Last news in Fakti

4 Юли, 2024 14:54 1 626 15

Петте най-големи проблема пред Великобритания

  • великобритания-
  • избори-
  • мигранти-
  • жилища-
  • лондон-
  • британци-
  • англичани-
  • здравеопазване

Те ще създават огромни главоболия на управляващите, защото засягат милиони хора

Петте най-големи проблема пред Великобритания - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Във Великобритания днес се избира нов парламент и допитванията сочат, че лейбъристите ще поемат кормилото на управлението във Великобритания. Бъдещото правителство обаче ще бъде изправено пред големи проблеми, пише германската информационна агенция ДПА. Желанието за промени може бързо да доведе до недоволство, ако напредъкът е твърде бавен, предупреждава политологът професор Ананд Менон от „King's College“: „Лейбъристите ще се изправят пред огромни предизвикателства“. Ето кои са те:

Липса на жилища

Във Великобритания няма достатъчно жилищна площ. По данни на мозъчния тръст Institute of Economic Affairs в най-голямата част от кралството - Англия – трябва да бъдат построени 3,4 милиона жилища, за да се достигне средното за ЕС ниво спрямо броя на населението. Като една от основните причини за недостига се сочи сложната и рестриктивна правна уредба в плановата фаза. Тя дава повече права на онези, които протестират срещу новото строителство. Освен това около по-големите градове много от потенциалните терени за строителство са защитени територии – екологични пояси. Лейбъристката партия иска да реформира тази правна уредба, но резултатите от промените ще се усетят едва години по-късно.

Болно здравеопазване

Националната здравна служба (NHS) е смятана за едно от най-големите достижения на британската социална държава. Тя предоставя безплатно медицинско обслужване на хората, които трайно живеят във Великобритания. Но NHS страда от хронична липса на финансиране. Данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показват (ОИСР), че през 2022 година разходите за здравеопазване са възлизали средно на 5500 долара на човек. За сравнение: в Германия разходите са били по 8050 долара на човек. Почти 7,8 милиона пациенти на Острова чакат медицинска интервенция.

Не е ясно откъде биха могли да вземат лейбъристите пари за здравната система. Касите са празни, както подчертава постоянно и партийният лидер Киър Стармър. Затова и в тази сфера осезаемите подобрения няма как да дойдат бързо.

Големият брой мигранти

Като един от основните аргументи за излизането на Великобритания от ЕС се изтъкваше необходимостта да си върне контрола върху границите. Но миналата година прирастът в броя на бежанците беше рекорден - 685 000 души. Въпреки липсата на квалифицирани кадри в редица браншове темата за миграцията заема ключово място в политическия дневен ред. Десният популист Найджъл Фараж обвинява миграцията за липсата на жилища и дългото чакане за здравно обслужване - а това среща отклик сред хората. Към легалната миграция се добавят десетките хиляди незаконни мигранти, които всяка година прииждат през Ламанша с лодки. Въпреки големите усилия консервативното правителство на премиера Риши Сунак не постигна никакви успехи в това отношение.

Отсъствие на икономическо чудо

Решаващо за успеха на следващото правителство ще е това дали то ще успее отново да задвижи икономиката. Според експертите от мозъчния тръст UK in a Changing Europe това не е особено вероятно на фона на сдържаната позиция на лейбъристите относно сближаване с ЕС. Стармър е категоричен противник на връщането към общия вътрешен пазар и митническия съюз в ЕС.

Препълнените затвори

Насилие, наркотици и паразити: условията в британските затвори са ужасяващи. Те са много препълнени заради все по-строгите присъди. Проблем е и това, че много от сградите са твърде стари - десетки са още от викторианско време (1837-1901). Единствената по-ефективна краткосрочна мярка би било предсрочното освобождаване на хиляди затворници - практика, която вече бе въведена от досегашното правителство. Стармър вече обяви, че смята да я продължи.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Риши Бунак

    20 1 Отговор
    Обещавам да изравня жизнения стандарт на англичаните с индийците.
  • 2 ТаУмВзе

    14 1 Отговор
    Британчето се е наиграло тоталка! Всичко се връща на тоя свет ей.
  • 3 да де

    14 0 Отговор
    Обещавам да отроня една сълза за пиратите.
  • 4 Батето

    13 0 Отговор
    С премиер мигрант,няма кво да стане.
  • 5 по родните им места на дедите им

    9 1 Отговор
    Единствената по-ефективна краткосрочна мярка би било предсрочното освобождаване на хиляди затворници
  • 6 хххх

    11 0 Отговор
    В добавка и египетскаташ мумия Рикша Свинак, заедно с ония чалнатия ) Кийр Штайнър.
  • 7 Калпазанин

    7 1 Отговор
    Само във великата на@@@@@@@ли са проблемите уе ДЗ?!!!???? тези проблеми не са от вчера и не само там Европа се тресе я пуснете ако сте обективна медия какво става с инфлацията в Русия Турция Иран или не ви стиска инфарктите на ротшилдите при които сте на хранилка ще почнат да се увеличават и за вас света ще продължава да се отеснява
  • 8 Ако Великобритания Обещае

    0 16 Отговор
    Ядрена Гъба над Москва ще бъде най предпочитаният световен Партньор

    Коментиран от #9

  • 9 да де

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ако Великобритания Обещае":

    Минавало ли ти е през акъла, че тогава Албион ще стане новата Атлантида
  • 10 Неподписан

    13 1 Отговор
    Ето какво ми каза англичанин когато разбра че слушам руска музика: "Ти не знаеш кои сме ние англичаните!Ние ще смачкаме РФ!".
    След седмица целия квартал вече знаеше че слушам руска музика и всички англичанин се бяха настроили против мен.Зли хора са.В същото време индийци, мюсюлмани,румънци общуваха с мен без задръжки.

    Коментиран от #12

  • 11 Запознат

    16 2 Отговор
    До колкото разбирам от статията в една от най-богатите държави в "богатия" запад няма достатъчно жилища за всички, няма пари за здравеопазването, пълно е с брадати и чалмосани "инджинери", икономиката яко куца и нищо не произвежда и затворите са пълни с "цивилизовани западняци" които вече няма къде да ги слагат.

    Ето това е "цивилизования свят" за който нашите козячета постоянно говорят - при господарите им отвъд атлантика положението даже е по-трагично.

    Коментиран от #14

  • 12 Неподписан

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Неподписан":

    Това се случи години преди СВО в Украйна.

    Коментиран от #13

  • 13 Запознат

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "Неподписан":

    Не само в Англия а и по целия свят англосаксонците се имат за висша раса на която е предопределено да командва светът и всички низши (останалите) раси трябва да работят за тях. Англичаните пък все още си мислят че са Британската империя която владее половината свят и не могат да проумеят че вече са една островна държава от която нищо не зависи.
  • 14 Трак па

    1 9 Отговор

    До коментар #11 от "Запознат":

    Ти бе балалайка нефокл.тена
  • 15 проблеми ВБ

    1 1 Отговор
    Баш ни брига
Новини по държави: