Last news in Fakti

16 Юни, 2023 08:04 3 007 58

Невиждана бедност: 90% от сирийците нямат храна и вода

  • сирия-
  • сирийци-
  • бедност-
  • вода-
  • храна-
  • хуманитарна криза-
  • башар асад-
  • дамаск-
  • идлиб

Възрастни и млади ровят из сметища, за да намерят нещо, от което да изкарат малко пари

Невиждана бедност: 90% от сирийците нямат храна и вода - 1
Снимка: Shutterstock

“Страдаме от тази работа, защото е много изтощителна. Но какво друго ни остава? Вършим я, за да оцелеем”, казва Мохамед. Заедно със семейството си той живее в Идлиб. Контролираната от екстремистки бунтовници провинция в Северозападна Сирия тъне в бедност, тя пострада тежко както от войната, така и от унищожителните земни трусове през февруари.

Заедно с десетки други мъже, жени и деца Мохамед рови из огромното сметище. С голи ръце те търсят из камарите боклук всякакви неща, които все още могат да бъдат използвани, разказва АРД. Мохамед предава намерената пластмаса на една фабрика, която я рециклира и използва за производството на рогозки и килими – с тях през зимата се топлят хората в бежанските лагери. За Мохамед, който разказва, че е бил ранен във войната, това е единственият шанс да осигури някакво препитание на семейството си.

90% от сирийците живеят под прага на бедността

Според Шерине Ибрахим от организацията „Care“ около 5 милиона души все още живеят в катастрофални условия в Северозападна Сирия. 80% от тях са жени и деца, които нямат сигурен достъп до храна и чиста вода, казва Ибрахим. А изход от кризата не се вижда. Животът в районите, контролирани от силите на диктатора Башар Асад, също не е лек. Повече от 12 години минаха от началото на войната, а днес 90% от населението на Сирия живее под прага на бедността.

Хуманитарните организации казват, че цените на храните в Сирия са се увеличили тринадесет пъти. И предупреждават, че поради глобалната инфлация има сериозен риск за доставките на помощи. Световната продоволствена програма на ООН (WFP) предупреждава, че е възможно сериозно намаляване на помощите.

Регионалната директорка за WFP за Близкия изток Корин Флайшер е притеснена: “Цените ни са се увеличили с 40% през последните няколко години”. Досега програмата подпомага 5,5 млн. души в Сирия, но през юли тази година близо 2 милиона души ще трябва да бъдат задраскани от този списък. “А най-лошото за доброволците на място е да избират кой да получи помощ в бъдеще и кой не”, обяснява Флайшер пред АРД.

“От 12 години сме в криза”

От организацията казват, че се нуждаят от най-малко 180 милиона долара, за да продължават да работят, както досега. “Допълнително намаляване на дажбите е невъзможно. Единственото решение е да намалим броя на получателите”, казва директорът на WFP за Сирия Кен Кросли. “Хората, които обслужваме, са преживели опустошителните последици от конфликта, бягайки от домовете си, губейки членове на семействата си и възможностите си за препитание. Без нашата помощ трудностите им само ще се увеличат”, обяснява Кросли.

“От 12 години сме в криза - война, миграция, икономически срив. Не мисля, че е имало подобна криза от Втората световна война насам”, казва Махер, който получава помощи от WFP от 2018 година. Въпреки тях две от четирите му деца са недохранени. Семейството няма достатъчно храна и за жена му, която страда от анемия. "Преди кризата работех в петролодобива, но този завод беше разрушен”, разказва Махер. През 2010 г. заплатата му се е равнявала на 400 долара на месец. Днес той изкарва едва 14.

Организациите настояват за дългосрочна помощ

В Сирия има и друга сериозна опасност - доставените помощи да попаднат в неподходящи ръце. Има подозрения, че режимът на Асад използва доставките за лично обогатяване. “Когато все повече хора се нуждаят от помощ, рискът тя да бъде отклонена се увеличава. В ситуация на голяма хуманитарна нужда помощта става много привлекателна на черния пазар”, обяснява Шерине Ибрахим.

Недостигът на помощ в условията на нарастващо търсене създава сериозни рискове, казва Шерине Ибрахим от организацията „Care“. Затова много други неправителствени организации настояват за дългосрочни мерки в подкрепа на населението в Сирия.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лошо

    61 16 Отговор
    И ние сме така, без война и след 33 години демокрация, плюс ЕС и НАТО.

    Коментиран от #45, #56

  • 2 Гечо

    62 10 Отговор
    Важното е да подкрепяме Украйна и Зеления шмъркач! Всички други бедстващи държави или такива в които се водят военни действия са маловажни. Важно е да се подкрепя американската неоколониална политика! Вива Зеления шмъркач, слава укро-нацитата ...

    Коментиран от #15, #43

  • 3 Механик

    61 8 Отговор
    А кой докара тази бедност в тази инак уредена държава до преди САЩ да решат да махат Асад?
    Кой им точи петрола дори и в момента?
    Не е ли Израел, дето стреля с ракети по Сирия, държава на която не е обявявал война?
    Къде е ООН, СЗО, и филанкишията, да наложат санкции на САЩ и Израел?

    Коментиран от #10, #38

  • 4 След утрешния ден

    38 9 Отговор
    Нема да се плашите след 5г. и тук ще е така...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Некой си

    42 6 Отговор
    Ама, чакайте малко!
    Нали бунтовниците срещу Асад бяха герои и спасители, според факти?
    Факти, защо си сменихте позицията?
    Да не стане и с Украйна така след няколко години?
  • 7 Американска демокрация

    39 4 Отговор
    Който не слуша Фащ е обречен на война и глад.
    После ги славете

    Коментиран от #32

  • 8 Студопор

    50 7 Отговор
    Сирия беше процъфтяваща държава преди САЩ да създадат война там.
  • 9 еийакв

    47 5 Отговор
    Това е резултата от цветната революция организирана от краварите. Където отидат да "помагат" след тях е разруха и бедност. Така "помогнаха" и на Украйна, Либия, Ирак, Югославия и където се сети човек. Които се е хванал с тях го ограбват и следва разруха и мизерия. Мръсните кравари паразити, така "помагат" които е глупак да им се хваща на схемите, плаща сметката.
  • 10 КОТарАК

    11 20 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    що МОГУЧАЯ и Китай не наложат санкции на САЩ?

    Коментиран от #18, #19, #37

  • 11 Благодарим

    9 17 Отговор
    На Суровикин за бедността и смъртността в Сирия .
    Генерал Армагедон е свършил чудесна Работа.
  • 12 Доротея

    25 4 Отговор
    Лиццемерна статия! Правиш си тоалетна в двора на съседа, оплескваш всичко, след това прескачаш плета и отвън сочиш колко при саседа всичко е оплескано! Освен петрола, коментар №3, американците унищожават посевите на Асад, а не очаквайте Асад да храни собствените си врагове! Изглежда са се отказали от тях световните началници.
  • 13 За тая бедност на сирийците

    10 25 Отговор
    питайте диктаторите ердоган и путин

    Коментиран от #24

  • 14 АБВ

    8 17 Отговор
    Путлер да ги нахрани нали са негови хора
  • 15 да бе

    11 14 Отговор

    До коментар #2 от "Гечо":

    сирия нали вие я подкрепяте? нали не искахте сащ и ес да се месят във вътрешната политика? ами ... това е резултата

    Коментиран от #20

  • 16 Чочо

    27 3 Отговор
    Европа помага с оръжие и бомби,няма храна за страна разрушена от войните на сащ ,има само санкции за Сирия
    Лицемерието на ЗАПАДА
  • 17 Руски ботуш, където е стъпил

    7 23 Отговор
    мизерия и бедност! Като в Русия!

    Коментиран от #57

  • 18 АХА

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    Може ли малко по - адекватни коментари!
  • 19 Анджък,

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    кви са сащ и оон, та да дават наклон на всички други, М?

    Коментиран от #41

  • 20 друг гост

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "да бе":

    Те все пак се месят и както навсякъде където стъпи техен крак трева не никне.
  • 21 ИСТИНАТА

    5 8 Отговор
    ДА СПРАТ ДА ПРАВЯТ ДЕЦА КАТО ИСКАТ ДА ИМАТ ПАРИ !!!
  • 22 Лудия

    2 5 Отговор
    Да идват всички в Европа! Имаме нужда от население .Ю ар Ал уелкъм,сириан брадърс анд систърс!
  • 23 Важното е че Асад е сит

    4 9 Отговор
    Там де е минал руския ботуш, трева не никне.
  • 24 Българските турци

    14 2 Отговор

    До коментар #13 от "За тая бедност на сирийците":

    Но тук УНИЦЕФ критикува всички други но не и "терористичната политика на САЩ и НАТО"....Бегло споменават Украйна,лансират Судан, наводненията в Пакистан и сушата в Африканския рог и нищо за Афганистан,за Сирия ... Кой разселва света ?!... Крадецът винаги вика "Дръжте крадеца" ....Ердоган е виновен че има бежанци от Сирия и Афганистан по границите и магистралите на Европа...Турците толерират бежанците !?...Те са варварите и неграмотните !? ....Америка и Европа се мъчат да научат хората на демокрация и човешки права а Путин,Ердоган и ислямът им пречат да го направят ...затова има бежанци ...затова има разселвани и гладни деца,затова има земетресения, наводнения и суша !?...Защо и с какво право някой обвинява хуманизма и демокрацията на западната цивилизация ?!!...
    Ей хора ако това не е лицемерие,ако това не е сатаничното... то значи че Луцифер не съществува...и всичко казано за милосърдие и добродетели са празни приказки !!!...
    Пожелавам на всички зли хора да преживеят болката и мъката , копнежа за дом,уют и ласки на всички разселени , бездомни и гладни деца бежанци от всяко кътче на света !!!
  • 25 ФАКТ

    17 4 Отговор
    Сирия беше една великолепна страна ,докато САЩ не я унищожиха ! Същата съдба ги сполетя Ирак и Либия.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Аха

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "ФАКТ":

    Я сравни Иран с Ирак. Или не си ги виждал на карта дори.
  • 28 пътник

    7 11 Отговор
    Типичен резултат ,след като Русия укрепи властта на диктатора Садат.Жестока бедност също като в Куба!
  • 29 Истината

    5 14 Отговор
    Навсякъде, където е стъпил руски ботуш и управляват руски марионетки е така!
  • 30 Стоян

    5 6 Отговор
    Русия да им помага и да ги храни
  • 31 дамм

    9 1 Отговор
    а бяха богати и живееха спокойно преди ХАмериканците да им внесат демокрация...
  • 32 Само да допълня

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Американска демокрация":

    А този, който слуша фащ, става като нас. Па ни трепят, но хуманно, без бомби. Поне за сега.
  • 33 Бай Иван

    9 3 Отговор
    А преди ФАЩ да се намесят там...Сирия беше една процъфтяваща страна.
    Там където стъпи американски крак....трева не никне...

    Коментиран от #36, #40

  • 34 Незнаещ

    3 1 Отговор
    Това важи ли за сирийците в България??
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Киркор

    6 7 Отговор

    До коментар #33 от "Бай Иван":

    Аз го зная по друг начин " Където стъпи руски ботуш,трева не никне "
  • 37 Механик

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    Щото вече са им наложили. Не са ги обявили гласно, но санкциите на Русия и Китай срещу запада си вършат работите.
    Нали не в Китай и Русия банките пукат като пуканки в микровълнова?
    А празните магазини в САЩ за които вече цял свят говори?
    Кой си вдигна тавана на дълга? Китай? Русия?
    Русия и Китай ви варят на бавен огън, а вие скачате екзалтирани и викате "Слава Украине".
    Нищо, ще уврат и вашите чутури.
    Светът вече не е само ваш. Не знам дали това е за лошо или добро, но определено вие вече не карате влака. Возите се във вагон разкачен от основната композиция. Инерцията постепенно се губи и вагона ще спре.

    Коментиран от #46

  • 38 Калпазанин

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    А аз питам дойче зелето, в контролираните от фащ богати на петрол полета, как живеят сирийците
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Анджък,":

    Как какви - отровните зъби на дд!
  • 42 Изненада

    4 2 Отговор
    Чакай бе тия хора не процъфтяват ли под вещото ръководство на другарите Путин и Асад
  • 43 Да добавим, че

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гечо":

    тя и кризата в Сирия стана след като онези от другата страна на океана решиха, че трябва да им занесат "демокрация"!
  • 44 Всъщност

    2 3 Отговор
    Русия подкрепя диктатора Асад поради една единствена причина - военноморската база в Тартус, за която има безплатна концесия до 2066 г. Това е единствената база на Русия в Средиземно Море. Какви са последствията за народа на Путин не му дреме. Бедни, гладни, мъртви, все тая. Важното е той да си играе на великан.
  • 45 рашка е в колапс

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Лошо":

    Като си с русия така става.Обречен си на глад,мизерия и изостаналост.Сирийците сигурно са много щастливи,че са под крилото на русия.
  • 46 цирк московски

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Механик":

    Най-жалкото е,че след време тея лъжи и мантри дето ги въртиш и си вярваш на тях,ще започнат да ги повтарят и останалите антибългарски русофилски noдлоги
  • 47 Човек

    4 3 Отговор
    Всички народи под руско влияние са бедни. Всички народи под американско влияние са богати. Случайност? Не мисля.

    Коментиран от #49, #53

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Сицилиева долина

    4 2 Отговор
    Гарантирано от СРАЩ.Това е дем0крация бе,ей!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Неук

    2 2 Отговор
    DW по-добре да напише кой доведе Сирия до тези 90% бедност. DW ще ти подскажа - "Демократичният" запад начело с ФАЩ.

    Коментиран от #55

  • 53 САМО ПИТАМ

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Човек":

    Ние под чие влияние сме?
    Ние бедни ли сме или богати?
    Ти в България ли живееш?
    Всъщност ти българин ли си?

    Коментиран от #54

  • 54 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "САМО ПИТАМ":

    Вие русофилите сте доказани антибългари
  • 55 Мдаа

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "Неук":

    Ако не беше "Неук", щеше да знаеш, че в Сирия управлява Асад, тъй че е очевидно кой доведе тази бедност. А руЗките фашисти му помагат да упражнява терор както над своите, така и над опозиционните райони.
  • 56 Носталгия по соца

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лошо":

    Ако изобретят машина на времето, която може да те върне 33 г. назад, би ли се върнал? Ама без днешните екстри, които ползваш! Без децата да са в САЩ и ЕС! Без западната кола! Не ми отговаряй, знам отговора.
  • 57 АДОЛФ

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Руски ботуш, където е стъпил":

    Там стъпи краварско копито,ма ти откъде да ги знаеш тия работи.
  • 58 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    Резултата от руско турската хуманна операция в сирия.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания