Last news in Fakti

10 Юни, 2024 08:09 4 048 28

Политическо земетресение във Франция

  • франция-
  • макрон-
  • еманюел макрон-
  • оставка-
  • париж-
  • ес-
  • евроизбори-
  • политика-
  • марин льо пен-
  • избори

Шокиращото решение на Макрон е много хазартен ход за политическото му бъдеще

Политическо земетресение във Франция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Френският президент Еманюел Макрон предизвика политическо земетресение вчера, когато свика предсрочни парламентарни избори, след като понесе поражение на европейските избори от крайнодясната партия на Марин Льо Пен, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Макрон каза, че резултатът от вота е тежък за правителството му и не може да го пренебрегне. В обръщение към нацията, по малко от два месеца преди Олимпийските игри в Париж, той каза, че изборите за долна камара ще бъдат произведени на 30 юни, а вторият тур - на 7 юли. Шокиращото решение на Макрон е много хазартен ход за политическото му бъдеще три години преди края на мандата му. Ако партия "Национален сбор на Льо Пен спечели парламентарно мнозинство, Макрон няма да има особено поле за маневриране във вътрешната политика, отбелязва агенцията.

С между 31,5 и 32 процента от гласовете според института "Ипсос" и Института за изследване на общественото мнение, крайнодясната партия "Национален сбор" с водач на листата Жордан Бардела направи голям удар на европейските избори, постигайки най-добрия си резултат на национални избори (като изключим втори тур) и ще допринесе решително за увеличаването на мощта на лагера на националистите и суверенистите в Европейския парламент - основния урок, който може да се извлече от вота в 27-те държави членки, посочва АФП.

Макронистката листа, водена от Валери Айе, досегашна евродепутатка, непозната на широката общественост, изостава далеч назад с по-малко от половината от гласовете, приблизително 15 процента, следвана по петите от социалдемократа Рафаел Глюксман. Той получава между 14 и 14,3 процента, което е над два пъти повече от резултата му през 2019 г, допълва агенцията.

Гамбитът на Макрон според Ройтерс напомня на решението на испанския премиер Педро Санчес да свика предсрочни избори миналата година, след като крайната десница прегази партията му на местни избори. Санчес успя да запази властта, но чак след месеци препирни с регионални партии и спорна сделка за амнистия на каталунските сепаратисти.

Франция и преди е имала т. нар. периоди на "съжителство", когато президентът е от различна партия от тази, която държи парламентарното мнозинство. В такива случаи излъченият от партията на мнозинството министър-председател става водещата фигура при взимането на решения относно вътрешната политика. Последният подобен период бе от 1997 до 2002 г., когато президентът беше Жак Ширак, а премиер бе социалистът Лионел Жоспен.

Вчерашните избори подготвят сцената за президентските избори през 2027 г., изтъква ДПА. Макрон, който два пъти спечели балотаж срещу Льо Пен, няма да може да се кандидатира отново след два мандата начело на страната. Не е ясно кого ще вкарат дясноцентристките сили в надпреварата и кой изобщо има шанс срещу Льо Пен. Вчерашните резултати са огромен удар за правителството на Макрон, което вече загуби абсолютното си мнозинство в Националното събрание, отбелязва ДПА.

Марин Льо Пен, дъщеря на основателя на крайнодясното движение Жан-Мари Льо Пен, успешно ребрандира партията, позната някога като "Национален фронт", създавайки ѝ доста по-умерен имидж през последните години, за да я направи по-привлекателна за дясноцентристките избиратели.

Европейските избори бяха тежък удар за Макрон, който се застъпва за общоевропейски усилия за защита на Украйна и за нуждата ЕС да подсили собствената си отбрана и промишленост посочва АП. Водещият кандидат на "Национален сбор" Жордан Бардела, водеше кампания за ограничаване на свободното движение на мигранти и за смекчаване на правилата на ЕС за борба с климатичните промени. Партията вече не иска да напуска ЕС и еврозоната но според АП опитва да ги отслаби отвътре.

Избори за Европейски парламент се проведоха във всички 27 страни от блока през последните 4 дни, а право да гласуват имаха 360 милиона души. Макар и вотът да не засяга директно националната политика, тъй като той само определя кои ще бъдат френските депутати в законодателния орган на ЕС, вътрешнополитическите въпроси обикновено са от решаващо значение за избора на гласоподавателите.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    79 8 Отговор
    След като запали църквата преди години, лудото Макарон е на път да запали пак Бастилията.

    Коментиран от #21

  • 2 ЗАЩОТО

    99 2 Отговор
    НИКОЙ НЕ ХАРЕСВА ВОЕНОЛЮБИВИБАБОЕБИ

    Коментиран от #9

  • 3 икола

    84 6 Отговор
    Ще скачате на Русия а? Ами тепърва ще ядете хурката на Владимир Путин. Стягаите лилавите перуки че тепърва ви почват проблемите.
  • 4 Последния Софиянец

    107 4 Отговор
    Народът на Франция не иска война.И в целия ЕС е така.Само в България крепостните селяни гласуваха по принуда за партиите на Войната.

    Коментиран от #10, #12

  • 5 ЛУД

    74 1 Отговор
    Когато служиш на сионистката мафия рано или късно ще те изритат . Народите искат мир, а не да се убиват невинни и да се подклаждат войни , да живеят в мизерия и немотия. Тиранията винаги пада, така че народа е взел правилното решение и Макарона-ЧАО.
  • 6 Коментар

    74 0 Отговор
    Завиждам благородно на французите.Явно няма кой там да манипулира изборите.Нормалните хора не искат война.
  • 7 Фанфан Бодила

    42 1 Отговор
    Меката китка, дългата ръка на демократите, отатък Океана ще направи така, че крайно десни и десни да получат цялата власт във Франция.

    Коментиран от #17

  • 8 Всичко свърши

    58 1 Отговор
    Макрончо е политически труп. Да бяга с любовта на живота си - Зеления наркоман, някъде по бившите френски колонии.
  • 9 Хаха

    36 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЗАЩОТО":

    Ама не всеки го може с баба с адамова ябълка....
  • 10 Макарона бързо се усети

    51 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    какво сътвори за последните няколко месеца. Изнася се и ще остане ненаказан. По този начин, няма да има печени петленца в укропия, а май ще има печени цървули, такива дето гласуваха за тикви, прасета и Пълни П@дали. На запад се дръпнаха, но на изток пуделите още се дърлят.
  • 11 Позор за Франция!

    47 2 Отговор
    От няколко хиляди километра, Путин предизвика политическа криза в единствената ядрена държава от гейсъюза 😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Хахахаха!
  • 12 Механик

    51 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Не се заблуждавай, че партиите на войната сме ги избрали ние. Техните привърженици след населението са почти НУЛА.
    Но и не мисли, че в предвоенно време САЩ ще изпуснат България като плацдарм. Всичко се решава в посолствоТО. По-точно, там всичко е решено отдавна. Не случайно почти всички партии бяха привиквани там в последните 2-3 месеца. Търг с тайно наддаване на тема "кой повече ще предаде България" и резултатите от търга ще бъдат обявени скоро.
  • 13 Майстора

    35 1 Отговор
    Така става като ходиш да оправяш комшийката/Украйна/ и изоставиш своята/Франция/, Марин/Льо и т.н./ ще свърши твоята работа.
  • 14 Макрон е дъното

    38 1 Отговор
    Преди години никой не би си и помислил, че победа на льо Пен е крачка към нормалността и мира...

    Коментиран от #18

  • 15 Ами този с всеки

    28 0 Отговор
    Ход доказва, че е пълен глупчо. Дари и това, че живее с учителката си, показва че има много сериозни умствени отклонения. Такива хора на власт са изключително опасни. По-добре една такава негова грешка и да се маха от властта. С него Франция стана бананена република!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ами чудесно!

    33 1 Отговор

    До коментар #7 от "Фанфан Бодила":

    Това което днес наричат "крайно десни" са обикновено разумната опозиция на Запад. Тези, ако спечелят, войната в укра няма да премине в световна и атомна. Какво по-добро от това за нас?
  • 18 Госあ

    11 9 Отговор

    До коментар #14 от "Макрон е дъното":

    Макрон може да е дъното, но дъното на Франция. Абсолютно никой не може да не признае, че все пак в него има капка достойнство с тази му постъпка.

    Коментиран от #19

  • 19 Политически психиатър

    17 1 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Просто женските хормони бушуват в него и го играе обидена госпожичка. Да се говори за капка достойнство в политическа подлога е оксиморон.
  • 20 Мухаа ха!

    21 0 Отговор
    Кой срина Бастилията и на практика унищожи монархическият режим в държавата - обикновените французи.Кой първи в света създава републикански модел на управление - обикновените французи.Те търпят,но до определени нива на злоупотреба.Следва Бастилията.

    Коментиран от #24

  • 21 Странно е

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Сунак бяга, макарон бяга... Може би ги е страх от нещо.
  • 22 Честито българи

    16 0 Отговор
    Честито българи
    20ОТГОВОР
    Смяната започна към нормалното
    Ще се върнат уважението почтеността.
    да станеш от седалката в автобуса когато влезе по възрастен
    Децата да дават предимство в магазина на възрастните.
    Български песни по радиото
    .........
    Странно че повечето дето пишем тука сме срещу хегемона с у нас на изборите печелят само слугите му
    Както и да е честито промяната но не българската!!!
    Абе какво става с Украйна
    Нещо някоя статиика.... Ало

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Не съвсем

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Мухаа ха!":

    Обикновените французи въстанаха заради непосилни данъци,а данъците станаха непосилни заради взимането на заеми от кралското семейство от големите банкери.След 1789 г. във Франция започва да управлява едрата буржоазия.Днес историята се повтаря с дребни разлики.След падането на Бастилията започват междуособни войни за надмощие с много жертви и във Франция настъпва хаос.Дали и днес ще сме свидетели на хаос в Европа предстои да разберем.
  • 25 Вижте кво

    0 4 Отговор
    Ние сме част от ЕС и НАТО 🇪🇺🇺🇲
    НЕ от РФ! Русофилите марш в тайгата!!!
  • 26 Може би му омръзна

    4 0 Отговор
    С всяко свое действие да влиза в капани. По добре да си тръгне сега ни лук ял ни пък го помирисал. Защото ако остане може и да го пожертват. А сега ще се оттегли и ще се живее живота.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 123456

    1 0 Отговор
    ена порция макарони с вазелиа , ако може , топли !
Новини по държави: