Тема: Украйна

9 Юли, 2024 09:03 5 262 105

ЕС излъга Украйна за доставката на 155-мм артилерийски снаряди

  • руски терористи-
  • ес-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • снаряди-
  • артилерия-
  • артилерийски снаряди-
  • боеприпаси-
  • оръжия

Производственият капацитет на страните от ЕС е в пъти по-малък от обещаните обеми, както и от нуждите на украинската армия на фронта

ЕС излъга Украйна за доставката на 155-мм артилерийски снаряди - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз надцени значително производствения си капацитет за 155-милиметрови артилерийски снаряди и на практика подведе Украйна за броя, който може да ѝ достави, показва разследване на проекта „Схеми“ на radiosvoboda.org, Die Welt и други медии.

Артилерийските снаряди играят огромна роля на фронта в Украйна, която през 2022 година беше нападната непредизвикано от руската армия. Пълномащабната война вече се води трета година, като в този период руският агресор значително превъзхожда Въоръжените сили на Украйна (ЗСУ) по отношение на снарядите.

Консорциум от европейски журналисти проведе разследване в продължение на няколко месеца дали публичните изявления на служители на ЕС относно производствения капацитет отговарят на реалността. Отговорът е отрицателен. Оказва се, че ЕС може да произвежда 2 или 3 пъти по-малко снаряди, отколкото е обещал на Киев.

Това води до неспазено обещание. Журналистите интервюираха производители и купувачи на боеприпаси, правителствени служители, политически съветници и военни експерти в страните-членки на ЕС и Украйна и установиха, че европейските производители са в състояние да произвеждат само половината от боеприпасите от обявения в Брюксел брой.

През юни 2024 г. еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон направи амбициозно изявление: че до края на текущата година производителите в ЕС ще достигнат производствен капацитет от 1,7 милиона снаряда годишно , който ще продължи да расте. Въпреки това, според високопоставен източник в европейската оръжейна индустрия, който говори при условие за анонимност, настоящият капацитет все още е само една трета от тази цифра.

На практика страните от ЕС са способни в момента да произвеждат 500 000 снаряда, което е далеч от обещаните и заявени 1,4 или дори 1,7 милиона. Експерти посочват, че комуникационната стратегия на съюза е изключително лоша, защото с тези празни обещание ЕС подвежда не само Киев, но и собствените си граждани.

Твърденията на лидерите на ЕС за постигане на декларирания производствен капацитет до края на тази година не са обосновани. Растежът на производството в цяла Европа изостава и текущият общ капацитет е около 580 000 единици годишно, заяви военен експерт, запознат с артилерийското производство в Словакия. Според публичен доклад на Министерството на отбраната на Естония от декември 2023 г. производственият капацитет на ЕС се оценява на приблизително 600 000 снаряда годишно.

ЕС търпи сериозни критики заради бюрокрацията и мудността си. Междувременно Украйна има амбиции сама да започне производство на 155-мм снаряди, но страната призна, че никога няма да може сама да задоволи нуждите си от артилерия.

Според министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров текущата нужда на Въоръжените сили е 200 000 снаряда на месец. ЕС и САЩ заедно не могат да задоволят тази нужда. С наближаването на президентските избори в САЩ, които неизбежно ще отклонят вниманието на САЩ и според някои прогнози могат да доведат до намаляване на помощта за Украйна, ролята на ЕС става по-важна от всякога.

Според бившия министър на отбраната Олексий Резников 155-мм артилерия е по-точна, технологична и далекобойна от съветската 152-мм. Въпреки това 155-мм снаряди все още не са се превърнали в панацея за Украйна. Боеприпасите по стандартите на НАТО също са в недостиг на места, защото Украйна ги използва по-бързо, отколкото ЕС може да попълни запасите си. Фактът, че ЕС не е в крак с отбранителните нужди на Украйна, е очевиден.

Европейската оръжейна индустрия трябва да удвои или дори утрои капацитета си тази година. Множество източници в европейската оръжейна индустрия казват, че им е трудно да инвестират сериозно в разширяване на производството, когато правителствата не финансират и не възстановяват тези разходи. В Европа също има недостиг на барут и тротил, които са изключително необходими за създаването на боеприпаси, тъй като има малко производители.

След края на Студената война европейската оръжейна индустрия стагнира. Сега, според военен експерт, ще отнеме време, за да я реанимират.

Дори ако ЕС достигне 1,7 милиона снаряда до края на 2024 г., както се стреми комисар Бретон, това пак ще бъде половината от текущия капацитет на Русия за производство на артилерийски боеприпаси от 4 до 4,5 милиона годишно. Освен това Северна Корея доставя милиони снаряди на руската армия.

В момента Украйна е приключила тестването на собствените си 155-мм снаряди по стандарта на НАТО и, според Министерството на стратегическите индустрии, планира да започне тяхното масово производство през втората половина на 2024 г. В НАТО има и друг проблем: когато говорим за 155-мм артилерийски снаряди, не става въпрос само за един тип, тъй като оперативната съвместимост се оказа слабо място на западните армии. Войниците на Украйна след инвазията и доставките са изстрелвали 20 различни типа снаряди от калибър 155-мм. Военните са принудени да преконфигурират оръжията си за всеки нов тип снаряд, което може да усложни работата им.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия Излъга

    20 84 Отговор
    Киев за три дни се превърна във Безкрайна Война

    Коментиран от #4, #16, #21, #22, #52

  • 2 Последния Софиянец

    120 12 Отговор
    С такива приятели на Украйна не и трябват врагове.
  • 3 Путин е готов за преговори

    10 72 Отговор
    Хихихихи
    Всеки ден казва нещо различно

    Коментиран от #13, #51, #98

  • 4 Последния Софиянец

    83 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русия Излъга":

    Гражданските войни са дълги и кървави.Чети история!
  • 5 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    101 4 Отговор
    А ЦЕНАТА НА ЕДИН СНАРЯД НАТОВСКИ КАЛИБЪР 155 ММ , СКОЧИ
    ОТ 800 ЕВРО НА 4000 ЕВРО
    .....
    ДАЛАВЕРА БАТКА :))

    Коментиран от #25

  • 6 Сандо

    75 3 Отговор
    Не е хубаво да се лъже,дори и когато гладиаторите умират за кефа на Хегемона.А и Путин не спи,кой сега ще пази европата?
  • 7 Европа не лъже

    4 65 Отговор
    Може да забави но ще и даде за да се защитава от Сатаната

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Русия загуби войната

    10 72 Отговор
    Факт

    Коментиран от #34

  • 10 Има сатана и той се казва Русия

    9 83 Отговор
    Най злото най Лъжливото нещо е Русия

    Коментиран от #27

  • 11 Някой

    100 4 Отговор
    ЕС е голтак. Няма ги тези снаряди, но ги обещава. То и на България обещаваха какво ли не, но донесе предимно упадък, емигриращо население, убито производство. Укритие просто не знаят на кого се надяват - нищо добро не ги чака.

    Коментиран от #28, #79

  • 12 А добър ден, двате

    72 0 Отговор
    ЕС и Кравария са ненадеждни. Ни обещания спазват, ни договори. Историята го показва. Това си го знаехме и го казвахме. А МЪра пак шокирана. Хухуху.

    Коментиран от #35

  • 13 Сандо

    68 1 Отговор

    До коментар #3 от "Путин е готов за преговори":

    И все по-лошо за демократиния запад.Ама те и затова умните хора отдавна са разбрали,че първото предложение на руснаците е най-доброто.Ама пуста алчност и наглост,че и съчетани с невежество и глупост ... !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Някой

    44 2 Отговор

    До коментар #7 от "Европа не лъже":

    О, надявам се да се защити от Сатаната. След като повече от 80 години му е васал. Ама не вярвам - западното общество е дълбоко прогнило и дебилизирано.
  • 16 Марк Мили

    37 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русия Излъга":

    Много лъже. Малко е т.пи4ък. Но който му вярва е повече т.п.
  • 17 Нападната

    37 1 Отговор
    Непредизвикана. .лъжа
  • 18 Трол

    4 37 Отговор
    ЕС никога не лъже.
  • 19 Подвеждащо заглавие

    33 2 Отговор
    Ще видим кой ще се смее последен
  • 20 факуса

    42 0 Отговор
    хи хи и джамби предаде укрото,направо им скапа духа,който почти не им остана,великите крадливи не могат и по снаряди да бият фалирала русиятребе мног да си корумпиран и зависим за да продължаваш да натрапваш илюзиите,че осрайна ще победи и да задължаваш народи да плащат за продължаване на убийства
  • 21 факуса

    33 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русия Излъга":

    хи хи кат нема кво да кажете и все с тез три дни се успокоявате
  • 22 Баце ЕООД

    30 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русия Излъга":

    Келеш.
  • 23 Последния Софиянец

    53 0 Отговор
    Украйна член ли е на ЕС та сме длъжни да им правим снаряди без пари?
  • 24 Механик

    41 0 Отговор
    Оффффф..... а щяхме да фалирваме Русия.......
    Голем го извадихме, ама се оказа хептен мекичък.
  • 25 факуса

    45 1 Отговор

    До коментар #5 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    а работниците в сопот все същите заплати вземат,кой ли демократ с ес ценности взема разликите

    Коментиран от #42

  • 26 Тошо

    32 0 Отговор
    Наш Бойко и той от ЕС се е учил или те от него. Спорно е.
  • 27 факуса

    28 1 Отговор

    До коментар #10 от "Има сатана и той се казва Русия":

    сащ -сатана май е по реално
  • 28 Тьотя

    29 0 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Точно! ЕС е инструмент за завземане на територии без военни действия - доказано
  • 29 Иван

    17 0 Отговор
    Мешията излъга хазарите от Кривой Рог да се заселят в Палестина.
  • 30 Каунь

    23 1 Отговор
    бГ към който и съюз да се присъедини му егава майката! Те затова руснаците без бой ни оставиха да се присъединим към ЕZ и НАТО.

    Коментиран от #38

  • 31 Гост

    9 0 Отговор
    Чувствам се излъган!
  • 32 Уж нема боеприпаси за Украйна.

    1 25 Отговор
    Пък половин милион руски трупа....как става тоя номер....

    Коментиран от #44, #89

  • 33 Иван

    25 0 Отговор
    Пфайзер да започне да произвежда снаряди!
  • 34 цитат

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Русия загуби войната":

    Налъмите цъфтят през зимата-факт.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Нема снаряди....руските жертви растат

    2 20 Отговор
    С кво ли ги трепат
  • 37 Зеленски

    26 1 Отговор
    хахах, укрите се бият за западните измамници! Бийте се укри май няма да останете много и след вас ще дойдат такива като зеленски дребни, кривокраки и мургавелковци!! Наследниците на хазарския хаганат!

    Коментиран от #39, #53

  • 38 То всички бивши соц страни

    4 19 Отговор

    До коментар #30 от "Каунь":

    Влязоха в НАТО....Русия бе безсилна да ги спре....

    Коментиран от #45

  • 39 То и руския мужик

    1 21 Отговор

    До коментар #37 от "Зеленски":

    Са бие за кремълските измамници.....тия половин милион руски трупа в Украйна от какво ли са.....

    Коментиран от #49, #54, #57

  • 40 ДоЦент

    27 1 Отговор
    Пълномащабна война няма, Русия провежда специална антифашистка операция!!!
    Защо укронацистите не обявят официално война на Русия??? Защо натовците не обявят официално война на Русия???
    Защото умират от страх и защото не могат да воюват, научени са само на тероризъм!!!
  • 41 Талибан

    21 0 Отговор
    Да земат 200 мм.и да ги струговат до 155
  • 42 Нинова да каже

    13 0 Отговор

    До коментар #25 от "факуса":

    Тя бе на върха за снарядите в Украйна....
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Тоя номер става само в

    11 1 Отговор

    До коментар #32 от "Уж нема боеприпаси за Украйна.":

    трупясалия ти мозък
  • 45 Каунь

    16 1 Отговор

    До коментар #38 от "То всички бивши соц страни":

    Е да де да. Ама зако мислиш влезнаха в НАТО, а в Шенген не?

    Коментиран от #78

  • 46 така така

    19 1 Отговор
    Никой не ги е лъгал. Да се оправят както могат гнусните фашисти!
  • 47 Механик

    5 15 Отговор
    Без снаряди,с 600 хиляди отлетяха при дядо Кобзон.

    Коментиран от #55

  • 48 бай Ставри

    19 2 Отговор
    Е да, това да не е като да поизвеждаш маски или ампули със съмнително съдържание, които някой си е нарекъл ваксини. Далаверата е малка, а и украинците не могат да плащат. Трябва да плащаме ние.
  • 49 Мишел

    18 26 Отговор

    До коментар #39 от "То и руския мужик":

    В съществуването на половин милион руски трупове с пет до десет пъти по малко снаряди за Украйна, вярват само силно вдлъбнатите.
    Логиката на войната е ясна- побеждава този, който има повече по смъртоносни тежки оръжия.

    Коментиран от #66, #74, #80

  • 50 Гориил

    22 24 Отговор
    Русия предупреди, че рано или късно ще изпитате глад за ресурси, който ще засегне всеки аспект от живота в Европа. Цените на стоките и услугите продължават да растат, наемането и закупуването на жилища е страшно, социалните проблеми остават в следпандемичната бездна. Европейските централни банки се борят да стабилизират инфлационния натиск, като същевременно обявяват съмнителни успехи. Но ти имаш очи, които никога не лъжат и не бягат от отговора.
  • 51 Въпроса е, ти дали

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Путин е готов за преговори":

    Си готов да се подложиш на лечение?!
  • 52 НЕ, в статията

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русия Излъга":

    Пише друго.Т какво плещиш никой не го интересува.
  • 53 Рускиня

    11 0 Отговор

    До коментар #37 от "Зеленски":

    От Киев е и мустакатата Голда.
  • 54 Ти ходи да ги

    12 1 Отговор

    До коментар #39 от "То и руския мужик":

    броиш лично ли.😃

    Коментиран от #65

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тома

    8 2 Отговор
    Защо бе ЕС никога не лъже
  • 57 Военен

    17 4 Отговор

    До коментар #39 от "То и руския мужик":

    "тия половин милион руски трупа в Украйна от какво ли са"

    Ха ха ха от посолството ли ти казаха за половин милион руски трупа или ти ходи да ги броиш. То с лъжи и пропаганда войни не се печелят а на фронта се вижда кой дава повече жертви. Къде е великата армия от 880 000 с която зеления се хвалеше в началото на СВО, къде са последващите над 700 000 мобилизирани и защо им трябват още 500 000 да мобилизирали можеш ли ми каза след като самите те казват че руската армия наброявала 470 000 и имали числено превъзходство.

    Да не са я скрили някъде тази армия че ми се губят към милион и сто хиляди.

    Коментиран от #58, #63

  • 58 Актуализация

    3 8 Отговор

    До коментар #57 от "Военен":

    Вече с 600 хиляди руски трупа.Ка не се броят насилствено мобилизираните в окупаторите територии.
  • 59 123456

    19 3 Отговор
    вий руските загуби не бройте , глейте да остане барем един последен в украйна , да загаси ламбата накрая

    Коментиран от #61

  • 60 Ивелин Михайлов

    11 1 Отговор
    Джендър снаряди не произвежда 😉

    Коментиран от #62, #69

  • 61 Нема толко бели Лади.

    1 5 Отговор

    До коментар #59 от "123456":

    Нема.Два чувала с картофи и една газка с дърва за огрев.
  • 62 Джендър трепе руснаци

    2 7 Отговор

    До коментар #60 от "Ивелин Михайлов":

    Близо половин милион
  • 63 Данни на НАТО.....

    2 3 Отговор

    До коментар #57 от "Военен":

    И на Драган Цанков 28......
  • 64 шаа

    20 1 Отговор
    По какво се познават платените мисирки? По крайно ограничения им речников спектър и по включването на ключови думи. Каквато и да е темата, вътре трябва да има нападната непредизвикано, пълномащабната война, руският агресор. Горе също ги има и то още в началото.
  • 65 НАТО така казва

    3 5 Отговор

    До коментар #54 от "Ти ходи да ги":

    И му верваме....,.
  • 66 Стига бе

    11 5 Отговор

    До коментар #49 от "Мишел":

    БКП комунистите немаха тежки оръжия, ама дойдоха на власт....

    Коментиран от #75, #77

  • 67 Слуга на дявола

    5 8 Отговор
    да излъжеш някой евреин това е достижение това 1 път на 100 години но явно Зеленски не истински евреин
  • 68 Експерт

    10 8 Отговор
    Украйна има в пъти повече дронове от рашистите и с тях компенсира успешно всички останали липси...

    155 милиметровите снаряди не са панацея срещу агресора..
  • 69 Дръж се Ивелине !

    2 3 Отговор

    До коментар #60 от "Ивелин Михайлов":

    Дръж се, Ивелине ! Подмолника се осара публично !
  • 70 Добре че

    1 4 Отговор
    Президентът на Чехия Павел намери огромни количества и събра средства за закупуването на снаряди.
  • 71 мира

    10 1 Отговор
    Много забавно заглавие!!! Кой повече лъже, ЕС доставят пари и оръжие на окраина , но просякът наркоман е и лъжец нагъл!!! Проследете вчерашните лъжи на наркомана за ударената болница в Киев!! Гнусна лъжа , болницата е ударена с американка ракета Петриат от Норвегия! Този прави провокации ,обвинява руснаците , като избива собственият си народ!!! Проклятие!!!!
  • 72 Съдията Дред

    6 2 Отговор
    Ние имаме производствен капацитет, но повече от година няма ни една поръчка. Ошмулиха каквото имахме в складовете, за наша сметка, сега явно очакват ние да финансираме производството и пак да даряваме.
  • 73 Колкото и снаряди

    9 5 Отговор
    Да бъдат доставяне на украинските фашисти тяхната съдба е обречена
    Бандеровската клика е яхнала украинският народ и с нищо не предизвикано насочи груба агресия срещу Русия и сега се чудят как да се спасяват
    Няма начин ще бъдат смазани
  • 74 😂😂😂

    6 0 Отговор

    До коментар #49 от "Мишел":

    Във Виетнам кой имаше повече оръжия?

    Нищо вярно няма в това което твърдиш...
  • 75 Нямаха тежки оръжия

    1 4 Отговор

    До коментар #66 от "Стига бе":

    Но имаха подкрепата на народа
  • 76 Пилотът Гошу

    7 0 Отговор
    Фейк новини. Лично Шолц и Баце пращат десет пъти повече от нужното.... Е, не снаряди а мозъчни пръ.дни, ма все тая ...
  • 77 Мишел

    7 0 Отговор

    До коментар #66 от "Стига бе":

    В България не е имало война. Единствено САЩ и Великобритания направиха няколко бомбардировки над градове, докато Сталин не настоя пред Рузвелт да престанат.
  • 78 Пилотът Гошу

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "Каунь":

    Щото никой не е умрял за тях в Шенген... Трябват само работна ръка, пазар за боклуците и достъп до базите + евентуално пушечно месо. Всички наши глъмпери си мислят, че западните държави боб хвърлят за тях....
  • 79 ха ха

    1 6 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Я, разкажи за арменците как Русия ги превърна в просперираща държава. Може да продължиш с грузинците и белорусите... Хайде, че да се посмеем малко!
  • 80 Пилотът Гошу

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Мишел":

    Козарите в Афганистан не са на твоето мнение.

    Коментиран от #93

  • 81 Нещастно козяче

    11 0 Отговор
    Днес искандери са отнесли колона натювска скраб в едно със 47 елитна бандерска бригада под Покровск. Лошичко ми е, ще се оплача в ембасито пък, на.
  • 82 Иван С

    1 1 Отговор
    Словакия- 580 000, целия ЕС- 600 000. Или промишленоста на Словакия е върхът, а ЕС едва може да направи една каруца или "експерта" журналист е гола вода. Да не се окаже че на ЕС му е по-изгодно да купува руски 152 мм снаряди през Казахстан от Русия примерно и да ги уплътнява до 155 мм с евро примерно...
  • 83 Харон

    1 1 Отговор
    Рхейметал е съобщил, че нужното количество би могло спокойно да го произведе, в случаят, че политиците не само плямпат ами реално отпуснат нужната сума и направят конкретна поръчка.
    Например SMArt 155 е този тип снаряд който разработен против танкове и бронирани машини....Затова е скъп. Тоест трябва точна координация, че кога какво обстрелват...Както почнаха руснаците да ползват снарядите на КНР Южна Кореа изяви готовност да доставя снаряди за Украйна....Така че...

    Коментиран от #91

  • 84 Мишел

    7 0 Отговор
    Виетнамската война беше много различна от тазиВъв Виетнам СССР навлезе решително във войната на страната на Виетконг с новите си оръжия-от автомати, картечници, артилерия, ПВО, танкове до изтребители, а и с асове- летци и зенитчици. Така напълно неутрализира тежките оръжия на САЩ .
    САЩ опитваха да участват във войната само от въздуха и когато видяха, че загубите им и на хора са много големи, избягаха.
    В Украйна САЩ и НатО не посмяха да участват пряко с хора, а тежките оръжия, които осигуриха, са стари и руската армия ги унищожава със своите нови оръжия. Русия унищожава военните обекти в Украйна с ракети, без да губи хора, докато над 95% от западните ракети, с които Украйна атакува руски военни обекти в тила и на фронта, не могат да преодолеят руското ПВО. Като резултат от всичко това, руските загуби са десетки пъти по малки от украинските, което ще реши войната.

    Коментиран от #86, #92

  • 85 Най голямата

    2 1 Отговор
    Помощ на запада по принцип е под формата на "загриженост" .
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Извод

    2 0 Отговор
    ЕС е силен на приказки.
  • 88 Херо Мустафа

    3 0 Отговор
    Абе хохохолите да вдигат белия парцал и да се свършва.По добре ужасен край от колкото ужас без край.
  • 89 Дио

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Уж нема боеприпаси за Украйна.":

    Срещу милион и половина укри .Убити ранени осакатен.Олигопол
  • 90 Уайномет

    3 0 Отговор
    Обединеният Въздух Под Налягане,се оказа обикновен въздух под налягане.Като го изтървеш се чува само едно прррццц.
  • 91 Хадес

    6 0 Отговор

    До коментар #83 от "Харон":

    Правилно каза преди време Скот Ритър,че след Втората Световна ,заводите на Райнметал е трябвало да бъдат сринати до основи и там да има ниви.В противен случай до 100-150 г германците пак могат да решат ,че са много специални и да сретнат поредната война.

    Коментиран от #94

  • 92 Харон

    0 1 Отговор

    До коментар #84 от "Мишел":

    Южен Виетнам: 250 000 груз-200 и 1 100 000 груз-300
    САЩ : 58 220 -200 и 153 300 -300
    Ю. Кореа: 4 407 -200 и 17 060 -300
    Австралия: 500 и 3000
    Нова Зеландия 37 и 187
    ВНР и Виетконг 1 000 000 -200 и 600 000 -300
    От 1965 до 1973 година....
    Къде са големите загуби на САЩ?

    Коментиран от #97

  • 93 Мишел

    5 0 Отговор

    До коментар #80 от "Пилотът Гошу":

    Афганистан никога не е бил територия на САЩ и войната там не е за територия. В такива войни САЩ по традиция бягат, когато усетят, че не могат да ги решат само от въздуха .
    .
  • 94 Харон

    1 3 Отговор

    До коментар #91 от "Хадес":

    Генерал Патън:
    “Чудя се какво ли ще говори днес за нас светът, когато знае, че за първи път от векове ние проправихме пътя към Централна и Западна Европа за силите на Чингис хан. Чудя се как ли ще се чувстват сега, когато знаят, че в днешно време няма да има мир и че американците, някои от тях все още неродени, ще се наложи утре - или след десет, петнайсет или двайсет години - да се бият срещу руснаците. Победихме един агресор срещу човечеството и установихме втори, този път много по-лош, по-зъл и по-отдаден от първия.“
    И така стана ли?

    Коментиран от #96

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Хадес

    6 0 Отговор

    До коментар #94 от "Харон":

    Местим за ген.Патън,той си е гледал американските имперски интереси.Ква работа имат янките в Европа?Или си мислиш ,че те са добрите герои от филмите?

    Коментиран от #100, #101

  • 97 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    4 0 Отговор

    До коментар #92 от "Харон":

    Ами щото америте винаги скачат на някакви козари и пещерняци със сандали и Ак47,ако е по силен противника търсят коалиция или използват проксита.

    Коментиран от #102

  • 98 Отреазвяващ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Путин е готов за преговори":

    Колкото повече чакат,толкова повече,но неизгодни оферти ще имат от Москва.Динамика.
  • 99 Отреазвяващ

    4 0 Отговор
    Данните са отчайващи:
    1 снаряд-ЕС=3000€
    1 снаряд-Русия =15€
    За 1 година 50 000 000,произведени и доставени в Русия,тенденцията за стабилност.
    За 1 година ЕС с много зор 300 000.
    ТРАГЕДИЯ

    Коментиран от #104

  • 100 Харон

    1 3 Отговор

    До коментар #96 от "Хадес":

    А руските империалисти в Украйна? Какво ли бълнува Путин за РОССКИЙ МИР? Прав ли излезе Патън? Прав.
    Ванга не била по-точно предсказала.
  • 101 Харон

    1 4 Отговор

    До коментар #96 от "Хадес":

    А руските империалисти в Украйна? Какво ли бълнува Путин за РОССКИЙ МИР? Прав ли излезе Патън? Прав.
    Ванга не била по-точно предсказала.
  • 102 Харон

    1 4 Отговор

    До коментар #97 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    И защото при тях наистина е ценен всеки един живот. Не като руснаците.....Питали Жуков как разминирват толкова бърже пред танковета. "Ами нареждам атака на пехотата. Их многа." Но и в тази война можеш да видиш каво правят. Така че.
  • 103 Скорпион

    2 0 Отговор
    Да обещаеш е едно, а да дадеш е друго. Колкото ние ще влезем в Шенген.
  • 104 Жиката

    2 0 Отговор

    До коментар #99 от "Отреазвяващ":

    И то 1/3 са български .
    Безплатни , иначе капачки за ,,бъдеще,,
  • 105 Очаква се

    0 0 Отговор
    Зеленият на клон.
Новини по държави: