Last news in Fakti

4 Юни, 2024 21:23 2 071 29

Германия: хората в наводнените райони са в шок

  • германия-
  • олаф шолц-
  • наводнения

Когато канцлерът обуе гумени ботуши, за да обиколи наводнените райони, ситуацията е наистина сериозна

Германия: хората в наводнените райони са в шок - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Много населени места в Южна Германия са наводнени. Пострадалите са в шок и не се впечатляват особено от присъствието на канцлера. "Политиците трябва да получат реалистична представа и да не дават празни обещания."

Когато канцлерът обуе гумени ботуши, за да обиколи наводнените райони, ситуацията е наистина сериозна. А още по-драматично е, ако с него са и министър-председателят на провинцията, и федералната министърка на вътрешните работи. Олаф Шолц, Маркус Зьодер и Нанси Фейзер се появяват пред журналистите в Райхертсхофен с лица, издаващи притеснение. "Природата е безпощадна и може да причини огромни разрушения."

Райхертсхофен е малко градче с 8500 жители и е едно от най-засегнатите от наводненията в Южна Германия. Малката река Паар преля и причини наводнения в района. Цели улици трябваше да бъдат евакуирани, стотици мазета и приземни етажи се оказаха под вода, токът спря. "Ситуацията остава много сериозна", каза Зьодер. "Въпреки че на някои места водата се отдръпва и започва разчистване, все още има и нови наводнения. В момента 3000 души са евакуирани, а броят им вероятно ще расте."

Без доброволците би било невъзможно

В момента в наводнените баварски райони помагат 20 000 души, а дотук общият им брой е над 50 000, хвали Зьодер доброволците в Бавария. И много от работещите в пожарната са доброволци. Един от тях е Кристиан Ничке - той е най-високопоставеният пожарникар в района и може да се гордее със себе си и с екипа си - те са успели да изведат хиляди хора до безопасно място.

Но пожарникарите скърбят - един от колегите им се преобърна в гумената си лодка по време на спасителна операция и загина. "Това е кошмарът на тази операция, най-лошото нещо, което може да се случи, да загубиш колега. Ние сме шокирани и силно разтревожени. Но ще се борим докрай, дори и в районите, където водата успява да ни надвие", каза Ничке пред ДВ.

"Вчера се опасявахме, че цял град с 10 000 души ще бъде наводнен, но за щастие това не се сбъдна, отчасти защото спасителните служби свършиха чудесна работа. В бъдеще определено трябва да продължим да подкрепяме доброволческите структури, защото разполагаме с твърде малко служители на пълно работно време", казва Кристиан Ничке.

Посещението на Шолц не впечатлява местните

Ситуацията остава напрегната. Нивото на река Дунав може да продължи да се покачва през следващите един-два дни. Целият Райхертсхофен все още наблюдава водните маси със затаен дъх. Не се обръща особено внимание на факта, че най-високопоставените политици в страната се появяват в малкото градче. Хората имат по-важни неща за вършене в момента.

Екипът ни се среща с една жена, чието мазе е наводнено и която отчаяно търси авариен генератор, тъй като от 24 часа няма ток. Срещаме и един мъж, който няма представа как да влезе в къщата си точно до река Паар, защото входът сега се е превърнал в малко езеро. А друг разказва за елени и сърни, които са били пометени от водните маси. Срещаме се и с Мартин Лоренц, който за пореден път е изправен на ръба.

Бърза подкрепа вместо бюрокрация

Преди четири години малката му спортна зала едва оцелява в пандемията, а сега го застигат наводненията. "След коронавируса бизнесът отново потръгна, но сега се случи това. Всички електрически уреди, фитнес уредите и подовете са изпочупени", казва Лоренц.

Според него е добре, че Олаф Шолц е посетил Райхертсхофен и е видял бедствието със собствените си очи. Но сега федералният канцлер трябва да изпълни обещанието си и да помогне бързо на пострадалите. От това зависи и дали Лоренц ще може да възстанови своя фитнес център.

"Политиците просто трябва да получат реалистична представа и да не дават празни обещания. Не както при пандемията, когато нещата често бяха ужасно сложни. И да не трябва да се страхуваш, че отново ще направиш 1000 грешки и после ще трябва да връщаш обратно част от помощта".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    38 5 Отговор
    Виждате ли го този ,,поми..ар,,
    И другия Хабек..
    Хора загинаха..
    Настаниха евакуираните от ,,старческите,, домове
    В спортни зали, на походни легла!
    За емигрантите - помощи! Германия е разорена! Идват изборите
    Ще ги издухат!

    Коментиран от #22

  • 2 Само питам

    33 5 Отговор
    Канцлерът обул гумени ботуши и обиколил наводнените райони. Дошла е много вода. Както са я подкарали политиците не вода, а може да дойде "Сармат"-а. И какво ще си обуе канцлера за да обиколи поразените райони? Не гумени ботуши, а оловни може би?

    Коментиран от #6

  • 3 Някой

    35 6 Отговор
    Нищо им няма. Преди месец, когато големи части от Сибир бяха под вода, не бяха шокирани. Сега се шокирали.
    Да свикват, че като почнат да падат и ракетите, хептен ще се шокират.
  • 4 Някой

    14 6 Отговор
    Нищо им няма. Преди месец, когато големи части от Сибир бяха под вода, не бяха шокирани. Сега се шокирали.
    Да свикват, че като почнат да падат и ракетите, хептен ще се шокират.
  • 5 Майна

    23 2 Отговор
    Нивите - наводнени!
    Кой причинява това?
    Климатът ли?!
    Айде ,бе, ..
    Вижте плана на ,,дълбоките,,.
    2025,г. -,,светът ще е ,,климатично зависим,, , а?
    Врачки?
    А ние - конспиратори , найс?
  • 6 Аха

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам":

    Вие ли им пуснахте водата?
    Шефа горе ви записва всичките дела!
    Припомняйте си го, когато почнете да парадирате с християнските си ценности!
  • 7 Да,бе

    23 3 Отговор
    По принцип германарабите са в шок,постоянен,хроничен и усилващ се...Третият райх ще е халифат.
  • 8 Анонимен

    17 5 Отговор
    Освен наводнения германците да си представят че и около тях летят бомби и ракети и тогава дано се сетят какво е в Окрайна и как англосаксонците наливат масло в огъня А за живите от ВСВойна руснаци немски танкове в Русия???
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Опааа

    27 6 Отговор
    В Палестина ционистите убиха десетки хиляди деца и никой не се впечатли! Тия една рекичка ги заля и ореваха орталъка! 🤦‍♂️

    Коментиран от #21

  • 11 Иван

    19 2 Отговор
    Хората са в шок от наглостта и арогантността на глобалистките сатанински ционисти.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Точен

    19 4 Отговор
    Ясно. В провинция Бавария /Bayern/ ще има доста повече гласове за Алтернатива за Германия.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 андрей от тв.

    11 1 Отговор
    викайте хората на меркел ,те ще помагат сега на германия в ,,кавички,, елате мама меркел ще ви приеме всички .....
  • 16 някъде далеч

    16 1 Отговор
    Иначе ги пускат тия ,,лекари, адвокати, инженери,, от Близкия Изток. Поят ги, хранят ги с парите на обикновените граждани. А средната, работническа класа.. все едно дали я има или не..
    Я сега да се направи едно допитване до обикновените граждани в Европа и Германия. Тези с национално самосъзнание. Повтарям отново- самосъзнание, не у,мопромиване с пропаганда , че мултикулти е страхотният път към едно чисто, топло и светло бъдеще. Да се достави в пощата на всеки един средностатистически работник една декларация/ може и интервюта на случаен принцип да се проведат на улицата, с един единствен въпрос- доколко се одобрява пускането/незаконното преминаване на ,,лекари, инженери и учители,, от Близкия Изток , строенето на джамии из Европа, и плащането на данъци за да се развъждат новите заселници. Няма да говоря и за шетането на нашите и румънските бангладешки индигота. Цяла Европа е пропищяла от тях..Или сякаш говоренето на истината нарушава стандартите на ,,общността,,..Нали монетата уж имала две страни.

    Коментиран от #29

  • 17 БгТопИдиот🇧🇬

    18 3 Отговор
    Германия: хората в наводнените райони са в шок.

    Льош льош П ут-ин !

    Важно е да се финансира Укра ,а тъпите немчуря да плащат.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 джо

    14 0 Отговор
    Тоя Шолц гледа като теле пред аптека защото е не способен да направи нещо както казват -тъ....п като галош.
  • 20 Лелка

    0 0 Отговор
    А, на мен, кВо ми дреме, нали България ще е добре......
  • 21 МММ да

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Опааа":

    От както стана наводнението, започна активно почистване на детенцата и прегледа на канализацията в Хамбург. И в Германия е същото като в Бг, докато не се случи нещо и не предизвика медиино внимание, само се претупва работа и изписват кинти и като стане бедствието се вадят от 100кладенца вода. Относно безнаказаните убийствата в Газа, Германия е твърд поддръжник на евреите, дори има предложение да бъдат подпомогнати от бундесвера. Всичко е бизнес.
  • 22 ПРАВ си

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Цялата светофарна банда трябва да бъде порината.
    Такива Авгиеви обори в бундестага никой не помни
  • 23 Маандо

    7 1 Отговор
    Еми , от Бог бави , но не забравя.
    Няма страшно на облак е ....казал Ной
  • 24 безпартиен

    11 1 Отговор
    Истинската Германия с истинските германци свършиха на 9 май 1945 г.!

    Коментиран от #25

  • 25 МММ да

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "безпартиен":

    Много си прав.
    В момента брадатите им нареждат какво да правят в собствената им държава.
  • 26 Путин

    5 1 Отговор
    Е... Прекалих с дъждовете... АМА за сметка на това... Франция-ще има 50 Целзий.. ХХАА ХА ХА ХАААА
  • 27 ........

    2 0 Отговор
    Станаха Содом и Гомор...според Матей 18:6 пострадалите от п.е.д.о.ф.и.л.и.т.е имат пълното право да си отмъстят както на земята така и на небето.Водата пречиства грехове.После ако няма покаяние следва ада.
  • 28 Помпе дюзе

    5 0 Отговор
    Мръсните Германци бяха свикнали на природни блага е сега обаче палачинката се обърна
  • 29 Инна

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "някъде далеч":

    Изборите за Европейски парламент в Германия донесоха изненадващ на пръв поглед резултат. Както знаете, опозиционният блок ХДС/ХСС спечели там с голяма разлика, но второто място зае крайнодясната проруска партия "Алтернатива за Германия", която заема националистическа позиция, превръщайки се във втората най-силна партия в страната. Докато управляващите социалдемократи (SPD), под ръководството на Олаф Шолц, станаха едва трети.
    Но основното тук е, че разделението между гласувалите предимно за ХДС/ХСС и предпочитащите Алтернатива за Германия минаваше почти точно по границата между бившата ГДР и ФРГ. Ако на запад блокът ХДС/ХСС спечели почти навсякъде, губейки от „зелените“ само в някои големи градове, а ГСДП в щатите, които традиционно гласуваха за него, то на изток почти навсякъде, с изключение на столицата Берлин и няколко други „нови“ държави, проруската „Алтернатива за Германия“. В същото време избирателната активност в Германия е рекордна от обединението й - 64,8%.
Новини по държави: