Last news in Fakti

30 Юни, 2024 09:45 2 052 36

Франция гласува: Доколко е важно за Макрон партията му да получи мнозинство?

  • еманюел макрон-
  • франция-
  • национален сбор-
  • макрон-
  • марин льо пен-
  • избори-
  • париж

Споровете и борбите във френския парламент през последните две години показаха, че управлението без абсолютно мнозинство е трудно

Франция гласува: Доколко е важно за Макрон партията му да получи мнозинство? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Французите избират днес нов състав на Националното събрание, след като преди три седмици президентът Еманюел Макрон изненадващо разпусна парламента, предаде ДПА, пише БТА.

Шокиращото решение на Макрон да предприеме толкова рискован ход последва тежкото поражение за центристкото му правителство от крайната десница на изборите за Европейски парламент. Постът на Макрон не е застрашен на изборите, които се произвеждат в два тура, но съставът на парламента ще окаже голямо влияние върху оставащата част от мандата му, който продължава до 2027 г. Ето как става гласуването в една от най-влиятелните европейски държави:

Каква е ролята на Народното събрание?

Националното събрание е централният стълб на френския парламент. Депутатите, които са общо 577, се избират пряко за срок от пет години и гласуват закони. Съществува и втора камара на парламента - Сенатът, който играе второстепенна роля и се избира по друго време. Ако двете камари не могат да постигнат съгласие по даден закон, правителството има правомощието да даде последната дума на Националното събрание. Преди разпускането на Националното събрание центристкият алианс на Макрон разполагаше с най-много места, но не и с абсолютно мнозинство.

Доколко е важно за Макрон партията му да получи мнозинство?

Споровете и борбите във френския парламент през последните две години показаха, че управлението без абсолютно мнозинство в Националното събрание е трудно. Но мнозинството ще бъде особено важно за Макрон по една основна причина – долната камара може да свали правителството с вот на недоверие.

Ако абсолютно мнозинство получи някой от опозиционните лагери, което според социологическите проучвания е възможно, президентът ще бъде принуден да назначи премиер на правителството от редиците на съответната политическа сила. Крайнодесните националисти имат надежди да влязат в управлението. Дори и при подобен сценарий постът на Макрон да не е застрашен, позициите на сегашния френски лидер значително ще отслабнат.

Как протича изборният процес?

Депутатите се избират пряко от гражданите по избирателни райони. Кандидатите, получили подкрепата на повече от половината избиратели в даден избирателен район, печелят място в парламента. За целта обаче има още едно условие - делът на бюлетините за спечелилия кандидат трябва да се равнява на поне една четвърт от регистрираните в съответния район гласоподаватели. Много малко кандидати ще успеят да покрият тези условия на първия тур на вота.

Повечето места ще се разпределят на втори тур, който ще се състои след една седмица. На балотажа задължително отиват двамата кандидати на първо и второ място в дадения избирателен район, но и всеки друг претендент, който е получил подкрепата на поне 12,5% от всички регистрирани гласоподаватели в района. Ако няколко кандидати стигнат до втория тур, често се случва някои от претендентите да се откажат от надпреварата. Тази тактика се използва, за да се консолидират избирателите и да се предотвратят победи на крайнодесните кандидати.

Кога ще станат известни резултатите?

Тъй като членовете на парламента се избират по райони (мажоритарно), а не на принципа на пропорционалното представителство, няма да бъдат обявявани резултати кой каква подкрепа е получил на национално равнище. Въпреки това анализаторите на изборите ще сумират резултатите от отделните райони, за да направят оценка на представянето на отделните партии и коалиции.

Но тъй като на първи тур обикновено не се разпределят почти никакви места, а на втория политическите ветрове могат да се променят, е трудно да се направят каквито и да било изводи въз основа на резултатите от днешния вот. Предсрочният характер на тези избори във Франция прави прогнозирането на крайния резултат още по-трудно. Това е така, защото обикновено парламентарните избори се произвеждат скоро след президентските и подкрепата за партиите на единия вот до голяма степен се пренася и на другия.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    50 3 Отговор
    Всички извратени бабоклатци ше гласуват
  • 2 Галигео Галигей

    56 2 Отговор
    Макрон ще получи дръжки!😁😁😁🥳🤡👍
  • 3 Фен

    56 5 Отговор
    Макрон е чао. Франция, също.

    Коментиран от #13

  • 4 Тоя маркуч от

    45 2 Отговор
    Тесто, за нищо не става. То, Ропшилдовите го поставиха на власт, ама кото си няма данни, нищо не става.
  • 5 То може и да му е важно

    37 1 Отговор
    Но нищо няма да получи
    Баболюбеца така се окака последните месеци
    че трудно франсетата ще му го простят
    пенсионни реформи помощи за укрите агитация за пращане на контингент там
    миграция инфлация
    загуба на сделки за милярди с австралия загуба на позиции в африка
    скоро ще стане в поредния фигурант и нищо няма да зависи от него

    Коментиран от #7

  • 6 Доколко му е важно ли?

    33 2 Отговор
    Струва ми се, че Макрон ги предизвика тези избори именно за да ги изгуби. И да се оттегли някъде да създаде някоя финансирана от САЩ фондация от сорта на тази на Тони Блеър. Просто не му се занимава повече с провалящия се проект ЕС, или така предполагам.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Механик

    35 1 Отговор
    За баобаба/ебобаба е много важно да получи мнозинство. Ама за Ротшилд е още по-важно. Инак ще стане поредната издънка по присвояването на планетата и поробването на нейните жители.
    То не стига, че майданите почнаха да се провалят, ами Путин уби коронавируса за два дни и плячкоса земите на Блекрок. Много яки загуби и то за толкова кратко. А как добре беше почнало всичко, а?

    Коментиран от #9

  • 9 Какво е убило жужето е

    3 19 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Тои е пионка на еврейте
  • 10 Да, наистина!

    23 1 Отговор

    До коментар #6 от "Доколко му е важно ли?":

    Той разбра, че ще има ядрена война и реши да избяга от отговорността, той да реши Франция да участва и да бъде изпепелена. Ако пусне другите, те може и да се разберат с Русия? Което наистина е добър ход за Франция и света!!! Ако Франция се откаже от войната, то другите в ЕС също ще се размислят. Той видя, че Русия вече е до стената и гейм овер.
  • 11 Баба Ванга

    29 0 Отговор
    Микрон ке виси на Айфеловата кула!
  • 12 ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО

    32 1 Отговор
    БАБОЕБА Е ПЪТНИК
  • 13 Факт

    3 42 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    Франция ще съществува до края на Света.Най старата държава в Европа Виж за Рашкия не е сигурно

    Коментиран от #17, #20, #22, #29

  • 14 Край

    19 0 Отговор
    Това което не ви казват е че французите избират депутатите си МАЖОРИТАРНО. И това е
  • 15 Сандо

    29 0 Отговор
    Цял свят знае,че микрона няма да получи мнозинство,той дори няма да е и на почетното второ място.Кой още не го е разбрал,че отново се опитва да ръси лъжи и манипулации?
  • 16 Уса

    21 1 Отговор
    На американците не им пука за Макрон,важно е Путин и Тръмп какво ще направят
  • 17 Без коментар

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Факт":

    Най-старата държава в Европа е Сан Марино.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Жуп

    27 0 Отговор
    Макароня вече 3 недели не е говорил за войски в Украйна, пращай бре макароне пращай
  • 20 Факт

    29 0 Отговор

    До коментар #13 от "Факт":

    Франкия е станала такава при сина на Карл Велики 9 век, управлявл по времето на Хан Крум, а България я е имало вече поне 200 години, написано в Константинопол
  • 21 Злобното Джуджи

    19 2 Отговор
    Франция гласува, а Украйна ГЛАДУВА.
    Еййй тва наистина беше злобно 😁
  • 22 Не си прав

    19 0 Отговор

    До коментар #13 от "Факт":

    Чака я гражданска франция още преди 14ти юли
  • 23 Веселяка

    1 5 Отговор
    Аз искам пак избори и пак да гласувам само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Правоверен Евроатлантик

    14 0 Отговор
    Ротшилдското мекере след като се спомина спонсора му съвсем изплиска легена и направи за смях франсетата. Изгониха ги от колониите им Африка, като им секна почти безплатния нигерийски уран, от който енергетиката им зависи почти изцяло. Наводнени са с тарамбуки, които вече се множат повече от франсетата и ги претопяват. Те са обречена държава.
  • 26 Калпазанин

    13 0 Отговор
    Мен ми е по интересно кой и как брои гласувалите, последните 30 години имам чувството че гласуват избират или назначават президенти и правителства, медиите и социологическите агенции.а за честно програмираните мсшини изобщо да не ги споменаваме, достатъчно ми бе да виждам как едни и същи марионетки само се превъртат в управлението навсякъде по света

    Коментиран от #30

  • 27 странно

    9 0 Отговор
    в демократична франция изборите са мажоритарни а при нас се накъсаха да обясняват на народа , чемажоритарните избори са лоши и ги няма почти никъде....та дори и тошко от итн се изказа , че бил против мажоритарните....явно и него го е страх от народната любов
  • 28 Някой

    18 1 Отговор
    Макрон НЕ трябва да получи мнозинство. Не трябва и да спечели. Не ни трябва този сбъркан индивид да тласка Европа към война!
  • 29 Факт е че си

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Факт":

    ПП-ДБпедалЗалупен
  • 30 едрфтгъхуик

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "Калпазанин":

    Аман от вашите глупости с машините... Чакам да ми обясниш с КАКВО ТОЧНО ти пречат машините???

    - НЕ се ползват данните от тяхната памет по отношение КАК е гласувано
    - ЕДИНСТВЕНОТО което се сверява с тяхната памет Е БРОЙКАТА отпечатани бюлетини, толкова трябва да има и в урната

    Машините са ПРОСТО ПРИНТЕР, НИЩО ПОВЕЧЕ... Ти цъкаш, лично виждаш какво пише на бележката и пак лично я пускаш в урната- КАК МАШИНАТА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ЛЪЖИ, ИЗМАМИ И МАНИПУЛАЦИИ?

    Що не погледнеш цифрите от момента когато се гласуваше САМО на машини, а? Тогава имаше точно НУЛА невалидни бюлетини, а преди това сте стигали и до 600 ХИЛЯДИ НЕВАЛИДНИ бюлетини- усещаш ли разликата?

    Та пак да питам- ЗАЩО ТЕЯ МАШИНИ ТИ ПРЕЧАТ?

    Коментиран от #31

  • 31 Калпазанин

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "едрфтгъхуик":

    Тцъцтцтц ти ли ги преброи??!!! Машината от машина ли е създадена бря

    Коментиран от #34

  • 32 Китин от Китен

    1 4 Отговор
    Почти сигурно е, че партията на Макрон ще е първа партия! Сред опозиционните.
    Когато това стане окончателно ясно - възторжено ще го поздравим, ние и останалите френски бабички!
  • 33 Хаха

    3 0 Отговор
    Разбра, че ЕС не може да се реформира и бяга надалеч, практически се дистанцира от това недоразумение.
  • 34 Абе

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Калпазанин":

    Възрастните хора масово не се оправят с тези машини и си остават вкъщи през изборния ден. И това не е редно.
  • 35 факуса

    3 0 Отговор
    бабин дребосък,му се клати стола,много са му набрали и франсетата и клониалетата от магреба
  • 36 Аре

    5 0 Отговор
    Стиига с тези крайно десни. Не разбрахте ли че в очите на хората противягите са урсула , шолц, макрон и компания.
Новини по държави: