11 Юни, 2024 03:11 3 967 86

11 юни 1937 г. Начало на Червения терор! Сталин разстрелва 8 маршала от собствената му армия

  • сталин-
  • червен терор-
  • маршали-
  • тухачевски-
  • ссср-
  • червена армия

Големият терор взима 3 милиона директни жертви, т.е. чрез т. нар. „бързо унищожение на заподозрени", а в ГУЛАГ загиват още 7,5 милиона хора

11 юни 1937 г. Начало на Червения терор! Сталин разстрелва 8 маршала от собствената му армия - 1
Снимка: Shutterstock

На 11 юни 1937 г. по нареждане на Йосиф Сталин е издадена смъртна присъда на маршал Михаил Тухачевски и други седмина висши военни. Те са осъдени по измислени обвинения в антисъветска дейност.

Делото срещу Тухачевски е част от процеса по обезглавяването на Червената армия,

част от терора на Сталин срещу обществото в СССР.

Голямата чистка или "Големият терор" са политически репресии и гонения в Съветския съюз, дирижирани от Йосиф Сталин през 30-те години на миналия ХХ век с цел да консолидира управлението си в Съветския съюз, да централизира властта и да премахне всяка възможна съпротива на властта, независимо дали тя е реална или се симулира такава.

Някои автори описват тези репресии като „Съветския холокост“. В руската историография периодът на най-интензивните чистки (1937-1938), се нарича ежовщина на името на Николай Ежов, ръководител на съветската тайна полиция — НКВД.

Тайната заповед на НКВД под номер 00447 от 30 юли 1937 определя „лимитът на терора", т.е. общия брой на предвидените за арестуване във всички региони, разделени на различни категории. „Първа категория“ е включвала лица, които е трябвало веднага да бъдат разстреляни. Във „Втора категория“ влизат лица, които е било предвидено да бъдат осъдени на дълъг срок и изпратени в лагерите.

Големият терор взима 3 милиона директни жертви, т.е. чрез т. нар. „бързо унищожение на заподозрени", а в ГУЛАГ загиват още 7,5 милиона хора.

Държавният тероризъм е насочен най-вече към политически и военни лидери.

Генерали от Червената армия са били убити, писатели, хора на изкуството и учени са били жертви на чистките, наред с обикновените граждани, заподозрени в поставяне под съмнение управлението на Сталин.

Ако до 1937 г. репресиите са засягали отделни групи и обществени кръгове, то предмет на терора става цялото общество.

По време на 470 дневния период на Големият терор в СССР са разстрелвани по 1600 души на ден, което прави средно по един човек на минута. Разстрелите продължават 15 месеца и 12 дни, без „почивен ден“, денем и нощем. Това пише Томаш Кижни – фотограф и журналист, който от години работи над албум за едно от най-жестоките сталински престъпления.

Кой е маршал Михаил Николаевич Тухачевски?

Той е син на потомствен дворянин и селянка, гвардейски офицер, получил пет военни награди на фронтовете на Първата световна война, избягал от германски плен при петия си опит, преминал безусловно на страната на болшевиките.

Воювал с враговете им по време на Гражданската война.

Наричан е „червеният Наполеон“ и създател на съветската военна доктрина.

През 1921 г. Тухачевски се отличава с особена жестокост при потушаване на бунта на руските моряци в Кронщат, но най-вече при потушаване на селските въстания срещу болшевишкия режим в Тамбовска област.
По това време комунистическите бандити започват да изземат цялата продукция на селяните и в Русия настъпва масов глад.

В цяла Тамбовска област селяните се вдигат на бунт и много от тях стават партизани, за да дадат отпор на мързеливата и крадлива комунистическа сган.

В отговор Тухачевски вкарва части на Червената армия в селата, подпалва ги, а за да предотврати подкрепа за партизаните и да все ужас у хората, заповядва във всяко село да бъдат разстреляни по 100 човека.

За да пести муниции в много от селата пуска бойни отровни газове, които избиват цялото население, включително невръстните деца и техните майки.

Тази жестокост прави впечатление на ръководството на болшевишката партия и още в края на 1921 г. Тухачевски е назначен за началник на Военната академия на Червената армия.

Хитлер е наясно, че през 1933 г. е спечелил изборите благодарение на Сталин, който заповядва на немските комунисти да оттеглят подкрепата си за мощното социалистическо движение и така левицата в Германия губи изборите, а Хитлер печели мнозинство.

Малко по-късно немското военно разузнаване подава сигнал към Сталин, че маршал Тухачевски готви заговор срещу Сталин.
Самият Сталин е наясно, че това не е вярно, но използва ситуацията, за да започне масова чистка.

Останалото е известно през месец май 1937 г. маршал Тухачевски е арестуван.

Той е закаран е в Москва, където само за две седмици прави "пълни самопризнания". Проведен е "съдебен процес", един-единствен и без право на обжалване, осъден е на смърт и в същия ден е разстрелян.

Неговата съдба ще последват още 30 хиляди офицери от Червената армия през 1937 и 1938 г.

За 460 дни 90% от маршалите и генералите и 80% от полковниците са " осъдени" на смърт и са разстреляни след изтезания и самопризнания.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ХА ХА

    41 22 Отговор
    Червения терор започва през октомври 1917г.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Истории от БЛАТОТО

    35 32 Отговор
    Ленин им изчисти богатите хора.Сталин изчисти умните хора.Путлер започва да изчиства останалите..
  • 13 И Преди и сега

    28 27 Отговор
    Крепостните блатници много държави са асвабадили само своята НЕ

    Коментиран от #16, #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Проверката показва че

    18 24 Отговор

    До коментар #16 от "Град Козлодуй":

    важното е ГруZ 200 да не спира!! мобилните крематориуми са задръстени от преработване на ушшанки , ванки и козари! шефа на кенеффа разписа za още 300к ходещи трупове да праща за торр! Операторите на дронове се съзтезават кой най креативно ще затрие най много учебни zели
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Аман

    26 21 Отговор
    И в СССР и в България избиват интелигенцията и начело на държавата застават слабообразовани хора. Резултатът е очевиден. Глад и мизерия, защото не можеш да очакваш умна политика от глупави хора.

    Коментиран от #80

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 7777

    26 24 Отговор
    Замисляли ли сте се как щеше да изглежда България сега ако след втората световна война вместо в червената зона с плановата икономика и "талантливите водачи" комундета бяхме си останали с пазарната икономика без да сме зад желязната завеса: със свободно пътуване и достъп до ГЛОБАЛНИТЕ КАПИТАЛОВИ ПАЗАРИ

    Коментиран от #64, #86

  • 29 ру БЛАТА

    22 16 Отговор
    Относно интелекта и стойността на живота в блатная е достатъчно само да си пуснете видео клипове с пътнотранспортни произшествия от там с всякакви видове превозни средства и ще получите много отговори за културата и същността на мужиците, които и без алкохол правят нещата с БРУТАЛНА НАГЛОСТ И МАЛОУМИЕ ТЕ САМИТЕ НЕ СИ ЦЕНЯТ ЖИВОТА И ТОЗИ НА СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ та какво остава за останалите..

    Коментиран от #31, #34, #47

  • 30 Бай бай тошо

    20 8 Отговор
    Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа, че още тогава съм бил наясно какво е било положението в Съветския съюз. Ние постепенно виждахме и започнахме постепенно да чувстваме, че съветските хора живеят по-лошо от българските граждани. Очевидно е, че ЦК на БКП и генералният му секретар са били под влиянието и в плен на илюзията, че победата на социализма в Европа е гарантирана.

    И накрая, понеже говоря откровено, искам да подчертая, че тази политика за тогавашните условия беше правилна, но започна да ражда своите парадокси и противоположности. Бавно, но сигурно бяхме осъдени на технологично и информационно изоставане, тъй като нашият пазар беше главно социалистически. От 1985 г. моделът на развитие, който бяхме избрали, започна да се руши. Ясно беше, че той крие в себе си предпоставките за своето ликвидиране.”
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Опг бкп

    23 11 Отговор
    първо се окрадоха парите, имотите и фабриките на богаташите, а те по лагерите. Парите свършиха и се посегна на пенсионния фонд докато свърши и той. След това следва парична реформа 1951г. от която загубиха тия с повече пари. Това се изконсумира и се взе заем от народа чрез облигации 1952 и 1954г. Тези средства се похарчиха и се посегна на българското село. Взеха се земи, добитък, инвентар и пак се закърпи положението. Следва още една девалвация на българския лев 1962г. и като се оплюска и това бай Тошо започна да внася нефт и да го реекспортира. Руснаците се усетиха, но ние ги снабдявахме със забранени от КОКОМ електронни елементи и ни търпяха до към 1985г. След това взехме заеми от западни банки, не можехме да плащаме и Луканов обяви фалит 1990г.

    Коментиран от #74, #79

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Дежа Сесесере

    15 11 Отговор
    Супер че цар Оркин спечели! така разпада на рашистан е гарантиран и пак ще минат на купони за храна крепостните асвабадители които много държави са асвабадили само своята НЕ мухахахахах
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Затова всички

    18 11 Отговор

    До коментар #29 от "ру БЛАТА":

    Компилации
    С Руското Безумие и Глупост
    Са най гледаните
    В Нета .

    Да гледаш тази Пропаднала
    Нация какво всекидневие
    Има .
    И после да твърдиш
    Че тази страна била Велика
    Направо е Лудост .

    Но такива са Сегашните Русофилистични Дебили .
    По зле са даже от Любимите им
    РУШЛЯЦИ.
  • 48 Да Питаме ли

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Берия.
    Той най добре кого е застрелял

    Джуггашвили .
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Путлер е далече от тези "рекорди"

    20 10 Отговор
    но е примерен ученик...

    Русия си остава типична, варварска държава що се отнася за нейното ръководство...

    Коментиран от #85

  • 51 Блато

    9 10 Отговор
    И вече повече от сто години нещастниците ги управляват психично болни диктатори, а резултатът е налице - тежко облъчени и бързо намаляващи остатъци от руската нация

    Коментиран от #52

  • 52 БАРС

    14 10 Отговор

    До коментар #51 от "Блато":

    РУСИЯ СЕ Е УВЕЛИЧИЛА,А НАШАТА НАЦИЯ Е ВЕЧЕ НА ПОЛОВИНА ОТ ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ.

    Коментиран от #54

  • 53 Абсурдистан

    5 6 Отговор
    Русия е с традиции в самоунищожението!
  • 54 Рядко

    4 2 Отговор

    До коментар #52 от "БАРС":

    задръстен пример даваш. Кое е общото между свободния избор за живот и работа и затворите с убийствата???
  • 55 Шабан

    4 8 Отговор

    До коментар #43 от "ШЕСТ ПРОЦЕНТА ТУРЦИ":

    Ще има много още, да бълнуваш! България е държава на българската мафия, а в българската мафия НЯМА, не само турци, но няма и нито един арменец, евреин или ром(циганин) или човек от друга народност! Тоест там има само българи, там са най-алчните и ненаситни цървули управлявали някога това парче земя, там търси своето нещастие, фантастико! Има си на хабер турчина в българската мафия, какво става! Виж за руснака е друга песен! Но.......да не задълбаваме!

    Коментиран от #83

  • 56 Това ще коства на РККА още 4 милиона

    8 2 Отговор
    Това ще коства на РККА още 4 милиона жертви през първите месеци на войната. Загинали заради неправилно разположение, командване и обезпечаване. За същия период има и 3.6 милиона военнопленници.
  • 57 Ний ша Ва упрайм

    10 6 Отговор
    Заради тези събития и решения на лудия грузинец руснаците имаха толкова жертви в началото на войната.
  • 58 Когато Сталин е пукнал

    12 6 Отговор

    До коментар #10 от "Град Козлодуй":

    Когато Сталин е пукнал се е водила Корейската война. Воювали са армиите на Съветския съюз, Китай и каквото е остранало от Северна Корея срещу обединените войски на ООН. Сталин умира и войната е прекратена. Установяват примирие и приемат 38-мия паралел за гранична линия. Династията Ким строи обществен ред по учението Чучхе, е Южна Корея става световна икономическа сила.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Как комунисти избиват народа си

    10 7 Отговор
    За власт са готови на всичко.
  • 61 Комунистически терор в СССР.

    10 5 Отговор
    Изтрепаха се помежду си за власт и пари
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 свидетел

    4 4 Отговор
    по това време СССР имаше ПЕТ маршала, трима от които бяха разстреляни впоследствие ! откъде ги изсмукахте ОСЕМ !?

    Коментиран от #67

  • 64 пенсионер от Варна

    2 7 Отговор

    До коментар #28 от "7777":

    в историята "ако" няма !!! сигурен съм, че щеше да е по-голямо 💩💩💩 от сега ! "ако" въобще съществуваше !
  • 65 Антируснак

    8 7 Отговор
    За тъпите москали винаги са били характерна идиотията и жестокостта.
    Самоунищожението е заложено в гена на тези алкохолици...

    Коментиран от #70, #71

  • 66 Ломския

    9 0 Отговор
    А Хитлер бил убиец и извършвал геноцид.
  • 67 Ццц

    1 2 Отговор

    До коментар #63 от "свидетел":

    Цензуратор, тоя е за триене. Критикува "историка" ви!

    Коментиран от #77

  • 68 Кой крив, кой прав

    6 2 Отговор
    Един избива собствената си армия заради слухове за преврат, пуснати от друг, който иска да стане император на света и избива всичко наред...
  • 69 Мдааа

    5 7 Отговор
    Сталин знаеше какво да прави с враговете на народа.

    Коментиран от #76

  • 70 Ганчев

    4 1 Отговор

    До коментар #65 от "Антируснак":

    Добре, че има противовес в лицето на САЩ, че да носят мир и цветя по света.
  • 71 Хихи

    0 4 Отговор

    До коментар #65 от "Антируснак":

    Украинче, какво търсиш в България?
  • 72 россиян..

    6 3 Отговор
    Тва юртаджийте от бг-то..все гледат в чужди пънички..миналия месец се навършиха 100 год.от убийството на гео милев,никой журналист,медия не споменават това нещо в бт-то,юли месец ще бъде същото-преди 82 години е разстрелян вапцаров от комунягите..съгласен съм за сталин-голяма държава се управлява с твърда ръка..
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Толкова и си чел

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Опг бкп":

    В края на 1962г. Т. Живков става мин. председател на НРБ (след Г. Димитров, В. Коларов, В. Червенков и Антон Югов) до 1971г., а от 1981г. е генерален секретар на ЦК на БКП.
  • 75 Име

    4 2 Отговор
    "„лимитът на терора", т.е. общия брой на предвидените за арестуване във всички региони, разделени на различни категории. „Първа категория“ е включвала лица, които е трябвало веднага да бъдат разстреляни. Във „Втора категория“ влизат лица, които е било предвидено да бъдат осъдени на дълъг срок и изпратени в лагерите."
    Звучи познато.
    В България се заражда фашизъм!
  • 76 умнико

    2 0 Отговор

    До коментар #69 от "Мдааа":

    МММУУУУ ДА ИЗБИВАЙКИ ЦЕЛИЯ НАРОД
  • 77 свидетел

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Ццц":

    🤣🤣🤣🤣🤣💩 !
  • 78 Сър Пичук

    8 1 Отговор
    Руският народ бил велик.
    Е, колко велик може да е народ, който позволява непрекъснато да се постъпва така с него?
  • 79 стоян

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "Опг бкп":

    До 32 ком - браво за точноста на историята - по често я публикувай - путинофилите може и да я разберат
  • 80 Ляв+

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Аман":

    Сега нещата в България са коригирани, умниците, които ни управляваха по време на демон-прехода оставиха развитият Запад да колонизира България и вече живеем в просперитет: НАТО ни брани, ЕС ни храни, така че дупката за развитие на България в Бюджета не безпокои вече никой .
  • 81 Хасковски каунь

    0 3 Отговор
    Много си се увлякъл с жертвите
    Те са около 700 000. Ма нали всяка нощ сънуваш Сталин като заклет евроатлантик, простено ти е
  • 82 Роза

    2 1 Отговор
    Тези неща само се говореха тайно между хората тогава,никой не ни ги казваше в училище!А пък БГ беше най-сервилната и подмазваческа държава от всички страни-участнички в бившия Варшавски договор!Гледайте бълг.филм"Иван и Александра"!Действието се развива през 1952г. и много добре е показано как са мачкали детската психика в училищата със сталинската политика!Всеки е можел да бъде обявен за "враг на народа",дори и непълнолетни деца!Отдавна го няма на света другаря Сталин,но дълги години трябва да изминат,докато последиците от неговото управление се заличат!
  • 83 До някъде

    0 2 Отговор

    До коментар #55 от "Шабан":

    сте прав.
    Българската мафия е само от българи, но тези българи са последователи на евангелистки течения и секти, те нямат
    много общо с останалите от нас.
  • 84 Харон

    1 1 Отговор
    Чрез Бенеш доставя фалшива информация немското Гестапо към Сталин....
  • 85 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "Путлер е далече от тези "рекорди"":

    След масовите чистки НА МИЛИОНИ РУСНАЦИ по времето на Сталин, е утопия, че ако го няма Путин, Русия може да се развие към добро. Генетичният код на стотици милиони мужици вече е сменен.
    Путин е ЕМАНАЦИЯ на съвременното руско общество...Дори при кратка разходка из Москва, може да установиш ТОТАЛНОТО им ОПРОСТАЧВАНЕ.
  • 86 Почти ми дреме

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "7777":

    Положението би било каквото е сега .. богати политици и бедни работници
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания