Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юни, 2024 12:32 9 058 258

"Представителите на фашистка Русия не трябва да са там"

  • нормандия-
  • парий-
  • русия-
  • франция-
  • украйна-
  • втора световна война-
  • фашизъм-
  • нацистка германия-
  • война-
  • ссср

Отсъствието на Русия от честванията на 80-годишнината от десанта в Нормандия затвърждава статута ѝ на парий

"Представителите на фашистка Русия не трябва да са там" - 1
Снимка: Shutterstock

Едно показателно отсъствие: Русия, една от големите страни победителки срещу нацизма, която сега е парий на международната сцена, няма да бъде представена на тържествата по случай 80-годишнината от десанта в Нормандия, тъй като беше изключена заради агресията си срещу Украйна, пише БТА, цитирайки АФП.

Франция, където се провеждат честванията, не е поканила нито един представител на правителството на Владимир Путин. Не е поканен обаче и нито един представител на руската опозиция или на гражданското общество, въпреки че Съветският съюз, съюзил се с Великобритания и САЩ срещу нацистка Германия, понася най-тежките човешки загуби през Втората световна война - най-малко 20 милиона загинали.

Още новини от Украйна

От друга страна, украинският президент Володимир Зеленски, чиято страна е изправена пред пълномащабна руска инвазия, продължаваща повече от две години, беше поканен, сякаш за да се покаже до каква степен съюзниците смятат, че Москва е от грешната страна на историята. Американският президент Джо Байдън, британският крал Чарлз Трети и канадският премиер Джъстин Трюдо, представляващи трите големи държави, чиито войски дебаркираха на плажовете на Нормандия на 6 юни 1944 г., и около 200 ветерани, оцелели в тези исторически събития, са почетните гости на президента Еманюел Макрон.

За някои руски дисиденти изключването на представители на режима на Владимир Путин е закономерно, но те не разбират, че то се отнася за страната като цяло. „Не е нормално представители на Русия, която пожертва милиони хора в тази война, да не присъстват“ на възпоменателните церемонии, заяви пред АФП Лев Пономарьов, известен дисидент и съосновател на руската неправителствена организация за защита на човешките права „Мемориал“, която през 2022 г. получи Нобелова награда за мир.

"Представителите на фашистка Русия не трябва да са там. Смятам обаче, че опозицията можеше и трябваше да бъде там", изразява съжаление 82-годишният дисидент, който замина в изгнание във Франция след инвазията в Украйна. „Ние представляваме онази Русия, която победи нацизма дори и само защото се изправихме срещу фашизма на Путин“, казва той. „Отсъствието на Русия ще бъде използвано от руската пропаганда и ще бъде показано като унижение на руския народ“, отбелязва Олга Прокопиева, ръководителка на базираната в Париж асоциация „Русия-Свободи“.

През април Париж беше посочил, че руски официални лица, но не и Путин, ще бъдат поканени на церемониите в Нормандия в знак на признание за приноса на Съветския съюз на Източния фронт за победата над Германия. В крайна сметка Париж реши да не кани руски представители заради „агресивната война“ срещу Украйна. Асоциацията "Русия-Свободи" изпрати писмо до президента Макрон, в което му предлага да покани членове на руската опозиция и гражданското общество като Юлия Навална, вдовицата на известния опозиционер Алексей Навални, който почина в затвора през февруари миналата година, и Евгения Кара-Мурза, съпругата на Владимир Кара-Мурза, който е в затвора заради противопоставянето си на войната в Украйна.

Асоциацията обаче не успя да постигне целта си, въпреки че президентът Макрон се срещна с Юлия Навална в Елисейския дворец миналия уикенд.

Париж заяви, че „решаващият принос“ на Съветския съюз за победата срещу нацизма ще бъде споменат по време на възпоменателните церемонии на плажа Омаха и на събития, планирани на гробищата, където са погребани руски войници във Франция.

В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече през последните месеци да е обсъждано руско участие в церемониите. „Не сме имали контакти по този въпрос“, каза той. Руският журналист Дмитрий Муратов, съосновател на независимия вестник „Новая газета“ и един от носителите на Нобеловата награда за мир за 2021 г., смята, че единственото важно присъствие на възпоменателните церемонии е това на ветераните от Втората световна война.

Единственият въпрос, който има значение според него е спирането на руската агресия срещу Украйна. Той призова ветераните да призоват за прекратяване на огъня, „в памет на тези, които са загинали за мира по време на Втората световна война“.

„Това са хората, които имат легитимността да поискат от Путин и света да спрат бойните действия“, твърди журналистът. В исторически план американският десант от 1944 г. поражда напрежение в отношенията с Кремъл, който смята, че е отнело твърде много време, за да бъде осъществен.

Съветският съюз „на практика се е сражавал сам“ срещу нацистка Германия „през трите дълги и трудни години на Великата отечествена война“, заяви наскоро Владимир Путин. Той присъства на честванията на 60-годишнината през 2004 г. заедно с Жак Ширак, а на 70-годишнината през 2014 г. по покана на Франсоа Оланд, въпреки анексирането на Крим от Русия три месеца по-рано. Стопанинът на Кремъл, който бързо предяви претенциите на Русия за това историческо наследство, също така редовно оправдава инвазията в Украйна от 2022 г. насам с необходимостта от „денацификация“ на тази бивша съветска република.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 121 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Местя

    112 21 Отговор
    У лево!

    Коментиран от #28, #44, #126

  • 2 Ясно

    210 38 Отговор
    Само нацисти са поканени.
  • 3 Русофил

    67 230 Отговор
    До края на годината навсякъде ще навлезе наименованието "фашистка русия", каквато е
    и истината.

    Коментиран от #14, #15, #22, #71

  • 4 Град Козлодуй

    78 4 Отговор
    Войните са Кървав Бизнес

    Коментиран от #182

  • 5 много им дреме на Русия

    176 23 Отговор
    че френските бабофили нямат смелост да ги поканят меки кит начело с макарон дълбоката

    Коментиран от #21

  • 6 Смешници

    174 16 Отговор
    Смешна пропаганда.нещо за Израел да бяхте написали
  • 7 Българин

    109 17 Отговор
    "Франция, където се провеждат честванията, не е поканила нито един представител на правителството на Владимир Путин. Не е поканен обаче и нито един представител на руската опозиция или на гражданското общество..." Не го вярвам това. Леката жена и виден представител на руската опозиция Юлия Навалная не може да не е поканена. Все пак преди няколко дни Макрон я прие в Елисейския дворец! Къде без нея!

    Коментиран от #25

  • 8 честен ционист

    105 16 Отговор
    Где были упреки ваши, когда наши Рейх громили?
  • 9 Селянин

    94 10 Отговор
    Базираният на пазара в село Балкански "Институт за изследване на журналистиката", констатира доста разминавания, привързаност, манипулации, пристрастност, изкривявания, полуистини и откровени лъжи при поднесените ни официално новини.
    Една от причините е наличието на чуждо финансиране.
    В такъв един случай, една истинска демокрация, като например САЩ, обявява медията за чужд агент което е и желанието на "Института".
    Осемдесет процента от присъстващите 10 жени на пазара споделят това мнение.
    Против бяха, едиН жена с Канадско гражданство и една друга със златно кюлче в чантата си.
  • 10 да де

    141 13 Отговор
    Колкото и да се опитват западняците да пренаписват историята истината е една без руснаците оня с мустачките щеше да има паметник във всяка завладяна столица.

    Коментиран от #220

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 КОТарАК 🐱

    95 100 Отговор
    99% от руснаците , с които си драскам по чатовете , като чуят българин-аааа вие воювахте 2 световни срещу нас!!! направо им казвам , че искрено съжалявам защо не сме пратили армии 2 СВ/по неблагодарен , дивашки народ не съм виждал!!! и със някакво самочувствие , дето вместо да се извинят за 45 години , пропиляни от нас с комунизма , и накрая ТЕ го предадоха-едва ли не ние пак сме им виновни

    Коментиран от #38, #46, #74, #134

  • 13 Софиянец

    103 75 Отговор
    Какво по-точно чества франция 😂 смотаняци

    Коментиран от #140

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    116 14 Отговор
    ТАЯ ВЕЧЕ ПРЕВЪРТЯ ОКОНЧАТЕЛНО СЛЕДВАЩОТО КОЕТО ЩЕ НАПИШЕ ЧЕ ФАЩ СА НИ ОСВОБОДИЛИ ОТ ТУРСКО
  • 17 Сила

    29 98 Отговор
    Пример как едно злобно, АЛЧНО, гадно малко човеченце може да опозори и унижи една огромна страна и целия и народ заради болните си шизофренични амбиции и нещастното си комплексирано детство....

    Коментиран от #142

  • 18 Е нищо, де

    108 6 Отговор
    Нали големите победители французите ще са там.
    Устаствали с цели 177 войника в десанта.

    Коментиран от #79, #222

  • 19 Mими Кучева

    85 8 Отговор
    Зеля и Макрон,като какви са на честването?Щото са шефове на Ало ало армии?🙉🤡🙉
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 КАЗВАТ СЕ

    31 4 Отговор

    До коментар #5 от "много им дреме на Русия":

    НЕКРОФИЛИ

    Коментиран от #30

  • 22 Омаха Бийч в Нормандия те чака

    29 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Носи си бордюр, във Франция са скъпи.
  • 23 Швейк

    16 36 Отговор
    Затова пък президентът на Буркина Фасо би ги поканил за Деня на Носорога.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Калпазанин

    23 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    А баба му да не се е разревнувала
  • 26 Минувач

    82 3 Отговор
    А Германия поканена ли е? Ей, така на мястото на Русия.
  • 27 Някой

    96 13 Отговор
    Хаха!
    Боли ли? Че именно СССР победи фашистка Германия. И за да запазите поне част от Европа, направихте силно закъснял, а и много кървав десант.

    И какво излиза днес? Че именно запада е фашистки - поддържа фашистки режим с фашистки методи.
    Честит ви цивилизационен избор! Заедно с фашистите!
  • 28 Европеец

    88 13 Отговор

    До коментар #1 от "Местя":

    Видях заглавието и автора и се отказах да чета..... Гледах срещата на Путин с журналисти и видях държавник, който разбира отговорността на Русия за световния мир за разлика от неговите опоненти....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 много добре знам как се казва

    27 3 Отговор

    До коментар #21 от "КАЗВАТ СЕ":

    но за мен е скрита мека кит която си пада бабофил
  • 31 Свидетели сме!

    58 5 Отговор
    На бездарно пренаписване на историята!
  • 32 Правоверен Евроатлантик

    70 9 Отговор
    Наследниците на колаборационисткия режим на Виши празнуват смешния десант, който започва, когато вече хитлеровите пълчища са разбити и съветските войски настъпват към Берлин. И пак така наречените съюзници дават купища жертви и си отмъщават с варварски килимни бомбардировки над немски градове, културни и исторически паметници. Включително и над цивилна София. А мълчат колко фашистки клубове е имало в САЩ и Великобритания.

    Коментиран от #225

  • 33 Кресна

    70 6 Отговор
    Това показва комплексирано поведение от страна на Франция .Каква победителка е Франция във втората световна война ??? Франция е лигата на победителките благодарение на Сталин .
  • 34 МирО

    75 11 Отговор
    Велика Русия : "която сега е парий на международната сцена" - как ги творите тия работи ( не знам да се смея ли, да плача ли) ???
    Да пребъде Велика Русия , освободителка на България от турско иго. АМИН.
  • 35 шаа

    58 6 Отговор
    лешоядната отварачка пак е избрала заглавие по свой вкус.

    очаквам на мероприятието всички да станат на крака и да аплодират неофашисти от украйна, а също и някои фашисти-ветерани, ако има останали живи
  • 36 кокорчо

    29 1 Отговор
    ИЗПРАЩАМ СТАТИЯТА ДО СЕМ
  • 37 Сталин

    58 6 Отговор
    Запада още не могат да простят на Русия че ги избавиха от фашизма
  • 38 кой те кара

    32 11 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК 🐱":

    да си пишеш с руснаци? драскай си с европейци, американци и др. подобни.
  • 39 десанта в Нормандия,

    45 8 Отговор
    Е един незначителен факт от ВСВ ! Абсолютно незначителен !
  • 40 БОЦИ

    47 7 Отговор
    СЛАВА НА ЗАПАДНИТЕ АРМИИ ОСВОБОДИЛИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО И ФАШИСКО РОБСТВО.................ЧЪРЧИЛ ТОВА ПЛЕМЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА НАРОД ТЕ СА ВАРВАРИ ЩОМ ЯДАТ ОЩЕ ШКЕМБЕ ЧОРБА

    Коментиран от #226

  • 41 не може да бъде

    58 6 Отговор
    Отсъствието на Путин на това събитие заплашва да превърне цялата целремония във фарс.Проблемът според мен се крие в това че всички републики /респ.народи от бившия СССР имат принос за победата с
    изключение на балтийските републики,където симпатиите към Германия и Хитлер са били много силни!?А на това честване освен Зеленски вероятно ще видим и представители на балтийските държави.може би и Молдова и нито един представител от другите държави и народи на СССР!?Очаквам с нетърпение да видя кои ще бъдат представени и се питам -ако Хитлер и Мусолини бяха живи щяха ли да бъдат поканени,а Путин и Лукашенко -непоканени!?
  • 42 Македонски историчар

    43 5 Отговор
    Десантът в Нормандия е агресия от страна на Канада, САЩ и Великобритания, срещу суверенитета на третия райх.

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Кремълските фашисти са в тотална,

    67 67 Отговор

    До коментар #1 от "Местя":

    международна изолация... Абсолютно никой западен лидер не ги търси за нищо...

    Както беше с Хитлер през ВСВ сега е същото и с Путлер.

    Коментиран от #67, #93

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Абе то

    31 53 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК 🐱":

    И аз съжалявам,че не са пратили дядовците ти срещу руснаците-сега нямаше да те има...Ама грешките се поправят-сега ти ще отидеш...
  • 47 Злобното Джуджи

    34 4 Отговор
    Каква покъртителна, прочувствена история.
    Хапнах си едно сладоледче Пломбир....от Руските ))
  • 48 И какво от това че

    34 3 Отговор
    Франция, където се провеждат честванията, не е поканила Русия ....???? Макрон нали Катарци и Саудитци покани да я охраняват по времето на олимпиадата и милиарди им плаща за което ..... това е важното ......
  • 49 император Владимир

    60 8 Отговор
    А с или без десанта, съдбата на фашистка Германия беше в руски ръце!!! А това, че 160 000 войника не влизали в битка през живота си, били обърнали хода на ВСВ е НАЙ – ГОЛЕМИЯТ ВИЦ, който може да роди само ПРАЗНА евроатлантическа глава днес !!!
  • 50 Кано

    45 8 Отговор
    Жалка Европа,навела се на сащ.Русия и без да я каните ако реши ще ви смачка.Узурпатори смешни

    Коментиран от #75

  • 51 Доктор Ох не Боли

    11 6 Отговор

    До коментар #14 от "аз мисля че до края на годината":

    На тебя нали ти предписал васелин ,пачему не са мажиш и ревеш на умрело

    Коментиран от #63

  • 52 Инна

    51 5 Отговор
    Трябва да се отбележи, че генерал дьо Гол отказва да отпразнува десанта на съюзниците в Нормандия. Защото основателят на модерна, силна и суверенна Франция имаше съмнения (и трябва да се каже, основателни) как вечните политически съперници на Франция ще използват капитала, спечелен от това кацане. САЩ и Великобритания. Генералът под различни предлози винаги се опитваше да избегне честването на събитието.
    Сега виждаме, че възрастният и опитен генерал дьо Гол е до голяма степен прав в отношението си към десанта в Нормандия.
    Днес тази битка се използва в техните дребни игрички от политически джуджета, които по неразбиране са станали държавни глави. Те организират търгове с тази кръв, за да вдигнат залозите в сегашната конфронтация с нас. Те като дребни борсови мошеници спекулират с чужди жертви и чужди животи. Така печелят електорални точки и капитал за своите спонсори.

    И така: ние, като пазители на паметта за това какво е струвало освобождението на Европа от нацизма и каква е била цената на извоювания от нас мир за всички европейски страни, ние си поемаме паметта за подвига на онзи десант, който слезе на крайбрежието на Нормандия в зори преди осемдесет години плажове.
    Защото и американците, и англичаните, и канадците, и руснаците (там имаше руснаци, къде щяхме да сме без нас), и много други бяха – и си останаха – наши бойни другари. А за да ги поздравим и да почетем паметта им, не ни трябва никаква покана. Имаме дълг и памет. И това е напълно достатъч

    Коментиран от #66

  • 53 Цитат

    8 40 Отговор
    Пример как едно злобно, АЛЧНО, гадно малко човеченце може да опозори и унижи една огромна страна и целия и народ заради болните си шизофренични амбиции и нещастното си комплексирано детство....
  • 54 😅😂😆.....

    10 41 Отговор
    Голям майтап, не са поканили многохдовчика, генералисимус Вова, той още се сражава с фашистите🤣, нищо... наш Муньо ще го покани на 09.09....голям майтап, ти да не поканиш баш миротвореца🤣.

    Коментиран от #149

  • 55 "фашистка Русия"

    44 4 Отговор
    Ама само в болните мозъци на Атлантическите нацисти. Основатели на НАТО бяха основно точно държавите воювали на Страната на Хитлер нали? Нали? .....

    Коментиран от #68

  • 56 Всеизвестно е,

    54 3 Отговор
    че Чърчил е бил много учуден от присъствието на Франция в редиците на победителите. Нацистите са я завзеви за 2 седмици, т. нар. "маки" са били малко на брой, докато в Сталинград е имал куп французи на страната на Хитлер и френска част е била от последните, "отбраняващи" Берлин. Да не говорим как са се отнесли с евреите си, надпреварвали са се да ги издават в Гестапо. А сега Русия била на грешната страна на историята. Бедна ни е фантазията каква история ще учат внуците ни, ако нещо не се промени в близките години.
  • 57 Ролан

    31 1 Отговор
    Новопишештата се История на Света ще се продава(преподава) като комикс вече
  • 58 Доиче зеле

    29 1 Отговор
    Но според Вурста, десантът в Нормандия е агресия от страна на Канада, САЩ и Великобритания, срещу суверенитета на третия райх !!!
  • 59 УКРАЙНА🇺🇦

    4 37 Отговор
    Ха ха

    Коментиран от #65, #104

  • 60 жнвнм

    36 3 Отговор
    България не трябва да бъде въвлечена в украинската касапница!
  • 61 Ночко

    5 26 Отговор
    Абе какво стана със Силата на Сибир 2?Кога е откриването и кои са поканени?Чува ли се нещо?
  • 62 Тагарев Тошко

    34 6 Отговор
    Ако не беше Русия тези щяха да минат Нормандия и никой нямаше да се върне. Русия печели срещу Германия не тези гащници на запад не е имало истински фронт а специална военна операция с участието на Италия.
  • 63 не ма мило беше за теб оплаках се

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "Доктор Ох не Боли":

    на доктора раказах му колко си тясна и не мога да ти дам наденицата та смазката беше за теб рева от любов по теб .както разбрах калко си страстна
  • 64 Майко мила, майко мила

    44 4 Отговор
    За "фашистка Русия" взели да ми говорят точно атлантическо нацистки подлоги.... Я се осъзнайте бре ? Скоро и Бандера ще го обявите за антинацист
  • 65 колко си умна само

    18 1 Отговор

    До коментар #59 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    сама се смееш това от силните хормони за смяна на пола ?
  • 66 Оди у

    5 28 Отговор

    До коментар #52 от "Инна":

    Русиа.

    Коментиран от #136, #175

  • 67 Ди дей

    10 29 Отговор

    До коментар #44 от "Кремълските фашисти са в тотална,":

    И ти ще си в тотална международна изолация, когато всички комшии от панелката отидат на море.
  • 68 Ролан

    19 27 Отговор

    До коментар #55 от ""фашистка Русия"":

    Споко,руснаците ще дебаркират скоро в Нормандия и ще си я празнуват сами))
  • 69 ИСТОРИК

    44 24 Отговор
    Всичко това е част от западния план, който вече се изпълнява, а именно - пренаписване на историята и заличаване основния принос на СССР за победата над хитлеризма. Скоро ще учат в училищата, че САЩ са единствените победители във ВСВ, а руснаците просто случайно са участвали. За пример - парада в чест на 3-ти Март, когато Русия не беше спомената с името си по повод войната с Турция, а беше спомената като "други велики сили". Историята ще се повтори, защото не я помним и уважаваме....
  • 70 Тонката

    23 2 Отговор
    И без петел ще съмне!
  • 71 Хохо Бохо

    26 3 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Кравофил, знаеш ли поне какво означава фашизъм? Съмнявам се
  • 72 Марийке

    37 2 Отговор
    Такива кухи лейки като теб ,дето в час по история са ходили да пушат в мъжката тоалетна сега учат децата на това кое е правилно и кое -не. След години това поколение ,което расте в момента ще благодари на такива лумпени ,че го вкарват във политически интриги и войни ,където ще трябва да заплаща с кръвта си за глупостите ,които вършите в момента. Вие ще си получите вашите трийсет сребърника ,които ще осигурят единствено личното ви благоденствие ,а останалите "да се оправят" ,нали. Много далновидно и благородно. Време е да направят ветропоказател с физиономията на най-отявления "антифашист" ,каквато роля най-нагло си приписвате ,в поза буква "Г" ,който да се върти по западните ви ветрове ориентирайки задните си части в западна посока. А когато на сащ им омръзнете ,което няма да се забави ,"вятърът на промяната" да го завърти в югоизточна посока.
  • 73 вую

    25 1 Отговор
    нацистите търсят реванш,но пак ще белят КАКАЛЯШКАТА!!!!
  • 74 Алооо,

    28 3 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК 🐱":

    опитали сме се да изпратиме войски, но не се е получило. За редовната армия Цар Борис е казал, че ще мине на страната на руснаците заедно с полковите оркестри. Но сме се опитали да създадем два доброволчески корпуса за Източния фронт. Но са се записали 78 човека и тази идея пропада. За разлика от всички страни, окупирани от Германия, които участват със СС-батальони. Но в интерес на истината изпращаме два медицински влака на Източния фронт в помощ на германците.

    Коментиран от #103, #235

  • 75 😅😂😆.....

    6 19 Отговор

    До коментар #50 от "Кано":

    Голям майтап а🤣, Русия може с гол г@z ако реши и таралежи да мачка🤣... голям майтап а... КО шъ кайш? 🤣.
  • 76 Борис

    3 36 Отговор
    Руснак,ли,само трябва да бъде унижаван!Аут от цивилизацията.Да си строи комунизма около уралските възвишения.

    Коментиран от #87, #107

  • 77 За френската съпротива знаем

    31 1 Отговор
    От филма "Ало-ало" а за френският официален нацизъм знаем ли ?
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Инна

    39 2 Отговор

    До коментар #18 от "Е нищо, де":

    Има такъв официално непотвърден, но много правдоподобен исторически факт. Германският фелдмаршал Кайтел, пристигайки на 9 май 1945 г. на церемонията по подписването на капитулацията, беше много изненадан да види френската делегация сред победителите.
    Неговата объркана реплика: „И тези също ни победиха?“ - включен в много книги по история на Втората световна война. И тогава, по време на Нюрнбергския процес, френският представител Тассини настоя за смъртна присъда за Кайтел.

    Когато нацистите нахлуха в СССР, много французи доброволно се записаха като доброволци във Вермахта, вярвайки, че той ще продължи победния си марш, и с намерението да правят добри пари като наемници.
    Финландци, унгарци, хървати, словаци, италианци, испанци, румънци се биеха за германците... Но нацистите взеха със себе си само французите в атаката си срещу Москва, правейки директно паралели с 1812 г. в своята пропаганда. Казват, че е дошло времето да си отмъстим за поражението на Наполеон.
    Фондацията за пруско културно наследство съдържа снимки от ноември 1941 г. на фелдмаршал фон Клуге, който близо до паметника на полето Бородино произнася прощални думи на френските легионери.
    Около 7 хиляди французи преминаха през дивизията Waffen SS Charlemagne. Участва активно в отбраната на Берлин. Французите се бият с настъпващата Червена армия до 2 май 1945 г.
    И ето резултата:
    Кайтел с учудване разбира, че французите, които вярно са служили на Германия, също са страна победителка - наред с

    Коментиран от #84

  • 80 Копейки

    2 23 Отговор
    Що няма новини на руски език?

    Коментиран от #92, #100

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Само че

    25 1 Отговор
    Там ще бъдат наследниците на дивизията от СС "Галичина".
  • 84 ..***

    2 29 Отговор

    До коментар #79 от "Инна":

    Четеш грешни източници.Колхозни.
  • 85 ам наште копейки

    3 27 Отговор
    Имаме си и у нас рускофашистко сборище разграждане.
  • 86 Сатана Z

    31 1 Отговор
    В специално подготвената зала в Щабквартирата на Червената армия в Карлсхорст, Берлин, украсена с държавните флагове на страните победителки, се събират представителите на върховното командване на съюзниците, както и журналисти. Когато в залата влиза генерал-фелдмаршал Кайтел, за да подпише капитулацията, той вижда зад масата наредени подред зам. върховният клавнокомандващ на Въоръжените сили на СССР маршал Жуков, главният маршал на авиацията на Великобритания Тедер, командващият стратегическите въздушни сили на САЩ генерал Спатс. И когато погледът му стига до главнокомандващия френската армия генерал Тасини, германският фелдмаршал Кайтел учудено възкликва: „А, ама и тези ли са ни победили!". Този смешен факт се разказва през годините и се е превърнал в анекдот за изместването на историческата тежест относно това кой всъщност е победителят във Втората световна война.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Макроне, велик антихитлеристе

    16 1 Отговор
    Съгласно това споразумение катарските и саудитски сили за сигурност трябва да играят жизненоважна роля в гарантирането на сигурността на Олимпиадата в Париж, обхващайки различни аспекти като пеши патрули и националния оперативен център до монтирани патрули, наблюдение с дронове, обезвреждане на взривни боеприпаси, анализ на киберсигурността, кучета за откриване на експлозиви, усилия за борба с тероризма и контрол на безредици.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 особен

    24 2 Отговор
    Другаря Путин плаче че не е поканен.С джендъри няма работа.
  • 95 И тия ли?

    26 1 Отговор
    А на капитулацията немският фийлд маршал учудено попитал за присъствието на французите - и тия ли ни победиха?
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 А фашистка Франция?

    19 1 Отговор
    Макроне, велик антихитлеристе...... беше обявено, че катарските и саудитски сили ще "помогнат" на Франция да осигури предстоящите летни олимпийски игри през 2024 г. в Париж, които ще се проведат от 26 юли до 11 август.....
  • 99 БЪЛГАРИН🇧🇬

    29 5 Отговор
    Учете РУСКИ, че след СВО, ще ви се наложи да се подмазвате на Путин.😂😂😂

    Коментиран от #102, #106

  • 100 Щото си просссс

    23 3 Отговор

    До коментар #80 от "Копейки":

    За да не научаваме истината, как русите разпарчетосвт бандери, азовци , десни сектори.
    .
  • 101 АКО НЕ БЕШЕ РUSИЯ

    17 1 Отговор
    ПЕщ И ТЕ В ЕТР б ЛИ.НКА ОЩЕ ЩЯХА ДА РАБОТЯТ................
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 мечатат на всеки джендър в Бг

    19 1 Отговор

    До коментар #59 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    зелена карта и първата клиника в краварника за смяна на пола на финал накой каубой да гледат планината боукбек
  • 105 Хаха

    26 1 Отговор
    Щом зеля е поканен, би трябвало да поканят и "нефашистите" от Айдар, Азов, Прав сектор и т.н., които рисуват бронетехниката си с кръстове на Вермахта...
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 чърчиль..

    19 1 Отговор

    До коментар #76 от "Борис":

    Тва племе от бг-то,заслужаваше да им изореме столицата им със бомбеньие и долу да насадиме..компир.

    Коментиран от #113, #121

  • 108 Дедо Гошо

    26 1 Отговор
    Франция победител!!!.....хахаха, това разбира се е виц.....хахаха.😂
  • 109 ,у,уеиш

    18 3 Отговор
    Koи са па тия, че те да определят историята!? Историята я пишат Русия и нейните съюзници!
  • 110 МНОГО ГИ БОЛИ

    5 14 Отговор
    КАТО ЧЕТАТ ИСТИНАТА РУСОФИЛИЯТА.

    Коментиран от #115, #163

  • 111 Отиваш в Кремъл

    2 18 Отговор

    До коментар #15 от "Чорбара":

    и там няма такъв който не е фашист...
    Всички до един ще бъдат съдени!
  • 112 Пародията "десанта в Нормандия"

    27 2 Отговор
    Вие чувате ли се бре хора? десанта в Нормандия не е реално между първите 300 битки по важност от времето на ВСВ ! ...... Що за цирк е това и впрочем чий съюзник са били тези участници в десанта в Нормандия ? Не са ли били точно на Русия а?

    Коментиран от #123

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 не може да бъде

    27 1 Отговор
    Ако прочетем внимателно историята за десанта в Нормандия като не пропускаме дребните детайли,/именно там е заровено кучета/ще открием доста шокиращи факти.напр.че Рузвелт е ненавиждал Дьо Гол /както и Чърчил впрочем/и не е искал да му се отрежда значимо място.Затова пред десанта на Дьо Гол е връчено едно написано от англичание възвание към французите,което той е трябвало да прочете и той е отказал и по този повод е имало скандал, който е бил потулен разбира се и в крайна сметка Дьо Гол е прочел някакво възвание.Другото е изключително скромното френско участие - бих казал нищожно!?Друго нещо което винаги е пропускано -за разлика от Дьо Гол и неговите симпатизанти ,голяма част от французите са симпатизирали на Хитлер и германците и са ненавиждали,без преувеличение, евреите!?...Както е известно между последните защитницr на Имперската канцелария в Берлин е имало около 2000 французи!?Големият въпрос е можем ли да кажем -нищо ново под слънцето!?Изглежда отговорът е да...
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 съюзниците ако не спряха Хитлер

    4 22 Отговор
    СЕГА БЛАТАРИЯ ЩЕШЕ ДА Я НЯМА, НЯМАШЕ ДА ГО ИМА И ПУТЛЕР.
  • 117 АПФ

    26 1 Отговор
    До къде стигнахме - да четем неграмотните оценки на Афп за ВСВ. Вече се тиражира и от Байден, че САЩ са унищожили фашизма в Германия??? Има ли някой да им верва?
  • 118 Ххххххххххх

    13 1 Отговор
    Колаборационистите не искат фашисти. Ирония...
  • 119 Българин

    24 1 Отговор
    Фашистка е не Русия, а Украйна.Всъщност на руснаците не им дреме за сбирките на еврогейските нацисти и фашисти.На тази глупост обаче ще и дойде края и повече няма да пишете за зеленото човече.
  • 120 Пенчо

    21 2 Отговор
    европа и америка делят първото място по идиотизъм в отношенията с останалия свят!
  • 121 рузвелть..

    26 2 Отговор

    До коментар #107 от "чърчиль..":

    И ние бомбихме бг-то..а столичани сега носять цвеке на паметнико на щатските пилоти дека им разрушиха столицата..а бе сбъркано племе.
  • 122 АХА РАЗБРАХ

    27 2 Отговор
    А МАРШАЛ ПЕТЕН ОТ ВИШИ ПОКАНИХТЕ ЛИ ГО
    ИЛИ ПОНЕ НЯКОЙ ВНУК
    ИЛИ НЯКОЙ ОЦЕЛЯЛ ОТ СС ДИВИЗИЯ ГАЛИЧИНА
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Поп Станчо

    23 2 Отговор
    Прост народ слаба държава ако не беше Русия дали щеше да я има Европа
  • 125 И кои точно ще участват

    25 1 Отговор
    В честванията на 80-годишнината от десанта в Нормандия? Германия, Япония, Италия, България, Румъния ......? Хммммм.....много яко честване ще е нали?
  • 126 Руслямистите фашисти

    15 12 Отговор

    До коментар #1 от "Местя":

    да се оплачат на арменския поп! 😂

    В Хага ще бъдат поканени всички, със сигурност...
  • 127 защо

    1 9 Отговор
    Добър ден Мария Атанасова.
  • 128 Какво говори моята родова памет?

    25 8 Отговор
    Вкъщи имаше снимки как баба ми и дядо ми като част от голямо мнозинство посрещат възторжено и с цветя Червената армия в Сливен. Дядо ми, царски офицер в артилерийска част, е воювал редом с Червената армия на Драва и до смъртта си винаги ги наричаше "братушките". В къщата им известно време са живели украински офицери. Негов племенник беше загинал точно в тези боеве. Пък те да си пишат каквото си искат, явно нямат задръжки в безогледните и безпочвени хули срещу Русия.

    Коментиран от #132

  • 129 ИНЖ1

    7 24 Отговор
    Реално СССР е "спонсор" на Нацизма и запалва пожара на Втората световна война.

    Коментиран от #155, #157

  • 130 ССС

    17 5 Отговор
    "...опозицията можеше и трябваше да бъде там", изразява съжаление 82-годишният дисидент,..." "Ние представляваме онази Русия, която победи нацизма .." Не сте там по две причини. Първо: нацизма, очевидно НЕ Е победен. Щом е поканен отявлен нацист (менте президент), и премиер, който наскоро аплодира ОСЪДЕН нацистски военнопрестъпник. И второ - предателите никой не ги отразява. Дори вербовчиците им. Дори за тях сте предатели, на родината си. Ако има "отвъдно", какво ли правят душите на загиналите, като гледат кои са дошли да ги почетат?
  • 131 А сега да ви обясня тоя така наречен

    22 8 Отговор
    дисант е без значение за изхода на войната.
    Атлантически нацисти
  • 132 😂😂😂

    9 6 Отговор

    До коментар #128 от "Какво говори моята родова памет?":

    Ти правиш ли разлика между 1944 и 2024 година?

    Коментиран от #179

  • 133 френската съпротива е била

    21 4 Отговор
    Основно срещу френските нацисти ! Не знаете ли ?
  • 134 ССС

    13 5 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК 🐱":

    "/по неблагодарен , дивашки народ не съм виждал!!!"
    Е, от време на време не се ли гледаш в огледалото?
  • 135 Перо

    19 4 Отговор
    А ционисткия шут от Киев, какво прави там?
  • 136 Инна

    9 5 Отговор

    До коментар #66 от "Оди у":

    Моята Родина СССР
  • 137 тая претраката Мима

    3 5 Отговор
    си отвора чурека и чака на се излъже някой закъсал....
  • 138 касата

    5 22 Отговор
    Важното е, че Путин е вече бита карта, както и Копейкин, Плюнчо и палячовците от Възраждане!

    Коментиран от #219

  • 139 Ама верно "атлантик"

    11 2 Отговор
    олицетворение на "неграмотен човек" стана ........
  • 140 ССС

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянец":

    Е, как какво, удържаха цели две седмици преди да капитулират. Пък и бая народ внедриха в СС, като колаболанти!
  • 141 Само да ви питам атлантици:

    22 1 Отговор
    Защо френската съпротива е партизанска а не от армия ? Само на този въпрос ми отговорете моля!
  • 142 ССС

    12 1 Отговор

    До коментар #17 от "Сила":

    Не пиши така за Володимир, не е политкоректно. ЩЪ нарочат за русофил.
  • 143 Защо точно парий

    13 0 Отговор
    Не разбирам какво оббщо има между една държава и човек, който принадлежи към ниските обществени слоеве в Индия. Но явно такава е пропагандата тази седмица. Това "парий" го чета вече в 16та статия.
  • 144 ПЕНКО

    20 1 Отговор
    ВЪПРОС КЪМ ВСИЧКАТА С ГАН : --- ЗАЩО ДЕСАНТЪТ Е ЧАК В 1944 ГОДИНА - КОГАТО РУСИЯ ВЕЧЕ РАЗГРОМЯВА ХИТЛЕРОВА ГЕРМАНИЯ ??? ЗАЩО ПОЛУ РАЗГРОМЕНИЯТ ОТ ХИТЛЕР ДЕСАНТ СЕ МОЛИ НА СТАЛИН ДА АТАКУВА ОТ ИЗТАК -ЗА ДА ОТЦЕЛЕЯТ ??????????
  • 145 Аква

    16 2 Отговор
    Там са представителите на фашистка Украйна, фашистка Германия и фашистка Европа.
  • 146 Десанта в Нормандия е....

    2 22 Отговор
    Повратна точка във ВСВ, американци, англичани, канадци, австралийци и французи обърнаха хода на войната и разгромиха армиите на фюрера... Слава на героите! 😜. И кого друг да канят?

    Коментиран от #156, #158, #245

  • 147 Само да ви питам атлантици

    21 3 Отговор
    Знаете ли колко точно са екзекутираните от френският "Народен съд" след ВСВ ? "Елита на Нацията" им ли екзекутираха да ви питам също умници? А? Отговор чакам ако ви е възможно ?

    Коментиран от #152

  • 148 О ПАРИИ ПРЕЗРЕНИ

    9 3 Отговор
    Като дадат сега на хутите Асадчо едни бързи ракетки и самолетоносачо у Марианската падина че иде
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 ЯМБОЛИЯ

    6 1 Отговор
    Тези тържества не са за пакта Рибентроп-Молотов.
  • 151 Германия, Италия, Испания,РумънияУкрайна

    21 2 Отговор
    Те са Демократични а, Русия била фашиска???? Смях, смях! То е за плач!?

    Коментиран от #160

  • 152 ССС

    1 6 Отговор

    До коментар #147 от "Само да ви питам атлантици":

    "Отговор чакам ако ви е възможно ?"
    На твое място не бих, или поне щях да взема едно успокоително. Направо ме е страх да си помисля, ако се се включи един истЕрик, какъв исторически отговор ще ти спретне. Пулса ще ти спре сигурно.
  • 153 МАРЕ ЦИВИЛНИТЕ ЖЕРТВИ В СССР

    10 1 Отговор
    Са над 20/ двадесет/ милиона!!
    Научете ги тези неща вече !!!!
  • 154 За шашардисан ите глупаци

    17 2 Отговор
    Абе хора четете история бе щом Русия🇷🇺 наричате фашистка тогава фашхитлеровска Германия ☹️??? ЗНАЧИ СССР РУСИЯ червената армия освободила Европа и победила. / фаш/ с/у кого е???? Писна ни вече от малоумници
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Аха верно

    13 2 Отговор

    До коментар #146 от "Десанта в Нормандия е....":

    Тъкмо " на време", защото руснаците бяха вече пред Берлин.
  • 157 Инна

    14 1 Отговор

    До коментар #129 от "ИНЖ1":

    Британският политически елит не обича да си спомня Втората световна война: твърде много неща са свързани с нея, които бившата империя би искала да забрави.
    Днес можете да обвинявате настоящите киевски власти в геноцид и етническо прочистване колкото си искате, но те не са измислили целия този набор от сателити на фашизма. И дори, за което малко хора се замислят, не Бенито Мусолини, който по някаква причина незаслужено се смята за предшественик и вдъхновител на Хитлер. Както се оказва, идеите за расово превъзходство датират точно от средата на 19-ти век и се зараждат в най-„висококултурната и цивилизована“ страна от онова време – Великобритания.
    Трябва да се каже, че самият Адолф Хитлер се признава за пряк наследник на английския фашизъм, заявявайки през 1935 г.: „Само аз, като британците, имам достатъчно жестокост, за да постигна целта“. И още през 1939 г., няколко месеца преди войната: „Възхищавам се на английския народ. По въпроса за колонизацията той постигна нещо нечувано.
  • 158 ПОМНИ

    14 1 Отговор

    До коментар #146 от "Десанта в Нормандия е....":

    ДЮНКЕРК КЪДЕТО ХИТЛЕР БУКВАЛНО ПОЩАДИ АНГЛИЧАНИТЕ
    ПОМНИ АРДЕНИТЕ КОГАТО РУЗВЕЛТ СЕ МОЛЕШЕ НА СТАЛИН ЗА ОФАНЗИВА ОТ ИЗТОК
    ЗАЩОТО ИНАЧЕ ВЕРМАХТА ЩЕШЕ ДА ГИ НАТИКА В АТЛАНТИКА
    ПОМНИ ФРАНЦУЗИТЕ ОТ ФЛОТА СМЕЛО ВОЮВАЛИ СРЕЩУ АНГЛИЧАНИТЕ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ
    ЗЛОБНО ИЗКРИВЯВАНЕ НА ИСТОРИЯТА
  • 159 киро

    4 12 Отговор
    в първата фаза на войната ссср и германия са били съюзници. и двете са нацистки

    Коментиран от #244

  • 160 Е тебе какво те бърка....

    5 8 Отговор

    До коментар #151 от "Германия, Италия, Испания,РумънияУкрайна":

    Нали си българин?, не си руснак, защо скимтиш?, не си засегнат, или вие копейките обичате повече Русия отколкото България?
  • 161 Аре дееее, чакам отговор ?

    12 2 Отговор
    Знаете ли колко точно са екзекутираните от френският "Народен съд" след ВСВ ? "Елита на Нацията" им ли екзекутираха да ви питам също умници? А? Отговор чакам ако ви е възможно ? Има и Уикипедия за по неграмотните впрочем
  • 162 Много добре

    2 9 Отговор
    Същият демон, обсебил навремето хитлер, сега е намерил вместилище у путин.
  • 163 ССС

    6 2 Отговор

    До коментар #110 от "МНОГО ГИ БОЛИ":

    "КАТО ЧЕТАТ ИСТИНАТА РУСОФИЛИЯТА"
    Четат я. Не се опитват да я измислят.
  • 164 Аре дееее, чакам отговор ?

    11 1 Отговор
    И един въпрос за по напреднали до 4 клас атлантици ! Знаете ли защо първите два избора във Франция бяха отменени въпреки че гласуването и броенето беше във американски военни бази и от американски офицери врочем ?

    Коментиран от #165

  • 165 атлантик

    6 1 Отговор

    До коментар #164 от "Аре дееее, чакам отговор ?":

    Никога разумен отговор не може да даде ! Не му е по възможностите и интелекта
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Zа родину

    11 4 Отговор
    "Представителите на фашистка Русия не трябва да са там. Смятам обаче, че опозицията можеше и трябваше да бъде там", изразява съжаление 82-годишният дисидент, който замина в изгнание във Франция след инвазията в Украйна
    ИМА ЛИ СИ ИМЕ ТОЯ, ИЛИ ПРОСТО ТАКА СИ ПИШЕМ НАИЗУСТ. РАЗБИРАМ, ЧЕ ЗА ТАКИВА СТАТИИ СЕ ПЛАЩА ДОБРЕ.
  • 168 А "съюзниците"

    16 2 Отговор
    На кой бяха Съюзник? На Бандера или на Хитлер? Това е въпрос с повишена трудност за Атлантиците с основно незавършено образование ! И друг въпрос: кои бяха първите 5 страни членки на НАТО и колко от тях бяха съюзник на Хитлер ? Италия коя по ред беше? А Германия коя по ред беше?

    Коментиран от #195

  • 169 4363

    19 2 Отговор
    Хаха Франция организира празнуването , а цяла им страна германците я прегазиха за две седмици. За сравнение Павловата къща в Сталинград издържа 458 дни и така и не я превземат фашистите. Ако не беше Русия (СССР) , пенделите като Макрон още да говорят на немски.
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Никой ли атлантик отговор няма ?

    14 1 Отговор
    колко точно са екзекутираните от френският "Народен съд" след ВСВ ? Или нещо се спекахте

    Коментиран от #174

  • 172 Кило

    13 1 Отговор
    Влизам просто да ви шибна една звездичка за нисък рейтинг на статията , чао !
  • 173 Ама те руснаците направо ще се разплачат

    15 2 Отговор
    Че някакъв френски кретен не ги бил поканил нали?..
  • 174 Миле

    13 0 Отговор

    До коментар #171 от "Никой ли атлантик отговор няма ?":

    Над 20 000 ! И жени са били стригани полу голи 0 номер по площадите ....провинение , спали са с германски офицери. Ина снимки и книги ...от французите , не от руснаците за тези деяния

    Коментиран от #177

  • 175 ССС

    5 0 Отговор

    До коментар #66 от "Оди у":

    Оди у училище!
  • 176 А познайте атлантици

    13 1 Отговор
    По времето на десанта в Нормандия къде точно е била руската армия ? В коя държава ?
  • 177 Не над 20 000

    7 0 Отговор

    До коментар #174 от "Миле":

    А над 32 000 ! ....
  • 178 българин

    5 9 Отговор
    „Не е нормално представители на Русия, която пожертва милиони хора в тази война, да не присъстват“, напълно нормално е, - "Хитлер нахлува в Полша на 1 септември 1939 г. Шестнадесет дни по-късно същото прави и Сталин, като твърди, че „защитава“ окупираните „братя със същата кръв“. Както беше разкрито едва след края на войната, двойното нападение е било удостоверено с таен протокол, придружаващ пакта, който определя границите на съветските и германските „сфери на интерес“ в Полша, Литва, Латвия, Естония, Финландия и части от Румъния."

    Коментиран от #242

  • 179 НЕ ПРАВЯ РАЗЛИКА

    6 2 Отговор

    До коментар #132 от "😂😂😂":

    МЕЖДУ НАГЛЕЦИ
    И ГЕРОИ
    И 1944 И 2024 СА ЕДНИ И СЪЩИ МАЗНИ ГАНИ
  • 180 Няма как атлантик да го знае това.....

    13 1 Отговор

    До коментар #170 от "Аре дееее, чакам отговор ?":

    първите два избора във Франция бяха отменени защото комунистите и социалистите спечелиха изборите с над 85% ! И е абсолютна истина че изборите и броенето е било във американски бази и преброителите са били на 65% американски военнослужещи

    Коментиран от #204, #236

  • 181 А ве...

    2 6 Отговор

    До коментар #170 от "Аре дееее, чакам отговор ?":

    Я се разкарай с тези твои два избора......

    Коментиран от #183, #189

  • 182 Ххххъъъъ....

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Град Козлодуй":

    Виждал ли си водомер?
  • 183 Не е престъпление да си неграмотен

    6 1 Отговор

    До коментар #181 от "А ве...":

    Но не е и добре младеж !
  • 184 ЕБАЛА

    9 3 Отговор
    В специално подготвената зала в Щабквартирата на Червената армия в Карлсхорст, Берлин, украсена с държавните флагове на страните победителки, се събират представителите на върховното командване на съюзниците, както и журналисти. Когато в залата влиза генерал-фелдмаршал Кайтел, за да подпише капитулацията, той вижда зад масата наредени подред зам. върховният клавнокомандващ на Въоръжените сили на СССР маршал Жуков, главният маршал на авиацията на Великобритания Тедер, командващият стратегическите въздушни сили на САЩ генерал Спатс. И когато погледът му стига до главнокомандващия френската армия генерал Тасини, германският фелдмаршал Кайтел учудено възкликва: „А, ама и тези ли са ни победили!". Този смешен факт се разказва през годините и се е превърнал в анекдот за изместването на историческата тежест относно това кой всъщност е победителят във Втората световна война.
    ТОВА НЕ ГО ЗНАЕХ. ФРЕНСКИ МИСИРКИ

    Коментиран от #187

  • 185 Джамбaза

    17 1 Отговор
    Поканени са Германия, Италия, Япония и Украйна.
    Какво да прави Русия между тях?
  • 186 Що не ревете да ви питам за

    10 3 Отговор
    екзекутираните от френският "Народен съд" след ВСВ ? Не са ли им избили "цвета на нацията" а? .....хахахаха.......
  • 187 НОВИНИ ОТ ФРОНТА

    7 0 Отговор

    До коментар #184 от "ЕБАЛА":

    И БОКО Е БИЛ ТАМ, НАЙ ОТПРЕД
  • 188 Убеждавам се все повече

    15 1 Отговор
    Че по просто и неграмотно същество от Атлантика няма ....Просто НЯМА!
  • 189 Ти си типичен

    6 2 Отговор

    До коментар #181 от "А ве...":

    Представител на вероатлантистите (говоря за бг) клоуниите .... да това е вярно , това е причината за анулиране на първите избори във Франция и друг малко известен факт . След навлизането на американските войски във Франция , сигналите за изнасилени жени се покачват тройно ...а вече нацисти няма там
  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Най важното сега е за френските кретени

    7 1 Отговор
    Саудитци и Катарци да ги охраняват по време на олимпиадата и над 1 милиарда евро да им платят за "добринката" .... В тъмни стаички да ги вкарват и диви и щастливи да ги правят
  • 192 НЕ УМЕНЕН ПУ.РУ.ФИЛ

    1 6 Отговор
    Аз ДА питам МОЛЯ
    Представители на русиа
    Ще ИМАЛИ НА олимпиадата в ПАРИЖ,а

    Коментиран от #200

  • 193 фикс

    5 6 Отговор
    Червената армия не се е състояла само от руснаци - а и от украинци, белоруси, казахстанци и др. но само роснаците искат да оберат каймака.
  • 194 верно е

    5 5 Отговор
    През ВСВ СССР губи 29 милиона руснаци (20 милиона цивилни и 9 милиона на фронта), а Германия губи общо 7.4 милиона германци. Незнам сега, кой е победителя и кой победения? Как живее победителя и как живее победения.
  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Крико

    9 1 Отговор
    Само прочетете това ЦИТАТ ОТ СТАТИЯТА : Това са хората, които имат легитимността да поискат от Путин и света да спрат бойните действия“, твърди журналистът . ...Хмм гледах евреи ,които си показаха татуирания номер на ръката от концлагера и тези същите хора казаха , че израелците извършват геноцид в Палестина , като нацистите през ВСВ и знаете ли какво , медиите им се изсмяха ...на двоен стандарт ли смърди или на л1нъ и пропаганда
  • 197 А дали знаете че по време на

    17 0 Отговор
    десанта в Нормандия има над 1083 убити французи, също воювали на страната на Хитлер и цялата отбранителна инфраструктура е направена от френски инженери и построена от френски добре заплатени работници а не от концлагеристи ?

    Коментиран от #199

  • 198 Ало ало от съпротивата

    5 0 Отговор
    Кой гепи цицата на мадоната с бомбите на края а?
  • 199 разбира са

    1 8 Отговор

    До коментар #197 от "А дали знаете че по време на":

    И сега в Украйна за Путин се бият само руски родолюбци и славянски доброволци. Никой не е накаран насила там. Жените им в Русия са чуждестранни агенти, а не че искат да протестират.
  • 200 олимпиадата в ПАРИЖ

    10 2 Отговор

    До коментар #192 от "НЕ УМЕНЕН ПУ.РУ.ФИЛ":

    Може и да не свърши пич ! Тя може и да не започне даже както е тръгнало. Батални сцени се очакват и трябва сериозно да не си у ред че да се жертваш да отидеш. Парижани даже писаха че се изнасят масово от града
  • 201 Точно пък при

    12 0 Отговор
    десанта в Нормандия, голяма част от картечните бункери са били окомплектовани точно с французи ! То и впрочем и от французи са били проектирани и построени ако не ви е ясно пичове...
  • 202 Стършели

    12 1 Отговор
    Вдигнете паметник на богомилия ХИТЛЕР в Нормандия. Скоро и светец ще го направите!
  • 203 1945

    6 5 Отговор
    Когато през 1945 Германия капитулира, командващия американските войски генерал Патън възкликнал "Май победихме грешните фашисти!"
  • 204 Не само че

    10 1 Отговор

    До коментар #180 от "Няма как атлантик да го знае това.....":

    социалистите са спечелили изборите с над 85% но и в последствие американските окупационни сили започват масови арести и погроми и подробно е описано това и сега не знам но до преди две години над 14000 снимки имаше в музея на френската социалистическа партия и бяха на публичен нетбдостъп
  • 205 Младежи препоръчвам ви да прочетете

    14 1 Отговор
    устната история на Теодор Ахил в нет библиотеката на Труман орг ! Човека който създаде НАТО ! Дълга е но много неща ще ви станат ясни в каква гнус, договорки и корупция е създадена тази организация..... Потресаваща гнус , преди 4-5 години беше разсекретено и можете да го откриете като копирате в търсачката ==== Theodore Achilles Oral History Interview

    Коментиран от #207

  • 206 Борислав Иванов

    17 3 Отговор
    СССР щяха да победят Германия, дори без всякакви десанти в Нормандия. Да, щеше да отнеме повече време, вероятно поне още 2-3 години, трудно е да се прецизира.
    Сега да видим малко история:

    Създаване на НАТО: 4 април 1949
    Първи руски ядрен тест: 29 август 1949
    Брой на ядрени бойни глави на САЩ в 1950 г: 299
    Брой на ядрени бойни глави на СССР в 1950 г: 5
    Брой на ядрени бойни глави на САЩ в 1955 г: 2422
    Брой на ядрени бойни глави на СССР в 1955 г: 200
    Създаване на Варшавския договор: 14 май 1955
    T. нар. фашистка Русия винаги е била за мир и разоръжаване. Нейните военнослужещи два пъти са спасявали целия свят от ядрени катастрофи.
    Докато НАТО и САЩ винаги са повишавали риска от конфликт и са засилвали международното напрежение. Както и днес.

    Коментиран от #208, #241

  • 207 Младежи препоръчвам ви да прочетете

    16 2 Отговор

    До коментар #205 от "Младежи препоръчвам ви да прочетете":

    Ще видите как най изявените нацисти стават основата на НАТО и как си разпределят военната индустрия ! Не само не са съдени а и наградени от САЩ...копирате в търсачката ==== Theodore Achilles Oral History Interview и четете..... Над 300 страници инфо и документи има по темата в нет библиотеката на Труман орг ! .....

    Коментиран от #209, #215

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Атлантик подобни неща

    12 1 Отговор

    До коментар #207 от "Младежи препоръчвам ви да прочетете":

    като нет библиотеката на Труман орг не чете ! ..... Той чете Бесарабският фронт. До там му е мозъка. Няма как от примат на сила човек да направиш

    Коментиран от #210

  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 ССС

    10 0 Отговор

    До коментар #210 от "Хмхмхмхмхм":

    "...защо договора за одкб окраде чл.5 оъ Договора за нато,..."
    Това ли е най-важния въпрос, който стои пред човечеството? Или е максимално сложния, който можеш да зададеш, за моментното си еволюционно развитие?
    Не е ли по-важен - ЗАЩО въобще трябваше да се сключва такъв? И понеже не съм еволюирал достатъчно за да го измисля, ще ти отговоря с цитат!
    "ОВД е основан на 14 май 1955 г. за противопоставяне на възприемания като заплаха съюз НАТО (основан през 1949), подбудено от включването на „повторно военизираната“ Западна Германия в НАТО в ратификацията на Парижките споразумения. Договорът действа през Студената война и след рухването на социализма в тогавашна Източна Европа страните започват да се оттеглят, а съюзът официално е разпуснат през юни 1991." А сега възниква друг - защо след като Варшавския договор е разпуснат, договора за нато продължава да действа? И от кого в такъв случай ще ЗАЩИТАВА членовете си?

    Коментиран от #237

  • 213 ССС

    8 1 Отговор

    До коментар #211 от "Хмхмхмхмхм":

    "...русия НЕ ЗАЩИТИ ВОЕННО АРМЕНИЯ, ВЪПРЕКИ НАЛИЧИЕТО НА ЧЛ.4 В ДОГОВОРА ЗА ОДКБ, а;0"
    "Армения завива на запад – Карабах едновременно помага и пречи"
    "Армения даде срок на Русия да изтегли граничарите си от Ереван"
    "Арменският премиер Никол Пашинян, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел се срещнаха в Брюксел на 5 април" (т.г.)
    Като опитваш да седиш на два стола, ще паднеш поне от единия.
    Ако имаш сключен брак, пробвай да си организираш алтернативни срещи с други "котрагенти", и да видим дали крайния резултат ще е по-различен.
  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 216 Борислав

    10 0 Отговор
    Хахаха,жалките окупирани французи ,сътрудничили с немците,визирам маршал Петен ..те канили разбираш ли!
  • 217 ССС

    1 10 Отговор

    До коментар #211 от "Хмхмхмхмхм":

    "...руските примати с незавършен 8 клас, мълчат като пукели,"
    Кво стана бе, при ма те, да не учиш за 9 клас? Или мътиш?
    Нещо смислено.....да отговориш?
  • 218 И какво отбелязват?

    13 0 Отговор
    И какво ще отбелязват французите? Това,че са нефелни и Хитлер ги сгази като луда крава теле, та трябваше да ги освобождават американци,англичани и канадци? Или ,че същите дошли да набият канчето на френските нацисти , кагуларите и на Петен?
  • 219 Ббб2

    15 1 Отговор

    До коментар #138 от "касата":

    Бъди благодарен на Путин,че ако след него вземе властта някой ястреб,половината Европа няма да я има!
  • 220 Ха така

    1 8 Отговор

    До коментар #10 от "да де":

    Съветвам те да прочетеш мемоарите на маршал жуков в които признава че хитлер буквалн е размазал непобедимая1941г и без огромната военна помощ и храни която започва още в края на октомври 1941г за да предотвратят пълния разгром на болшевиките.Руската история е много фалшифицирана още от 1917г когато болшевиките( те съвсем не са били мнозинство в началото, а се нарояват по късно както нашите комундели) заграбва власта и не я пускат до сега
  • 221 Дедовия

    9 0 Отговор
    Шолц поканен ли е, питам за един приятел.

    Коментиран от #224

  • 222 Ха така

    0 5 Отговор

    До коментар #18 от "Е нищо, де":

    150хил.войници от сащ, Британия.и канада са участвали в нормандската операция червен морков.И хитлер е нападнал ссср с половината си дивизии, а другата половина според руснаците играела на карти с британци и американци.Ами защо и малка България е дала тогава около 30хил жертви за да си припишат руснаците победата.Коя страна е могла сама тогава да бие германия.

    Коментиран от #240

  • 223 Реалист

    12 1 Отговор
    Дреме им на рашките за вашето лаене...Богата страна...мнооого богата...Да,на ресурси за които всеки винаги е мечтаел...да придобие по всякакъв начин...Ама вие си продължавайте...бау бау бау....🤣🤣🤣
  • 224 Инна

    5 0 Отговор

    До коментар #221 от "Дедовия":

    Да, Шольца пригласили
  • 225 Роко

    1 8 Отговор

    До коментар #32 от "Правоверен Евроатлантик":

    А кой 1941г когато хитлер направо е спъцал червената непобедима армия кой им спаси кожите на твоите червени любимци бе.Били сами немците на албанския празник.Но немския национал социализъм и руския болшевизъм са еднакво зло.Едното зло загина сега е ред на другото зло да отиде в небитието
  • 226 Роко

    0 9 Отговор

    До коментар #40 от "БОЦИ":

    А кой 1941г когато хитлер направо е спъцал червената непобедима армия кой им спаси кожите на твоите червени любимци бе.Били сами немците на албанския празник.Но немския национал социализъм и руския болшевизъм са еднакво зло.Едното зло загина сега е ред на другото зло да отиде в небитието
  • 227 Магнит ски

    9 0 Отговор
    А Фашистки ИСРАЕЛЬ..А ..А ГЕНО..Ц..ИДА НАД ПАЛЕСТИНА...
  • 228 Магнит ски

    1 6 Отговор
    1939;ГД Съветски съюз и Германия нападат Полша и се Срещат по средата...СССР И ТРЕТИЯ РАЙХ СА БИЛИ СЪЮЗНИЦИ...
  • 229 точно така е

    13 0 Отговор
    Всъщност десантът в Нормандия се осъществява с единствената цел англосаксонците да завладеят колкото се може повече територия от западна Европа преди края на войната. Тъй като СССР уверено е мачкал немците и са били на път да завладеят на практика цяла Европа западналите са решили да влязат там и да окупират каквото могат............иначе цяла Германия, Австрия, Дания, а вероятно и Белгия, Холандия и Люксембург щяха да бъдат под руски контрол! Ако англосаксонците искаха наистина да се включат сериозно във войната за да помагат за разгрома на Германия щяха да го направят много по-рано............. Сталин неведнъж ги призовава за това обаче ония си правят оглушки като се надяват руснаците и немците да се избият взаимно и после те да заграбят всичко! А Сталин е направил грешка като е настоявал тъпите франчуля да бъдат в списъка с победителите, на което германците после са се изненадали и Кайтел е бил удивен като е видял и френски представители на съдебните процеси! Но сега Русия ще поправи някои свои грешки от миналото и тоя път няма да има милост за западналите уроди!
  • 230 Петър

    11 1 Отговор
    Аз не знам каква победа нат Фашизма празнуват ФАЩ ,като те влизад във войната след като Русия почти е приключила с него,даваики 20 000 000 жертви!!
  • 231 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 232 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 233 Тон

    4 0 Отговор
    До котарак необразован, тогава 45 години,а сега 35!
  • 234 Петър

    9 0 Отговор
    ДО "да де"
    Като казваш ,че ФАЩ са помагали на Русия с оръжие отични от къде са го прекарвали.След като цяла Европа е била укопирана от Хитлер ,а от другата страна Япония е била укопирала Азия 😂😂😂кажи от къде прекараха това оръжие ?

    Коментиран от #239

  • 235 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 236 Ха така

    1 3 Отговор

    До коментар #180 от "Няма как атлантик да го знае това.....":

    Каква би била Франция сега ако комунистите бяха взели власта по съветски образец.Риторичен въпрос като имаме фактите където е стъпил руския ботуш.Случайно ли се надигнаха всички страни от соц.затвора срещу червената феодална империя и само ние като охлюви се покрихме
  • 237 Роко

    1 5 Отговор

    До коментар #212 от "ССС":

    Варшавския договор се разпусна защото фали.а бе умник.Влез в ютуб има клипове от него време да видиш празните магазини и ситуацията за гражданска война
  • 238 Мда

    9 0 Отговор
    Всеки, който малко се интересува от история, знае кой е победил германската армия на Хитлер и спечелил втората световна война, а подобни статии са просто приказки за наивници... Да се съберат наследниците на Хитлер, Мусолини, Франко и Бандера, да поканят и Кобургите и Аналена, и Урсула и ако искат да се напият от мъка...

    Коментиран от #257

  • 239 Роко

    0 7 Отговор

    До коментар #234 от "Петър":

    Англичаните окупират Иран и от там са прекарвали оръжие и храни неграмотен русофил.И за това руснаците срамежливо мълчат.Пътят през ладожкото езеро става много опасен.Бях в тъмен и разговарях с очевидци които се чудеха как американците са им спускали танкове и провизии с парашути.Голям глад е било.Тия руснаци са големи неблагодарници, имам предвид управниците им
  • 240 То дори и за морков не се класираш

    1 0 Отговор

    До коментар #222 от "Ха така":

    150 хиляди срещу колко милиона от руска страна?!
  • 241 Много са 2-3 години

    1 0 Отговор

    До коментар #206 от "Борислав Иванов":

    По-бързо щеше да е. Пада Берлин и всичко свършва.
  • 242 Темерут

    5 0 Отговор

    До коментар #178 от "българин":

    Споменаването на Молотов-Рибентроп извън контекста на Мюнхенското споразумение е историческа неграмотност или опит за манипулация. За сравнение, тайните клаузи на Молотов-Рибентроп разпределят сфери на влияние, в случай на промяна на държавните граници... а Мюнхенското споразумение директно подарява на Германия (и на "жертвата" Полша) части от Чехословакия. Великобритания и Франция подаряват на Хитлер част от суверенна държава, заедно с военно-промишлената база там и голямо количество въоръжение и техника. Хитлер въоръжава няколко дивизии с чешко оръжие. На практика Великобритания и Франция помагат на Хитлер да се подготви за войната.
  • 243 Пешо

    6 1 Отговор
    Русия няма да присъства на фашисткото сборище. Тя се бори за унищожаване на фашизма.
  • 244 Виж

    3 0 Отговор

    До коментар #159 от "киро":

    написаното от Темерут. Не е само Мюнхенското споразумение. Много европейски държави са сключили различни военни пактове и договори за ненападение с третия райх. Почва се няколко години след края на ПСВ. Руснаците са последни. Трябвало е и те да сключат договор, защото другите договори са оставяли само СССР като цел на Хитлер
  • 245 Темерут

    0 0 Отговор

    До коментар #146 от "Десанта в Нормандия е....":

    Саркастичен сте, нали?
  • 246 Бочко

    6 1 Отговор
    И длъжна ли е Русия да ходи по и на ГЕЙ ПАРАДИ!? И ГЕЙСКИ СЪБИРАНИЯ .Я ПА ТЕЕЕ.
  • 247 балкански

    6 2 Отговор
    безпрецедентно цинична статия! при положение, че президента на украйна ръкопляска изправен на крака на отявлен нацист в канада!.... без думи!
  • 248 хубаво е че бандерите ще са там

    6 1 Отговор
    И ЩЕ СА ПОЧЕТНИ ГОСТИ ПОНЕЖЕ ПРИЧИНИХА ВОЙНАТА ИЗБИВАЙКИ 15 000 РУСНАЦИ В УКРАЙНА ПРОДАДОХА СИ ЗЕМЯТА НА САЩ И ЗАЕДНО ЩЕ ПОБЕДЯТ РУСИЯ , ГА СИ ВИДАТ УШИТЕ БЕЗ ОГЛЕДАЛО !ЩЕ МУ ФАНАТ НА ПУТИН СТАФИДИТЕ !
  • 249 ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ ЩЕ СА ПО ПРАШКИ

    6 1 Отговор
    А БОКО И КИРО ЩЕ ВЕЯТ ЗНАМЕТО С ДЪГАТА + КОКОРЧО ОТЗАД !
  • 250 НАПРАВЕТЕ СЛЕДНОТО

    5 1 Отговор
    ПРАСНЕТЕ СИ НА КОЛАТА СВАСТИКА И ЩЕ ВИДИТЕ ЧЕ НИКОЙ МИЛИЦИОНЕР НЯМА ДА ВИ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ В СОФИЯ
  • 251 Ком

    1 0 Отговор
    Варна е залята от свастики. Най - показателни са снимките на "Азов" със свастики, емблемата на НАТО и на "Азов" от началото на конфликта.
  • 252 Руски партизан

    0 2 Отговор
    Само да излезе дребния на слънце и това ще е краят му , само да излезе
  • 253 Левитан

    5 0 Отговор
    Русия пречупи гръбнака на третия райх.Ще пречупи гръбнака и на четвъртия.
  • 254 Жмръц

    4 0 Отговор
    На туй ващо му се вика "гь0нсура тлък".Даже едни кравари са ви освободили през 1878г,а каЛбои са се били на Шипка.А през ВСВ индианците са били на първа линия при Сталинград,ма моля ви се!На Русия за това и нищо не и се полага.Само да чеше п0д л0гите,както тя сама си знае.
  • 255 умен и образован

    0 3 Отговор
    правилно решение на Франция!
    Представители на руската кочина нямат място сред цивилизованите народи. Позор за путлер! Не на агресията! Превърнаха народа си в парий в международните отношения.
    Слава на Украйна и нейните герои
  • 256 Фриц

    4 0 Отговор
    Най големи фашисти са бандеровци от Украйна....ДА !
  • 257 Мъда

    1 1 Отговор

    До коментар #238 от "Мда":

    Тук има хора, които се интересуват МНОГО от история и знаят добре, че без помощта на САЩ, Великобритания, Канада днес в Москва щяха да хортуват на НЕМСКИ! Впрочем, малко разбиращите история няма как да са чели мемоарите на маршал Жуков, в които той чистосърдечно си признава - Без помощта на САЩ, без програмата Ленд-Лийз ние бяхме загубени! Да не говорим, че това е КОЛОСАЛНА по размерите си помощ, равняваща се на 130 милиарда долара, преизчислени по цени от 2003 година! Има милиони страници за тези събития, само че трябва не МАЛКО, МНОГО да се чете и да се МИСЛИ!
  • 258 Зелен Xайверски

    0 0 Отговор
    Е, за какво й е на Русия да празнява някакъв десант. Тя си празнява капитулацията на Германия на 9-ти май. Нещо ми се струва странно. Измисляш си парти, и не каниш някой, който не познаваш, и му казваш, че нарочно не го каниш, за да съжалява, че не е на твоето парти. Обаче той дори не иска си говори с теб, щото си лъжец и предател. Детска работа.

    Иначе евала на руснаците, че разпердушинват НАТОвците.
Новини по държави: