Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Юни, 2024 09:19 3 118 54

The Telegraph: Европейските лидери се поддадоха на американския натиск за Украйна

  • украйна-
  • г-7-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • пари-
  • путин-
  • владимир путин-
  • ес-
  • активи-
  • германия-
  • киев-
  • джо байдън

Великобритания и САЩ са успели да преодолеят опасенията от страна на Германия относно плана

The Telegraph: Европейските лидери се поддадоха на американския натиск за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейските лидери се поддадоха на американския натиск и се съгласиха да отпуснат заем на Украйна в размер на 50 млрд. долара, като използват средствата от замразените руски активи, пише в. "Дейли телеграф" (The Telegraph), предаде БТА.

Вчера лидерите на Г-7 в Италия обявиха, че Украйна ще получи значителен финансов стимул до края на годината, като западните държави се опитват да успокоят Володимир Зеленски преди срещата на върха на НАТО следващия месец. Съгласно сделката приходите от замразените активи на руската централна банка в размер на 320 млрд. долара ще бъде използвана за осигуряване на заем в размер на 50 млрд. долара, който може да бъде използван от Украйна за нейното военно или икономическо възстановяване.

Дипломатически източници съобщиха за "Дейли телеграф", че Великобритания и САЩ са успели да преодолеят опасенията от страна на Германия относно плана. Берлин се притесняваше, че такова действие ще създаде правен прецедент за използване на замразени активи. Джо Байдън нарече сделката за заема "значителен резултат", който ще бъде "използван" за Украйна през следващите месеци. "Ние не отстъпваме. Всъщност заставаме заедно срещу тази незаконна агресия", заяви президентът на САЩ на съвместна пресконференция със Зеленски, като добави, че войната е била "тест за света", който Западът е издържал.

По темата "Гардиън" отбелязва, че Джо Байдън заяви, че "демокрациите могат да постигнат резултат“, когато обяви, че лидерите на Г-7 най-накрая са постигнали споразумение, което ще осигури допълнителна помощ от 50 милиарда долара за Украйна, използвайки замразени руски държавни активи.

"Ние влагаме парите си, за да работят за Украйна , и отново напомняме на Путин, че няма да отстъпим“, каза Байдън на съвместна пресконференция с Володимир Зеленски.

В коментар по темата в. "Ню Йорк таймс" задава въпросът дали помощта на САЩ за Украйна ще дойде достатъчно бързо и ще продължи достатъчно дълго? Изданието отбелязва, че Байдън подписа 10-годишен пакт за сигурност с Украйна и обеща, с помощта на Европейския съюз, заем от 50 млрд. долара. Но дали парите ще пристигнат навреме, за да обърнат хода на събитията, и дали сделката ще остане в сила и след изборите през ноември, пита "Ню Йорк таймс".

През 27-те месеца на войната Байдън последователно се противопоставяше на натиска да допусне Украйна в НАТО, убеден, че това може бързо да доведе до изпращане на американски войски в преки бойни действия с руснаците. Затова в четвъртък той предложи алтернативни стъпки, целящи да покажат на руския президент Владимир Путин, че Съединените щати и техните съюзници нямат намерение да се оттеглят. Той подписа 10-годишен договор за сигурност с президента на Украйна Володимир Зеленски, който Байдън представи като гаранция за доставка на оръжия, разузнавателна подкрепа, съвети и технологии, необходими за спечелване на войната и възпиране на нова.

Дори ако Доналд Тръмп бъде преизбран в Белия дом през ноември, Украйна трябва да може да разчита на дългосрочна финансова и военна помощ от Запада във войната срещу Русия, посочва германското издание "Щерн". Президентът на САЩ Джо Байдън използва срещата на върха на Г-7 в Южна Италия, за да настоява за пакет от помощи на стойност милиарди за сметка на Русия заедно с държавните и правителствените ръководители на други големи демократични индустриални държави. По този начин Групата на седемте демонстрира единство.

Новата помощ от десетки милиарди е напомняне на руския президент Владимир Путин, "че няма да се предадем", заяви Байдън на пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски. "Той (Путин) не може да ни раздели. И ние ще подкрепяме Украйна, докато тя не спечели тази война". САЩ искат да предоставят кредит в размер на около 50 млрд. Останалите държави от Г-7 все още искат да координират обещанията си, отбелязва "Щерн".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така Така

    113 6 Отговор
    Хехехе ама, че смешно европейски лидери хахаха. Европа е подметка на сащ и никакви лидери няма има слуги. Абе само глупости създава този ЕС . Много гаден съюз унищожи куп неща

    Коментиран от #22

  • 2 И крайният резултат

    74 7 Отговор
    ще бъде същия
  • 3 Селянин

    87 5 Отговор
    Марионетките имат право само да козируват и да казават: "Да, разбира се, веднага ще го изпълним, естествено, както заповядате, вашето желание е за мен закон....."
  • 4 ТаУмВзе

    79 5 Отговор
    Европейските уж лидерчета са си марионетки на краварите, как няма да клекнат! Хахахах
  • 5 Сега,

    71 3 Отговор
    Да му мислят всички държави с резерви във валута и злато, който са на съхранение в западни банки. А не слушаш s ,парите
  • 6 ФЕЙК

    79 4 Отговор
    Джордж Оруел още през 1948 година описва евроатлантическите " ценности " на "Големия брат" :
    ВОЙНАТА Е МИР !
    СВОБОДАТА Е РОБСТВО !
    НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА !
    Всеки който има "пипе" може да си направи изводите !
  • 7 да де

    58 2 Отговор
    Независима Европа нЕма такова животно.
  • 8 Анастасия Гешева

    64 3 Отговор
    Другата важна новина е, че САЩ предават на НАТО изцяло отговорността за въоръжаването на Украйна, при това го става ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за страните членки. Това означава, че САЩ задължават Европа да води войната в Украйна. Процес, който описвам от есента на миналата година. Включително САЩ задължиха Виктор Орбан да не ПРЕЧИ НА ВОЙНАТА НА НАТО срещу Русия и Унгария се съгласи срещу изваждането и от списъка с държави, които трябва да пратят войници в Украйна.
    Това означава, че освен, че ще бъдем задължени като държава членка да произвеждаме и изпращаме оръжия на Украйна, БЕЗПЛАТНО, ще бъдем задължени да ИЗПРАТИМ ВОЙНИЦИ НА ТЕРЕН. И тук никакво Народно събрание няма да има думата. По предишният парламент, на 12 февруари 2023 година предаде командването на армията в ръцете на НАТО. В България НЯМА антинатовски партии и представители в новото Народно събрание.

    Коментиран от #36

  • 9 Румен Американеца

    54 2 Отговор
    50 милиарда заем. ЗАЕМ. Пари назаем, с които Украйна да купува остаряла военна техника. Добра сделка!

    Коментиран от #27

  • 10 Ама

    45 3 Отговор
    Как няма да поддадат като са подлоги.
  • 11 АНАЛИЗАТОР

    61 3 Отговор
    Ограбването на Европа върви по план. Разбират ги американците тези неща.
  • 12 Вашето мнение

    46 3 Отговор
    Задават се фалити на много европейски банки, теглете си парите. Вече няма луд, който да има доверие в европейската банкова система, и да си държи парите там.
  • 13 ЕС са 27 и 3 = 30 държави

    28 1 Отговор
    значи 30 бр европейски лидери . или президент , или партиен лидер , или премиер . В 4-5 страни има трусове във властта . В 12-13 има дълбока икономическа криза или рецесия . На пръв поглед 50 процента си въоръжават техните страни и си произвеждат за тях военно оборудване . Урсула измисли схема за финансирането на майдановците . тукашния лидер - който е най-лидер какво дава . ако има стари бтр , гаубици , джипове , снаряди и мини . То ЮСА са дали повече . военните заводи печелят и затова произвеждат . лидерите са политици . Някои едно говореха , а друго правеха . Нищо не се е променило . наемници ходят там . зле оборудвани .
  • 14 факт

    37 2 Отговор
    ЕВРОПА - КОЛОНИЯ НА СВОЕТО ИЗЧА..ИЕ - ФАЩ!
  • 15 Руските олигарси

    2 37 Отговор
    Плачат и стискат ботоксните си джуки 😂
    Толкова пари откраднаха от ватника, а сега ЕС им ги прибра 😂😂😂😂
    Няма вече джипове, джетове 😂
    Парите ги краде Путин, а ще ги харчим ние 😂😂😂😂😂

    Коментиран от #23, #44

  • 16 Объркано Атлантиче

    67 5 Отговор
    И я да видим кои са лидерите на Г-7 от вчера ?

    -Шарл Мишел - председател на Европейския съвет - Неизбран от никого европейски бюрократ;
    - Шолц - неговата партия току-що загуби изборите;
    - Трюдо - най-нисък рейтинг на одобрение от 50 години;
    - Макрон - неговата партия току-що загуби изборите;
    - Байдън - старец с деменция;
    - Фумио Кишида, министър-председател на Япония - 26% рейтинг на одобрение
    - Сунак - пред загуба на изборите;
    - Фон дер Лайен - неизбрана от никого, разследвана за престъпления, включително с ковид ваксините.

    Това е „Великата“ седморка на „Великите“ лидери...

    Коментиран от #45

  • 17 Евроатлантик

    30 42 Отговор
    Путлер да вдига белия флаг, че да не се налага НАТО да влиза в Москва и да го търси по бункерите.

    Коментиран от #20, #26, #29

  • 18 Русофил

    37 7 Отговор
    Словакия ще съди бившия министр на отбраната си, дал на Украина истебителите Миг-29. Словакия не е получила за тех от Украйна никак ви пари. Нито долари, нито евра, ни гривни, ххаххаахх

    Коментиран от #21, #30

  • 19 те един вид не са убиици кат

    2 5 Отговор
    зелиски , ама каъ бадън и сина му и чарли и кейт са войнолюбци . Но имат много противоречия . помним брекзид , унгария , гърция . Полза от търговииката няма . като ударят запорожие и удрят тец и зелиски плаче . едно се помага , друго се тръби , а трето се случва . Но всички са доволни .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ЛБЪЛГАРИН

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Русофил":

    А дано и ние осъдим оня с кривата глава.
  • 22 точно така е

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Така Така":

    Пък колко много бой ша изядат и кравите и тъпите западнали еврошматки просто не е истина.............руснаците направо ще ги разшплентят, а когато всичко приключи останалите живи натювци ще има да плащат репарации на Русия с векове!
  • 23 Русофил

    12 3 Отговор

    До коментар #15 от "Руските олигарси":

    Ти си бил голям наивняк, "немало джипове"" Селските олигарси в Б-г са на джипове
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Европейски лидер

    17 3 Отговор
    По скоро назначени от сащ трубадури
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ФИНАНСИСТ

    28 3 Отговор

    До коментар #9 от "Румен Американеца":

    Заем ГАРАНТИРАН от европейските държави. Ако зеле не плати, плащаме ние. Сещай се кога зеле ще си изплати заемите.

    Коментиран от #42

  • 28 Ти си

    35 1 Отговор
    Сега да уточним . Войната по един или друг начин ще свърши но няма вариант в който Украйна ще бъде свободна ! Ще бъде заробена или военно от Изток или финансово от Запад което практически няма разлика !
    Роба ще бъде роб независимо от системата на управление ....
  • 29 Русофил

    10 6 Отговор

    До коментар #17 от "Евроатлантик":

    Мплък ти е полово гендерния член
  • 30 Много рускиГовна

    9 26 Отговор

    До коментар #18 от "Русофил":

    има в кратуните на всички русофили...

    Коментиран от #31, #40, #52

  • 31 Русофил

    14 1 Отговор

    До коментар #30 от "Много рускиГовна":

    В твойта са качествено, демоекскремннти "мейд ин юсей", нали? Вижу по горе ,18,какао се случва в Словакия, КАТО ти е пълна главата с тях
  • 32 Абе копейки,

    2 20 Отговор
    да ви попитам, как е курса на рублата днес ? :) хахахаха

    Коментиран от #33, #34, #38

  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 1 Отговор

    До коментар #32 от "Абе копейки,":

    Ами ЕДНА рубла за ДВЕ йени ‼️
    Що питаш❓ Ще купуваш ли 😉
  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 1 Отговор

    До коментар #32 от "Абе копейки,":

    А да те питам , след като това е ЗАЕМ от руските активи - на кого ще го връща USрайна 🤔 Явно парите ще се връщат към РУСКИТЕ АКТИВИ 🥸
  • 35 Ти си

    10 0 Отговор
    89 ,1234 спрямо долара което е пи-висок курс от преди СВО .
    Незнам защо имаш интернет кат неможеш да го ползваш .......
  • 36 Наске,

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "Анастасия Гешева":

    в България ИМА парламентарно представена антинатовска партия! И това е ВЪЗРАЖДАНЕ! Ако бяхте гласували за нея,сега нямаше да коментираме казуса!

    Коментиран от #37

  • 37 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор

    До коментар #36 от "Наске,":

    БЕЗников, имаш ли представа, че Столтенберг е бил върл антинатовец❓
    Че само преди три месеца днепният лидер на вИличиЙЕ обяви "НАТО е минало!" - днес същият е НАТОпорчен‼️

    Коментиран от #39

  • 38 Евро Пейка

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Абе копейки,":

    Рубли 95,58 за евро , 48, 92 за лев, , 113,34 за паунд , 89,00 за долар и 0,56 за йена . Курсове които да пи-дори отколкото по време на короната.
  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ... днеШният....
    / моя гр./
  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор

    До коментар #30 от "Много рускиГовна":

    И в СА ли е пълно с Рушофили , щото ХамиларитИ спират да продават петрола си само срещу ДО-ДО-ДО-лари‼️
    Дали НАТО ще влезе и там 🤔

    Коментиран от #54

  • 41 Един

    13 2 Отговор
    Ами той, г-н Вселенски е малко не легитимен, така че, хамериганците могат да подписват с него каквото си поискат.
  • 42 Румен Американеца

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "ФИНАНСИСТ":

    Точно така, добра сделка. Ако стане, аз печеля, ако не стане, ти губиш
  • 43 ами

    9 0 Отговор
    поддали се .... европейските лидери слушат и изпълняват и питат за още
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 000013

    16 1 Отговор
    Нашите сами се натягат без накой да ги е питал и да им е искал услугите - винаги и преди и сега сме били по-големи католици от папата или по-големи турци от Хасан .
  • 47 Няма да му се получи на зелю.

    10 0 Отговор
    Повечето депутати от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), както и членове на радикална лява партия, бойкотираха днешната реч на украинския президент Володимир Зеленски пред Бундестага, долната камара на германския парламент, предадоха журналисти от Франс прес, на които се позова БТА.
    "Отказваме да слушаме оратор, облечен в камуфлаж", обясни в изявление ръководството на АзГ, аргументирайки се, че "Украйна не се нуждае от президент на войната, а от президент на мира".
  • 48 Непрезидент на недържава.

    10 1 Отговор
    Не е ли време самоуважаващите се институции да въведат "фейс контрол" като в кръчмите и да изритват този професионален просяк, облечен в непрани, миризливи дрехи на хамалин от пристанище от своите сгради и институции.

    Тоя нали щеше да продава ток на съседните страни и така да връща парите за оръжие? Вместо това НИЕ ще им внасяме!!!
    Зеленият жужак е узурпирал президентската власт в Украйна, макар вече да е нелегитимен, но още няколко месеца ще започнат да го гонят отвсякъде като въшлив от баня. Кога ли задокеанските му господари ще му надянат ласото?
  • 49 Ааауууу

    4 0 Отговор
    Едно заглавие признание най-накрая.

    Коментиран от #53

  • 50 Никакви пари в банките

    6 1 Отговор
    всичко да се закопава в буркан банк, под дюшеци, под земята, градини, ниви, дворове и т.н. Един ден се събуждаш и някой ти предал парите от банката на някой друг и т.н. Никога банка!
  • 51 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    Е ОТИ ТАКА БЕ БРИТАНСКО - ЦИОНИСТКО - ЖЪЛТУРКОВСКИ / "САМУРАЙСКИ " / ИЗ СРА НЯК !?!?!?!? ТЕЗИ РУСКИ ПАРИ ОТ НАРКОТИЦИ ЛИ СА ???? --КОЛКО ОТ РУСКИТЕ АКТИВИ СА ОТ ПРОСТИТУЦИЯ??? КОЛКО ОТ РУСКИТЕ АКТИВИ СА ОТ НЕЗАКОННА ТЪРГОВИЯ ???
  • 52 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Много рускиГовна":

    те поне са малки и остава место, а от говеждите плескуди в вашите место не остава
  • 53 Урсула

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Ааауууу":

    Не точно. Вместо "поддадоха" трябва "нагъ.зиха".
  • 54 Урсула

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ,,...Дали НАТО ще влезе и там..."
    Ще влезе колкото влезе и когато СА убиха Хашоги в консуството си в Истабул.
Новини по държави: