Last news in Fakti

2 Юли, 2024 23:24 2 390 23

Новата власт в Нидерландия: заплаха за европейското единство

  • нидерландия-
  • ес-
  • амстердам-
  • дик схоф-
  • марк рюте-
  • мигранти

С новото си правителство Нидерландия се очаква да заеме много по-критична позиция спрямо ЕС

Новата власт в Нидерландия: заплаха за европейското единство - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Заедно сме по-силни, отколкото поотделно", изтъкна пред сънародниците си доскорошният нидерландски премиер Марк Рюте, визирайки важността на членството на страната си в ЕС и НАТО. Но новото дясно правителство поддържа съвсем друг курс, посочва АРД. Коалицията, която се състои от крайнодясната партия на популиста Герт Вилдерс и още три други десни или дяснолиберални политически сили, се дистанцира от важните теми на ЕС.

„Не" на европейския миграционен пакт

След продължителни и мъчителни спорове преди няколко месеца ЕС утвърди пакт за миграцията, който предвижда процедурите по предоставяне на убежище да се изместят извън границите на ЕС, а мигрантите да се разпределят между страните членки. Държавите от Общността разполагат с две години да организират по съответен начин работата на ведомствата си.

Нидерландската дясна коалиция обаче се противопоставя: тя обещава най-строгата възможна миграционна политика и иска драстично да ограничи притока на бежанци. За това отговаря новата министърка по миграцията Мариолейн Фабер от Партията на свободата на Вилдерс.

Правителството в Хага смята да поиска от Европейската комисия (ЕК) да излезе от договореностите в сферата на европейската политика по миграцията и бежанците. Но не е сигурно дали това ще се окаже възможно в правен план, отбелязва АРД. Становището на комисията е, че новите правила трябва да бъдат приложени.

За смекчаване на изискванията в областта на екологията

Нидерландия не смята да поддържа повече и борбата на Европа срещу промените в климата, т.е. ще се дистанцира от законите в рамките на „Зелената сделка".

Самата Нидерландия, която е вторият в световен мащаб след САЩ износител на селскостопанска продукция, има сериозни екологични проблеми. Но фермерите там протестираха интензивно срещу мерките в защита на климата. Една от четирите партии в коалицията - дяснопопулисткото Фермерско-гражданско движение, укрепна и нарасна именно покрай съпротивата срещу екологичните инициативи.

Новото правителство смята да разхлаби още повече екологичните изисквания, да съкрати субсидиите за устойчивите енергии, да произвежда повече електроенергия от ядрените централи и да увеличи добива на природен газ от морското дъно. И въпреки това някак да се придържа към климатичните цели, коментира АРД.

Кой е новият премиер Дик Схоф?

След 14-годишното управление на Марк Рюте, който зае поста генерален секретар на НАТО, новият министър-председател на Нидерландия е Дик Схоф. Той е бивш началник на разузнаването, което вероятно обяснява защо и в собствената му страна за него не се знае много. Не се знае и дали оттук нататък на срещите на върха в Брюксел ще проявява самостоятелност или по-скоро ще се държи като марионетка в ръцете на Герт Вилдерс.

Схоф е безпартиен. Роден е през 1957 година, завършил е „Регионално планиране" и дълги години е работил като чиновник - в нидерландското Сдружение на общините и в министерствата на образованието, науката и културата и на правосъдието. Като генерален директор на Службата по миграцията изиграва важна роля за реформирането на миграционното законодателство, след което кариерата му продължава в полицейските служби и службите за сигурност. През 2018 година става шеф на разузнаването, а от 2020-а досега е бил генерален секретар на Министерството на правосъдието и сигурността - най-високата неполитическа позиция във ведомството. Опитът му като експерт по сигурността и миграцията - две централни теми за десните коалиционни партньори - очевидно са оказали решаваща роля за избора му, коментира АРД.

Заплаха за единството на Европа?

С новото си правителство Нидерландия, която е сред основателките на ЕС, очевидно ще заеме много по-критична позиция спрямо Общността, прогнозира АРД. Германската обществено-правна медия подчертава, че победителят в изборите Вилдерс поне вече не иска страната му да напусне ЕС. Но той настоява за изключения в правилата, като по този начин окуражава и други страни членки към подобни искания.

Всичко това не говори в полза на европейското единство. Към него и така е отправено предизвикателство поради започналото току-що председателство на Унгария, от която съвсем не всички в Брюксел очакват да се проявява като „честен посредник", каквато роля принципно би трябвало да поеме.

Във Франция пък след парламентарните избори на власт може да дойде крайнодясно правителство, в САЩ изгледите за победа на Тръмп нараснаха след последния телевизионен дебат. Не само с оглед на Нидерландия през следващите седмици и месеци ЕС ще се изправи пред големи предизвикателства, обобщава АРД.

Автор: Якоб Майер (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофилчо

    11 34 Отговор
    Нидерландия първо ще пита Европа защо бави оръжията за Украйна.
    Тя вече праща Ф-16

    Коментиран от #3

  • 2 Зевс

    43 5 Отговор
    Следва Франция, историята обичала да се повтаря.
  • 3 Гошо

    42 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилчо":

    И до къде стигнаха Ф-16 ,изминаха ли вече пътя от Амстердам до Ротердам

    Коментиран от #5

  • 4 стоян георгиев

    46 2 Отговор
    Хахах, щом и холандците се обърнаха срещу психарите в ес, значи му се види края на тоя кух съюз!
  • 5 Русофилчо

    6 39 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    Ще разберем от крясъците на крепостните докъде са стигнали Ф-16

    Коментиран от #9, #18

  • 6 Ти си

    45 2 Отговор
    Кански вой в Содом и Гомора - дясното в ЕС набира скорост , народите се осъзнават че либералните зелени евроатлантически "ценности" са вредни за тях ! Народите се противят и срещу от никого неизбрата и пагубна за ЕС далаверджийка фон дер Лаен !
    Скоро ще дойде момента някои политици да ги гонят с вили , коси и факли като вампири ...

    Коментиран от #10, #13

  • 7 Нормално

    43 1 Отговор
    Ами всичко е ясно - хората не ускат войни, а да живеят по-добре
  • 8 ТаУмВзе

    25 6 Отговор
    След победата във Франция, бивша Европа започва да се събужда! Опасявам се, че е прекалено късно за квото и да е. Ще пейкат Мюазима и тва си е. На са Мулти Култи и ножове.
  • 9 000013

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "Русофилчо":

    И ти ли ще ги караш или ще хвърлиш на тия барако от 70те години на миналия Век ?

    Коментиран от #11

  • 10 Последния Софиянец

    4 31 Отговор

    До коментар #6 от "Ти си":

    Това да не ти е русийката?
  • 11 Русофилчо

    10 20 Отговор

    До коментар #9 от "000013":

    Аз се кефя на Су-61КР. Вече свали стотина Ф-35. Ама американците мълчат.
  • 12 Софиянец

    35 1 Отговор
    Разтурайте го тоя ес, бардак от боклуци и марионетки на цру!
  • 13 нашия

    24 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ти си":

    само в България не искат да изгонят ГЕРБЕРО-ДЕПЕСАРСКИТЕ ПЕПЕИСТИ май....или поне така гласуват...
  • 14 Гориил

    23 2 Отговор
    Този човек трябва да свърши много работа, за да върне Европа от ръба на дълбоката пропаст. Похарчихте астрономически пари за катастрофална, срамна и унизителна провокация за разширяване на НАТО на изток и създаване на заплаха за националната сигурност на Русия. В отговор получихте още по-страшна заплаха за вашата безопасност.
  • 15 Мозъчен тръст

    14 0 Отговор
    От цялата статия разбрах че има шанс западния свят да се отърве от либералната чума
  • 16 АУДИ

    1 6 Отговор
    Като чета коментарите бая болни хора има
  • 17 Някой

    7 0 Отговор
    Заплаха за Европейското единство. Ужаст!
    Кое европейско единство? За скачането в пропастта по заповед на краварите ли?
    Не, благодаря!
  • 18 Някой

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Русофилчо":

    Вчера над 10 укросанолета са дали фира по летищата. Ей така. Понеже свършиха наличните самолети в укрорайха, та другите фашисти ще им доставят Ф16. Но и те ще последват съдбата на предходните самолети, и то ако има къде да кацнат.
  • 19 Мисля още 2013

    3 0 Отговор
    Рюте премиер на Нидерландия, а сега тен. сек на НАТО иска механизъм за излизане от еврозоната и Шенген, след кризата в Гърция. В Дания ще наложат зелен данък на кравите, защото имали голям въглероден отпечатък. Във Франция от години има общност, която иска излизане от ЕС. Швеция, хора вече си имлантират чипове. Конкретно за Нидерландия еврозоната и и цифровизацията много не са доволни от еврозоната и цифровизацията, гледайте интервютата на Катрин Фитц с нидерлански журналисти. В Канада след протестите блокираха сметки, след идентификация на протестиращите, биометрични данни и кавери лицево разпознаване, въведоха ги и в България. Отново в Канада във всяка една сметка, плащата Зелен Данък, нещо като ДДС. Гърция след искане за излизане от ЕС и еврозана директно им блокираха сметките от ЕЦБ . В България усилено провеждат цифровизация. Ужасяващо е, че никой от управляващите по -големите медии не говори за рисковете от дигитализацията и отнемането на основни човешки права и свободи. Нито се допитват до българите искаме ли да сме чипирана биомаса. Някой държави в Европа вписаха Кеш в Конституцията си. Упорито се говори, че от 2027 ще въведат цифровият концлагер и умни градове, за ограничаване на придвижването от квартал в квартал. като при ковид забрана за придвижване от град в град. Много хора се усетиха в България, че Ковид е експеримент, за да се въведе цифровият конлагер. Умишлено фалираха Германия, за да няма голяма държава в Европа, която да се противопост
  • 20 Християнка

    3 0 Отговор
    Трудно и бавно,но започва да им идва акълът в главите.
  • 21 Чочо

    6 0 Отговор
    Ами Урсула така пожела да стане заради управлението си и щетите които нанесе на Европа .
    Че и пак иска да продължи.
    За да се стигне дотук,значи управниците на ЕС не са направили това,че европейците да се чувстват европейци,а не американци.
  • 22 Въпросът

    3 0 Отговор
    не е дали сме европейци или американци. Ако не греша, в Нигер силово наложиха дигиталната единици, на простести срещу нея имаше убити. В Чили, лабораторията на глобалистите, съща масово се дигитализираха, много емигранти избягаха от Чили поради цифровизацията. Няколко щата в САЩ внесоха законопроести за отказ от CBDC. Дори в Русия въведоха в две области еспериментално цифрова рубла. Никой от политиците в България не коментира защо искат да ни вкарат в еврозоната и да приемем цифрово евро. Причината е банална, за да не харчат пари за дигитален лев, и да получават еврофондове за дигитализация. Но има много вярващи, които приемат цифровите пари като Белегът на звяра и не бива с лека ръка да се пренепрегва недоволството на хората.
  • 23 Ха ха ха а така

    2 0 Отговор
    Крайно време е десницата да дойде на власт и в Холандия , че Холандия да стане нормална държава за истинските холандци , а не хранилка за прииждащи тълпи . Герт Вилдерс е човека ,който може да извади страната от този либеиралистичен упадък .
Новини по държави: