Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Юни, 2024 06:01 1 202 13

5-те предизвикателства пред бъдещия генерален секретар на НАТО

  • нато-
  • марк рюте-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нидерландия-
  • путин-
  • владимир путин-
  • доналд тръмп-
  • европа-
  • сигурност-
  • сащ

Възможното завръщане на Тръмп на власт във Вашингтон също прави американската подкрепа за Украйна по-несигурна

5-те предизвикателства пред бъдещия генерален секретар на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нидерландецът Марк Рюте, уверил се, че ще поеме ръководството на НАТО, след като неговият съперник, румънският президент Клаус Йоханис се оттегли от надпреварата, ще се изправи пред редица предизвикателства, от войната на Русия срещу Украйна до Доналд Тръмп и Китай. Франс прес изрежда кои са петте основни от тях, предаде БТА.

Перспективата за завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом броди из коридорите на НАТО вече месеци наред. Споменът за гръмките му изявления срещу европейските държави от алианса, които според него са виновни за недостатъчното финансиране на собствената си отбрана, е все още пресен в съзнанията.

Още новини от Украйна

Ветеран в европейската политика, Марк Рюте познава добре Доналд Тръмп. Той съумя да спечели уважението на Тръмп и да направи така, че американският милиардер да се вслушва в мнението му, като заяви, че той е прав по въпроса за липсата на ангажираност на европейците към собствената им отбрана.

"Тръмп беше абсолютно прав" да критикува разликата във военните разходи от двете страни на Атлантика, заяви Рюте през януари. Но дали ще успее да обуздае непредсказуемия бивш президент на САЩ, ако той се върне в Белия дом след изборите през ноември? Рюте показа готовност да се изправи пред това предизвикателството, приемайки го като нещо напълно сериозно.

"Трябва да спрем да се оплакваме и да хленчим заради Тръмп", каза той през февруари на Мюнхенската конференция по сигурността, като също така призова да се вземат предвид искания на бившия президент на САЩ.

Възможното завръщане на Тръмп на власт във Вашингтон също прави американската подкрепа за Украйна по-несигурна.

НАТО иска да поправи това, като направи военната си подкрепа за Киев защитена срещу всякакви непредвидими политически обрати. Сегашният ръководител на алианса Йенс Столтенберг иска съюзниците на срещата на върха във Вашингтон през юли официално да се ангажират с подкрепа на Украйна в размер на поне 40 млрд. евро годишно, докато това е необходимо.

В същия дух координацията на тази западна военна помощ, която досега беше отговорност на Съединените щати, сега ще бъде отговорност на НАТО. Според дипломат от НАТО целта е да се създаде "устойчива на Тръмп" система.

Но подкрепата на всички 32 страни от НАТО, без Унгария, за този многогодишен финансов ангажимент все още не е сигурна. Италия, например, вече предупреди, че това е изключено. Будапеща е получила освобождаване от всякаква военна подкрепа за Украйна - обещание, което Рюте се ангажира да спази, според унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Мисията на НАТО е да се подготви за всички възможни варианти, като се започне с този за евентуална война с Русия. Руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. ускори тази подготовка.

На срещата на върха във Вилнюс през 2023 г. алиансът прие планове за отбрана, но до момента те са изпълнени само частично. Наложително е НАТО да развие производството си на системи за противовъздушна отбрана, ракети и артилерийски снаряди, подчертават дипломати в Брюксел. От бъдещия генерален секретар ще зависи да гарантира, че алиансът e действително на бойна нога.

Подготовката за една война изисква големи инвестиции и преди десет години, след анексирането на Кримския полуостров от Русия, страните от НАТО се ангажираха да отделят поне 2 % от брутния си вътрешен продукт (БВП) за военни разходи. Според последни данни, оповестени тази седмица във Вашингтон от Йенс Столтенберг, едва 23 от 32-те държави членки са изпълнили този ангажимент. Нидерландия успя да го изпълни едва тази година и от новия генерален секретар ще зависи да гарантира поне запазването на усилията в момент, когато някои държави, като балтийските страни и Полша, призовават за повече средства.

В географско отношение НАТО е ограничена в евроатлантическата зона. Но Съединените щати неведнъж са призовавали Атлантическия алианс да действа във връзка с нарастващата мощ на Китай.

Подкрепата на Пекин към Москва допълнително засили тези опасения и експертите смятат, че в бъдеще, алиансът ще гледа повече към Азия. Ще бъде необходимо за алианса да "демонстрира своя принос в съревнованието с Китай", като се ангажира например повече в сферата на киберсигурността, космоса и технологиите, заяви преди няколко седмици бившият заместник генерален секретар на НАТО Камий Гранд.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никакви милиони вати не го интересуват

    0 10 Отговор
    Ботокса го интересуват само крадените от него $500 млрд от тръбата към запада. За да може децата му да получат качествено образование и живот на запад ХАХА
  • 2 СЛАВА БЪЛГАРИЯ,СЛАВА НАТО

    3 16 Отговор
    ЗАВИНАГИ СЪС САЩ! УЕЛКЪМ В НАТО УКРАИНСКИ БРАТЯ

    Коментиран от #5

  • 3 Потъналата Атлантида

    8 2 Отговор
    Ако може да минимизира щетите и да отърве поне Румъния и Полша, за Украйна вече е късно.

    Коментиран от #4

  • 4 Късно, я..

    2 9 Отговор

    До коментар #3 от "Потъналата Атлантида":

    11 год. Пред Селото, 8 месеца пред 1 обкръжен Завод, милион ватирани фира а още няма...3 дня
    Хихихихи
    Върви ли 5 месечния щурм на Харков и Волчанск, смъ...рдел ?
    Хихихихи

    Коментиран от #11

  • 5 Ти си

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "СЛАВА БЪЛГАРИЯ,СЛАВА НАТО":

    оИгофрен
  • 6 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    15 0 Отговор
    И НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ КОИТО
    СА В ЕВРОПА И ЯПОНИЯ ОТ 1945 ГОДИНА :))
    ....
    МАЛКА ПОДРОБНОСТ:))
  • 7 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    1 1 Отговор
    НАТО ЗАГУБИ ЛИ ВОЙНАТА В УК И ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ
  • 8 Някой

    9 1 Отговор
    А, той, бъдещият генерален секретар на НАТО, бе много внимателно подбран. Той няма да има необходимост да се справя с никое предизвикателство - просто трябва да казава "Yes, sir!" и да прочита с плам това, което са му подали от Държавния департамент на листче.
    Тъй че, никак не е трудна работата на бъдещия генерален секретар на КПСС....., ъъъъ на НАТО, де. Просто трябва да няма морал и да е безгръбначен.
  • 9 навска мечта

    1 1 Отговор
    Направете пасито за шеф на нато.Той е много умен и ще нападне Русия и само така после ще сме свободни после от натовските робски окови.
  • 10 БгТопИдиот🇧🇬

    2 1 Отговор
    5-те предизвикателства пред бъдещия генерален секретар на НАТО.

    Точка нумер уно и последна : да се закрие грабителското МАТо обслужващо едниствено интересите на Говедоландия.
  • 11 ЛГБТ активистче

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Късно, я..":

    Не е късно да полежиш в реанимация, отворко. Хихихи.
  • 12 Объркано Атлантиче

    3 1 Отговор
    Придизвикателството за НАТО:
    Руските авиобомби FAB-3000 с UMPC са непреодолима заплаха за украинските въоръжени сили - The National Interest
    -Американското списание високо оцени ефективността на управляемите бомби FAB-3000 (с UMPC), които наскоро бяха използвани за първи път в района на Харков. Украинските въоръжени сили се оказаха безсилни пред тази разрушителна сила и западните страни не могат да предоставят на Украйна нито аналози, нито средства за борба с тях.

    -Преди това се смяташе, че тези бомби могат да се носят само от Ту-22, но руски инженери успяха да ги адаптират за Су-34. Има основания да се смята, че руските заводи вече произвеждат значителен брой такива бомби, които могат да нанесат съкрушителен удар по отбраната на украинските въоръжени сили.
    -Изданието отбелязва, че победата на Русия в конфликта е много по-близо, отколкото си мисли Западът. Киев трябва да се съгласи на преговори с Москва, тъй като руските въоръжени сили са способни да водят бойни действия дълго време и ефективно.
    -- The National Interest
    Russia Launching Massive 6,600-Pound Glide Bombs at Ukraine --
  • 13 Правоверен Евроатлантик

    0 1 Отговор
    Секретарките на НАТО са просто радиоточки на Пентагона. Четат от аутокюто спуснатите опорки с евроатлантически плам и дръзновение. ЗКПЧ без пагони. Но пък осигурява блага пенсия.