Last news in Fakti

5 Юни, 2024 12:22 1 830 3

Москва и Пекин зоват за възобновяване на ядрената сделка с Техеран

  • иран-
  • ядрена сделка-
  • русия-
  • аятолах али хаменей-
  • ебрахим раиси

Според Русия, Китай и Иран една напълно работеща ядрена сделка би послужила като инструмент за намаляване на напрежението

Москва и Пекин зоват за възобновяване на ядрената сделка с Техеран - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия, Китай и Иран призоваха западните страни да възстановят Съвместния всеобхватен план за действие (ядрената сделка), който предвижда дипломатическо уреждане на конфликта около ядрената програма на Ислямската република. Трите страни излязоха с общо изявление до Борда на управителите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде агенция ТАСС.

"Китайската народна република, Ислямска република Иран и Руската федерация са убедени, че е време западните страни да покажат политическа воля, да спрат продължаващия цикъл на ескалация, от който страните не могат да намерят изход от почти две години, да поемат инициативата и да предприемат необходимите стъпки за съживяване на действието на Съвместния цялостен план. Все още е възможно да се направи това", се посочва в общата им позиция.

Авторите на изявлението вярват, че възстановяването на ядрената сделка ще направи възможно премахването на по-голямата част от въпросите относно иранската ядрена програма, включително чрез предоставяне на инспекторите на МААЕ с обширни инструменти за наблюдение.

Според Русия, Китай и Иран една напълно работеща ядрена сделка би послужила като инструмент за намаляване на напрежението.

Русия, Китай и Иран подчертаха, че разпоредбите на ядрената сделка, изискващи от Ислямската република да гарантира гражданския характер на ядрената си програма, остават в сила. В тази връзка страните изтъкнаха необходимостта международната общност да третира Ислямската република, която развива собствена ядрена индустрия, по същия начин, както всяка друга страна по Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Съвместен всеобхватен план за действие беше подписан с Иран през 2015 г. за справяне с кризата, свързана с неговото ядрено развитие, от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп реши през 2018 г. да изтегли страната от договора.. От април 2021 г. Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция преговарят с иранската страна във Виена за възстановяване на ядрената сделка в първоначалния ѝ вид.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    9 6 Отговор
    никакви преговори добрите кравари са само мъртвите кравари. те унищожиха и европа сега е техен ред.
  • 2 За късопаметните

    6 2 Отговор
    Всички бяха доволни от сделката, докато Тръмп реши, че той няма достатъчно далавера от нея, и обяви че подписът на американския президент не значи нищо. Байдън (вицепрез. по време на подписването), уж против Тръмп, забрави да я потвърди. САЩ, ако не правят мръсно на Иран, не могат да дишат.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.