Last news in Fakti

18 Юни, 2024 08:43 651 0

Иран търси наследник на Ебрахим Раиси! Президентският дебат подмина ядрената сделка

  • иран-
  • ебрахим раиси-
  • аятолах али хаменей-
  • ядрена сделка

Изборите идват във време на повишено напрежение между Иран и Запада заради бързо напредващата ядрена програма на Техеран, въоръжаването на Русия във войната на тази страна срещу Украйна и репресиите срещу несъгласните с властта

Иран търси наследник на Ебрахим Раиси! Президентският дебат подмина ядрената сделка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шестима кандидати за президент на Иран обсъдиха в понеделник по време на 4-часов телевизионен дебат икономическите проблеми на страната под санкциите на Съединените щати и други западни държави, съобщава АП.

Това е първият от пет дебата, планирани през оставащите 10 дни преди гласуването в съкратена кампания за заместване на Раиси, твърдолинейно протеже на върховния лидер аятолах Али Хаменей, който някога се смяташе за възможен наследник на 85-годишния духовник.

Всички те обещаха, че ще се опитат да вдигнат санкциите и да въведат реформи, но никой не даде подробности. Кандидатите обсъдиха още инфлацията, бюджетния дефицит, жилищния проблем на Иран и борбата с корупцията.

Припомняме, че президентските избори бяха насрочени за 28 юни след катастрофата с хеликоптер миналия месец, при която загинаха президентът Ебрахим Раиси, външният министър Хосеин Амир-Абдолахян и други официални лица.

Изборите идват във време на повишено напрежение между Иран и Запада заради бързо напредващата ядрена програма на Техеран, въоръжаването на Русия във войната на тази страна срещу Украйна и репресиите срещу несъгласните с властта.

Подкрепата на Иран за групировки в целия Близък изток, междувременно, е все повече в светлината на прожекторите, тъй като подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси атакуват кораби в Червено море заради войната Израел-Хамас в Ивицата Газа.

Петима от кандидатите са хардлайнери, докато шестият кандидат, депутатът Масуд Пезешкиан, на 69 години, е сърдечен хирург, който има подкрепата на някои прореформатори.

Най-известният кандидат остава Мохамад Багер Калибаф, 62-годишен, бивш кмет на Техеран с тесни връзки с паравоенната Революционна гвардия на страната. Мнозина обаче си спомнят, че Калибаф, като бивш генерал от гвардията, е участвал в жестоки репресии срещу студенти от ирански университет през 1999 г. Той също така е наредил да се използва стрелба срещу студенти през 2003 г., докато е бил началник на полицията в страната.

Сред кандидатите за президент са и вицепрезидентът на Иран Амир Хосейн Казизаде Хашеми, 53-годишен, и настоящият кмет на Техеран Али Реза Закани, на 58 години. Член на Върховния съвет за национална сигурност, 58-годишният Саид Джалили и духовникът Мостафа Пурмохамади, на 64, предишен вътрешен министър при бившия относително умерен президент Хасан Рухани, също участва в надпреварата.

Калибаф обеща, че ще бъде "силен" президент, който ще подкрепя бедните, ще управлява по-добре икономиката и ще полага усилия за премахване на санкциите чрез дипломатически средства.

Пезешкиан каза, че санкциите са "катастрофа" и също така лобира за по-малко ограничения в интернет. Иран отдавна блокира Facebook, X, Instagram, Telegram и други големи социални медийни платформи и системи за съобщения, главно от съображения за сигурност

Не бе коментирана темата за развалената ядрена сделка. Хаменей има последната дума по всички важни държавни въпроси, включително ядрени, външна политика, космически и военни програми.

Раиси спечели президентските избори в Иран през 2021 г. при гласуване с най-ниската избирателна активност в историята на Ислямската република.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА