Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Юли, 2024 15:10 1 697 72

Чужди медии: Изборът на патриарх Даниил е "успех за Москва"

  • бпц-
  • даниил видински-
  • патриарх-
  • българия-
  • църква-
  • русия-
  • путин-
  • владимир путин-
  • руски шпиони-
  • украйна

Със страст и постоянство той редовно води кампании срещу независимата Православна църква на Украйна

Чужди медии: Изборът на патриарх Даниил е "успех за Москва" - 1
Снимка: БГНЕС

Ако църквите можеха да се намират в състояние на война, това щеше да се отнася до православния свят, отбелязва швейцарският ежедневник "Нойе Цюрхер Цайтунг". Причината е признаването на новата Православна църква на Украйна (ПЦУ) от страна на Вселенския патриарх Вартоломей преди пет години. Ход, който доведе до скъсването на всякакви контакти с руския му колега - бившия агент на КГБ патриарх Кирил.

Критики срещу изгонването на руски шпиони

Още новини от Украйна

В цялото това противопоставяне БПЦ, която е автокефална, но поддържа близки отношения с Москва, не скъса контакти с константинополския патриарх, но така и не призна новата Украинска църква. Изборът на Даниил няма да промени това, пише НЦЦ. Публичните му изказвания от началото на войната, която Русия води срещу Украйна, често се припокриват с наратива на Кремъл. Новият български патриарх разкритикува остро и изгонването на трима руски свещеници заради подозрения в шпионаж.

В миналото България беше тясно свързана с "големия православен брат" Русия, пише авторът на статията Фолкер Пабст, но войната с Украйна промени това. Днес симпатиите към Путин са много по-малко и само едно малцинство поставя под съмнение евроатлантическата интеграция на страната. Скептичността към военните доставки за Киев обаче е голяма. Такива позиции заема и президентът Румен Радев, който приветства избора на Даниил. "Еуфорични реакции имаше и от открито проруските партии в парламента "Възраждане" и "Величие", четем още в статията на швейцарското издание.

Избор "като по учебник на КГБ"

Затова изборът на Даниил може да се разглежда като голям успех за сенчестата дипломация на Москва, обобщава Фолкер Пабст. Той припомня, че руската посланичка в София определи поканата към главата на Украинската църква за погребението на патриарх Неофит като "огромна провокация". Статията цитира и архимандрит Никанор, който казва, че изборът на новия патриарх е направен "като по учебник на КГБ".

Германското издание ТАЦ също коментира избора на Даниил. Журналистката Барбара Йортел припомня, че бащата на 52-годишния духовник по времето на социализма е работил за Държавна сигурност, а самият Даниил многократно се е срещал с руския патриарх Кирил без благословията на Синода и на тогавашния ръководител на Българската православна църква.

"Страстни кампании срещу Православната църква на Украйна"

"Със страст и постоянство той редовно води кампании срещу независимата Православна църква на Украйна", пише Йортел, а през 2022 г. каза за войната на Русия срещу Украйна, че "нито една страна в конфликта не може да бъде освободена от отговорност за случващото се". Това беше елегантен начин да заяви, че Украйна е поне толкова виновна за конфликта, колкото и Русия, коментира авторката в ТАЦ.

"Надяваме се, че Ваше Светейшество ще продължи да издига гласа на Българската православна църква срещу руските престъпления - в името на победата на истината и на справедлив мир за Украйна, Европа и света", обърна се украинският митрополит Епифаний към новия български патриарх. Но това вероятно ще си остане само едно благочестиво пожелание, коментира Йортел.

Александър Детев редактор


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 60 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК 🐱

    12 75 Отговор
    за МАСКВА няма печеливш ход , а всеки хванал се с нея е обречен-както хваналите се СССР , НАСИЛСТВЕНО

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Град Козлодуй

    14 9 Отговор
    Истината е между Редовете а Дявола е в Детайлите
  • 5 Падение

    85 5 Отговор
    От тази статия лъха на джендариски мухъл. Кога България е коментирала техните кьорета гейове?

    Коментиран от #36

  • 6 Гунчева

    61 4 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК 🐱":

    Нека да проявим смирение. Нищо не може да се случи, без Бог да пожелае, особено в православнат вяра. Затова вярвайте и се молете. Защото враговете на християнството се радват на съмненията ви. Радват се на раздора и непривичните за смирени православни въпроси.
    Аз нямам съмнения, че Негово Светейшество Даниил е ДОСТОЕН! Достоен за Църквата ни, за православния българския народ. Както бяха достойни и неговите предшественици. Вижте само как вият от бяс евроатлантиците и русофобите и ще ви стане ясно, че изборът е ДОСТОЕН!
    Не си слагайте греха да изпитвате съмнения. Особено във волята на Бог кой да води православният български народ през това време на изпитание!
    Бог да пази и помага на новия ни патриарх - Даниил Български! На многая лета!

    Коментиран от #15, #18

  • 7 няма лошо

    78 1 Отговор
    Българската православна църква никога не е заявявала, че споделя евроатлантическите ценности, каквото и да значи това. А чуждите медии да не се бъркат в божиите работи на територията на България, защото идея си нямат какво мислим за папата им и за политическите им лидери.

    Коментиран от #20

  • 8 КОТарАК 🐱

    6 36 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    ти колко пола си срещал през живота си?в РФ има ли клиники за смяна на пола поне до 23г.? в Сърбия има ли?

    Коментиран от #25, #63

  • 9 Българин

    61 4 Отговор
    Щом и дойче зеле взе да коментира изборът за български патриарх, можете да си представите колко лицемерно и цинично е западното общество, когато нещата не се случват както те искат. Защо не пишат,че Вартоломей е агент на ЦРУ, а си чешат езиците с патриарх Кирил.Колкото до изборът на нашия патриарх, Господ си знае работата и си реди нещата.
  • 10 Хайли лайкли

    56 4 Отговор
    Успех е единствено за България, а това че новият патриарх под давление на самозванеца Вартоломей няма да признае новата отцепена украинска църква е бонус за вярващите хора на територията на бивша Украйна, чиято православна църква беше брутално унищожена и ограбена.
    Не разбирам защо Дойче веле се меси в божиите дела, явно не са угодни,на фашистите, но българската православна църква е доказала, че е по-мъдра от всички властимащи през вековете и ни е запазила като държава. Явно швабите не ги устройва това!
  • 11 Град Козлодуй

    3 35 Отговор
    Даниил е Достоен за този пост както и Бойко Борисов за поста Президент.

    Коментиран от #16, #22

  • 12 #идиоти вън

    42 3 Отговор
    Мен ме интересува дали изборът е успех за България, а щом не е успех за фанарьотите то той е успех за нас!!!
  • 13 Мокой

    41 3 Отговор
    ДВ като какви се изказват и дават оценки на българския Патриарх? Много си позволяват, що не се скрият някъде, че отвратиха нормалните хора от "демокрацията" и "европейския път" на България!
  • 14 Боруна Лом

    17 2 Отговор
    ТО ЗАТОВА АМБАСАДАТА ГО ИЗВИКА НА.. АУДИЕНЦИЯ,, ! ОБОР МИРИЗЛИВ!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 АУУУУУ

    2 41 Отговор
    Е КАКВА СТАНА.....НАШИЯ ПАТРИАРХ ГУНДЯЕВ БЪЛГАРСКИ.....СТАНА КАТО ОРБАН......ВСИЧКИ МУ СЕ СМЕЯТ.......И НЕ ОПРАВДАВА РУБЛИТЕ КОИТО ПОЛУЧАВА....С НАШИЯ Е СЪЩОТО......НИКОЙ НЕ ГО ПРИЗНАВА ЗА ИСТИНСКИ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ.......АМИ СЕГА.........ТОЙ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СИ ОБЯВЯВА РУСКИТЕ ОПОРКИ.....И НИКОЙ НЯМА ДА ГО СЛУША ....ГАДНО А ? 🚾🚾🚾🚾🚾🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Това ли са ЕА ценностите??!!

    42 3 Отговор
    Омръзна ми от антируска пропаганда и намеса във вътрешните ни работи.
    Патриарха е ИЗБРАН, а не назначен. Явно това е проблем за баш демократите..
    А уж руснаците се месели във вътрешните ни работи...
  • 20 Град Козлодуй

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "няма лошо":

    Семейството е Майка Баща Деца
  • 21 Антикомунист

    6 28 Отговор
    Е, то пък кой не е "ченге" в нашата "патриаршия". Абсолютна загуба на доверие от обществото, което също не е "цвете за мирисане". ДС е пуснала дълбоки корени във всяка сфера в България. Църквата е само една от институциите, които са препълнени с ченгета, комунета и най-редови доносници. Само наивници могат да бъдат заблудени, че Църквата е някакъв център на духовността и вярата-посредник между вярващите и Бог. След "10 ноември" лъснаха в "пълният си блясък", всички негативи на нашето "духовенство". Криминални типове облечени в расо, които ги вълнуват единствено парите. Сребролюбци, които с мазни, заучени фрази се опитват да прикрият долната, алчна природа и това, че са продали душите си на Сатаната. Даниил е от тази порода, едно винтче от системата.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Историк

    3 33 Отговор
    Целия свят знаеше, че РПЦ е клон на КГБ, а сега целия свят знае, че БПЦ е клон на ДС (която е клон на КГБ).
  • 24 ДВ а вие сте прости ненормалници

    28 4 Отговор
    ДВ вашето мнение за нас е 00000000000000000000000000
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сармат

    28 3 Отговор
    Евроид-иоти, европе--дераси, гледйте си вашите арабски гета.
  • 27 стрелок

    24 3 Отговор
    ойрогоиовете кат видят православие и кирилицата и веднага туй били руzки дяволии
  • 28 Име

    12 1 Отговор
    Трябва ли да им се обръща такова внимание?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Яд ги е катогъзовете

    24 1 Отговор
    Защото православните се подкрепят. Да се пуснат от яд. Светия дух е участвал има пръст в избора на най добрия патриарх за България, доказан аскет и защитник на православието.
  • 31 Дупничанин

    23 0 Отговор
    Откачените обратници да си гледат техната работа, да не им дойде изневиделица некоя сопа по кратуните. Ведно с продажните мисирки.

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Павел пенев

    17 0 Отговор
    Изборът на новия български патриарх е успех на Българската православна църква,която трябва да анатемоса агента на ЦРУ Вартоломей и всички негови лакеи в нашата църква като Николай, Киприан и Григорий. Това са разколниците изроди на християнството.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Град Козлодуй

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Дупничанин":

    Точно Факт Истина
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Град Козлодуй

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Себе си ли Припознаваш
  • 38 Хайде

    13 2 Отговор
    спрете гнусната пропаганда.
  • 39 мавроандонис

    4 16 Отговор
    Схизматиците етнофилисти од т. н. БПЦ са агенти на ДС , а БПЦ е филиал на РПЦ - неокомунисти путлерасти!
  • 40 Хаха

    4 18 Отговор
    Този патриарх има много зловещ поглед, като ментора му Путлер.
  • 41 Генади от Казанлък

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Град Козлодуй":

    😍😘 ФЕН

    Коментиран от #44

  • 42 Истината?

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "За това им се плаща!":

    От какой е независима новата украинская църква?! От Бога ли е независима?
    Църквата Бижия е Всекенска, Съборна ,Единна ,Апистолска. Никоя поместна църква не е независима от ксноните Божии!
  • 43 Град Козлодуй

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Ами съдба, не...":

    Обясних Ви
    11 коментар е МЕНТЕ а Вие сте психо садист
    Трол Провокатор
    11 Коментар
    Сте го Написал
    Вие
    нахраних ли те доволен ли си щастлив ли си когато обиждаш нараняваш
  • 44 Град Козлодуй

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Генади от Казанлък":

    Гледай Валя Ахчиева по Ю ТЮБ Има репортаж за индвалид Дама от Вашият Град👌
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Отстрани

    16 2 Отговор
    Всяка статия на Дойче веле е пирон в имиджа на Европа и разкрива истинската същност на еврофашистите.
  • 47 Абориген

    15 2 Отговор
    С какво право DW дава оценка на нашия Патриарх, да манипулира общественото мнение, да внушава отрицателно отношение към Църквата ни??? Наглеци!
  • 48 порнослафен котриарх

    6 3 Отговор
    затова "раzкараха" неофита
  • 49 Мъдрият

    11 2 Отговор
    Тази както я наричате "независимата Православна църква на Украйна" - е разколническа, това са разколници! И не трябва да се признават и да се общува с тях! Това е установено още на вселенските събори и който го наруши и съслужи с тях - се наказва с низвергване от сан! Така че и псевдо-патриарх Вартоломей - също трябва да бъде лишен от сан!

    Украйна си има призната от всички канонична Украинска Православна църква начело с митрополита на Киев и на цяла Украйна Онуфрий!

    Така, че патриарх Даниил и светия Синод е много прав да не признава тази разколническа група(дори не я наричам църква, защото тя не е такава). Тя не е призната от никоя православна църква, освен от псевдо-патриарха Вартоломей!

    Така, че не нападайте и не закачайте българския патриарх Даниил! Той е здрав и читав православен духовник!

    Коментиран от #65, #67, #68, #69

  • 50 Въпросната "независима" църква

    12 2 Отговор
    не е канонична, по-скоро е сатанинска, ако се съди по клипчетата от техни храмове. Хор от "свещеници" пее "Батко наш Бандера" и прославя военнопрестъпник, слагат портрета му редом до осветените икони, провеждат някакви странни перформанси... Киевският режим се разправи с каноничната им православна църква, вкара свещеници в затвора, преби други и т. н. За тези неща обаче чуждите медии въобще не пишат, защото една от мишените им е самото православие, което им боде очите. И каква работа въобще имат чужди медии да се бъркат в работата на нашата независима канонична православна църква?
  • 51 атеш айдар марийка миризливка джамбаз

    5 3 Отговор
    гледайте телеграм каналите Мертвые укропы 18+ изнанка, zачистка, кот бармалей, енот херсон, глазамиЧеловека,бобр и др. Влезте в СОЛНЦЁПЕК(скрит канал) и гледайте как урките стават на парчета
  • 52 100

    2 9 Отговор
    Извоювахме църковна независимост от гърците, а от руснаците кога?
  • 53 Буден

    10 2 Отговор
    А чуждо служещите журналисти?!…
  • 54 Българин

    6 2 Отговор
    Дреме ми на 4епа за чуждото мнение
  • 55 Я у лево

    8 3 Отговор
    С тези ваши езуитски драскулици.Отдавна подготвяха почвата за " друг " избор на Патриарх.Но в св.Синод все още има мъдри пастири.Онзи- византиеца,защо дойде тук,за първи път на интронизацията? Защо не дойде,на предишните две? Ето къде е заровено кучето.Да одобрим разколниците в незалежная.Същия Вартоломей,който миналата година ,забрани на нашите отци,да изнесат литургия на български език!? Знае ли това българина.Ако не вярвате,има чичко Гугъл.Бъркате и четете.Дойде тук,защото очакваше друго развитие.Сега ще очернят Патриарх Даниил,с най калните трикове.Баща му служел в ДС? Смеех! Онези отцепници- в незалежная,да си преминат директно към папските владения.Без това,натам са се насочили.Я им погледнете раса,шапки,и другите атрибути - едно към едно с католическите кюрета на шляхтата.

    Коментиран от #66

  • 56 Перо

    8 4 Отговор
    Всички знаят, че Вселенския патриарх е агент на ЦРУ и ционистките медии, най-малко могат да говорят за нашия патриарх! Украинската православна църква е част пт руската!

    Коментиран от #58

  • 57 Перо

    7 2 Отговор
    Вселенската патриаршия е въздух под налягане, която обслужва един файтон гърци от 2 квартала на Истанбул и от ЦРУ искат да я сложат като административна шапка, а не да се спазва канона!
  • 58 Един

    2 6 Отговор

    До коментар #56 от "Перо":

    Значи ако е руски агент няма проблем, а ако е агент на САЩ, има, така ли?
  • 59 Раша

    6 3 Отговор
    Всичките попове,който гласуваха за Даниил бяха българи!!!!!!
    Къде са кремълски шпиони?
  • 60 Малко логика

    6 3 Отговор
    Чуждите медии да си гледат в тяхната паница !
  • 61 Патриарха не се занимава с Политика

    4 2 Отговор
    Той си има Църкови дела достатъчно!
  • 62 Ъ?!!!

    2 1 Отговор
    Аре нема нужда аршевелето да се меси и дава акъль. Особено га му го не искат. Да си гледат католическите и лютерански ереси, лгбт-то и хъхрещите акадимици. Народът е казал - От куха кратуна, семе не ща. Това е най - правилният избор на патриарх!
  • 63 Ха ха ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК 🐱":

    У ред ли си?! Това в РФ е забранено със закон, а разпространителите на тези либерастни бесовщини, подлежат на лишаванне от свобода.
  • 64 Атеист

    3 2 Отговор
    Патриархалното леке Даниел е поредното ченге в т. нар. българска православно църква, подобно на пияния Гундяев, подвизаващ се като руски патриарх...
    Позор и срам за чернодрехите мизерници!
  • 65 Гост666

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Мъдрият":

    Ще го спукаме от критики и нападки агента на Да и КГБ - на български е КДБ КОМИСАРИАТ ЗА ДЪРЖАВНА БЕЗОПАСТНОСТ . малко да научиш нещо полезно. Видях му биографията и мтатимкакъвце бил . Жалко за него ,че няма да остави наследници , за едната вяра цял живот без жена и деца . Трябва да си нещо не добре да станеш такъв .
  • 66 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Я у лево":

    Да го очернят трябва да има нещо полезно и интересно за четене освен ,спорт и парламент . Малко шоу не вреди.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 ☢️☢️☢️☢️

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Мъдрият":

    Бързо бяга и се скрий някъде в някоя кръпта ,че идвам С ПЪЛНА ГА И ВОДЯ ЛУЦИФЕР С МЕНЕ . А след него идват АТЕЙСТИ , БАБПТИСТИ, КАЛВИНИСТИ ,ЛЮТЕРАНИ , И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Хайл

    1 1 Отговор
    Писна ми да се пише за тоя не е интересен също както и религията . Да живее АТЕЙЗМА И ГНОСИЗМА .
  • 71 💨💨💨💨💨💨

    1 1 Отговор
    Вече ми се повръща от тоя няма ли нещо по полезно от това , какъв е бил тате ,кой го бута руснак или кравар . Да си гледа там църквето и черните дрешки.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.