14 Юни, 2024 06:01 4 414 51

"Как може толкова много хора да са толкова глупави?"

 • евроизбори-
 • крис клийв-
 • писател-
 • журналист-
 • великобритания-
 • брекзит-
 • глупави-
 • психология

Всички постижения, които имат за цел да ни направят щастливи, са егоистични действия, които натъжават някой друг

"Как може толкова много хора да са толкова глупави?" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Крис Клийв е британски писател и журналист. Автор на четири романа и носител на престижни литературни награди. "Възпламеняване", "Другата ръка", "На смелите се прощава" и "Злато" се появиха на български благодарение на издателство ICU. Крис Клийв е роден в Лондон през 1973 г., завършва психология в колежа "Бейлиол", Оксфорд. С него разговаря Еми Барух:

ДВ: В романите си изследвате начина, по който човек оцелява в екстремни ситуации. Показвате живота на фона на мащабни събития. Как виждате днес Европа - особено след резултата от приключилите европейски избори? Не се ли намираме в преддверието на събития, които напомнят за кървавото минало на континента?

Крис Клийв: Преживях гласуването за Брекзит във Великобритания през 2016 г. и възхода на десния национализъм, който е огромна нарастваща сила в британската политика. Това промени всичко. Дори Работническата партия, която вероятно ще бъде избрана на предстоящите избори, все още следва антиимиграционен дневен ред, защото десницата е толкова силна.

Видях как това се случва в моята родна страна. Виждам, че това се случва и в моята "приемна" страна Франция, която се движи все повече и повече надясно - на всеки следващи избори Льо Пен се справя все по-добре.

Беше ужасяващо на тези европейски избори да се види колко много французи са готови да гласуват за една много твърда десница. Чувам от хората, с които говоря в България, да казват: Да, и тук се случва същото!

ДВ: Вие сте психотерапевт. Какво е психологическото обяснение за доминиращите политически тенденции?

Крис Клийв: Страхът. Хората се опасяват, че работните им места в производството вече са отнети. Че ще загубят мястото си като квалифицирани специалисти от имигрантите или от други пазарни сили. Страхуват се за собственото си оцеляване. С тази емоция си играят опасни политически играчи. Емоцията е симптом, който не лъже. Емоционалната памет е фактор. Казвам го като терапевт. Онова, което е невярно обаче, са историите, които дясното крило плете около тази емоция.

Страхът е основателен, но лъжата, че нещата ще се оправят, ако просто започнем да бъдем жестоки един към друг, е не само невярна, а и неморална.

ДВ: Говорите за емоционалната памет. Да поговорим и за историческата памет. Голяма част от гласоподавателите днес са хора, чиито родители нямат памет за това, което се е случило в Европа по време на Втората световна война. Вие написахте романа "На смелите се прощава" за глобалния катаклизъм, обвързал стотици хиляди животи. Не е ли плашещо допускането, че "онова" може да се случи отново?

Крис Клийв: Точно това се случва отново. Процесът е същият. Аз израснах през 1970-те и 1980-те години, което беше скоро след края на Втората световна война. В нашето училище ни учеха, че работата на нашето поколение е да се уверим, че помним Холокоста, да сме сигурни, че той никога няма да се повтори. Уроците за Холокоста бяха в националната учебна програма.

Израснах, четейки писатели като Примо Леви. Това беше много близо до сърцата на моето поколение. А днес злото започва малко по малко да пълзи със съблазнителни гласове, които се заиграват със същата емоция, със страховете на хората. Нека си спомним срещу кого беше маршът на нацистите - срещу целия еврейски народ, срещу ромите, срещу хомосексуалните, срещу интелектуалците, срещу хората с психически разстройства, срещу транссексуалните. Погледнете в медиите днес кой е изкупителна жертва - това са същите тези хора.

Антисемитизмът се завръща. Хомофобията се завръща. Нетърпимостта към ромите се завръща. Завръща се стигматизирането на психично болните. Всичко се завръща. Така че вашият въпрос за ролята на паметта е големият въпрос според мен.

Как да съживим отново тези гласове в свят, който ни крещи с фалшиви новини? Има хора, които твърдят, че тези неща никога не са се случвали, защото ги няма в Instagram… Мисля, че това е голямо предизвикателство в света днес - да се напомня на хората, че "онова" може да се случи много лесно отново.

ДВ: Ако трябва да създадете измислен герой, който изповядва крайнодясна идеология, но така че да го харесваме, да ни стане близък и симпатичен - как бихте го описали?

Крис Клийв: О, това е интересно! Първо бих обмислил много внимателно работата на Хана Аренд и нейните идеи за баналността на злото. Мисля, че мога да напиша книга за това как се случва обикновеното зло, как започва да набъбва с малки всекидневни компромиси. Отвръщаш очи, когато съседите ти изчезнат. Правиш малки "договорки" с режима. Злото започва привидно невидимо. И да, мисля, че ако бих писал книга с такъв персонаж, бих могъл да го направя симпатичен, защото страшното е, че тези хора са точно като нас.

Всъщност ще се опитам да покажа човек, който се различава с нещо много малко - че е по-склонен да прави компромиси, че е може би малко по-страхлив, малко по-покорен. Че е готов да слуша по-силния, а не собственото си сърце. Това ще е герой, който няма да ни се струва толкова краен, колкото бихме допуснали, и мисля, че това е страшното - тези хора живеят в съседство, те са до нас.

ДВ: В момента Ви вълнува темата как да се научим да приемаме себе си такива, каквито сме. Какво ни пречи? Защо толкова често не сме себе си?

Крис Клийв: Много харесвам въпроса Ви, защото той е свързан с темата за съвпадението на личния дневен ред и политическия дневен ред. Ако можете да приемете себе си с всичко онова, което не харесвате у себе си, ще можете да приемете и другите хора, с всички техни вътрешни противоречия.

Фашистките идеи изключват гледната точка на малцинствата. Когато говоря за способността да приемаме себе си такива, каквито сме, на пръв поглед може да изглежда, че това е някаква дреболия, но всъщност става дума за комплексно осъзнаване на цялата сложност на човека - с неговите радост и тъга, с неговите силни и слаби страни, с неговите добри и лоши навици. Става дума за това да не "изтриваш" онази част от себе си, която те кара да завиждаш например. Да не унищожаваш собствените слабости, за да изпъква твоята успешна силна страна. Да приемеш, че човешката слабост е мъдро философско място.

Това не означава да избираме да бъдем слаби. Можем да направим много смели избори, след като приемем собствената си вътрешна полифония. Навикът да приемаме другите започва с приемането на нашето собствено разнообразие, в което звучат и собствените ни подривни, трудни и дори опасни гласове. Но е много трудно.

ДВ: Но живеем в общество, което ни тласка да бъдем успешни, силни, да се състезаваме и да търсим благополучието извън себе си.

Крис Клийв: Да, обществото ни кара да бъркаме постижението с мъдростта. Обществото иска от нас да постигнем велики неща, да бъдем силни, да бъдем егоисти. Да натрупаме богатство, статус, престиж за себе си за сметка на другите. Постиженията, които обществото цени, са тези, при които нараняваме други хора.

Ако искам да спечеля Ролан Гарос например, някой друг трябва да загуби. Ако искам да спечеля 10 милиона евро чрез спекулации на фондовия пазар, някой друг трябва да поеме губещата страна на този залог. Така че всички постижения, които имат за цел да ни направят щастливи, са егоистични действия, които натъжават някой друг.

Ако анализираме как обществото иска от нас да бъдем щастливи, ще стигнем до много странно уравнение. Всъщност щастието и солидарността са по-тясно свързани, отколкото щастието и постиженията.

ДВ: Това е посланието на Вашия последен роман "Злато". Ако го приемем като метафора на съвремието, в него показвате по фантастичен начин, че да приемеш да не спечелиш е големият успех на голямата личност. Че в екстремно високо ниво на конкуренция - каквито са Олимпийските игри - нашата сила и нашата слабост са смесени заедно.

Крис Клийв: Мисля, че го обяснихте много по-добре от мен. Да, историята е точно за това. Научени сме да искаме нещо много силно и да работим за постигането му. И че когато го постигнем, ще бъдем щастливи. Докато всъщност можем да бъдем щастливи, ако приемем, че животът може да ни поднесе нещо различно от нашата амбиция.

Аз винаги съм искал да стана писател. Това беше целият смисъл на моето съществуване. Сега моите книги са публикувани, но не това е нещото, което ме прави щастлив.

ДВ: Какво Ви прави щастлив?

Крис Клийв: Не знам… Децата ми, слънчев ден като днешния, в който виждам през прозореца на хотела красивите рози, които някой е поставил на отсрещната стена. Стената е грозна, но някой си е направил труда да ни поднесе този мъничък подарък. И не иска друго от нас, освен да го забележим. Така че щастието за мен сега е много повече свързано с това да забелязваш, отколкото да постигаш.

ДВ: Оптимист ли сте?

Крис Клийв: Отговарям с много предпазливо "да". Харесва ми цитатът на Мартин Лутър Кинг младши, че дъгата на моралната вселена е дълга, но винаги се стреми към справедливост. Искам да вярвам в това. Но не винаги вярвам.

Понякога гледам резултатите от изборите и си мисля: как може толкова много хора да са толкова глупави? Аз съм на повече от половината път от живота си. Може би наистина съм близо до края му. Вече съм видял много неща. Помня много неща. Прочел съм много книги и мисля, че знам как да гласувам. Удивен съм от това колко много хора се съблазняват от популистите. За мен е много очевидно какво правят тези хора. И е ясно какво ще се случи, ако гласувате за тях.

Изборите не ни поставят пред труден въпрос. Аз всеки ден отговарям на много по-трудни въпроси с моите клиенти. Понякога хората трябва да решават истински дилеми. Дали да напусна съпруга си? Той е наистина добър човек, но понякога става лош. Може да е тежко за децата по този начин, но не и по онзи начин... Това са истински трудни морални и етични дилеми. Няма лесен отговор.

А изборите са нещо като: искаш ли да гласуваш за някой, който е просто разочароващ, или за някой, който всъщност е зъл? Губя надежда, когато гледам как гласуват хората. Но когато видя, че някой е поставил цветя на неособено подходящо място, ставам предпазливо обнадежден.

Автор: Еми Барух


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Иван

  46 9 Отговор
  Поприказвал си е - не е лошо - но нищо не разбрах, явно е гений. Нещо за Втората световна война, обаче - всеизвестно е това - помним, не искаме повече.

  На мен ми е скучно да го чета. млад е.
 • 2 Изкукуригал

  38 7 Отговор
  Уж българин ама с не българско име уж за втората световна война и холокоста пък учил и живял 70-80 години нещо не разбрах от преразказа от трето лице за антисемитизма и либерализма . Това не беше ли комунистическа утопия без граници и националности равенство и братство?
 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 БеГемот

  22 3 Отговор
  Ми в България се гласува за злото отдавна...за малко келипир ,..е какво толкова ...е за да стана професор (какво толкова)... защото Бойко е като мене ,какво толкова...пък и сме евроатлантици....
 • 5 Интеуект

  11 4 Отговор
  Преди интернет и фейсбук, никой не си даваше сметка за това.
 • 6 За съжаление,

  28 3 Отговор
  когато народът не е нахранен и облечен, а социалните придобивки намаляват, липсват, резултатът е националистически движения. Първоначалният възход на империите винаги започва с икономическа и социална справедливост и залязва при липсата им. За първи път по местни кабеларки даваха коренни финландци и германци на опашки за помощи. Две от най-социалните държави в света, което говори лошо за пътя по който е поела Европа. По отношение на Великобритания, икономическият упадък започна при Татчър и потушаването на стачките на миньорите, бележещ "Залезът на Европа". Великобритания притежава изключителни икономисти и дипломати. Със сигурност елитът й е осъзнал негативите от "глобализма" в световен мащаб, за да излезе от ЕС.

  Коментиран от #12, #30

 • 7 12343211

  6 16 Отговор
  Положително интервю.
 • 8 Механик

  37 3 Отговор
  Крис Клийв е най-обикновен грантояд. по нищо не се отличава от Хр. Иванов, например.
 • 9 Ха ха ха

  32 1 Отговор
  Голяма пропаганда се лее. Не драги, оляхте се,не знаете кога да спрете и къде са границите, посегнаха на децата, продължават да текат безумни процеси срещу главно бели хетеро мъже, ще ни ликвидират и нас и въглеродния ни отпечатък.Баста !!!

  Коментиран от #33

 • 10 Бг тъпунгер

  13 1 Отговор
  5% са хората, които имат малко акъл!
  Доказано преди много години!

  Коментиран от #17

 • 11 Северна Африка

  14 4 Отговор
  Е била колонизирана от Франция.
  Сега е тяхно право да колонизират Франция.
 • 12 Тези опашки

  3 15 Отговор

  До коментар #6 от "За съжаление,":

  са от руски емигранти в Германия и Финландия
 • 13 Гневен

  8 11 Отговор
  Като чета коментарите съм 100%съгласен с него. Наистина има много глупави хора, които коментират, но не са прочели и една книга (последните години).

  Коментиран от #16

 • 14 8888

  22 2 Отговор
  Маршът на нацистите не беше само срещу евреи и цигани, а предимно срещу славяни. И най вече срещу руснаци.Трябва да помним холокоста, но трябва и да не забравяме 27 милиона загинали руски хора.
  Иначе вярно, злото се завръща под различни форми , ЛГБТ, Евровизия, в детското възпитание, ни най - вече в Украйна и Газа .

  Коментиран от #20

 • 15 И аз това се питам

  11 1 Отговор
  За ШвабскитеСвине и КозялПодлогите, начело с ПП-ДБпедалите тук
 • 16 Трябва със закон

  7 1 Отговор

  До коментар #13 от "Гневен":

  ПП-ДБпедали като теб да коментират.
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 Точен

  11 2 Отговор
  Смешен маоистко-либерален плач.
 • 20 Половината ги утрепа Сталин,

  7 9 Отговор

  До коментар #14 от "8888":

  а 1/3 са украинци. И не руски, а СЪВТСКИ хора, 15 републики и много народности. Удобно ви е да лъжете и изкривявате историята, но има памет и истина, върху която нямате контрол, крепостниче.
 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 Логик

  16 1 Отговор
  "Антисемитизмът се завръща. Хомофобията се завръща. Нетърпимостта към ромите се завръща." А не е ли сред причините и поведението на обектите, срещу които недоволството се завръща?
 • 23 инж. Ганчо Илков

  3 4 Отговор
  Може. "Социализъм" по Модела на Ленин. Отнеми Частната Собственост и направи Инициативните и Предприемчиви Личности в Пролетарии. Въдвори и Премахни Съпротивляващите. Дай Власт на Действителните Пролетарии да Наложат Диктатурата на Пролетариата и след няколко Поколения Живущите ги подложи на Интелектуален Тест за да видиш Резулта.
 • 24 Демократ

  6 2 Отговор
  Ти, като приказваш с мен, ще мълчиш. Щом не мислиш и не гласуваш като мен си глупак...
 • 25 Иван

  6 6 Отговор
  Това са естествени процеси. В Европа цари демокрация и хората имат властта да отговорят на проблемите си посредством избори. Затова имигрантите не могат да "превземат" Европа. Те нямат право на глас. Още нещо - крайнодесните в Европейския парламент са разцепени на две относно Русия, като про-руската "Идентичност и демокрация" има само 58 от общо 720 места или 8%. Това означава, че ЕС остава твърдо зад Украйна, което е най-важното нещо в момента. Аз съм спокоен за бъдещето на Европа.

  Коментиран от #29

 • 26 Помнещ

  17 2 Отговор
  "Ако искам да спечеля 10 милиона евро чрез спекулации на фондовия пазар, някой друг трябва да поеме губещата страна на този залог"

  Е така де ама "партньорите" ви отвъд атлантика само с това се занимават - печелят луди пари само чрез борсови спекулации - могат даже на цяла държава да обезценят валутата за да спечелят милиарди и то без да са произвели нещо полезно за обществото. И губещите са много и в това се корени злото.

  Злото се корени и в интересите на фирмите от ВПК - разпалват войни по света за да могат да си продават оръжията нищо че сеят разрушения и милиони плащат с живота си само и само някои да станат по-богати.

  Злото се корени и в желанието на някои да притежават ресурсите на целия свят и да диктуват политиката на света и да са нещо като висша нация която е над другите и може да се разпорежда със съдбите на другите - това ни довежда до Хитлер и идеята че арийската нация е по-висша и трябва да доминира над другите нации.

  Сега американците се имат за изключителна нация.

  Коментиран от #31

 • 27 До тези опашки

  13 0 Отговор
  Може и да сте прав/а, не зная. Германците и финландици бяха на около възраст 50-60 годишни, твърдяха че са трето поколение коренни жители и ги е срам да признаят, че не могат да се справят финансово. Деликатно споменаваха, че първа грижа на елитите трябва да е собственият народ, а не емигрантите.
 • 28 Дойче меле

  17 1 Отговор
  "Понякога гледам резултатите от изборите и си мисля: как може толкова много хора да са толкова глупави? "
  Явно ти си най-умният. Що не вземете да се съберете всички умници и да си направите една държава на "умните" и да оставите на мира "глупаците" да живеят както на тях им е удобно. Може даже и санкции да им изпраскате ,за по -сигурно ,че няма да ви пречат да се радвате на благополучието си. Дървен философ.

  Коментиран от #43, #45

 • 29 Европеец

  10 1 Отговор

  До коментар #25 от "Иван":

  "Аз съм спокоен за бъдещето на Европа"

  Докато Европа е васал на САЩ няма никакво бъдеще, докато Европа се самозатрива заради интересите на САЩ няма никакво бъдеще, докато Европа няма собствен военен блок само от държави в ЕС няма никакво бъдеще, докато Европа е разделена на богати и бедни държави няма никакво бъдеще, докато Европа я управляват назначени марионетки няма никакво бъдеще и докато Европа не се върне към традиционните християнски ценности пак няма никакво бъдеще.

  Коментиран от #36

 • 30 Язе

  8 3 Отговор

  До коментар #6 от "За съжаление,":

  Ами така е Комунизма унищожава Европа,както унищожи СССР.Който се е захванал с комунизъм е стигнал единствено до разруха,защото той е против естествения природен ред на земята.В природата този който е деен ,можеш ,правещ оцелява ,за разлика от мързеливия.Природата не търпи застой,така че не можеш да направиш мързеливия равен на този които се старае да произвежда и да бъде полезен на другите.
 • 31 Американският модел

  7 0 Отговор

  До коментар #26 от "Помнещ":

  Човекът се хваща ,че мисълта му го подвежда да каже истината и по писателски я извърта ,да не засегне "непорочната система" ,която го е направила (явно недостатъчно) богат. В общество ,в което всеки се стреми да стане богат (което не е лошо ,лошото е ,че се налага да го прави "за сметка на някой друг" ) и такива (от около милиард души) ако допуснем , че са повечето ,защото обществото е така устроено , ще излезе ,че тези ,които генерират средства не трябва да получават нищо за да могат да съществуват богатите.

  Коментиран от #35

 • 32 Грантаджиев соросоид

  9 1 Отговор
  На този въпрос отговорът е лесен. Хората са глупави, защото четат Дойче Зеле.
  Не правете като глупавите хора! Четете истински книги, които ще ви дадат знания и широк поглед към света!

  Коментиран от #34

 • 33 Язе

  3 3 Отговор

  До коментар #9 от "Ха ха ха":

  Така е при Комунизма,нали си го искахте?!!СССР беше само един експеримент,а сега ще се наложи да видите истинското му лице.!!
 • 34 Язе

  3 2 Отговор

  До коментар #32 от "Грантаджиев соросоид":

  Би ли споделил кои са истинските книги .
 • 35 Понеже

  4 1 Отговор

  До коментар #31 от "Американският модел":

  Средствата ,които са налични в даден момент за "усвояване" от кандидат-милионерите ,не са достатъчни "умните" измислят начин да "вземат назаем" от бъдещето ,което един ден може да изчезне.
 • 36 Иван

  4 4 Отговор

  До коментар #29 от "Европеец":

  Европа беше разделена на богати и бедни дърави по време на комунизма. Откакто СССР се срина тази разлика се топи. Днес, например, нашите средни доходи са 4 пъти по-ниски от тези в Германия, а преди 20 години са били 20 пъти по-ниски. За жалост не мога да открия данни от по-ранен период, когато бяхме още по-бедни. Това е петкратно стопяване на разликата само за 20 години. Имай предвид, че ние сме най-бедната държава в ЕС, защото разбира се единствени не извършихме лустрация и оставихме бившите комунисти на власт. Всички други ЕС държави от бившия източен блок направиха лустрация и са по-богати от нас, като разликата им със Западна Европа е още по-малка. Повече от очевидно е, че ЕС води до изравняване на стандартите, но това не може да стане от днес за утре, особено след като си изоставал 45 години + още 15 от същото, преди да влезем в ЕС. Това е най-цивилизованият и демократичен съюз в историята на човечеството и той със сигурност има бъдеще. Бъдеще нямат тоталитарните режими, в които народът няма думата. Те винаги са обречени на разпад, защото без демокрация липсва само-регулация и в крайна сметка системата излиза от пътя и катастрофира. Виж само какво се случва в Русия. Милиони от най-младите и умните избягаха от там и ще продължат да бягат. Какво бъдеще има тази държава?

  Коментиран от #51

 • 37 Харон

  2 2 Отговор
  Махалото сега е към десничарството...Крайно левите, ЛМБТКЮ, арабска пролет, недомислената миграционна политика, зеленият фашизъм, лошият отговор на ковида и тнт. Сега се отразява на изборите. Поне тук на дивият исток....Но и Франция....Защо не разобличиха на време ултра десните, че зад тях стоят такива пари които се осигуряват от Москва....както и в редица други десничари....
 • 38 Напротив

  7 1 Отговор
  Хората бяха започнали да стават глупави,но явно започнаха да поумняват.Либералите започнаха да бъркат свободата със СЛОБОДИЯ и решиха,че могат да налагат техните разбирания.Да де,ама на разумните хора не ни харесва да ни казват,че сме неопределен пол,да ни обясняват,че трябва да се откажем от базови мощности в енергетиката,да умират млади хора за чужди каузи,емигранти да ни налагат техният начин на живот в нашите държави и т.н и т.н.Искаме си спокойствието в живота.
 • 39 Защо

  5 0 Отговор
  Не може историята да се свежда до Холокоста и да се омаловажава основното зло - войната... Като прибавим егоизма, алчността и агресията между човеците, ще получим пак от същото - разрушения и жестокост.
  Шайка самозабравили се разбойници унищожават постиженията на човека и човешкото.
 • 40 Виц

  6 1 Отговор
  Какво е демокрация? Събрали се двама вълци и едно агне,да решат какъв ще е обядът.
 • 41 Фактите

  4 0 Отговор
  И аз това се чудя, но е факт. Единственото успокоение е, че глупостта си ще я усетят на собствения си гръб.
 • 42 скучно

  5 0 Отговор
  Стена от текст. Бръщолевения на либерале на хранилката.
 • 43 Давидчик

  2 0 Отговор

  До коментар #28 от "Дойче меле":

  Че то има такава "държава на умниците" Израел.

  Коментиран от #49

 • 44 За протокола

  2 0 Отговор
  И у нас е така!
 • 45 Не си дават зор

  4 0 Отговор

  До коментар #28 от "Дойче меле":

  Тъй де. Тия от най-умното племе хич не си дават зор да се съберат в една държава,нищо,че ООН им създаде такава и веднага агресираха. Дисперсирани са по цял свят, а САЩ и З.Еврола им играят по свирката. Русия също по същество допреди Путин се командореше от тях, а и днес пак са особено влиятелни.
 • 46 Христо

  3 0 Отговор
  Този не е особено умен
 • 47 абе Клийв

  2 0 Отговор
  по думите си -ляв ?!Това е доброто.....и т.н.ДВ е измит на жълта преса....
 • 48 Име

  3 0 Отговор
  В училище имаше много за учене. И задължителна литература. Все пак попрочетохме по нещо повече. Клетниците ги четох преди това! Избирах си романи за морето!
 • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 50 Шаран БГ

  2 0 Отговор
  А нашият "режим" какъв е / № 36 " Иван" / че почти едната трета ги няма и няма да ги има?? По тази Нова година сме били около 6422 хиляди !! Непълнолетните са около 920 хиляди. Останахме 5500 хиляди. Но според някой авторитетни източници електората бил 6500 хиляди, готови да гласуват !? Да се смееш ли , да плачеш ли или да си дадеи сметка, какви далавери се вършат по избори.Освен мръсотията с "купуването на гласове" и секция "чужбина" !?
  ЕС е най-нещастния съюз ,състояш се от камара малки дребни държавици без Испания, Франция и Германия, и който " играе по свирката " на САЩ и военния блок НАТО !! Велика Британия защо го напусна ?
  Вече 65 години го чакам СВЕТЛОТО бъдеще и явно няма не само него да дочакам, а като европейски гражданин няма да дочакам и асфалтирана улица и мръсна канализация и пречиствателна станция......
  Сиромах мале, пак сиромах..........
 • 51 ммм даааа

  1 0 Отговор

  До коментар #36 от "Иван":

  "...защото без демокрация липсва само-регулация и в крайна сметка системата излиза от пътя и катастрофира. "
  Напълно съм съгласен със заключението, но по съдържание мнението ми за демокрация е малко по различно. Изглежда разликата във възрастта ни не е много голяма защото от други коментари правя заключения, че личните наблюдения и спомени, вижданията ни, разбиранията и други акценти съвпадат, но аз имам малко по различна представа за демокрация. В смисъл, че според мен в България дори начална форма на демокрация никога и все още не е съществувала. За да съществува демокрация задължително трябва да съществува сплотен и единен народ, а това е един от основните компоненти на демокрацията, да не кажа най важния. Без единен народ демокрацията е невъзможна. Предполагам на всеки е известно, че самото понятие демокрация произлиза от демос-народ и кратос-власт или в превод народна власт; власт на народа. Когато народа е разединен и всеки защитава партийни, лични или нечии лидерски интереси вместо общите, за каква демокрация говорим? Когато народа неглижира и отказва да упражнява властта, която по право му принадлежи, винаги ще се намерят тарикати, които да изземат правата му и от свое име да се разпореждат както намерят за добре, след като никой не им държи сметка за това. Ако съседите ми са изоставили имотите си, не се интересуват от тях и не си упражняват правата на собственост и аз ще разполагам с тях както намеря за добре, до момента в който някой предяви пре