Last news in Fakti

27 Юни, 2024 16:48 2 101 37

Марин льо Пен: Очаквам голяма победа, Еманюел Макрон си отива

  • марин льо пен-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • габриел атал-
  • жордан бардела

Льо Пен все по-често представя имиграцията не само като културна заплаха за това, което тя смята за автентични френски ценности, но и като икономическо бреме, което нацията не може да си позволи

Марин льо Пен: Очаквам голяма победа, Еманюел Макрон си отива - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерката на френската крайна десница Марин льо Пен е убедена, че партията ѝ ще спечели абсолютно мнозинство в парламента, ще състави правителство и ще наложи ограничения на действията на президента Еманюел Макрон в подкрепа на Украйна, каза тя дни преди вота, цитирана от Ройтерс, пише БТА.

Макрон ще остане президент след двата тура на предсрочните парламентарни избори на 30 юни и 7 юли, които той свика, след като партията „Национален сбор“ (НС) на Льо Пен разгроми неговия центристки алианс "Заедно!" на европейските избори, но може да се наложи да дели властта с противниците си.

„По отношение на избора на министър-председател президентът разбра, че няма голям избор, тъй като Жордан Бардела ще има мандат от френския народ“, каза Льо Пен пред регионалния вестник „Телеграм дьо Брест“, посочвайки кандидата на партията си за поста на премиер.

Проучванията на общественото мнение постоянно сочат, че антиимигрантската и евроскептична партия на Льо Пен има комфортна преднина по отношение на дела на гласовете на избирателите, като на второ място е лявата коалиция, а на трето - центристите на Макрон.

Голямата неизвестна обаче е дали НС може да спечели абсолютно мнозинство от 289 или повече места в парламента. Последното проучване на общественото мнение, публикувано вчера от Френския институт за изследване на общественото мнение, прогнозира, че партията и съюзниците ѝ ще получат от 220 до 260 места.

"Колко арогантно от страна на Марин льо Пен е да смята, че НС вече е спечелил изборите", коментира заместник-министърът на външните работи Жан-Ноел Баро пред телевизионния канал Tе Еф 1.

Мандатът на Макрон продължава до 2027 г. и той не може да бъде принуден да се оттегли.

В следвоенната си история Франция е имала три периода на "съжителство", когато президентът и правителството са били от противоположни политически лагери.

Льо Пен прогнозира, че това ще бъде неприятно за Макрон, като дори намекна, че според нея той може да се оттегли по-рано.

"Не знам каква ще бъде реакцията му. Като се има предвид неговата арогантност, дали ще издържи дълго?", каза тя в интервюто, публикувано на уебсайта на „Телеграм“ късно снощи.

Френската конституция дава на президента широка свобода на действие по отношение на външната политика и отбраната, когато има „съжителство“, докато министър-председателят и правителството имат водеща роля по вътрешните въпроси, включително икономическата политика.

Но Льо Пен изглежда вярва, че Бардела, като министър-председател, ще може да ограничи свободата на действие на Макрон.

"За президента да бъде ръководител на армията е почетна титла, тъй като министър-председателят е този, който държи кесията", каза тя. "Жордан не възнамерява да се кара с него (Макрон), но ясно е посочил червените линии. По отношение на Украйна президентът няма да може да изпрати войски", категорична е Льо Пен.

Френският президент предизвика дипломатически скандал през февруари, когато каза, че западните държави не бива да изключват изпращането на войски в Украйна, за да ѝ помогнат във войната срещу руските нашественици. Впоследствие Съединените щати и ключови европейски съюзници заявиха, че не планират да изпращат сухопътни войски в Украйна.

Някога смятана за твърде токсична, за да получи власт, заради яростната си антиимигрантска позиция, която според критиците подклажда расизъм, както и заради антисемитските си коментари в миналото, „Национален сбор“ беше напълно ребрандирана от Льо Пен и Бардела през последните години.

Двамата представят партията като защитник на работническата класа и насърчават политики като намаляване на пенсионната възраст.

Формацията остава силно антиимигрантска. Нейните политики включват намаляване или отмяна на достъпа на имигрантите до социални помощи и здравеопазване и отнемане на автоматичното право на децата, родени във Франция от родители, родени в чужбина, да бъдат френски граждани.

Льо Пен все по-често представя имиграцията не само като културна заплаха за това, което тя смята за автентични френски ценности, но и като икономическо бреме, което нацията не може да си позволи.

"Имиграцията е слонът в стаята. Не знаем колко струва", каза тя пред „Телеграм“ в рамките на коментара си за това как правителство на НС ще се справи с намалелите публични финанси на Франция.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички ще бъдат натирани

    44 7 Отговор
    Всеки целуваш се със зеления пр0..кълн@т, осих0 смъркач ще загуби изборите. ХАУ.

    Коментиран от #16

  • 2 да де

    52 2 Отговор
    Не е лошо франсетата за всеки случай да извадят гилотината от мазето на музея.
  • 3 Сатана Z

    58 7 Отговор
    Стискам палци на френската десница,която ако победи с мнозинство ще повлече €врото след себе си,на което разчитам. Вива Льо Пен!

    Коментиран от #15, #17

  • 4 Калпазанин

    55 4 Отговор
    Скоро и шолц и урсула и посолствата на фащ да си пожелаем да си идат и стях и говедата в униформи и корпорациите и гмо-то и всички боклуци които ни докараха и с които ни тровят, и най вече либерастията, па може да си вземат и всичко еврейско там и най вече "демокрацията" тяхната си демокрация
  • 5 Хахахаха

    40 2 Отговор
    Наполеончо ще е наритан от народа.
  • 6 Демократ

    5 35 Отговор
    И кво ше направиш бе Пено ще спреш миграцията ли Просто Франс е на която земя с нисък бряг всеки минава от там като БГ свинарника.Нормалните отдавна избягаха в ЮК.Висок бряг няма миграция.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ехааааааа

    37 4 Отговор
    Какво ще прави макарона ся ?????? Няма да може да стане като Наполеон , да води война срещу Русия ??????

    Коментиран от #9

  • 9 😂🤣😂🤣😂

    31 5 Отговор

    До коментар #8 от "Ехааааааа":

    Ще сменя на баба си памперсите и ще сънува Путин.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Санчо

    9 26 Отговор
    То хубу, ама льо Пенка пропуска факта, че миграцията в ойропата я правят Русия и Турция по заповед на чичко си -СИ-, родом от далечен Китайстан. Ми да, той го каза в прав текст - БЪДЕЩЕТО ПРИНАДЛЕЖИ НА КИТАЙ??!!! Коя куха лейка още не е проумяла това??!!!

    Коментиран от #13

  • 12 Идва нов световен ред !

    32 4 Отговор
    Идва нов световен ред !

    Коментиран от #14

  • 13 Атина Палада

    39 4 Отговор

    До коментар #11 от "Санчо":

    Меркел ги покани, а сега отново Путин виноват:)))

    Коментиран от #27

  • 14 Да де

    21 9 Отговор

    До коментар #12 от "Идва нов световен ред !":

    Бъдещето е на Изтока, а миналото е на Запада.
  • 15 Роки

    6 31 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Да живее обединена Европа. Долу комунизма и Путин

    Коментиран от #18, #19

  • 16 тази бабичка

    9 17 Отговор

    До коментар #1 от "Всички ще бъдат натирани":

    наскоро беше осъдила руската агресия в Украйнса , продължавай да се радваш хихихихихи

    Коментиран от #20, #21

  • 17 нашия

    27 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    по добре да е тя вместо Макарон ,НО да не стане както стана с Мелони....лапа власта и забрави защо хората са я избрали....по кротко с въодушевлението....

    Коментиран от #30, #36

  • 18 Атина Палада

    20 4 Отговор

    До коментар #15 от "Роки":

    Комунизма си отива заедно с демократите в САЩ и върхушката на ЕС! Идват десните...

    Коментиран от #22

  • 19 Ъхъъъъъъ

    22 2 Отговор

    До коментар #15 от "Роки":

    Колективния половин мозък се самоуби. Как да живее като изпълнява самоубийствените заповеди на господарите си от ФАЩ. Целта на господаря беше загниващата и оглупяла Европа да съживи умиращата му хегемония, чрез ритуалното си самоубийство.

    Коментиран от #26

  • 20 Атина Палада

    17 6 Отговор

    До коментар #16 от "тази бабичка":

    Не гледай какво говорят, а гледай какво вършат!
  • 21 Хахаха

    25 3 Отговор

    До коментар #16 от "тази бабичка":

    Бабичката каза, ще Украйна няма никакъв шанс. Хахаха

    Коментиран от #23

  • 22 десните

    3 22 Отговор

    До коментар #18 от "Атина Палада":

    ще ронят сълзи на гроба на Путин и ще си търсят ново идолче диктатор от азия :)

    Коментиран от #24

  • 23 бабичката

    4 8 Отговор

    До коментар #21 от "Хахаха":

    добре че от мен нищо не зависи :)

    Коментиран от #25

  • 24 Хохохо

    5 8 Отговор

    До коментар #22 от "десните":

    Путин е безсмъртен, бре!
  • 25 Изобщо от вас нищо не зависи

    19 2 Отговор

    До коментар #23 от "бабичката":

    Путин командва парада.
  • 26 Атина Палада

    17 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ъхъъъъъъ":

    По принцип написаното в коментара ти е точно така! Обаче! Дали Европа е оглупяла, не мога да кажа, обаче, че е тотално зависима поради задлъжнялостта на всички държави от ЕС е факт! Та, дали от оглупяване или от зависимост.... е спорно да се каже! Защото, когато си зависим... ще играеш както ти свирят, иначе банкстерите щракат с пръст и фаалират държавичката ти..

    Коментиран от #28, #29

  • 27 Санчо

    1 12 Отговор

    До коментар #13 от "Атина Палада":

    Е анджак де, мекерето Меркел. Па са чудя каква беше разликата между путя и меркелката, а и не я виждам, но покрай тази пушилка се сещам и за един друг цървул - шрьодерчо, що правя тази връзка - незнам? Може би са от едно дере дренки? Май познах, а? А, и още нещо - този същият шрьодерчо, доколкото може да се вярва на медиите, като сдаде поста изприпка до московско и там си кара спокойните старини, че и с млада 20 годишна невеста - корейка, естествено от северната част на Кореята. Да видим бабата коко е хванала за пръчката на стари години. Вероятно някой талибан, колко му е, че и колко е и акълът и.
  • 28 нашия

    15 1 Отговор

    До коментар #26 от "Атина Палада":

    така де.....ама колко трябва да си изпростял за да се докараш до такава зависимост при наличието на такава икономика и научен потенциал в Европа.....
  • 29 Килипирчев

    15 1 Отговор

    До коментар #26 от "Атина Палада":

    Зависимостта е функция на оглупяването, така че нещата са ясни, поне за няки де.

    Коментиран от #33

  • 30 Мую

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "нашия":

    Оно си е тека; на нов шеф и на малко прасе, не се радвай, оти не знаеш, каква свиня ще стане!
  • 31 Ха ха ха

    2 13 Отговор
    Макрон никъде не отива, президент е до 2027 година. Намислил е на Мари льо Путин голяма клопка.
  • 32 Макакрон

    10 0 Отговор
    Ритни го веднъж по половият орган отзад!
  • 33 Атина Палада

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Килипирчев":

    Не, в случаят не е така! Отговарям тук и наа горният форумец!
    Зависимостта дойде от системата.. Неолибералната система докара тази задлъжнялост! При нея не се произвежда, растеж се имитира с разни схеми с облигации, безразборно печатене на пари, играе се със дефицитите на бюджетите, което увеличава външните дългове на страните.. Някога Рейгън замени техния либерализъм с неолиберализма, а при нас в Европа навлезе през 90-те години наа минлаия век!
    Не, не казвам, че харесвам днешните европейски политици, а че системата направи дълговете на държавите с по над 100% от БВП, което означава, че живеят на вересия... И са тотално зависими от глобалните банкстери!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ха ха ха а така

    9 0 Отговор
    Дясна Франция се събужда от тежък либералистичен махмурлук , идва времето на истинските ценности .
  • 36 Сатана Z

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "нашия":

    Нямам никакви очаквания ,особено от протежето на Льо Пен ,Жордан Бардела относно политиката на Франция.Всичко ще си е по старому,но капачката ще е за новите спонсори.Също като в БГ.
    Изборите във Франция са повече финансови спекулации отколкото политика.
  • 37 според мен

    1 1 Отговор
    и там ще се появи "скритият вот " на Кирьето
    няма да позволят на марин да спечели
Новини по държави: