  • 31 Истината

    4 10 Отговор
    България НЕ отговаря само на ЕДНО (!!) изискване за присъединяване към Еврозоната - устойчивост на цените! Не че Хърватия отговаряха, като ги приеха в Еврозоната, за Хърватия се напрови компромис! Затова пък в Хърватия стандарта на живот се повиши, откакто приеха Еврото и минималната заплата там е вече ДВА пъти по-висока от България!!!!

    Коментиран от #41

  • 32 БЕНОВСКА

    6 1 Отговор
    КВА ЕВРОЗОНА БЕ СЕЛТАЦИ,ЕВРОПО Е ДО ДУНАВ

    Коментиран от #37

  • 33 Бедните българи🇧🇬

    12 3 Отговор
    О боже спаси българите от това евро че то ще ни съсипе напълно☹️ ЕС ни продаде НАТО ще ни заличи ЕВРОТО ни закопава завинаги!
  • 34 И слава Богу!!!

    12 5 Отговор
    По-добре е да си запазим българския лев!

    Коментиран от #43, #46, #47

  • 35 Св. Св. Боеко Толупий

    7 0 Отговор
    Аз ще си се крия в бункера, а пък вие се оправяте.
  • 36 Това

    5 0 Отговор
    е ясно на всички освен на телевизията
  • 37 Не, не е до Дунав

    10 3 Отговор

    До коментар #32 от "БЕНОВСКА":

    Европа е до България и Гърция. Въпросът е, че по-добре за нас ще е да си запазим лева.
  • 38 Тонката

    4 0 Отговор
    "България все още не отговаря на изискванията за присъединяване към еврозоната"

    А дали Франция покрива критериите за членство в ЕС?🤣
    Спиращите дъха събития, които се развиват във Франция, разкриват всички стари деформации на полузавършения европроект....Те съживяват отровната вътрешна политика, която отдавна тормози паричния съюз, противопоставяйки тевтонските кредитори срещу латинските длъжници с алабализми.....Инструментът за защита на трансмисията (TPI) на ЕЦБ, позволява на управителния съвет да купува проблемни облигации(като френските) по своя собствена преценка, но само за държави, които имат:

    (а) "стабилна фискална и макроикономическа политика“
    б) не са "предмет на процедура при прекомерен дефицит“
    в) нямат "тежки макроикономически дисбаланси“
    г) когато "траекторията на публичния дълг е устойчива“
    (д) когато напрежението "не е в следствие от специфичните за страната фундаменти“.

    Франция обаче се проваля по повечето точки и е на път да се провали по всички, при всеки един от сценариите, които вероятно ще се рсзигрсвт на 7 юли, включително хаоса в държава без функциониращо правителство....Франция има дефицит от почти 6% от БВП, а съотношението дълг/БВП ще се повиши до 120%, ако всичко върви по план ..А ако нещата се объркат, не ми се мисли...🤣
    Какво мисли Бърнард Конъли - доайен на икономистите от Wicksellian по този въпрос?

    "Франция винаги се е измъквала, защото е Франция, но Германия вече не е склонна да позволи на Франция да

    Коментиран от #42

  • 39 Васил

    4 0 Отговор
    Щях да се учудя ако отговаряхме на изискванията.
  • 40 Гайдар

    4 6 Отговор
    Българина заслужава автокрация и толитаризъм. Хипер инфация постянно , махане на борда и тогова ще разбере какво е еврото.

    Коментиран от #45

  • 41 Това няма нищо общо

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Истината":

    с еврото. Хърватия е от много години с висок стандарт, най-вече заради туризма и крайбрежието и островите им. А дали не са им направили компромис, за да могат западняците по-лесно да плажуват и яхтят с еврото в обръщение?!!
  • 42 Тонката

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Тонката":

    "Франция винаги се е измъквала, защото е Франция, но Германия вече не е склонна да позволи на Франция да и се размине. Различията стават твърде големи, за да бъдат изгладени, и ние се приближаваме към точката, в която германците ще напуснат валутния съюз“

    Ако някой събори ЕС, то с най-големи шансове е Макрон...🤣
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Естествено

    6 3 Отговор
    Естествено, че не ! Ама не ни е ибрига за това ! Можем си и без еврозона и то по добре ! Да се изчистят бандюгите и всичко ще е ОК !
  • 45 Валутният борд

    9 2 Отговор

    До коментар #40 от "Гайдар":

    и то към Deutsche Mark е едно от най-хубавите неща, които са ни се случвали!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 7 Отговор

    До коментар #34 от "И слава Богу!!!":

    1. България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България.
    2. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.
    3. С въвеждането на Евро в България на "братушките” тук ще им се р. м., а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
    4...Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    5...Цялата тази дандания около приемането на Еврото ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА... Копи-пейст: "...правителството ще похарчи 10 МИЛИОНА ЛЕВА за разяснителна кампания за ползите от еврозоната...."

    Коментиран от #66

  • 48 Ехааааааа

    7 2 Отговор
    Щом не отговаряме на нормите на джендълъка , а укрофашистите отговарят на тия норми , да се обърнем на изток ...... От там изгрява слънцето !!!!
  • 49 8557

    4 2 Отговор
    Много добре,че не отговаряме.
  • 50 Скоро БЪЛГАРИТЕ ще запеят

    6 3 Отговор
    Сбогом .....сбогом казах .......ДЖЕНДЪРИТЕ от ЕС . ..да не си правят илюзии , че ще ни направят пеееее....A ....L... И като тях и да вем байрачера по булевардите на София !!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ми то.....

    5 6 Отговор
    ЕС е толкова скапан , че не може да бъде ! Покрайна до една година няма да я има ....направо вкарват със закон РУСИЯ във ЕС ! Големи тъпанари няма що !!!!
  • 53 Тома

    9 2 Отговор
    България още не е готова ама властта е готова че има едни милиарди евро за крадене
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Сатана Z

    10 3 Отговор
    Ква € зона бе?Скъсани сме от всякъде Вчера пак нов заем от 200 милиона за плащане издръжката на Украинските навлеци по морето.
  • 57 Гост

    6 3 Отговор
    дано още пет години да не го приемат .....
  • 58 Пешо

    4 1 Отговор
    Муахахахаа
  • 59 ухльоф

    5 2 Отговор

    До коментар #54 от "ДА на Еврото":

    Щооо, кво му е руското на Лева?
  • 60 Софиянец

    3 2 Отговор
    Хихихи, евро джендърите ще режат вени 😅
  • 61 Българин

    5 2 Отговор
    Важното е,че Украйна покрива всички изисквания! Украинците са безсмъртни герои, спортистите са шампиони, певците им са номер едно,а президентът им е пророк.
  • 62 Ей тук съм

    4 5 Отговор
    Виждам много мразещи еврото коментари тук, на предполагам авторите имат западни коли, ядат западна храна, пият западен алкохол и гледат за евтини самолетни билети да посетят някоя ЗАПАДНА държава и най-важното на всички децата са им в ЗАПАДНИ СТРАНИ и не искат да се връщат … А там е ЕВРО

    Коментиран от #67

  • 63 Ъхъъъъъъ мозъци

    4 3 Отговор
    ЕК: България все още не отговаря на изискванията за самоубиец. Още малко и трябва преди да се приключи кардинално като независима държава
  • 64 Няма да ни чакат дълго

    4 1 Отговор
    Някой трябва лошите дългове на ЕЦБ да поеме. Около 16-18 милиарда евро ни се падат
  • 65 Скъпи пенсионери

    4 3 Отговор
    Пенсиите ви ще са само в монети. Купувайте си торбички, ама малки
  • 66 провинциалист

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Левовите потоци ги контролират банките, олигарсите контролират други неща. В еврозоната ще има яко смукане на кредити за сметка на народа.

    Коментиран от #70

  • 67 провинциалист

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "Ей тук съм":

    Тук коментираме еврозоната, не еврото. Разликата е като между дизела и дизелгейт.
  • 68 *.*

    4 0 Отговор
    Хайде в Еврозоната, там след малко ще е и Украйната. Тия милиарди долари дадени на Украйна трябва да се върнат осребрени на Щатите. Украйна сама не може но солидарно всички в ЕС можем. Щатите ще настъпят управниците на ЕС и Украйна ще цъфне в ЕС и Еврозоната. Солидарно ще има за всички от дълга.
  • 69 Последния български владетел

    1 3 Отговор
    Ей ХАНЕ защо не ни даде малко достойнство? Българите 🇧🇬 все търсят някой да ни ограбва все сме с всички но никой не е за нас който е минал се ни е опи@@@ал търсики нашия брат по робите! Милия народ все взима грешната стран🇧🇬
  • 70 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "провинциалист":

    Простичко... Чичо Бизнес трябва да плати на бай Работник толкова, че да може последния да си купи произведеното от него...иначе чичо фалира. Да, ама не, защото чичо Бизнес си има леля Банка която да му бута гювеч и двамцата заедно притискат дядо Правителство.... да тегли заеми за да ги дава за социални мероприятия, и нови заеми заради лихвите, И ТАКА ДО КРАЯ НА СВЕТА... В „ДЕБЕЛИТЕ КНИГИ“ това се нарича „Срастване на производствения и банков капитал...“
  • 71 Ахаа

    1 2 Отговор
    Дано никога не достигне критериите. Много хора са умрели за българската независимост на българският лъв.
  • 72 Никой не ми иска

    1 2 Отговор
    мнението за Еврозона, НАТО, ЕС, предварително плащане на ретро самолети по стари от нашите МИГОВЕ за милиони без да има самолети и т.н., всички искат да гласуваш, за да те управляват както те искат и да ти харчат държавните пари без съобразяване с твоето мнение което за тях след изборите е без значение.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: