Last news in Fakti

24 Юни, 2024 16:17 1 780 54

Френски министри: Ако крайната десница спечели изборите, очаквайте масови безредици по улиците

  • франция-
  • марин льо пен-
  • еманюел макрон-
  • габриел атал-
  • национален сбор-
  • жордан бардела

Националистическият "Национален сбор" на Марин льо Пен зае първо място на изборите за Европарламент преди две седмици, което накара Макрон да разпусне парламента и да свика парламентарен вот

Френски министри: Ако крайната десница спечели изборите, очаквайте масови безредици по улиците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция може да се сблъска с масови безредици и насилие, свързани с предсрочните парламентарни избори, на които крайната десница е напът да спечели най-голям дял от гласовете, заявиха днес двама министри от центристкото правителство на президента Еманюел Макрон, цитирани от Ройтерс, пише БТА.

Националистическият, антиимигрантски "Национален сбор" на Марин льо Пен зае първо място на изборите за Европарламент преди две седмици, което накара Макрон да разпусне парламента и да свика избори, които ще се произведат по-малко от месец преди началото на Олимпийските игри в Париж, започващи на 26 юли.

Днес министрите на вътрешните работи и на финансите изразиха опасения, че успехът на крайната десница и поляризацията във френската политика и общество може да доведат до ръст на гражданските вълнения.

"Страхувам се за реда, за отношенията между гражданите, за спокойствието, за гражданския мир", заяви министърът на финансите Бруно льо Мер пред радио "Франс енфо". "Не виждам "Национален сбор" като фактор за стабилност и мир. Виждам го като фактор за безредие и насилие", уточни той.

Председателят на "Национален сбор" Жордан Бардела, който би могъл да заеме поста на министър-председател, ако партията му спечели изборите, а Макрон остане президент в рамките на споразумение за споделяне на властта, оспори на пресконференция твърдението, че формацията на Льо Пен може да бъде фактор за безредици.

Социологически проучвания сочат, че "Национален сбор" получава най-голяма подкрепа преди първия тур на вота на 30 юни, като на второ място се нарежда новосформираната лява коалиция "Нов народен фронт", а на трето - центристката група на Макрон "Заедно". Балотажът на изборите ще се произведе на 7 юли.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен предупреди за възможността за "изключително силно напрежение". Той заяви пред радио Ер Те Ел, че това е проблем не само за периода на изборите, но и за есенното връщане на работа след лятната ваканция през август.

"Национален сбор", чийто предшественик "Национален фронт" дълго време бе смятан за парий във френската политика заради открито антисемитските възгледи на своя основател Жан-Мари льо Пен, се опитва усилено да изчисти имиджа си и да се представи в по-умерена светлина под ръководството на дъщеря му Марин льо Пен, отбелязва Ройтерс.

Опоненти на формацията обаче казват, че притесненията им не са свързани само със самата партия, но и с отношението на някои от нейните по-крайни поддръжници.

Открито хомосексуалният министър-председател на Франция Габриел Атал, който води кампанията на центристкия лагер на Макрон, заяви миналата седмица, че се опасява, че ксенофобите от всички слоеве на обществото ще се почувстват овластени от победата на "Национален сбор".

Премиерът цитира съобщения в медиите, според които заподозрян за хомофобско нападение е казал на полицията, че очаква с нетърпение победата на крайната десница, защото това ще улесни нападенията над хомосексуалисти.

"Виждате една форма на омраза, която ще се отприщи, ще се разшири в известен смисъл", каза Атал пред журналисти.

Великобритания преживя внезапен скок на престъпленията от омраза срещу поляци, мюсюлмани и други малцинствени общности, след като мнозинството от гражданите гласуваха за напускане на Европейския съюз на референдума през 2016 г., отчасти водени от желанието за ограничаване на имиграцията, припомня Ройтерс.

Самата Франция има история на размирици и улични протести, изпълнени с насилие, чиито корени се крият в социалното разделение. Миналото лято фаталната полицейска стрелба срещу тийнейджър от алжирски произход предизвика размири в цялата страна, които продължиха няколко дни.

Германският министър на отбраната Борис Писториус също коментира възхода на крайната десница във Франция по време на посещение в Париж, като заяви, че европейската история показва, че национализмът не е решение на проблемите. Германският министър уточни, че би бил по-щастлив, ако либералните сили спечелят предстоящия вот.

"Мога да кажа от своя страна и от гледна точка на Германия, че национализмът никога не е бил решение на проблемите. Това е урок от европейската история, който не може да бъде пренебрегван", заяви Писториус на съвместна пресконференция с френския и полския си колега.

"Ето защо бих се радвал, ако бъде постигнат истински резултат, който да укрепи демократичните, свободните и проевропейските сили, а с това и бъдещето на Европа", заяви той по време на срещата.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Либерасти

    86 1 Отговор
    В паника
  • 2 Мара

    82 4 Отговор
    Гражданската война не ви мърда, и на вас и на всички подкрепящи нацистите в украИна. Народа не ви ще!!!! Ясно ви го показа.
    Стойте и гледайте!!!

    Коментиран от #4

  • 3 да де

    56 2 Отговор
    Гилатината чака микроня и министърчетата му.
  • 4 КОТарАК 🐱

    4 50 Отговор

    До коментар #2 от "Мара":

    чакай малко ся..крайната десница не са ли уж нацисти/?

    Коментиран от #8, #13

  • 5 Тоя

    52 0 Отговор
    геронтофил , само и само да е на власт, ще съсипе френския народ.
  • 6 Ролан

    46 0 Отговор
    Джуджето Макрон сгази лука!)))
  • 7 Пич

    65 0 Отговор
    Значи, когато не искаш да те правят хомосексуалист насила, а децата ти от ранна възраст в училище да бъдат облъчвани с джендъризъм , може и да предизвикаш насилие... !!!??? Те обратните и мисленето им е нагло !!!

    Коментиран от #28, #43, #44

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сорос съм

    45 2 Отговор
    Вече съм раздал парите и ще изисквам действия. И то брутални! А не само заплахи както от тия двамата.

    Не можем да оставим народа на Франция да решава кой ще кара влака.
    Има си "световен ред основан на правила"
  • 11 Котаран бей

    42 1 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК 🐱":

    Макарон и шайката му, подкрепящи нациста наркозен.
  • 12 Макрон

    38 1 Отговор
    Вместо да си гледа собствения двор,където се оказа , че нещата не са много хубави. След тези протести и размирици, тръгна да говори небивалици и да се прави на великия. Ето ти сега вместо за си лидер на Европа май ще излезне от нея. Ако се бяхте сетили, че има дипломация и преговори може би щеше да е по добре, но не размахваше томахавката а сега тя като бумеранг ще се върне към теб.

    Коментиран от #16

  • 13 Атина Палада

    44 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК 🐱":

    Нацистите са болшевиките. В САЩ това са демократите. ЕС също се управлява от тях... Или с други думи - глобалистите.. И още с други думи:))) в България им викат сороси.... Сега вдена ли?
  • 14 Говедар

    31 1 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК 🐱":

    Укропитеците бе, пуси, и фашисткия запад си ги подкрепя.
  • 15 От оня свят

    40 1 Отговор
    Сегашното правителство начеро с резидента на Сащ Макарон подготвят гражданско неподчинение във Вранция след изборите, за да не ги признаят, но не знаят нещо много важно, а то е, че това ще прерастне в гражданска война, която няма да се хареса на Маранистите, особено когато разберат, че няма къде да избягат и да се скрият от народната любов.
  • 16 Атина Палада

    38 0 Отговор

    До коментар #12 от "Макрон":

    За каква дипломация говориш? Не виждаш ли политическия елит в ЕС какъв е? А и в САЩ не. Епо различен от този в ЕС! Дипломация търсиш от такива като Борел-първи дипломат на ЕС? Ха ха ха
  • 17 Тома

    24 1 Отговор
    И вие ли ще плащате за протестите бе батко
  • 18 хаха

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "Абе":

    Не му обръщай внимание, той "човечецът" си е глупав и такъв ще си умре, не осъзнавайки никога този факт, но пследно ще проявява "мъдростта" си предизвиквайки само насмешки и съчувствие.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 А50

    26 0 Отговор
    Либералите кръв повръщат, власт не връщат.
  • 21 зъб

    27 1 Отговор
    или....службите за сигурност съвместно с атлантическите си партньори подготвят провокации и метежи...менторите американци няма да допуснат партия която не управляват да управлява Франция...дори ще поискат и забрана на тази партия..в Европа американците тръгнаха открито с рогата напред срещу всеки политик който не е с тях....
  • 22 Някой

    22 0 Отговор
    Макрон да не забравя, че той искаше да праща французи да умират в чужда война. Реално го гилотинираха политически. Трябваше и избори за президент да иска. И кое е по-опасно, някакви предполагаеми протести или убити или дори ядрена Трета световна война? Спрямо Макрон, Льо Пен е като лястовица на мира. ;)
  • 23 Някой

    25 1 Отговор
    Ами това си е откровена заплаха - ако не спечелим, ще изкараме платени протестиращи и мародерстващи. За такова изказване трябва да се кисне в затвора. Нищо,че са министри. След няколко месеца вече няма да са.
  • 24 Тия зорлем

    18 0 Отговор
    ще върнат гилотината
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бай Ставри

    13 0 Отговор
    Що ? Чичко Сорос е намислил нещо ?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 без имена

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    също ако спечелят либералите , то да протестират десните....и край няма. нека всеки среща достойно своят изборен провал.

    Коментиран от #38

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Име

    20 2 Отговор
    Макрон ще запали гражданска война вместо да си иде!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бай Шиле

    17 0 Отговор
    Обратните управляват Европа, какво да очакваме? Някой трябва да въведе ред.
  • 36 Пич

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "бай Ставри":

    Трай бате, че при тебе лесбийките са мъжки.....
  • 37 факуса

    5 0 Отговор
    ха ха то щот при вас всичко бе по мед масло,или забравихте жълтите жилетки
  • 38 Пич

    16 1 Отговор

    До коментар #28 от "без имена":

    Обратните освен че нямат сексуално достойнство, нямат и човешко достойнство! Поведението им е фашизоидно...
  • 39 Пич та дрънка

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "бай Ставри":

    Аз пък съм лесбийка по погрешка в мъжко тяло.
  • 40 123456

    15 0 Отговор
    Дано крайната десница ви върне акъла в кратуните , па ако ще да е и с бой !
  • 41 Чочо

    2 0 Отговор
    То пък при вас,хич нямаше.....
  • 42 Соваж бейби

    9 0 Отговор
    Дано късмет за Жордан , нова надежда за добро и светло бъдеще за децата !
  • 43 Соваж бейби

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    Представи си наглост даваха в шоуто на Сирил Хануна възмотени родители в училище за малки деца не лицей трасе...стити гости. Изнасяли шоу сигурно има и в тубата още нямам време да седна имам работа и съм за малко тука.Ами смяната легалната смяна на пола само бабиния толерира такива неща!С ръце и крака си дам вота за Жордан Бардела и Марин

    Коментиран от #45

  • 44 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    Намерих веднага излезе ,вашето мнение ? Ами ако се случи в училището на моето дете ?

    Simple SPECTACLE ou sexualisation : Faut-il exposer les enfants aux spectacles de Drag Queens ?
  • 45 Пич

    9 0 Отговор

    До коментар #43 от "Соваж бейби":

    Ако си спомняте, имаше един скандал в Канада, при който баща беше осъден защото не беше съгласен, че малолетната му дъщеря има право да вземе решение за смяна на пола на крехките си години. Та мой познат, който живее там се уплашил за дъщеря си, която започнала да се държи и облича като лесбийка, и я върна да живее в България! След време когато го питах как вървят нещата, той доволен каза - Оо, сега е жена, та не може да я спреш! Тоест, това е явно доказателство, че промиването на мозъка с джендъризъм дава ефекти, Но и здравата среда лекува!

    Коментиран от #50

  • 46 хъъм

    2 0 Отговор
    значи, ако стане така във Франция, ще се появи още един голям проблем, ще трябва ли да подкрепяме и Украйна, и Франция едновременно, както е модерно, по европейски да се казва: "Дотогава, докато е необходимо"? Хайде не се бутайте, един по един, че да има и за другите.
  • 47 Марин Льо Пен

    3 0 Отговор
    Цитат: "Мултикултурността води до мултиконфликтност". С това всичко е казано.
  • 48 Павел пенев

    6 1 Отговор
    Вижте как педалите на Макрон заплашват собствените си граждани с безредици само за да останат на власт. У нас Боко ни заплашва с избори, които отново ще спечели със системно организираните фалшификации. Какви евроатлантически величия имаме.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Пич":

    много неща са извън контрол ,до къде стигнахме не съм влизала в спортни новини скоро и дали знаеш .Мбапето в ефир да дава акъл за кои да гласуват хората ,мигрантска фамилия сигурно името си не може да напише без грешка на френски сигурно не знае и да чете дава мнение за неговата държава на майка и баща си ли ?На чужда земя и въшлив от пари ,повече пари взима от хирург срамота .Такива като него ги пускат в по горен клас без да знае да чете и пише само за присъствие не лъжа ,учителите ги страх се занимават с родителите им.А за моя давам пари за учител идва в къщи не може добре усвои писане чете като български език всички букви ,сега се пооправи ама два месеца и аз над главата му .В училище 5 дни от които 1 ден до обяд играят ,готвят,арт...два дни след обяд ходят по музеи и паркове учителите не ги учат бришат улиците аз в къщи учителка станах .С голямата нямах проблеми ама с малкото и инат, не разбирам само как разбира от технология телефон ,таблет ...без да го уча как се работи не може да чете а се оправя

    Коментиран от #52

  • 51 Голям праз

    0 0 Отговор
    Няма проблем,ще ви почерпим със сълзотворен газ.
  • 52 Пич

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Соваж бейби":

    Допреди двадесетина години европейската икономика беше първа в света, и ЕС изглеждаше с много светло бъдеще! Но за това малко време успяха да монтират множество политически карикатури начело на ЕС, и войнстващата идиотия потопи на дъното всичко, постигнато от европейците! А нахалниците искат още от същото..... Ние обаче трябва да се борим за спасението на децата си! Това е наша отговорност. Аз съм човек с възможности , но никога моите деца не са получили нещо без да си го заслужат. Първо бяха гневни, че изисквам нещо от тях, а нещата не им падаха от въздуха, защото знаеха, че имам възможност. А аз изисквах неща предимно за образованието им. Например , получаваш последния модел телефон , когато всички четворки станат петици , а всички петици шестици накрая на срока. А сега са много доволни от това което направих за тях, и имаме истинско приятелство. Оценяват вече, че са това което са, благодарение на моите изисквания, и че станаха самостоятелни хора, на които вече не е необходима мичия подкрепа, включително и моята.

    Коментиран от #53

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: