Last news in Fakti

14 Юни, 2024 19:42 1 076 35

МААЕ предупреждава: Техеран увеличава бързо капацитета си за обогатяване на уран

  • международна агенция за атомна енергия-
  • иран-
  • ядрена сделка-
  • аятолах али хаменей

Германия, Франция и Великобритания непряко заплашиха да свикат Съвета за сигурност на ООН, ако Иран не предостави отговори

МААЕ предупреждава: Техеран увеличава бързо капацитета си за обогатяване на уран - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран изпълнява заплахата си и увеличава капацитета на инсталациите си за обогатяване на уран, след като миналата седмица Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) прие резолюция срещу него, съобщи самата агенция, цитирана от ДПА, пише БТА.

Иран е задействал допълнителни центрофуги с висока производителност за обогатяване на уран, уведомява МААЕ членуващите в нея страни в поверителен доклад, стигнал впоследствие до няколко медии. Иранските власти са съобщили за монтирането на нови центрофуги за увеличаване на производството.

Според доклада около 350 нови центрофуги са монтирани в подземен обект във Фордо, на около 30 км. североизточно от иранския град Кум. Според агенцията подготвят се още 350.

На 5 юни МААЕ прие резолюция, призоваваща Техеран да сътрудничи на инспекторите от агенцията за изясняване на предполагаеми негови секретни ядрени дейности в миналото.

Германия, Франция и Великобритания непряко заплашиха да свикат Съвета за сигурност на ООН, ако Иран не предостави отговори.

На свой ред правителството на Иран заплаши „пропорционален, ефективен и незабавен отговор“ на резолюцията.

Държавният департамент на САЩ реагира остро на последните ирански мерки, описани от МААЕ. Говорителят на ведомството Матю Милър подчерта, че те „допълнително подкопават твърденията на Иран, че ядрената му програма е мирна“. Той допълни, че САЩ „ще отговорят по съответен начин“, ако Иран приложи обявените стъпки.

Официално Иран не обогатява уран за ядрени оръжия. Въпреки това той произвежда материал с близка до необходимата за военни цели чистота, която значително надвишава необходимото за ядрено гориво или научни цели.

През 2015 г. Иран се съгласи да ограничи драстично ядрената си програма в замяна на ангажимент от западните страни, че отменят санкциите си срещу него. На следващата година новият президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си от сключеното споразумение, в резултат на което Иран възобнови обогатяването на уран.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти Трол Рисърч

    11 0 Отговор
    Господа модератори, от известно време този сайт е под наблюдение, поради вашите политически пристрастни действия и злоупотреба с дадените ви правомощия спрямо посетителите и коментиращи потребители коментарите в този сайт ще бъдат блокирани. Благодаря за отделеното внимание.
  • 2 Русофил

    8 0 Отговор
    Еми такоз е, Тръмпета назвали ядрената сделка с Иранците сега така.
  • 3 МИТ

    0 14 Отговор
    Да не са 5 но три провинции все същите условия за мир, дори и една тя е украинска територия и второ без условно от чужда територия да се махнат, и база на НАТО и ЕС, неможе един кремъл да дикттува на суверенна европейска държава как да живее с какви съюзници и каква територия да им се открадне това са пълни глупости и аобсурдни условия за мир наложени от ядрени терорист...в Кремъл които продължават да кълнат безпардонно по цял Запад

    Коментиран от #8

  • 4 Уса

    14 0 Отговор
    Плодовете на демокрацията гният преди узряване
  • 5 Да земем

    5 0 Отговор
    и ние да направим една крива атомна бомба.
    Та да ни видят тогава.
    Същите ла...., ама с бомба.
  • 6 Нико

    2 8 Отговор
    Преди години нидерландски агент поставя вирус в компютрите на ядрената програма на Иран. Сега пак ще измислят нещо да я прекратят.

    Коментиран от #13

  • 7 Уса

    4 0 Отговор
    Не,грешка берат ги зелени и узряват насилствено
  • 8 Антитрол

    12 7 Отговор

    До коментар #3 от "МИТ":

    "неможе един кремъл да дикттува на суверенна европейска държава как да живее с какви съюзници и каква територия да им се открадне"

    Обаче господарите ти могат нали, могат преврати да правят, могат даже да нападат непослушните и без резолюция на ООН, могат санкции, ембарго и икономическа блокада, могат например да си направят база в суверенна държава и да точат петрола им. Всичко им е позволено и то само защото са най-великите кравари на света.

    Коментиран от #9

  • 9 МИТ

    0 9 Отговор

    До коментар #8 от "Антитрол":

    Точат но не превзимат от всяка една нападната държава по петк провинции и не гонят половината им население в чужбина досега да Изтока по тази логика да се изселил в Чужбина а това не е така

    Коментиран от #20

  • 10 Логос🇧🇬

    8 1 Отговор
    Щом жидове в исрал -ел според чифутясалия запад имат право на ядрено оръжие,то и Персия-Иран също имат право да се сдобуят с ядрено оръжие...
  • 11 Ванга

    10 0 Отговор
    Хусите без флот унищожават корабите а Китай и БРИКС с най големия военноморси флот срещу САЩ , прсто не ги виждам САЩ как ще хленчат и отвърнат подобаващо с остарелия си флот
  • 12 Хамас

    9 1 Отговор
    Скоро едно малце персийско слънчице ша изгрее посред нощ над телави.

    Коментиран от #16

  • 13 Компютържия

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Нико":

    "вирус в компютрите на ядрената програма на Иран"

    Много американски екшън филми гледаш - министерството на здравеопазването предупреждава че американските екшъни водят до ментални проблеми.

    Как се спира центрофуга с вирус
    Как пускат вирус в обект който не е свързан с интернет.

    Ядрената програма където на компютри изчисляват параметрите на бомбата е едно - обогатяването на уран с центрофуги където няма никакви компютри е съвсем друго.

    Коментиран от #18, #19

  • 14 МИТ

    0 6 Отговор
    Незабавно но забавно за Русия спирам войната ако Киев изтегли войските си от собствената си територия, а за преговори съм готов веднага, пълна капитолация и пет провинции на УКрайна без условно дадени на нас, а преговорите после до пълна окупация и разбиването на държавата Украйна, ние сме миротворци с пръсче близко до ядреното куфарче, абе как се гледат тия шеги на руснаците и аз незнам

    Коментиран от #22

  • 15 МААЕ първо да каже ясно

    11 1 Отговор
    кой обстрелва и обстрелваше Запорожката АЕЦ с риск за Европа, а не да превива услужливо гръб и лази.

    Тогава може и да ги приемем като сериозна организация и да им вярваме.
  • 16 МИТ

    0 5 Отговор

    До коментар #12 от "Хамас":

    То и хамас терористично слънце изгря над хиляди избити цивилни и хванати в капан от Хамас но вече от няколоко месеца се молят слънцето да изгрее над Газа защото операция Пустинна Буря 3 на ИЗраелската армия няма спирка а БРИКС и ШОС се молят на малък ИЗраел да спре военните действия срещу Хамас които същите тези палестинци защитават каузата им въпреки избиването на безразборно хиляди цивилни и същия ЕРдоган хленчи да бъде приет в ЕС при условия че защитава терористи и насърчава тероризма
  • 17 ганев

    6 0 Отговор
    ААА....ЗНАЧИ АМЕРИКАНЦИТЕ....МОГАТ.....А ИРАН НЕ ...МОЖЕ.....ЕЕЕ СТИГА ДИКТАТ
  • 18 Истина е 🤣

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Компютържия":

    Прочети по темата, вирусът е конструиран така, че центрофугите да започнат да се въртят малко по-бързо и всичко се е скапвало.

    Коментиран от #24

  • 19 Истина е

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Компютържия":

    Вирусът е вкаран в системата им от вътрешен човек, защото както казваш системата не е била вързана за интернет.
  • 20 Антитрол

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "МИТ":

    "Точат но не превзимат от всяка една нападната държава по петк провинции и не гонят половината им население в чужбина"

    Как да не превземат - превзеха една провинция от Сърбия да си направят база. И как става точенето без да превземат - аз зная че превзеха Ирак и Либия.

    Пък ако присъединяват превзетите държави към САЩ трябва да хранят местните и да ги направят пълноправни граждани на държавата си а краварите са като скакалци - нападат държавата, крадат всичко което могат от нея и оставят местните сами да се оправят.

    Пък руснаците никого не са изгонили от Украйна защото вече 7 милиона избягаха в Русия а останалите избягаха на запад от Киевската хунта.

    Пропаганда само с лъжи и заучени лозунги от посолствоТО не става.

    Коментиран от #23

  • 21 Ванга

    0 3 Отговор
    За да има мир трябва пълно връщане на петте провинции на Киев, пълна окупация на територията на Русия, пълно разбиване на нейната армия, и широкомащабно контра настъпление срещу всички нейни съюзници от БРИКС и ШОС и унищожаване на по 1 млн войници на месец за да се компенсира огромния човешки материал на Москва и нейните съюзници, а до тогава ще ще си мечаем заедно с Киев за по добри времена
  • 22 Земята за която говориш

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "МИТ":

    е на местното население там, наследено исторически от дедите им. И тези хора първи вдигнаха оръжие да защитават домовете си и семействата си.

    Тази земя не е на Зеленски и азовците му!

    Русия не имала против Украйна да си цяла, ако бе спазвала условията за създаването и. И се бе държала нормално с народностите които я населяват.

    Коментиран от #25

  • 23 МИТ

    1 6 Отговор

    До коментар #20 от "Антитрол":

    7 млн избягали в Русия а 20 млн от Русия, хаха, и геноцида на албанците в отдавна почти не сръбско Косово не е база на НАТО а защита от сръбските империалсти, и кои скакалци грабят като твоите скакалци от Кремъл дефакто и едно дръвче не пощадиха в Укарйна за 2 г война, кой защитава освен твоите бивши комуняги

    Коментиран от #26

  • 24 Компютържия

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Истина е 🤣":

    Казах ти гледането на американски екшъни води до ментални проблеми.

    И как центрофугата се управлява от вируса когато даже не и свързана с нещо подобно на компютър - ти знаеш ли какво е центрофуга и как отделя малко по-лекия уран 235 и как скоростта на въртене ще обърка процеса.

    Съвет от мен - намали малко американските екшъни. Ако спреш и американската пропаганда може и да стане човек от теб.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Антитрол

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "МИТ":

    "геноцида на албанците в отдавна почти не сръбско Косово"

    Геноцида на киевската хунта в Донбас я забрави нали - 14 000 убити според ОССЕ.

    "дефакто и едно дръвче не пощадиха в Укарйна за 2 г война"

    Що бе твоите господари сигурно нищо не разрушиха в нападнатите от тях държави - Мосул и Рака ги няма като градове в едно със жителите им. Газа вече почти я няма но там не се гледа нали. Не се гледа и как господарите ти ограбват суверенни държави - химическите оръжия на Садам не ги намериха ама златото и петрола го откриха веднага. Либия от богата държава я превърнаха в сметище но пък и там точат петрола.
  • 27 Истина е

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Компютържия":

    Ти освен игри друго не пускаш на тоя комп. Червеят се казва Stuxnet прочети ако искаш.

    След като установи контрол над PLC, Stuxnet променя техните инструкции. В случая с иранските центрофуги, вирусът променя скоростта на въртене на центрофугите по такъв начин, че да предизвика механични повреди, докато в същото време подава фалшиви данни към операторите, за да изглежда, че всичко работи нормално.

    Не му трябва интернет.

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Компютържия

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "Истина е":

    "В случая с иранските центрофуги, вирусът променя скоростта на въртене на центрофугите"

    И пак те питам - как вирус променя скоростта на центрофуги които не се управляват от компютри. Как може с вирус да промениш скоростта на чистачките на стар Москвич - къде ще го туриш този вирус. То бива неграмотност...

    Казах ти намали американските екшъни.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Компютържия

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Истина е":

    "А от какво се оправлява"

    Какво трябва да им се управлява на центрофугата - копчето за пускане ли да закачат към компютър. Не знам аз дали разбирам от програмиране ама ти нещо не вдяваш от обогатяване на уран.

    Как ли са обогатявали уран в проекта Манхатън без компютри или пък немците как са го правили защото и те са имали обогатен уран макар и малко недостатъчен за бомба.

    Пак ти казвам намали малко американските екшъни.

    Коментиран от #32

  • 32 Истина е

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Компютържия":

    Хал хабер си нямаш нито от обогатен уран, а още повече от вируси и компютри, вместо по цял ден да играеш на игрички, вземи научи нещо полезно. Айде със здраве 😉

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Истина е

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "Компютържия":

    Момче излагаш се, казах ти прочети по темата за иранските центрофуги, какъв Манхатън те гони. То самите иранци обвиняваха САЩ за този вирус, ти по-добре знаеш от иранците сигурно, с извинение много си зле.
  • 35 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ТЪПО -ТЪПО ---ЗА КАКВО МУ Е НА ТЕХЕРАН ДА РАЗРАБОТВА ЯДРЕННО ОРЪЖИЕ ---МОСКВА МУ ПРАДЛАГА ТАКОВА В ИЗОБИЛИЕ !!!!!!!!! И НА КОРЕЯ - И НА СИРИЯ - И НА ХИЗБУЛЛА - И НА ХАМАС И НА ВЕНЕЦУЕЛЛА И НА КУБА И НА ... Т.Н. !?!?!?!?!?!?!?